Tekoäly uhkaa ihmis­kunnan tulevaisuutta, uskovat amerikkalaiset

Tekoälyn kehityksestä ovat huolissaan myös poliitikot ja jopa tekoälyn kehittäjät, kuten Chat gpt:n luoja.

| Päivitetty

Tekoälyn kehityksen nopea tahti saattaa olla uhka ihmiskunnan tulevaisuudelle, uskovat uutistoimisto Reutersin ja markkinatutkimusyritys Ipsosin kyselyyn vastanneet yhdysvaltalaiset.

Kyselytutkimuksen mukaan yli kaksi kolmesta yhdysvaltalaisesta on huolissaan tekoälyn negatiivisista vaikutuksista ja jopa 61 prosenttia uskoo, että tekoäly voi uhata sivilisaatioita. Vastanneista 22 prosenttia ei usko, 17 prosenttia ei ole varma.

Tekoälykeskustelu on kiihtynyt sen jälkeen, kun yhdysvaltalainen tutkimuskeskus Open AI lanseerasi marraskuussa 2022 chatbotin ja virtuaaliavustajan nimeltä Chat gpt. Chat gpt levisi laajalle. Tammikuussa 2023 sovellus saavutti yli sata miljoonaa käyttäjää, mikä teki siitä historian nopeimmin kasvavan kuluttajasovelluksen tähän mennessä.

Chat gpt:n lanseerauksen myötä teknologiajätit, kuten Microsoft, ovat kirineet tahtia tekoälykisassa.

Samalla tekoälyn mahdollisuudet, mutta ennen kaikkea uhat, ovat kiinnittäneet poliitikkojen huomion. Esimerkiksi EU haluaa kieltää tekoälyn käytön ihmisten pisteytykseen, manipulointiin ja etä­tunnistukseen. Huolensa on ilmaissut myös Open AI:n toimitusjohtaja Sam Altman, joka todisti tiistaina Yhdysvaltain kongressin tekoälyn säätelyä käsittelevän alakomitean edessä. Hän on huolissaan tekoälyn väärinkäytöstä ja vaatii sääntelyä.

”Tehtyä ei voi enää perua. Tilanne on räjähtämässä käsiin maailmanlaajuisesti”, senaattori Cory Booker sanoi tiistaina.

Open AI:n toimitusjohtaja Sam Altman todisti tiistaina Yhdysvaltain kongressin alakomitean edessä. Komitea käsitteli tekoälyn säätelemistä. Open AI kehitti paljon kohua ja keskustelua herättäneen Chat gpt:n.

Tekoälyn riskit huolettavat puoluekannasta riippumatta, selviää kyselystä. Vastaajista, jotka ilmoittivat tukeneensa Donald Trumpia viime vaaleissa, 70 prosenttia kertoi tekoälyn huolestuttavan paljon. Nykyisen presidentin Joe Bidenin tukijoista suurta huolta ilmaisi 60 prosenttia vastaajista.

Samalla tekoälyn kehityksen hyvät puolet eivät välttämättä välity kovin selkeästi Chat gpt:n kaltaisista sovelluksista, arvioi UC Berkeleyn professori Ion Stoica, joka on itsekin ollut mukana perustamassa tekoäly-yritys Anyscalea.

”Yhdysvaltalaiset eivät välttämättä ymmärrä, kuinka kokonaisvaltaisesti tekoäly on osa arkea jo nyt”, Stoica sanoo.

Teknologiayritys X:n (entiseltä nimeltään Google X) perustaja ja Stanfordin professori Sebastian Thrun sanoo samaa.

”Ihmisten huolet ovat täysin oikeutettuja. Meiltä kuitenkin puuttuu kokonaan keskustelu siitä, miksi ylipäätään teemme tätä [kehitämme tekoälyä]. Tekoäly nostaa ihmisten elintasoa ja auttaa meitä olemaan esimerkiksi tehokkaampia”, Thrun sanoo.

Reutersin ja Ipsosin kysely toteutettiin verkossa 9.–15. toukokuuta, ja siihen vastasi 4 415 yhdysvaltalaista. Virhemarginaali on kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita