Oligarkki Arkadi Rotenbergin bulvaanille tappio Suomessa: Lannoite­rahat sai jäädyttää

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion. Ulosotto sai jäädyttää ja takavarikoida 323 000 euron maksun. Hovioikeuden mukaan rahat olivat menossa Arkadi Rotenbergin hallitsemalle yhtiölle.

Vladimir Putin ja Arkadi Rotenberg esiintyivät yhteiskuvassa Moskovassa lokakuussa 2013.

| Päivitetty

Helsingin hovioikeus on kumonnut venäläiseen oligarkkiin Arkadi Rotenbergiin liittyvän käräjäoikeuden ratkaisun. Kyse on tapauksesta, jossa suomalainen yhtiö oli ostanut lannoitteita dubailaiselta Agricultural Minerals DMCC -yhtiöltä.

Osuuspankki pysäytti vuoden 2021 lokakuussa 323 000 euron maksun lannoitteista, ja ulosottolaitos asetti varat takavarikkoon.

Syynä oli se, että viranomaisen mukaan Rotenbergilla oli suoraan tai välillisesti mahdollisuus saada varat käyttöönsä.

Käräjäoikeudessa ulosoton päätös kaatui, mutta keskiviikkona päätöksensä antanut hovioikeus arvioi asiaa toisin.

Päätöksestä valittanut ulkoministeriö esitteli oikeudelle läjän todisteita, joihin kuului muun muassa tutkivan journalismin artikkeleita ja Viron taloustiedusteluyksikön vuosikertomus.

Hovioikeus katsoi, että dubailaisfirma toimi tosiasiallisesti Rotenbergin määräysvallassa olevan venäläisen AO Minudobreniya -yrityksen puolesta.

Hovioikeuden mukaan dubailaiselta Agricultural Minerals -yhtiöltä voitiin edellyttää omaa selvitystä siitä, että rahat eivät olleet päätymässä pakotelistatun henkilön saataville tai hyödynnettäväksi. Tällaista selvitystä ei ollut esitetty, hovioikeus totesi.

Agricultural Minerals oli tuomioistuimen erikseen asiasta kysyessä vain ilmoittanut, ettei se ole ollut kaupallisessa tai muussa sopimussuhteessa Minudobreniyan kanssa. Hovioikeus ei pitänyt vastausta luotettavana, koska ulosottolaitos oli esittänyt yhteyksistä hovioikeudelle runsaasti näyttöä.

Hovioikeus antoi painoa julkaistuille lehtikirjoituksille ja muille selvityksille, joita käräjäoikeus oli arvostanut hovioikeutta vähemmän.

”Esimerkiksi pelkästään se, että kysymys on verkkojulkaisusta tai artikkelista, ei tarkoita, etteikö todisteella voisi olla näyttöarvoa. Mitä enemmän eri julkaisuissa toistuu sama sisältö perustuen eri lähdetietoihin, sitä enemmän sanottujen julkaisujen tai artikkeleiden voidaan katsoa vahvistavan toistensa todistusvoimaa”, hovioikeus kirjoittaa.

Suomalaisen jääkiekkojoukkue Jokereiden ja jääkiekkohalli Hartwall Areenan omistajanakin tunnetuksi tullut Arkadi Rotenberg on Boris Rotenbergin veli. Liiketoimillaan rikastuneet veljekset ovat kuuluneet Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Arkadi Rotenberg lisättiin Euroopan unionin pakotelistalle alun perin jo vuonna 2014.

Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen sanoi keskiviikkona, että hovioikeuden päätös kertoo ulosottomiehen ratkaisun olleen oikea.

”En lähde ratkaisua sen tarkemmin erittelemään, koska päätös ei vielä ole lainvoimainen. On kuitenkin erittäin hyvä asia, että pakoteasioihin saadaan hovioikeustasoista oikeuskäytäntöä”, Aki Virtanen sanoo.

Suomi on jäädyttänyt oligarkkien ja muiden pakolistattujen tahojen omaisuutta entistä aktiivisemmin sen jälkeen, kun Venäjä laajensi hyökkäyssotaansa Ukrainaan helmikuussa 2022.

Huhtikuun lopun laskelman mukaan Ukraina-pakotteiden kohteena Suomessa on 1 710 henkilöä tai tahoa. Omaisuutta on jäädytettynä noin 244 miljoonan euron edestä.

Suomi jäädytti huhtikuun puolivälissä muun muassa Venäjän tiede- ja kulttuuri­keskuksen tontin ja rakennukset Helsingissä. Ulosottolaitos perui jäädytyksen, koska Venäjän valtio ei ole pakotelistattuna.

Slava Ukraini -iskulause (suomeksi kunnia Ukrainalle) oli spreijattuna Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen seinään Helsingissä 9. toukokuuta 2022.

Venäjän valtio ehti lähettämään nootin asiasta. Suomen ulosottolaitos avasi noottia kertomalla, että ”Venäjän federaatio on halunnut selvitystä siitä, miten Ulosottolaitoksen toiminta korreloi kansainvälisen oikeuden kanssa valtion omaisuuden koskemattomuuteen liittyen”.

Myöhemmin ulosottovirasto perui myös kahden asunnon jäädytykset Helsingissä. Asunnot sijaitseva osoitteissa Ruusankatu 4 ja Lönnrotinkatu 14 Helsingissä ja ne ovat ilmeisesti suoraan Venäjän valtion omistuksessa.

Sen sijaan ulosottolaitos on pitänyt voimassa viiden Venäjän valtioon kytkeytyvän huoneiston huhtikuussa tehdyt takavarikot. Viiden asunnon takavarikointi on perusteltu ulosottolaitoksen päätöksissä samalla tavalla: niillä kaikilla on yhteys Rossotrudnitšestvo-virastoon, joka toimii Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa.

Takavarikoiduista asunnoista kolme sijaitsee osoitteessa Nordenskiöldinkatu 6 aivan Venäjän tiede- ja kulttuurikeskusta vastapäätä. Yksi takavarikoitu asunto sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 98 ja yksi osoitteessa Vuorimiehenkatu 16.

Ulosotto on arvioinut takavarikoitujen huoneistojen yhteisarvoksi 1,4 miljoonaa euroa.

Asunnot tiettävästi omistava virasto kertoo omilla nettisivuillaan olevansa ”johtava Venäjän liittovaltion virasto, jonka päätehtävänä on Venäjän humanitaarisen vaikutusvallan vahvistaminen maailmassa”.

Toisin kuin Venäjän valtio, tämä virasto on EU:n asettamalla pakotelistalla eli sen omaisuus tulee jäädyttää kaikkialla EU:n alueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita