Kuvernööri DeSantisin kanssa riitelevä Disney hylkää suuren projektin Floridassa

Viihdealan jättiläinen Disney kertoo hylkäävänsä suunnitelmansa yli 800 miljoonan euron kampuksen rakentamisesta ja 2 000 työntekijän siirtämisestä Floridaan. Disney on ollut törmäyskurssilla osavaltion kuvernööri Ron DeSantisin kanssa.

Disney työllistää Floridassa yli 75 000 henkilöä, joista moni työskentelee Orlandon Walt Disney Worldissä.

| Päivitetty

Viihdejätti Disney aikoo hylätä suunnitelmansa 2 000 työntekijän siirtämisestä yli 800 miljoonan euron kampukselle Floridaan, kertovat muun muassa The Guardian ja uutistoimisto Bloomberg.

Guardianin mukaan Disney kertoi kaksi vuotta sitten rakentavansa Floridan Lake Nonaan 864 miljoonalla eurolla kampuksen, johon se olisi siirtänyt 2 000 työntekijäänsä. Valtaosa työntekijöistä työskentelee nykyisin Kaliforniassa.

Disney kertoi torstaina sulkevansa myös Star Wars -aiheisen elämyshotellinsa Floridan Orlandossa.

Disneyn huvipuistoista vastaava johtaja Josh D’Amaro kertoi Guardianin mukaan yhtiön työntekijöille lähetetyssä sähköpostissa, että päätöksen taustalla ovat muun muassa muutokset yhtiön johdossa sekä muuttuneet liiketoimintaedellytykset.

Disney on tuskaillut suoratoistopalvelu Disney Plusin tilaajamäärien kehityksen kanssa, ja sen toimitusjohtajana 15 vuotta toiminut Bob Iger palasi yhtiön johtoon viime syksynä parin vuoden tauon jälkeen.

Bloombergin mukaan Disney ei suoraan maininnut ilmoituksissaan riitaansa Floridan kuvernööri Ron DeSantisin kanssa, mutta se on todennäköisesti yksi päätösten taustavaikuttimista.

Yli 75 000 ihmistä Floridassa työllistävä Disney on ollut törmäyskurssilla DeSantisin kanssa keväästä 2022 lähtien.

Työntekijöiltä tulleen painostuksen jälkeen Disneyn silloinen toimitusjohtaja Bob Chapek kritisoi julkisesti Don’t Say Gay (”Älä sano homo”) -nimellä tunnettua lakia, jonka seurauksena lapset eivät muun muassa saa kuulla homoseksuaalisuudesta, biseksuaalisuudesta, transsukupuolisuudesta tai queer-identiteetistä alimmilla luokilla ollessaan.

Yhtiön kritiikin seurauksena kuvernööri DeSantis riisti Disneyltä erityisaseman, jonka turvin se oli saanut itsenäisesti hallinnoida Orlandossa sijaitsevan Disney World -puistonsa laajaa aluetta.

Guardianin mukaan Disney on kutsunut DeSantisin liikettä poliittiseksi kostoksi asiasta, joka kuuluu sananvapauden piiriin, ja on haastanut Floridan osavaltion oikeuteen.

Riita on saanut erityisen paljon mediahuomiota, koska DeSantisin odotetaan hakevan republikaanipuolueen presidenttiehdokkuutta vuoden 2024 vaaleihin.

Oikaisu 19.5. kello 14.12: Kyse on yli 800 miljoonan, ei miljardin, euron kampuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita