Vesivek saanut toistuvasti sakkoja turvallisuus­puutteista, aloittaa tehotarkastukset

Kattoremontteihin erikoistunut Vesivek sai jo 12. yhteisösakot työmaidensa turvallisuuspuutteista. Helmikuussa annetussa tuomiossa huomautettiin puutteista yhtiön työmaan putoamissuojauksessa ja asbestityön turvallisuudessa.

Vesivek-konsernin toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki kertoo tiedotteessa, että yhtiö aikoo ottaa entistä tiukemman linjan turvallisuuspuutteita kohtaan. Kuva vuodelta 2021.

Kattoremontteihin, sadevesijärjestelmiin ja kattoturvatuotteisiin erikoistunut Vesivek Oy kertoo aloittavansa tehotarkastukset varmistaakseen asbestipurku-urakoidensa turvallisuuden. Yhtiö aikoo tiedotteensa mukaan myös tehostaa työntekijöidensä koulutusta.

Aluehallintovirasto (avi) lähetti keskiviikkona tiedotteen, jossa se huomautti Vesivekin saaneen turvallisuuspuutteista 12 yhteisösakkoa reilun kymmenen vuoden aikana. Avin mukaan yhtiö on saanut toistuvasti perusteetonta kilpailuetua työturvallisuutta laiminlyömällä.

Vesivek sanoo tiedotteessaan, että valtaosa sen aiempiin sakkoihin johtaneista tapahtumista ajoittuivat vuosiin 2011–2016, ja useimmat tuomiot koskivat puutteellista putoamissuojausta. Yhtiö kertoo käyttäneensä vuodesta 2018 alkaen kaikissa pientalokohteissa talon ympäri kiertäviä rakennustelineitä.

”Rakennustelineiden käyttöönoton jälkeen olemme saaneet sekä viranomaisilta että asiakkailtamme paljon positiivista palautetta siitä, että putoamissuojauksemme on rakennustelineiden ansiosta alan parhaimmistoa. Nyt varmistamme sen, että asbestiurakoittemme turvallisuus on yhtä esimerkillisellä tasolla”, Vesivekin toimitusjohtaja Kimmo Riihimäki sanoo yhtiön tiedotteessa.

Viimeisin yhteisösakko yhtiölle tuomittiin kuluvan vuoden helmikuussa, kun Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi Vesivekin 25 000 euron yhteisösakkoon sekä yhtiön yksikön johtajan ja työnjohtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö ei aio valittaa oikeuden päätöksestä.

Avin tiedotteen mukaan yhtiön toimitusjohtajan osalta syyte työturvallisuusrikoksesta hylättiin syyteoikeuden vanhentumisen vuoksi.

Viimeisin tapaus liittyi syksyllä 2020 tehtyyn Keuruulla sijaitsevan omakotitalon kattoremonttiin, jonka työmaalle tehdyssä työsuojelutarkastuksessa havaittiin puutteita putoamissuojauksessa ja asbestityön turvallisuudessa.

Avin tiedotteen mukaan puutteita oli muun muassa työmaalle tehdyssä asbestikartoituksessa, purkutöiden varovaisuudessa, työntekijöiden perehdyttämisessä, asbestialtistumisalueen rajaamisessa sekä asbestipölyn leviämisen estämisessä.

Asiasta tiedottaneen Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston mukaan asbestille altistuminen voi aiheuttaa vakavia sairauksia ja jopa ennenaikaisen kuoleman.

Avin mukaan asbestille altistuneet työntekijät eivät yleensä saa lainkaan oireita altistumishetkellä, vaan altistumisen seuraukset näkyvät usein vasta vuosien tai jopa vuosikymmenien päästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita