Teknologia    |   Kolumni

Suomessa kaunistellaan perinteisen median tulevaisuutta

Tuoreen tutkimuksen mukaan perinteisellä medialla menee Suomessa edelleen loistavasti. Kyse on kuitenkin numerotaiteesta, arvioi Helsingin Sanomien kolumnisti Pekka Pekkala.

Tilaajille

Tuoreen Kansallisen Mediatutkimuksen mukaan perinteisellä medialla menee Suomessa edelleen loistavasti. Lehtien lukijamäärät pysyvät vuodesta toiseen samoina, vaikka levikkimäärä saattaa tippua kymmeniä tuhansia vuodessa.

Tämä uskomaton tilastofakta johtuu tietysti suomalaisten tunnetusti erinomaisista matikkataidoista. KMT:n tapauksessa voitaneen puhua jo numerotaiteesta.

Yhdysvalloissa ihmiset osaavat matematiikkaa hieman huonommin. Siksi täkäläiset tilastonerot eivät ole enää vuosiin osanneet loihtia numeroita, jotka osoittavat painetun median suosion säilyneen vankkana.

Uskomattomien tilastojen sijaan USA:n mediamarkkinat ovat täyttyneet uusista kustantajista. Hyvä esimerkki näistä on Washingtonissa ilmestyvä Politico. Kuudessa vuodessa se on kasvanut nollasta 250 hengen toimitukseksi ja pistänyt perinteisen Washington Post -lehden ahtaalle.

Kasvu on rahoitettu printtiin myytävillä mainoksilla ja nettitilauksilla. Eli juuri niillä tulovirroilla, jotka perinteisten mediatalojen mukaan eivät riitä kunnon journalismin tekemiseen.

Mutta Politico ei yritäkään myydä perinteisten medioiden tapaan kaikkea kaikille. Mainostila on kallista, koska se tavoittaa Washingtonin tärkeät poliittiset toimijat. Yksittäinen vuositilaus maksaa 2500 euroa. Se on pikkuraha lobbareille.

Myös Politicon toimitus on onnistuttu pitämään verrattain pienenä. Washington Postissa väkeä on rajujen vähennysten jälkeenkin yli tuplasti uuteen kilpailijaan verrattuna. Lehden tekemä tappio ylittää tänä vuonna todennäköisesti koko Politicon vuosiliikevaihdon.

Jos perinteisen media idea on tehdä vähän kaikkea kaikille, uudet mediayritykset tekevät vain yhden asian hyvin. Tiukan aiheseurannan takia ne rökittävät vanhat kilpailijat sekä nopeudessa, syvyydessä että näkemyksessä.

Ja kun nämä uudet yhtiöt ovat oppineet tekemään yhden aihealueen hyvin ja kannattavasti, ne siirtyvät seuraavaan. Gawker-juorusaitilla aloittanut yhtiö tekee esimerkiksi autoihin keskittynyttä Jalopnik-sivua tai pelkästään Piilaaksoon erikoistunutta Valleywagia.

Urheilublogeilla startannut Vox-yhtiö kustantaa urheilusivusto SBNationin lisäksi myös teknologiasivujen ykköseksi noussutta The Vergeä. Jälkimmäisestä on erotettu omaksi osakseen pelisivusto Polygon.

Yhteen asiaan keskittyminen näkyy myös juttujen määrässä. Menestyksekäs juorusivusto TMZ julkaisee vain oman uutishankintansa tuloksia. Siksi saitilla julkaistaan huomattavasti kilpailijoita vähemmän uutisia.

Lopputuloksena TMZ on onnistunut luomaan hullulta kuulostavan yhdistelmän: maailman luotettavimman juorubrändin.

Myös uutisten tekijöiden rooli muuttuu täsmäjulkaisujen myötä. Tusinatoimittajien sijaan jokaisesta tekijästä halutaan markkinoitava, luotettava uutiskasvo. Vakavan päätoimittajan tai kivan uutisankkurin sijaan julkaisun kasvot ovat samat kuin tekijöiden.

Tuorein esimerkki tästä on Wall Street Journal -lehdestä, jonka teknologiaa seuraavat tähtitoimittajat Kara Swisher ja Walt Mossberg lähtivät omille teilleen All Things Digital -julkaisunsa kanssa.

Aukkoa paikkaamaan WSJ palkkaa peräti kaksikymmentä nuorempaa kykyä.

Onneksi Suomessa mediayhtiöt ja toimitukset ovat turvassa maailman myllerryksiltä, kiitos Kansallisen Mediatutkimuksen.

Vuoden päästä julkaistavan uuden raportin mukaan painettu sanomalehti on varmasti säilynyt vahvana niin lukijoiden kuin mainostajienkin mielessä.

Pekka Pekkala kirjoittaa työkseen arjen teknologiasta ja median tulevaisuudesta. Osallistu kolumnien kirjoittamiseen ja kommentointiin osoitteessa twitter.com/pekkapekkala tai facebook.com/pekkala.pekka.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pekka Pekkalan kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää