Teknologia

Tiesitkö, että emojit saivat alkunsa mangasta ja katukylteistä

Emojit huvittavat tekstiviesteissä, ja pian saamme niitä satoja lisää, kun Apple julkistaa iPhonen uuden käyttöjärjestelmän.

Tilaajille

1. Muinaiset egyptiläiset viestivät toiselleen hieroglyfeillä, mutta osaa se nykyihminenkin. Emojit ovat kuvamerkkejä, joilla kommunikoidaan netissä ja tekstiviesteillä yli kansallisuus- ja kielirajojen.

Emojilla voi alleviivata viestinsä tyylilajia tai välittää tunnetilaa. Niistä voi myös muodostaa kokonaisia lauseita käyttämättä kirjaimia.

Kuvat pariskunnasta, nuolesta ja suihkusta tarkoittavat: mennään yhdessä suihkuun.

2. Erilaisia emoji-merkkejä on laskutavasta riippuen jopa 1 500. Puolet näistä muodostavat merkistön ytimen. Kuvakkeet on jaettu viiteen eri luokkaan: ihmisiin, esineisiin, luontoon, paikkoihin ja symboleihin.

Emoji-merkeillä varustettu näppäimistö on Windows-, Android- sekä Applen käyttöjärjestelmissä. Merkistöä hallinnoi Unicode-yhteisö. Unicode hyväksyy tai hylkää ehdotukset uusista merkeistä.

3. Emojit eivät ole hymiöitä, vaikka kasvokuvamerkit hymiöitä muistuttavatkin. Kasvo-emojit ovat eri tavoin väänteleviä naamoja.

Ihmis-emojeihin kuuluu myös kuvia esimerkiksi vaatteista, kynsien lakkaamisesta, tanssimisesta ja käsimerkeistä.

4. Emoji-sana on japania ja tarkoittaa "kuvakirjoitusmerkkiä". Ensimmäisen emojin loi 90-luvun lopulla japanilaisen NTT DoCoMo -puhelinoperaattorin työntekijä Shigetaka Kurita. Hän oli imenyt vaikutteita kiinalaisista kirjoitusmerkeistä, katukylteistä ja manga-sarjakuvasta.

Japanilainen alkuperä näkyy esimerkiksi kimono-emojissa, kiinalaisessa lyhdyssä ja lastenpäivän juhlakoristeessa.

5. Emoji-merkkejä on kritisoitu siitä, että kasvomerkit kuvaavat enimmäkseen valkoihoisia. Mukaan on päässyt esimerkiksi intialainen ja kiinalainen.

Kasvomerkeistä sen sijaan ovat toistaiseksi puuttuneet mustat. Tuleva iPhonen käyttöjärjestelmän päivitys (iOS 8.3) sisältääkin kuusi eri ihonväriä.

6. Emoji-kielen käyttäminen kysyy mielikuvitusta. Yksi merkki saattaa toimia niin verbinä, substantiivina kuin adjektiivinakin. Ja vaikkapa HS:n taloussivujen otsikot eivät helposti emojiksi taivu.

Huumorille ja tuhmuuksille emojit sen sijaan tarjoavat loputtomat mahdollisuudet. Yhteisen suihkuhetken luonteestakin voi viestiä emojien avulla.

7. Tämän vuoden tammikuussa brittilehti Guardian käänsi Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman liittovaltion tilaa käsittelevän puheen emojiksi.

Se löytyy täältä.

Lähteet: Emojipedia, Wikipedia, The Guardian, The Emoji Dictionary, Forbes, Digital Trends, Buzzfeed, The Unicode Consortium.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mikko-Pekka Heikkinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää