Teknologia

iPhone rohmuaa sähköä enemmän kuin jääkaappi

Kahdeksan vuotta sitten Applen toimitusjohtaja Steve Jobs julkisti yhtiön uuden puhelimen, iPhonen. Sen jälkeen niitä on ostettu yli 500 miljoonaa. Syntymäpäivän kunniaksi kokosimme seitsemän anekdoottia iPhonesta.

Tilaajille

1. Kaikissa Applen iPhone-mainoksissa puhelimen kello oli pitkään ajassa 9.42. Se ei ole sattumaa.

Steve Jobs julkisti iPhonen ensimmäistä kertaa maailmalle 9. tammikuuta 2007 San Franciscossa järjestetyssä Macworld-tapahtumassa. Kello oli tuolla hetkellä 9.42.

Apple on kertonut, että se suunnittelee tuotejulkistuksensa jostain syystä siten, että tilaisuuden suuri hetki tapahtuu noin 40 minuutin kohdalla. Tavoitteena on, että tuotekuvissa olisi sama aika kuin julkistushetkellä.

Myöhemmin yhtiö muutti mainoskuvissa esiintyvien tuotteiden ajan minuuttia aikaisemmaksi.

 

2. Yksi Iphone käyttää enemmän sähköä kuin tavallinen jääkaappi.

Jos puhelimella katsoo viikossa tunnin ajan videota netissä, iPhone kuluttaa Digital Power Groupin tutkimuksen mukaan vuodessa enemmän sähköä kuin kaksi uutta jääkaappia.

Näin suuri sähkönkulutus syntyy tutkimuksen mukaan pilvipalveluista, joihin iPhone on yhteydessä.

 

3. Iphonen kehittäneen Applen perustajiksi mainitaan usein kaksikko Steve Jobs ja Steve Wozniak. Tosiasiassa perustajia oli kuitenkin kolme, sillä alkuvaiheessa mukana oli myös Ronald Wayne, joka muun muassa piirsi Applen ensimmäisen logon.

Wayne kuitenkin lähti Jobsin autotallissa toimineesta yhtiöstä 11 päivän jälkeen ja myi osuutensa 800 dollarilla. Nykypäivän kurssilla hänen osuutensa arvo olisi kymmeniä miljardeja dollareita.

 

4. Apple kehitti iPhonea varten oman sovelluskaupan, App Storen. Sieltä on ladattu jo yli 85 miljardia sovellusta.

Sovelluskauppa synnytti kokonaan uuden teollisuudenalan, joka on mahdollistanut muun muassa mobiilipelejä kehittävien suomalaisyhtiöiden Supercellin ja Rovion menestyksen.

 

5. Tieteiskirjailija Isaac Asimov ennusti iPhonen kaltaisen laitteen tulon jo vuonna 1964. Hän kirjoitti, että vuonna 2014 ihmiset ovat kehittäneet kannettavan laitteen, jolla voi soittaa videopuheluita, katsoa valokuvia, opiskella ja lukea kirjoja.

 

6. Vuonna 2013 julkaistu iPhone 5 on selvästi tehokkaampi kuin kymmenen vuotta aikaisemmin julkaistu Applen pöytäkone iMac G4. Tietokone peittoaa kännykän kuitenkin painossa: iPhone painaa noin 112 grammaa, tietokone yli kymmenen kiloa.

 

7. BBC paljasti joulukuussa, että Applen alihankkija Indonesiassa käyttää lapsityövoimaa. BBC:n mukaan lapset kaivavat iPhonen valmistamiseen käytettyä tinaa paljain käsin hengenvaarallisissa mutakuopissa. Lisäksi BBC kertoi, että puhelimia kiinalaisessa tehtaassa kokoavat työntekijät joutuvat tekemään niin pitkää päivää, että he nukahtelevat kesken töiden. Apple on myöntänyt osan ongelmista ja kertoo tekevänsä töitä niiden korjaamiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • iPhone

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää