Puolijohdeyhtiö Nvidian markkina-arvo on nousemassa yli biljoonaan dollariin

Puolijohdeyhtiö Nvidian markkina-arvo on nousemassa harvalukuiseen biljoonan dollarin kerhoon. Yhdysvalloissa sen edellä on enää maailmanlaajuisia teknologiajättejä.

Puolijohdeyhtiö Nvidian markkina-arvo nousi torstaina merkittävästi vahvan tulosjulkistuksen jälkeen.

Puolijohdeyhtiö Nvidian markkina-arvo on nousemassa yli biljoonaan, eli tuhanteen miljardiin dollariin.

Rajapyykin ylittäminen nostaisi yhtiön arvostuksen harvalukuiseen joukkoon. Se olisi ensimmäinen biljoonan dollarin markkina-arvon ylittävä siruyhtiö.

Markkina-arvolla mitattuna Nvidian edellä ovat yhdysvaltalaisista yhtiöistä enää jo nyt biljoonakerholaiset Apple, Microsoft, Alphabet ja Amazon.

Nvidian osakkeen hinta pomppasi torstaina 24 prosenttia vahvan tulosjulkistuksen ja korkean toisen neljänneksen liikevaihto-ohjeistuksen jälkeen.

Yhtiö arvioi tilikauden toisen neljänneksensä liikevaihdon olevan peräti 11 miljardia dollaria. Viime tilikauden toisella neljänneksellä yhtiön liikevaihto oli 6,7 miljardia dollaria.

”Emme ole nähneet 15 vuodessa sellaista ohjeistusta, jonka Nvidia julkaisi toiselle neljännekselle”, sanoi uutistoimisto Reutersille Stacy Rasgon varainhoitoyhtiö Bernsteiniltä.

Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang sanoi yhtiön tulostiedotteessa, että esimerkiksi yleistyvät generatiivisen tekoälyn sovelluksen nostavat yhtiön uusien tuotteiden kysyntää.

Yhdysvaltalaislehti The Wall Street Journalin (WSJ) mukaan jotkut analyytikot arvioivat, että Nvidia on onnistunut asemoimaan itsensä tekoälytyökalujen orastavan käyttöönoton keskipisteeseen.

”Näyttää siltä, että edessä on uusi kultaryntäys, ja Nvidia myy kaikki hakut ja lapiot”, markkinayhtiö Susquehannan analyytikot kirjoittivat WSJ:n mukaan kommentissaan.

Reutersin mukaan torstain osakeralli nosti Nvidian markkina-arvoa noin 184 miljardilla dollarilla.

Seitsemältä perjantai-iltana Suomen aikaa yhtiön osakkeen hinta oli 1,8 prosentin nousussa, ja yhtiön markkina-arvo vajaat 957 miljardia dollaria eli noin 894 miljardia euroa.

Nvidian markkina-arvo on noin kaksinkertainen maailman toiseksi suurimpaan siruyhtiöön, taiwanilaiseen Taiwan Semiconductor Manufacturing Companyyn (TSMC) verrattuna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita