Teknologia

Spotify sai uuden haastajan – HS testasi äänenlaadullaan ylpeilevän Tidalin

Tidal on uusi netin musiikkipalvelu, joka ylpeilee cd-tasoisella äänenlaadulla. Pitääkö Spotifyn huolestua?

Tilaajille

Musiikin kuuntelu netin suoratoistopalveluista yleistyy koko ajan. Tähän asti niihin ovat houkutelleet valtava musiikkivalikoima ja käytön helppous.

Mutta tieto liikkuu verkossa koko ajan nopeammin, ja siksi myös suoratoiston vaatimattomana pidetty äänenlaatu on parantunut.

Suomessa suosituimmat netin musiikkipalvelut ovat Spotify, Deezer ja Rdio. Uusin tulokas on Tidal, josta voi kuunnella musiikkia cd-tasoisella äänenlaadulla.

Ainakin hinnan perusteella Tidal näyttää verkkokuuntelun luksustuotteelta.

Kun markkinajohtaja Spotify ja pienemmillä osuuksilla pelaavat Deezer ja Rdio tarjoavat maksullista palveluaan kymmenen euron kuukausihintaan, Tidalin käyttö maksaa kaksikymppiä.

Kalliimmalla hinnalla myydään parempaa äänenlaatua.

Monissa maailmalla toimivissa suoratoistopalveluissa musiikki on pakattu vähän tallennustilaa vieviin MP3- ja AAC-tiedostomuotoihin, ja niiden ilmaisissa palveluissa tiedonsiirtonopeus on yleensä 96 kilobittiä sekunnissa.

Tidalissa musiikki tulee FLAC-tiedostoilta, joihin cd:n ääni on tallennettu sellaisenaan ilman tallennustilaa säästävää ja samalla äänenlaatua heikentävää pakkausta.

Suuret tiedostot vaativat myös suuremman siirtonopeuden, ja Tidalissa se on 1 411 kilobittiä sekunnissa.

Tidal on suunnattu niille, jotka ovat tähän asti vierastaneet suoratoistokuuntelun arkista nappikuulokemaailmaa ja jotka haluavat kuunnella musiikkia keskittyneesti rauhallisessa ympäristössä hyvän äänentoistolaitteiston kautta. Eroa cd-ääneen onkin käytännössä lähes mahdotonta erottaa hyvillä studiokuulokkeillakaan.

Kiinnostavampaa onkin se, onko Tidalin mainostama niin sanottu lossless-ääni olennaisesti kilpailijoiden maksullisia tuotteita parempi.

Sekä Spotifyn, Deezerin että Rdion maksulliseen premium-palveluun kuuluu parempi äänenlaatu, joka tarkoittaa 320 kilobitin siirtonopeutta. Musiikki tulee silti pakatuista tiedostoista.

Spotify käyttää niin sanottua ogg vorbis -tiedostomuotoa, joka on päihittänyt testeissä MP3:n ja AAC:n.

Käytännössä Spotifyn parhaan äänenlaadun ja Tidalin eron huomaa musiikissa, jossa on jyrkkiä voimakkuuden vaihteluja. Sellaisia ovat esimerkiksi sinfoniaorkesteriäänitykset, klassinen pianomusiikki, jazz ja pelkistetty folkmusiikki.

Kun kuuntelee tarkkaan, Spotify Premiumissa erittäin hiljaisiksi tarkoitettujen äänten ero voimakkaampiin ei ole yhtä selvä kuin pakkaamattomassa Tidalissa, jossa myös jälkikaiut katoavat kaukaisuuteen sulavasti.

Kun tiedonsiirto ei ole enää äänentoiston esteenä, laatuvaatimukset siirtyvät lähdemateriaaliin.

Varsinkin popmusiikissa on varminta hakea Tidalin musiikkivalikoimasta uusimpia remasteroituja versioita vanhemmista albumeista.

Joistakin äänitteistä saattaa löytyä vain vanhoja cd-painoksia, joissa ääni on siirretty 1990-luvun tekniikalla vinyylilevyltä digitaalimuotoon. Niissä musiikki kuulostaa usein lattealta ja rakeiselta.

Suomessa digitaalista musiikkia kuunnellaan paljon kotitietokoneella. Tidalin käyttöliittymä on selaimella selkeämpi kuin Spotifylla, mutta cd-tason ääneen pääsee vain Chrome-selaimella.

Muiden selainten kautta Tidalin musiikki soi vain pakatuilta AAC-tiedostoilta 320 kilobittiä siirtonopeudella, vaikka maksaisikin täyden hinnan.

Tidalin mobiilisovelluksissa cd-äänenlaatu löytyy valmiina asetuksista.

Korkeatasoisesta digitaalisesta äänestä on tullut musiikkimyynnin premium-tuote.

Rockveteraani Neil Young lanseerasi viime vuonna korkean resoluution äänitiedostoja käyttävän Pono-soittimen, jonka äänenlaadun todellisista eduista käydään äänitekniikan harrastajien palstoilla kiivasta keskustelua.

Tidalin kaltaisia hifi-suoratoistopalveluja on avattu varsinkin Yhdysvalloissa, jossa musiikin digitaalinen myynti on ollut aiemmin painottunut latauskauppaan.

Jos kuuntelee musiikkia vain työmatkalla puhelimen mukana tulleilla kuulokkeilla, kalliista hifi-striimauksesta ei ole juuri hyötyä.

Vaatimattomat kuunteluolosuhteet ovat vaikuttaneet myös siihen, että valtavirran popmusiikki tuotetaan usein helposti kuuluvaksi äänimakkaraksi, jossa dynamiikan vaihtelu on mahdollisimman pientä.

Peruspopin kuuntelijan voikin olla viisaampaa maksaa vähän ylimääräistä paremmista kuulokkeista kuin tila musiikkia hifi-suoratoistosta.

Oikaisu 31.1. ja 1.2.: Jutussa ja neljän musiikkipalvelun tiedoissa puhuttiin aiemmin virheellisesti kilotavuista, vaikka siirtonopeudet ovat kilobitteinä.

Neljä netin musiikkipalvelua

Tidal

 Hinta 19,99 e / kk.

 Aloitti Suomessa tammikuussa 2015.

 Kappaleita 25 miljoonaa.

 Siirtonopeus 1 411 kilobittiä sekunnissa (vastaa cd-levyn äänenlaatua).

Spotify Premium

 Hinta 9,99 e / kk.

 Aloittanut Suomessa 2009

 Kappaleita 30 miljoonaa.

 Siirtonopeus: 320 kilobittiä sekunnissa.

Deezer Premium +

 Hinta 9,99 e / kk.

 Aloittanut Suomessa 2013

 Kappaleita 35 miljoonaa.

 Siirtonopeus 320 kilobittiä sekunnissa.

Rdio Unlimited

 Hinta 9,99 e / kk.

 Aloittanut Suomessa 2012.

 Kappaleita 25 miljoonaa.

 Siirtonopeus 320 kilobittiä sekunnissa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää