Poliisi kokeilee sähkö­autoa Lapissa – Somessa irvailtiin aggregaatin tarpeelle

Poliisin sähköinen partioauto siirrettiin Sodankylään, jossa kokeillaan puolentoista vuoden ajan auton äärirajoja. ”Ainut auto se ei voi olla”, ylikomisario arvioi.

Poliisin täyssähköpartioauto kuvattuna vuonna 2021. Tämä sama auto siirtyi nyt Lappiin.

| Päivitetty

Lapin poliisi kokeilee täyssähköauton käyttöä napapiirin tuntumassa. Kyseessä on Mercedes-Benz eVito -partioauto, joka sijoitetaan Sodankylään.

Auton kotipaikka on puolentoista vuoden ajan Sodankylän poliisiasemalla, mutta sillä aiotaan tehdä keikkaa ympäri Lappia.

”Pystymme talvikäytössä näkemään, miten se pärjää kylmissä olosuhteissa”, kertoo ylikomisario Rauno Pätsi.

Hän ei ollut vielä itse tutustunut autoon, mutta myöntää, että ”ainut auto se ei voi olla” pitkien etäisyyksien maakunnassa.

”Mielenkiintoista on itsekin nähdä, että millaisen etäisyyden päähän auton uskaltaa laittaa.”

Etenkin Sodankylän lähiympäristössä auto voi partioida ongelmitta, mutta pitemmät keikat pitää suunnitella tarkemmin. Tehtävän aikana saatetaan esimerkiksi tehdä kiinniotto, ja henkilö pitää sitten toimittaa Rovaniemelle.

Valmistajan mukaan sarjatuotannossa olevalla eVitolla pääsee noin 300 kilometriä, mikä antaa mittakaavaa poliisin toimintasäteestä.

Sodankylän poliisiasemalta on Rovaniemelle sekä Saariselälle noin 130 kilometriä matkaa. Kemijärvelle kertyy puolestaan noin sata kilometriä ja Kittilään noin 85 kilometriä.

Noin 300 kilometrin ”range” pohjaa 80 kilometrin tuntinopeuteen, mutta hälytysajossa voi joutua ajamaan kovempaa.

Juuri tämä auto on sattumoisin Suomen ensimmäinen sähköinen poliisiauto, jonka käyttöä pilotoi Hämeen poliisilaitos kaksi vuotta sitten.

Auto rakenne on pitkälti sarjatuotanto-Viton mukainen. Poliisiversio on kuitenkin vaatinut muutoksia muun muassa lattiaan, seiniin ja istuimiin.

Lappilaiset väänsivät jo autosta huumoria sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi aggregaattia ehdotettiin kyytiin varavirtalähteeksi kaiken varalta.

Lue lisää: Moni suuntaa pian sähköautolla Lappiin – Riittävätkö lataus­pisteet?

Lue lisää: Sähköautoilun on tarkoitus olla halpaa ja mukavaa – totuus paljastui heti kun ajoimme Norjan puolelta Suomen Lappiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita