Euroalueella teollisuus hyytyy, mutta palvelut porskuttavat

OP:n mukaan kotitaloudet ovat pitäneet talouden pyöriä liikkeessä kovasta inflaatiosta huolimatta.

Tuoreet tiedot viittaavat siihen, että euroalueella talouskasvu on toistaiseksi jatkunut vahvana toisella vuosineljänneksellä. Kuvassa asiakas Sheinin pop-up-kaupassa Pariisissa toukokuussa.

Euroalueella talouden tuotanto kasvoi toukokuussa viidettä kuukautta peräjälkeen, ennakoi tiistaina julkaistu ostopäällikkö­indeksi.

S&P Globalin kokoama indeksi sai toukokuussa arvon 53,3, mikä oli hieman matalampi lukema kuin huhtikuussa. Tuoreet tiedot viittaavat siihen, että euroalueella talouskasvu on toistaiseksi jatkunut vahvana toisella vuosineljänneksellä.

Ostopäällikköindeksi ennakoi tuotannon kasvua, jos indeksin arvo on yli 50. Jos lukema on alle 50, se viittaa tuotannon supistumiseen.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomistin Jari Hännikäisen mukaan sektorikohtaiset näkymät ovat nyt poikkeuksellisen kaksijakoiset.

”Kasvu nojaa edelleen täysin palvelusektorin varaan, joka saa tukea erittäin vahvasta työmarkkinatilanteesta sekä pandemia-aikaisten säästöjen kulutuksesta. Palvelusektorin hyvän vireen perusteella kotitaloudet ovat pitäneet talouden pyöriä pyörimässä kovasta inflaatiosta, ostovoiman supistumisesta sekä korkojen reippaasta noususta huolimatta”, Hännikäinen sanoo tiedotteessa.

Palvelualoilla taloudellinen aktiviteetti on ostopäällikköindeksin mukaan lisääntynyt euroalueella, mutta teollisuudessa tuotannon alamäki on syventynyt. Palveluiden osalta indeksi sai toukokuussa arvon 55,9. Teollisuudessa lukema oli 46,3.

OP:n Hännikäinen pitää teollisuuden kannalta erityisen huolestuttavana merkkejä tilausvirtojen tyrehtymisestä. Ne viittaavat hänen mukaansa tilanteen heikkenemiseen lähikuukausien aikana.

Euroalueen kannalta iso kysymys on Hännikäisen mukaan se, miten pitkään palvelusektori jaksaa kannatella talouskehitystä.

”Näemme kulutuksen pitävän pintansa, mutta ostovoiman lasku sekä korkojen nousu leikkaavat vääjäämättä kulutuksen kasvumahdollisuuksia.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita