Pörssisähkön vuorokauden keskihinta keikahti sähköpörssi Nord Poolissa negatiiviseksi ensimmäistä kertaa Suomen sähkömarkkinoiden historiassa.
Tuntikohtainen Suomen hinta-alueen spot-hinta painui negatiiviseksi keskiviikkona puolenpäivän aikaan ja pysyy miinuksilla tai nollassa koko illan.
Hinta on keskiviikkona päivän aikana negatiivinen kaikkiaan kolmentoista tunnin ajan, ja vuorokauden keskihinta on juuri ja juuri negatiivinen.
Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa arvioi, että kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuorokauden keskihinta on negatiivinen.
”En pysty muistamaan, että koko vuorokauden keskihinta olisi aikaisemmin ollut negatiivinen. Näin täytyy olla, koska meillä ei ole koskaan aikaisemmin ollut näin paljon sääriippuvaista tuotantoa”, Salomaa arvioi.
Myös torstaina pörssisähkön hinta on negatiivinen jopa viidentoista tunnin ajan, vaikka keskihinta nouseekin plussan puolelle.
Pörssisähkön hintaa painaa miinuksille hyvä vesivoimatilanne. Pohjois-Ruotsin ja Pohjois-Suomen vesivoimalat joutuvat juoksuttamaan talven sulamisvesiä voimaloidensa läpi, vaikka sähkönkulutus on lämpimän sään takia vähäinen.
Salomaa sanoo, että vesivoiman ”pakkotuotanto” on laskenut pörssisähkön hintaa muutaman viikon ajan.
Energiantuotantoa on niin paljon, että ydinvoimaa tuottavat energiayhtiöt ovat kertoneet rajoittavansa tuotantoa, jotta niiden ei pitäisi maksaa sähköverkkoon syöttämästään sähköstä.
Kun sähkönhinta on negatiivinen, sähköntuottaja joutui maksamaan siitä, että se syöttää sähköä verkkoon.
Fortum tiedotti tiistaina säätävänsä Loviisan ydinvoimalansa molemman yksikön tehoa alaspäin sata megawattia keskiviikkona. Myös Teollisuuden Voiman upouuden Olkiluoto 3 -yksikön tuotantotehoa on rajoitettu keskiviikkona.
Negatiivinen sähkönhinta aiheuttaa pohdittavaa aurinkosähköä tuottaville kotitalouksille. Osa kotitalouksista innostui energiakriisin aikana hankkimaan aurinkopaneeleita ja ryhtymään aurinkosähköntuottajiksi.
Isojen sähköntuottajien tavoin myös aurinkopaneeleilla sähköä tuottavat kotitaloudet joutuvat periaatteessa negatiivisten hintojen aikana maksamaan siitä, että ne syöttävät sähköä verkkoon.
Kotitalouden joutuminen maksumieheksi riippuu siitä, mitä sähköyhtiön ja kotitalouden välisessä aurinkosähkön myyntisopimuksessa lukee. Sopimuksissa on yhtiökohtaisia eroja.
Sopimuksissa kotitaloudet sopivat myyvänsä sähköyhtiölle aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön, joka kotitaloudelta jää mahdollisesti yli oman käytön.
Valtion neuvontayhtiö Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen sanoo, että myyntisopimuksiin on yleensä kirjattu, että sähköstä maksetaan sen hetkisen pörssisähkön hinnan mukainen korvaus ylijäämäsähköstä.
”Jos sähkön spot-hinta on negatiivinen, pientuottaja joutuu silloin periaatteessa maksamaan verkkoon syötetystä sähköstä”, Virtanen sanoo.
Näin on kirjattu esimerkiksi Helsingin kaupungin energiayhtiö Helenin aurinkosähkön myyntisopimuksiin.
Helenin myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa kertoo, että Helenin asiakkaana oleva kotitalous myy ylituotannon verkkoon pörssisähkön spot-hinnalla.
”Mikäli spot-hinta on miinuksella, jää siltä ajalta asiakkaalle maksettavaa, mutta kyseessä on hyvin marginaalinen tilanne. Tällaisissa tilanteissa puhutaan kuukausitasolla hyvin pienestä osasta ylituotantoa. ”, Hintsa kertoo sähköpostilla.
Helen maksaa ylituotannon pientuottajalla kerran kuukaudessa. Tämä pieni osa ylituotannosta, josta kotitalous maksaa, lasketaan normaalin ylituotannon joukkoon.
Energiateollisuuden Salomaa neuvoo, että aurinkosähköä tuottavan kotitalouden kannattaa lisätä negatiivisten hintojen tuntien aikana omaa sähkönkäyttöä mahdollisuuksien mukaan, esimerkiksi lämmittää lämminvesivaraajaa ja ladata sähköautoa.
Silloin kotitalouden aurinkopaneelit syöttävät sähköverkkoon mahdollisimman vähän mahdollista ylijäämäsähköä.
Periaatteessa aurinkopaneelien sähköntuotannon voi myös katkaista negatiivisten tuntien ajaksi, mutta asiantuntijat eivät suosittele sitä.
”Laitteita ei kannata sammuttaa, koska puhutaan niin pienistä summista, että on parempi olla niitä räpläämättä”, Virtanen sanoo.
Laitteiden sammuttamisen hyöty jää pieneksi, koska kotitalouden kotirakennus kuluttaa aina jonkin verran sähköä. Virtanen muistuttaa, että kotitalous joutuu maksamaan tästä sähköstä siirtomaksun ja sähköveron, jos rakennuksen aurinkopaneelit eivät tuota sähköä.
”Siksi tilanteen pitäisi olla aika erikoinen, että järjestelmän sammuttelu olisi kannattavaa. Puhutaan lyhyestä ajasta ja vähäisestä hyödystä.”