Teknologia

Silmissä sumenee ja niska jumittaa – fysioterapeutti kertoo, miten vältät kännykän tuijottamisesta johtuvat vaivat

Fysioterapeutti Niklas Särkilahti muistuttaa, että mobiililaitteita ei voi syyttää ihmiskehon kivuista ja säryistä. On olemassa myös hyviä käyttötapoja ja -asentoja.

Lösähtänyt istuma-asento, katse alaviistoon, ranne vinossa ja peukalot jännittyneinä. Moni viettää työmatkansa, vapaa-aikansa ja jopa työpäivänsä varsin epäergonomisesti mobiililaitteita tuijottaen.

Mobiilielämän vaikutuksista rauhoittumiseen on kirjoitettu paljon: kännykän sininen valo vaikuttaa vireystilaan ja jatkuva ärsyketulva totuttaa tekemään liian monta asiaa yhtä aikaa. Tuttu juttu.

Psyykkisten vaikutusten lisäksi kannettava teknologia totuttaa kehon virheasentoihin, joihin ei välttämättä havahdu ennen kuin kipu iskee.

HS pyysi fysioterapeutti Niklas Särkilahdelta havaintoja kännyköiden ja tablettien aiheuttamista kuormittavista asennoista, niiden vaikutuksista ja korjauskeinoista. Juttu jatkuu grafiikan alla.Ensin Särkilahti haluaa muistuttaa, että mobiililaitteita ei voi syyttää ihmiskehon kivuista ja säryistä. On olemassa myös hyviä käyttötapoja ja -asentoja. Valitettavasti moni sortuu lösähtämään.

Särkilahti kuvailee hyvää istuma-asentoa parhaimmillaan raskaaksi staattisen pidon treeniksi. Ei ihme, että sellaisesta tekee mieli luistaa. Oikeaa asentoa pitäisi myös harjoitella.

”Vaikeinta ei ole oikeanlaisen asennon löytäminen, vaan sen muistaminen. Lihaksistolle tekee hyvää myös vaihdella asentoa säännöllisesti.”

Huono istuma-asento ei välttämättä heti aiheuta särkyä. Siksi sitä ei ehkä edes huomaa.

”Lopulta tiedetään aika vähän siitä, mikä vaikutus työasennoilla on kivun syntymiseen. Ei ole tiettyjä asentoja, joista seuraisi kaikille suoraa kipua”, Särkilahti sanoo.

Jotkut saattavat myös kokea istuvansa suorassa, vaikka asento olisi oikeasti huono. Ilmiötä kutsutaan heikentyneeksi asennon tai liikkeen hallinnaksi. Se on tutkimusten mukaan yksi syy niska- ja alaselkäkipujen taustalla.

Tietyt kehonosat kuormittuvat selvästi muita enemmän mobiililaitteita käytettäessä. Särkilahti kertoo yleisimmät ongelmat ja niiden ratkaisuehdotukset.

Alaselkä

Tiedetään, että usean tunnin istuminen aiheuttaa alaselkäkipua. Mitä löysemmin istuu, sitä enemmän alaselkä kuormittuu. Istuma-asennon korjaaminen kannattaa ylipäänsä aloittaa alaselän suoristamisella. Silloin niskankin asento saattaa parantua kuin itsestään.

Alaselän oikea asento on yksilöllinen.

”Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että alaselän ääripyöristyksen ja -notkistuksen keskivaiheella ollaan lähellä hyvää asentoa. Keskiasennossa istuessa painopiste kohdistuu istuinkyhmyille”, Särkilahti kertoo.

Niska

Kännyköitä ja tabletteja käytetään monesti niin, että laite on sylissä. Silloin niska on taipuneena alaspäin. Särkilahti suosittelee pään nostamista pystympään asentoon. Pystymmässä asennossa tosin rasittuvat käsivarret, joten nekin on hyvä tukea johonkin.

”Kun kännykkää tai tablettia nostaa ylemmäs, pää pysyy pystymmässä. Silloin kädet olisi paras tukea esimerkiksi pöytään, käsinojiin tai tyynyyn.”

Istuessa hyvän niskan asennon etsiminen kannattaa aloittaa aina hyvän alaselän asennon hakemisella.

”Ohjeistan usein enemmänkin nostamaan takaraivoa ylöspäin kuin viemään päätä voimakkaasti taaksepäin”, Särkilahti sanoo.

Stressi kasvattaa niskakivun ja sen kroonistumisen riskiä. Se on huomattu sekä työikäisillä että nuorilla. Niskakivun taustalla voi olla myös lihasheikkoutta. Fysioterapeutti diagnosoi lihasheikkouden ja ohjaa siihen oikeita treeniliikkeitä.

Kyynärpää

Suurin osa käden alueen säryistä tulee Särkilahden mukaan kyynärvarren puolelle. Ongelmia ilmenee etenkin, jos rannetta joutuu pitämään koukussa.

”Ranne pitäisi saada mahdollisimman neutraaliin asentoon. Se ei saa kuitenkaan tapahtua niin, että hartia tai niska joutuvat jännittymään.”

Kyynervarsi voi myös alkaa väsyä laitteen pitelystä. Kipeä kyyneäpää voi johtua lihasheikkoudesta, johon fysioterapeutti määrää harjoituksia yksilökohtaisesti. Kaikille toimivaa ratkaisua ei ole.

Peukalo

Jatkuvasta älylaitteen näpyttelystä voi seurata peukalon jänneongelmia. Jotkut käyttävät liian isoa liikettä näpytellessään, jolloin lihas rasittuu turhaan.

”Näpyttely kuormittaa käsiä vähemmän, jos pitää puhelimesta molemmilla käsillä kiinni ja käyttää molempia peukaloita.”

Kaikkien kipujen ja särkyjen ehkäisemiseksi Särkilahti neuvoo tauottamaan kännykän tai tabletin käyttöä. Silloin staattinen asento rikkoutuu.

”Mikään yksittäinen jumppa tai venytys ei ole absoluuttisen paras. Tärkeintä on, että tekee välillä jotain muuta.”

Silmät

Mobiililaitteiden vaikutukset silmille ovat samantyyppisiä kuin tietokoneella työskentelyn. Ainoa ero on, että kännyköitä pidetään lähempänä silmiä, joten näköä käytetään hieman eri tavalla.

Pieni teksti asettaa lähinäölle vaatimuksia, joita pelkkä päätetyö ei aseta.

Tampereen Terveystalossa työskentelevä silmälääkäri Matti Seppänen kertoo, että ruutujen tuijottamisen takia silmien kuivuminen on yleistynyt.

”Lähelle tarkentaessa ihminen räpyttelee silmiään vähemmän, jolloin silmä pääsee kuivahtamaan. Ilmastointi pahentaa ongelmaa”, Seppänen sanoo. Kuivumisen huomaa silmien kutinasta, punoituksesta tai hiekan tunteesta silmissä.

Toinen ongelma on silmälihaksen rasittuminen. Etenkin plus-laseja tarvitsevalla eli kaukotaitteisilla silmä väsyy jatkuvasta lähityöskentelystä. Siksi sopivien lasien käyttäminen on tärkeää. Lievästi kaukotaitteinen nuori voi pärjätä hyvin ilman laseja, mutta silmä rasittuu lähityöskentelyssä silti enemmän kuin muilla.

Pahimmassa tapauksessa silmä joutuu jatkuvan ruudun tarkkailun takia ylirasitustilaan, joka korjautuu vain levolla.

”Joskus joudutaan käyttämään jopa silmän lihaksistoa rentouttavia tippoja. Se on tosin hyvin harvinaista”, Seppänen kertoo.

Rasittuneiden silmien näkö sumentuu hetkeksi kauas katsoessa. Tila ei jää pysyväksi eikä ole kivulias, mutta sumentuminen voi pelästyttää. Seppäsen mukaan yli 40-vuotiailla silmien rasittuminen lukiessa ilman laseja lisääntyy. Tuossa iässä silmän oma linssi alkaa jäykistyä ja tarkentavat lihakset joutuvat tekemään enemmän töitä. Sopivilla lukulaseilla tilanteeseen saa helpotusta.

”Tällaiset ongelmat ovat yleistyneet viimeisen viiden vuoden aikana, kun tablettien ja kännyköiden käyttö on lisääntynyt.”

Paras tapa säästää silmiä on pitää taukoja työskentelystä. Seppänen neuvoo kohdistamaan katseen puolen tunnin välein hiukan kauemmaksi. Se helpottaa rasitusta.

Mobiililaitteen tekstiä kannattaa muuttaa isommaksi, jos kokee lukemisen vähänkään vaikeaksi. Silmien terveyttä edistää myös oikeanlaisten silmälasien tai piilolinssien hankkiminen, ja niiden vahvuuksien päivittäminen aina tarvittaessa.

”Oikea silmälasikorjaus on tärkeää etenkin, jos on plus-lasit”, Seppänen sanoo.

Jos silmät tuntuvat kuivuvan, niihin voi laittaa normaaleja silmätippoja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Ergonomia
 • Hyvinvointi
 • Puhelimet
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

 3. 3

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 4. 4

  Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

 5. 5

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 6. 6

  Väärä asenne ja padotut tunteet saavat kehon sairastumaan, luennoi lääkäri tänä viikonloppuna Messukeskuksessa – Miten uskomushoitoja tarjoaviin lääkäreihin pitäisi suhtautua?

 7. 7

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 8. 8

  Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

 9. 9

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 10. 10

  Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 2. 2

  Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

 3. 3

  Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

 4. 4

  Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

 5. 5

  Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

 6. 6

  Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

 7. 7

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 8. 8

  20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

  Tilaajille
 9. 9

  Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

 10. 10

  Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

  Tilaajille
 2. 2

  ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

  Tilaajille
 3. 3

  Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

 4. 4

  ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

 5. 5

  ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

 6. 6

  Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

 7. 7

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  Tilaajille
 8. 8

  Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

 9. 9

  Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

  Tilaajille
 10. 10

  Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

 11. Näytä lisää