Sähkö on nyt melkein ilmaista Lapin kevät­tulvien ansiosta

Pörssisähkön verollinen keskihinta on keskiviikkona vain 0,07 senttiä kilowattitunnilta. Vesivoimaloita ajetaan nyt Lapin kevättulvien vuoksi suurella teholla.

Kevättulvien aikaan vettä juoksutetaan välillä voimalan turbiinien ohi. Kuva on Kemijoelta Kurkiaskan voimalasta, jossa vettä juoksutettiin syksyllä voimalan huollon vuoksi.

Pörssisähkö on keskiviikkona keskimäärin melkein ilmaista. Sähkön verollinen keskihinta on vaivaiset 0,07 senttiä kilowattitunnilta. Esimerkiksi koko huhtikuun keskihinta oli noin 8,1 senttiä kilowattitunnilta.

Aamuyöllä sähkön hinta oli viiden tunnin ajan negatiivinen, eli sähköntuottaja joutui maksamaan siitä, että syötti sähköä verkkoon. Kalleimmallakin tunnilla eli aamulla kello 9–10 sähkö maksoi 0,43 senttiä.

Yleensä sähkön hinta on painunut negatiiviseksi tai hyvin alas silloin, kun tuulivoiman tuotantoalueilla eli Pohjanmaalla on tuullut kovaa. Keskiviikon halpuus ei kuitenkaan johdu pääasiassa tuulesta.

Tuulivoimalat tuottivat aamulla sähköä vain noin 2 000 megawatin teholla, kun huipputehot ovat olleet jo noin 4 300 megawattia eli ydinvoiman verran.

Halvan hinnan syy on tällä kertaa Lapin kevättulva, jonka vuoksi pohjoisen jokien vesivoimaloita ajetaan nyt suurella teholla hinnasta riippumatta. Yleensä vettä säästetään halvan hinnan aikaan ja tehoja nostetaan, kun sähkön kysyntä kasvaa ja hinnat nousevat.

Vesivoima onkin sähköjärjestelmän arvokkainta säätövoimaa.

Porttipahdan ja Lokan suuret tekojärvet ovat Sodankylän korkeudella, missä lumet ovat vasta sulaneet. Kun teko- ja luonnonjärvien pinnat nousevat kohti säännöstelyn ylärajaa, vettä juoksutetaan jopa ohi voimaloiden turbiinien.

Järville on määritelty ylimmät ja alimmat vedenpinnan tasot, joissa pysymistä vesivoimayhtiöt säätelevät.

Ostetusta sähköstä pitää maksaa pörssihinnan lisäksi oman alueen verkkoyhtiölle siirtohintaa. Pörssisähköä välittävät yhtiöt perivät myynnistä myös marginaalin ja kuukausimaksun.

Aurinkosähkön kotituottajille matalat ja jopa negatiiviset hinnat tarkoittavat, että sähkö kannattaa käyttää mahdollisuuksien mukaan itse. Viime kesänä sähkö oli kaasukriisin takia poikkeuksellisen kallista ja aurinkosähkön myyminen verkkoon oli ajoittain erittäin kannattavaa.

Tänä kesänä tilanne voi olla hyvin toisenlainen. Sähkön futuurihinnat ennakoivat, että pörssisähkön verollinen hinta olisi kesä–heinäkuussa runsaat viisi senttiä. Vuosi sitten hinta oli moninkertainen.

Seitsemän viime vuorokauden verollinen keskihinta on ollut vaivaiset 2,3 senttiä. Pörssihinta ei vaikuta määräaikaisiin tai toistaiseksi voimassa oleviin sopimushintoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita