Saksa vajosi taantumaan

Saksan talous alkoi supistua loppuvuonna. Kahden peräkkäisen neljänneksen supistuminen merkitsee talouden siirtyneen taantumaan.

Kotitalouksien kulutus on kärsinyt kovaa laukkaavasta inflaatiosta.

| Päivitetty

Saksan talous supistui hieman vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, kertoi Saksan tilastoviranomainen Destatis torstaina.

Kyseessä oli toinen peräkkäinen supistumisen vuosineljännes, mikä merkitsee Euroopan suurimman talouden siirtyneen taantumaan.

Saksan bruttokansantuote (bkt) supistui 0,3 prosenttia tammi–maaliskuussa edelliseen neljännekseen verrattuna. Vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä talous supistui 0,5 prosenttia.

Aiemmin julkaistujen ennakkotietojen mukaan talouskasvu olisi ollut alkuvuonna nolla prosenttia, jolloin Saksan talous olisi välttänyt taantuman hienoisesti.

Tilastoista ilmenee, että Saksassa talouskasvua nipistää inflaatio, joka on heijastunut kotitalouksien tilanteeseen. Kulutus supistui 1,2 prosenttia alkuvuonna edellisestä neljänneksestä. Destatisin mukaan kansalaiset alkoivat alkuvuonna nipistää esimerkiksi ruoka- ja vaatekuluistaan.

Sen sijaan investoinneissa oli kasvua.

Loppuvuoden talouden supistumisen taustalla on ollut Venäjän aloittama sota Ukrainassa ja sen aiheuttama suuri heilunta ja epävarmuus energiamarkkinoilla. Sodan vaikutukset ovat myös johtaneet inflaatiovauhdin kiihtymiseen ja hintojen nousuun.

Lauha talvi on kuitenkin auttanut Eurooppaa selviämään energiatilanteessa paremmin kuin alun perin oli ajateltu.

Edellisen kerran Saksa kävi taantumassa koronapandemian alkusokin aikaan vuonna 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita