Lapis Rakennuksen toimitus­johtajana toiminut mies tuomittiin vankeuteen törkeistä talous­rikoksista

Oikeuden mukaan miehet ohjasivat konserniin kuuluvien yhtiöiden varoja lukuisin eri tavoin itselleen ja läheisyhtiöilleen.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut Lapis Rakennus oy:n toimitusjohtajana toimineen 51-vuotiaan miehen ja kaksi yhtiön hallituksessa ollutta miestä vuosien vankeusrangaistuksiin.

Heidät tuomittiin törkeistä velallisen epärehellisyyksistä, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeistä petoksista sekä velkojainsuosinnasta.

Tapahtumat liittyvät Lapis-konsernin saneeraus­rakennustoimintaan pääkaupunki­seudulla vuosina 2014–2017. Oikeuden mukaan miehet ohjasivat konserniin kuuluvien yhtiöiden varoja lukuisin eri tavoin itselleen ja läheisyhtiöilleen. Yhtiöiden oma toiminta oli tappiollista.

”Sijoittajilta oli kerätty varoja saneerausrakennustoiminnan rahoittamiseen, mutta varoja ei tosiasiassa käytetty vakuutena olleiden kohteiden kunnostamiseen”, käräjäoikeuden tiedotteessa sanotaan.

Oikeus piti miesten syyksi luettuja rikoksia lajissaan vakavina.

”Vastaajien menettely osoitti käräjäoikeuden näkemyksen mukaan kokonaisuudessaan suunnitelmallisuutta ja johdonmukaista pyrkimystä laittoman hyödyn saamiseen.”

Toimitusjohtajana toiminut Pasi Anton Kivimäki, 51, tuomittiin kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeusrangaistukseen ja seitsemän vuoden liiketoimintakieltoon. Hallituksessa olleet Toni Petteri Heikkilä, 49, ja Mikko Petteri Soininen, 49, tuomittiin viiden vuoden vankeusrangaistuksiin ja viiden vuoden liiketoimintakieltoihin.

Oikeus määräsi tuomitut maksamaan asianomistajina olleille sijoittajille sekä Lapis Rakennus oy:n ja Lapis Rakennus Holding oy:n konkurssipesille yli 35,5 miljoonan euron korvaukset.

Syytetyt kiistivät oikeudessa syytteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita