Teknologia

Älylelun voi hakkeroida jopa vakoilemaan – kuluttaja-asiamies on huolissaan lasten suojaamisesta

Moni laite rikkoo vuonna 2018 voimaan tulevaa EU:n tietoturva-asetusta.

Ennen joulua Norjan kuluttajaviranomaiset huomauttivat Cayla-nimisestä nukesta ja i-Que -nimisestä robotista, jotka tallensivat lasten puhetta. Leluihin pystyi myös hakkeroitumaan.

Lelujen valmistaja Genesis vakuuttaa Cayla-nuken sivuilla, että nukke tunnistaa rumat sanat eikä toista niitä, ja ei-toivottuja sanoja voi myös lisätä mustalle listalle. Nuken puheentunnistamisesta vastaava yhtiö Nuance taas vakuutti CNN:lle, ettei nauhoitettua puhetta myydä tai jaeta markkinointitarkoituksiin.

Vuosi sitten samasta aiheesta keskusteltiin puhuvan Barbie-nuken yhteydessä, kun todettiin että Barbien voi hakkeroimalla saada sanomaan mitä tahansa, ja sen tallentamat puheet pystyy urkkimaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) lakimies Riikka Rosendahl kertoo, että internetin ja digiominaisuuksien tulo leluihin ja kodinkoneisiin mietityttää viranomaisia. Oikeusministeriössä on työryhmä, joka parhaillaan pohtii, minkäikäinen pystyy tekemään päätöksen omien henkilötietojensa käsittelystä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

EU:n tietosuoja-asetus on tulossa voimaan vuonna 2018, ja siinä edellytetään että alaikäisiltä pyydetään suostumus tietojensa käsittelyyn. Puhetta tallentavat lelut saattavat rikkoa tätä tulevaa asetusta.

”Erityisen huolestuttavaa on, jos näitä ominaisuuksia testautetaan lapsilla”, Rosendahl sanoo.

”Jos jo leluvalmistajat keräävät lapsesta tietoa, isot yhtiöt todennäköisesti haluavat käyttää sitä kohdennettuun markkinointiin myös lapsen kasvaessa.”

Rosendahl pitää huolestuttavana sitä, että vastuu on tuotteiden ostajilla. Heiltä odotetaan suojautumista tietoturvariskeiltä. Viestintävirasto muistuttaa sivuillaan nettiin kytkettävien laitteiden ostajia esimerkiksi suojaamaan kotiverkkonsa, vaihtamaan oletussalasanansa ja vaatimaan kauppiaalta tietoa laitteen tietoturvaominaisuuksista.

Rosendahl vertaa tilannetta turvavöihin: vuosikymmeniä sitten vöitä ei edellytetty autovalmistajilta lainkaan, mutta lopulta jouduttiin säätämään turvavyöpakko.

Kuluttaja-asiamiehen kanta on, että laitevalmistajien ja ohjelmistosuunnittelijoiden pitäisi huolehtia tietoturvasta samoin kuin autovalmistajat huolehtivat omalta osaltaan liikenneturvasta.

Kuluttajat eivät riskejä vielä tiedosta, Rosendahl sanoo.

”Digitaalisista ominaisuuksista tulee vähän kysymyksiä, koska älyominaisuudet harvoin ovat kuluttajan hallinnoitavissa. Siksi riskeistä ei välttämättä voi edes tietää ennen kuin vahinkoa on jo tapahtunut.”

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Aleksi Tarhonen uskoo vakoilulelu-tapausten yleistyvän, kun leluista aletaan tehdä entistä enemmän verkkoon kytkettäviä. Jos lelu näkyy netissä, ja siihen voi päästä verkon kautta kiinni ilman käyttäjätunnuksia ja salasanoja, myös sen tallentamaan dataan voi päästä käsiksi. Jos lelussa on vaikka kamera ja mikrofoni, tunkeutuja voi nähdä ja kuulla samat asiat kuin lelukin.

”Lelu pitäisi pyrkiä pitämään kotiverkon sisällä niin, että se ei näy ulkopuolisille. Turvaa tuo myös käyttöliittymä, joka vaatii kirjautumisen”, Tarhonen kertoo.

Kuten Rosendahl, myös Tarhonen toivoo että valmistajilta edellytettäisiin tietoturvasta huolehtimista.

”Tietoturvallisuudesta voisi tehdä samanlaisen merkinnän, jollaista sähköturvallisuudesta käytetään. Siitä näkisi, että lelu täyttää tietoturvavaatimukset.”

Vielä vaatimuksia ei ole, Tarhonen muistuttaa. Tietoturva-asetuksesta puhuttaessa viitataan yleensä Valtioneuvoston asetukseen tietoturvallisuudesta valtionhallinnossa, mikä ei liity kuluttajatuotteiden tietoturvallisuuteen.

Brittiläinen esineiden tietoturvaa kokeileva Pen Test Partners teki videon My Friend Cayla -nukesta hakkeroituna puhumaan ilkeitä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietoturva
 • Teknologia
 • Lelut
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää