Kiina vastaa Yhdysvaltojen sirurajoituksiin – kielsi Micron-yhtiön tuotteiden käytön

Kiinan mukaan Micronin tuotteisiin liittyy vakavia kyber­turvallisuus­riskejä. Yhdysvallat vastustaa rajoituksia, joilla ei maan mukaan ole totuuspohjaa.

Micron aikoo käydä keskusteluja Kiinan viranomaisten kanssa kieltoon liittyen.

| Päivitetty

Kiina on kieltänyt yhdysvaltalaisen Micron Technology -yrityksen sirujen käytön.

Syynä on se, ettei yhtiö ole Kiinan mukaan läpäissyt kyberturvallisuuteen liittyvää arviointia.

Kiinassa asiaa tarkastellut viranomainen sanoo, että Micronin tuotteisiin liittyy vakavia kyberturvallisuus­riskejä, jotka voivat vaikuttaa kriittiseen tietoinfrastruktuuriin ja siten Kiinan kansalliseen turvallisuuteen.

Viranomainen ei kertonut yksityiskohtia mahdollisista riskeistä eikä myöskään sitä, mihin tuotteisiin riskit sen mukaan liittyvät.

Tämän vuoksi viranomainen toteaa, että kriittisiin tietoinfrastruktuuri­projekteihin osallistuvien tahojen tulisi lopettaa Micronin tuotteiden ostaminen.

Päätös tuli noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Kiina käynnisti Micronin tuotteiden kyberturvallisuuteen liittyvän arvioinnin.

Viime vuoden lokakuusta lähtien Yhdysvallat on rajoittanut sirujen ja niitä valmistavien laitteiden vientiä Kiinaan. Tavoitteena on, ettei Kiina pääsisi käsiksi kriittiseen teknologiaan.

Micron kertoo pohtivansa, miten se reagoi ilmoitukseen, The Wall Street Journal raportoi. Lisäksi yritys kertoo odottavansa innolla keskusteluja Kiinan viranomaisten kanssa.

Myös Yhdysvaltain kauppaministeriö on ottanut kantaa asiaan.

”Vastustamme vahvasti rajoituksia, joilla ei ole todellisuuspohjaa”, Yhdysvaltain kauppaministeriö totesi lausunnossaan.

Ministeriö aikoo olla suorana yhteydessä Kiinan viranomaisiin.

Micron on yksi Yhdysvaltojen suurimmista sirujen tuottajista. Noin 10 prosenttia sen liikevaihdosta tulee Kiinasta.

Asiasta uutisoivat muun muassa Reuters, CNN ja BBC.

Oikaisu 22.5.2023 kello 13.31: Jutussa sanottiin aiemmin virheellisesti, että Yhdysvallat olisi rajoittanut kiinalaisten sirujen ja niitä valmistavien laitteiden vientiä Kiinaan. Tosiasiassa rajoitukset kohdistuvat yhdysvaltalaisen teknologian vientiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita