Nuoret ja korkea­koulutetut ovat entistä huolestuneempia omasta taloudestaan

Suomalaisten huolet oman taloutensa tilasta ovat kasvaneet kahden vuoden takaiseen verrattuna. Etenkin nuoret ja korkeakoulutetut kokevat taloudellisen tilanteensa heikentyneen.

Suomalaisten taloushuolet ovat kasvaneet kahden viime vuoden aikana, selviää tuoreista kyselytutkimuksista.

Suomalaisten huolet oman taloutensa tilasta ovat kasvaneet kahden vuoden takaiseen verrattuna, selviää tuoreista kyselytutkimuksista.

Nooa Säästöpankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan hintojen nousu on aiheuttanut talouteen melko- tai erittäin suuria vaikeuksia joka neljännelle, ja taloudellista stressiä kokee 63 prosenttia työikäisistä suomalaisista.

Kyselytutkimuksen mukaan erityisesti naisten, nuorten ja korkeakoulutettujen vastaajien kokemus oman taloutensa tilasta on heikentynyt kahden vuoden takaiseen verrattuna.

Naisista oman taloutensa tilaa piti erinomaisena tai hyvänä 33 prosenttia, mikä on 15 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kahta vuotta aiemmin. Kaikista vastaajista erinomaisena tai hyvänä taloutensa tilaa piti 40 prosenttia vastaajista, mikä on yhdeksän prosenttiyksikköä vähemmän kuin kahta vuotta aiemmin.

Kyselyn nuorimmassa ikäryhmässä eli 18–34-vuotiaissa oman taloutensa tilaa piti erinomaisena tai hyvänä 35 prosenttia vastaajista, mikäli oli 22 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kahta vuotta aiemmin.

Korkeasti koulutetuista vastaajista 51 prosenttia piti taloutensa tilaa erinomaisena tai hyvänä, mutta tässäkin ryhmässä laskua kahden vuoden takaiseen oli 17 prosenttiyksikköä.

Nooa Säästöpankin taloudellisen hyvinvoinnin palveluista vastaava Terhi Mali arvioi tiedotteessa, että luvuissa näkyvät heikot mahdollisuudet varautumiseen.

”Naiset ja nuoret saattavat kokea, ettei heillä ole ollut mahdollisuutta säästää. Korkeasti koulutetut saattavat luottaa hyvään tulevaisuuden tulotasoon ja ovat mitoittaneet menonsa hieman liian suuriksi, tai pidemmän opiskelun takia otettu suurempi opintolaina painaa taloutta.”

Danske Bankin teettämän kyselytutkimuksen mukaan yli joka kolmannes suomalaisista on huolissaan asumiskustannusten noususta. Kahta vuotta aiemmin asumiskustannusten noususta oli suuresti tai erittäin suuresti huolissaan 21 prosenttia vastaajista.

Danske Bankin mukaan yleiskustannusten nousu huoletti 71 prosenttia vastaajista, vuokrien nousu 32 prosenttia vastaajista ja lainakorkojen nousu 27 prosenttia vastaajista.

Tutkimukseen vastanneista omistusasujista vajaa kolmasosa oli suuressa tai erittäin suuressa määrin huolissaan asuntokorkojen noususta, viidesosa taas ei lainkaan huolissaan.

Noin joka viides kertoo muuttaneensa tai harkitsevansa muuttoa liian kalliiden asumiskustannusten takia.

Danske Bankin mukaan eniten asuntolainojen koroista huolehtivat ensiasunnon ostajat ja nuoret, korkeakoulutetut kaupunkilaiset. Pankin mukaan korkojen nousulla on tyypillisesti suurin vaikutus juuri näiden ryhmien talouteen.

Kyselytutkimuksen vastaajista noin joka viides kertoo muuttaneensa tai harkitsevansa muuttoa liian kalliiden asumiskustannusten takia.

”Omasta kodista luopuminen taloudellisista syistä on iso ja monelle surullinen päätös. Jos oma talous on äärirajoilla, voi vaihto edullisempaan asuntoon kuitenkin tuoda taloudellista mielenrauhaa”, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaava johtaja Sari Takala tiedotteessa.

Nooa Säästöpankin teettämään kyselyyn vastasi 1 005 henkilöä aikavälillä 15.3.–20.3.2023. Kyselyn virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Danske Bankin teettämään kyselytutkimukseen vastasi 3 021 henkilöä aikavälillä 24.2.–10.3.2023. Molemmat tutkimukset toteutti sähköisenä kyselynä Yougov Finland kuluttajapaneelissaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita