Gasum irtisanoi Gazpromin maakaasun hankinta­sopimuksen ruplakiistan takia – Venäjä lopetti toimitukset jo vuosi sitten

Venäläisyhtiö vaati maksua ruplissa, mutta Gasum ei suostunut. Gasumin ja Gazpromin nesteytettyä maakaasua koskeva sopimus on edelleen voimassa.

Gasumin kaasutankkausasemaa rakennettiin Pirkkalassa viime vuonna keväällä.

| Päivitetty

Suomessa venäläistä maakaasua myyvä Gasum on irtisanonut venäläisen Gazprom Exportin pitkäaikaisen putkimaakaasun hankinta­sopimuksensa, Gasum kertoo tiedotteessaan.

Gazprom taas on keskeyttänyt putkia pitkin kuljetettavan maakaasun toimitukset Gasumille jo viime vuoden toukokuussa.

Irtisanominen koskee pelkästään putkia pitkin tuotavaa maakaasua. Gasumin nesteytettyä maakaasua koskeva hankintasopimus on yhä voimassa, ja sitä kautta Suomeen tulee yhä nesteytettyä maakaasua.

Gazprom Export vahvistaa uutistoimisto Reutersin mukaan tiedotteessaan saaneensa Gasumin irtisanomisilmoituksen ja kertoo pohtivansa oikeudellisia jatkotoimia.

Venäläisyhtiö vaati viime vuoden huhtikuussa, että Gasumin pitäisi maksaa sovitut maksut jatkossa eurojen sijaan ruplissa. Gasum ei hyväksynyt putkimaakaasu­sopimusta koskevaa vaatimusta.

Yhtiö vei asian ratkaistavaksi välimiesmenettelyyn.

Marraskuussa välimiesoikeus totesi, ettei Gasum ole velvollinen maksamaan maksuja ruplissa. Lisäksi kehotettiin, että yhtiöiden tulisi jatkaa kahdenvälisiä neuvotteluja.

Yhtiöt eivät ole saaneet ratkaisua aikaiseksi, minkä vuoksi Gasum irtisanoi putkimaakaasun hankintasopimuksen maanantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita