Vuoden euribor nousi jälleen yli 3,9 prosenttiin

Kahdentoista kuukauden euroborkorko on korkeimmillaan sitten maaliskuun pankkihermoilun.

Euriborkorot alkoivat kohota viime vuonna pitkän nollakorkojakson jälkeen.

Asuntolainojen yleisin viitekorko eli vuoden euriborkorko on noussut yli 3,9 prosentin ensimmäistä kertaa sitten maaliskuun pankkihermoilun.

Kahdentoista kuukauden euribor noteerattiin tiistaina 3,904 prosenttiin, kun maanantaina se oli 3,893 prosentissa. Edellisen kerran korko oli yli 3,9 prosentissa 10. maaliskuuta.

Korko kävi korkeimmillaan yli 14 vuoteen 9. maaliskuuta, jolloin se noteerattiin 3,978 prosenttiin.

Sen jälkeen kahdentoista kuukauden euribor ja lyhyemmät markkinakorot lähtivät nopeaan laskuun, kun yhdysvaltalaisen Silicon Valley Bankin kaatuminen aiheutti maailmanlaajuisen pankkikriisin uhan.

Hermoilun seurauksena vuoden euriborissa koettiin 14. maaliskuuta historiallisen suuri päivälasku. Vuoden euribor laski silloin edellisestä päivästä ennätykselliset 0,348 prosenttiyksikköä.

Pankkikriisin uhka sai koron romahtamaan alimmillaan 3,32 prosenttiin, kun vielä maaliskuun alussa odotettiin, että korko nousee yli neljään prosenttiin.

Euriborkorot alkoivat kohota viime vuoden keväällä, kun ne ennakoivat Euroopan keskuspankin (EKP) korkojen nostoja.

EKP aloitti ohjauskorkojen nostot viime vuoden heinäkuussa hillitäkseen laukalle lähtenyttä inflaatiota. Viime heinäkuun jälkeen keskuspankki on nostanut nopealla tahdilla ohjauskorkojaan yhteensä 3,75 prosenttiyksikköä.

Ekonomistit odottavat uutistoimisto Reutersin tekemässä kyselyssä, että EKP jatkaa rahapolitiikkaansa kiristämistä vielä kahdessa seuraavassa korkokokouksessa.

EKP:n talletuskorko nousisi siten kesäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä 3,50 prosenttiin ja heinäkuussa 0,25 prosenttiyksikköä 3,75 prosenttiin.

EKP:n rahapolitiikasta päättävän neuvoston jäsen, Ranskan keskuspankin pääjohtaja François Villeroy de Galhau sanoi Ranskan keskuspankin järjestämässä tilaisuudessa maanantaina, että koronnostot päättyvät luultavasti kuluvan vuoden loppukesän aikana.

Villeroy de Galhaun mukaan keskuspankkikorkojen tarkkaa tasoa tärkeämpää on kuitenkin se, kuinka kauan korkotaso pysyy korkeana.

EKP:n pääekonomisti Philip Lane puolestaan sanoi tilaisuudessa Wienissä maanantaina, että keskuspankin rahapolitiikka on tehokasta.

Lanen mielestä markkinat uskovat, että keskuspankki onnistuu painamaan inflaation takaisin keskuspankin kahden prosentin tavoitteeseen ”ennustettavissa olevassa tulevaisuudessa”.

Euroopan unionin tilastokeskuksen Eurostatin ennakkotietojen mukaan euroalueen inflaatiovauhti oli huhtikuussa 7,0 prosenttia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita