FT: Putinin talous­foorumiin houkutellaan länsimaisia puhujia, ohjelmassa listatut kieltävät menevänsä

Esimerkiksi Googlen entinen johtaja Erik Schmidt mainitaan Kremlin julkaisemalla listalla, mutta hän ei aio osallistua tapahtumaan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Kesäkuussa järjestettävän Pietarin talousfoorumin kutsuvieraslistalla on useita länsimaisia nimiä, joita Financial Timesin tietojen mukaan ei ole tosiasiassa kutsuttu.

FT:n näkemällä listalla mainittu Googlen entinen johtaja Erik Schmidt kieltää saaneensa kutsun, eikä hän aio osallistua tapahtumaan. Näin ovat ilmoittaneet myös Lucid Motors -sähköautovalmistajan toimitusjohtaja Peter Rawlinson sekä Stanfordin yliopiston professori Ilja Strebulaev.

Venäjän presidentti Vladimir Putin isännöi vuodesta 1997 alkaen järjestettyä tapahtumaa. Hän on perinteisesti myös pitänyt puheen foorumissa.

Lue lisää: Putin piti Pietarin talous­foorumissa ehkä uransa huonoimman puheen

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi FT:n mukaan huhtikuussa, että monet länsimaiset yritysjohtajat ovat kiinnostuneita Pietarin talousfoorumiin osallistumisesta. Peskov ei tuolloin kertonut, keitä hän tarkoitti.

Pietarin talousfoorumin yhtenä tarkoituksena on sijoittajien houkutteleminen Venäjälle. Aikaisempina vuosina länsimaiset poliitikot ja yritysmaailman johtajat ovatkin vierailleet puitteiltaan hulppeaksi kuvatussa tapahtumassa.

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan myötä foorumi, jota on joskus kutsuttu ”Venäjän Davosiksi”, menetti hohtonsa länsimaisten johtajien silmissä. Siitä kertoo vahvistettujen läntisten vieraiden puutekin, FT analysoi.

Kutsuvieraslistalla on viime vuoden tapaan eniten nimiä Venäjälle ystävällisistä maista, kuten Kiinasta, Yhdistyneistä arabiemiirikunnista ja Saudi-Arabiasta.

Edellisen talousfoorumin näkyvin ulkomainen delegaatio koostui Afganistanin Taleban-ääriliikkeen edustajista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita