Teknologia

”Yllättävää, miten paljon raakoja banaaneja kaupassa on” – HS testasi värisokeuden poistavia laseja

Yhdysvalloissa tehdyt Enchroma-lasit lupaavat näyttää värisokeille värit. Kolme HS:n punavihervärisokeaa toimittajaa testasi, pitävätkö lasit lupauksensa.

”Kerran luulin ostaneeni sinivalkoisen raitapaidan, mutta valkoinen olikin hailakan pinkki”, Jarno Hartikainen kertoo.

Hän edustaa sitä kahdeksaa prosenttia miehistä, joiden puna-vihervärinäkö on viallinen. Hartikainen ja kaksi muuta HS:n puna-vihervärisokeaa toimittajaa testasivat Enchroma-laseja, jotka lupaavat tuoda värit värisokean elämään.

Selvennetään ensin termit. Puna-vihervärisokeus puhekielessä ei yleensä tarkoita, että värejä ei nähdä lainkaan. Silmätautiopin emeritaprofessori Maija Mäntyjärven mukaan vain noin 2 prosenttia miehistä on vaikeavikaisia, ja suurin osa vioista on lievempiä muotoja.

Ongelma voi ilmetä joko punaisten, vihreiden tai molempien sävyjen erottamisessa. Punavikainen erottaa heikosti punaisia ja sinivihreitä värejä, vihervikainen vihreitä ja punavioletteja värejä. Yleisempää on vihervikaisuus.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vian taustalla on useimmiten synnynnäinen geenivirhe, eli värien erottelukyky on ollut samanlainen syntymästä asti. Siksi vian kanssa oppii myös elämään vaivattomasti. Kaikkiin ammatteihin värinäkövikainen ei kuitenkaan pääse: esimerkiksi lentäjän tai merikapteenin urasta on turha haaveilla.

Värinäköviat ovat miesten ongelma, koska niiden taustalla oleva geenivirhe periytyy X-kromosomissa. Naisilla on kaksi X-kromosomia, ja jos virhe on vain toisessa, se peittyy. Miehellä X-kromosomeja on vain yksi, joten siinä piilevä geenivirhe tulee esille.

Mäntyjärven mukaan valkoisista eurooppalaisista naisista vain puoli prosenttia on värinäkövikaisia. Laseihin Mäntyjärvi suhtautuu varovaisen myönteisesti.

”Lievemmissä värinäkövikojen muodoissa lasit voivat vahvistaa värihavaintoja, kun silmä erottaa väriaaltojen pituudet paremmin.”

HS tilasi Enchroma-lasit Yhdysvalloista. Laseja on myyty vuodesta 2012 asti. Ne eivät korjaa geenivirhettä eivätkä vaikuta verkkokalvon toimintaan. Linssi muuttaa valon kulkua silmään niin, että tietyt värit korostuvat.

Ennen tilaamista testihenkilöiden piti tehdä värinäkötesti, joka määritteli heidän vikansa laadun. Testaajista kahdella vika oli lievä. Hartikaisen vika oli keskivaikea, ja hän sai lasit testattavakseen ensimmäisenä.

Lasit saivat kiitosta muotoilustaan. Ne näyttävät normaaleilta aurinkolaseilta, eivätkä värivikaiselle tarkoitetulta erikoistuotteelta.

Testaaja 1: ”Ihan kuin kuvankäsittelyohjelma”

Ensivaikutelma on hämmennys. Ei ahaa-elämyksiä eikä liikutuksen kyyneleitä. Ohjeissa neuvotaan odottamaan 5–15 minuuttia, jotta silmät tottuvat laseihin.

Jotain kuitenkin muuttuu jo Sanomatalon aulassa.

”HS Metron uutisnäyttö oli ennen harmaa, nyt se on selkeämpi vihreä. Ihmisten ihonvärikin muuttuu. Ihan kuin kuvankäsittelyohjelmalla olisi lisätty saturaatiota ja kontrastia”, Hartikainen sanoo.

Ohjeiden mukaan efekti toimii parhaiten auringonvalossa, mutta harmaassa Helsingissä auringosta saa vain haaveilla. Niinpä menemme ruokakauppaan, kukkakauppaan ja vaatekauppaan.

Värit eivät räjähdä Hartikaisen silmille, mutta sävyt tuntuvat kirkkaammilta. Voimakkain vaikutus laseilla on hailakoihin väreihin. Värien erottelu on kuitenkin myös oppimiskysymys. Hartikainen ei lähtisi nimeämään murrettuja värejä, vaikka näkeekin ne hieman kirkkaammin.

”Kun ei ole oppinut tunnistamaan eri sävyjä, ei niitä osaa nimetä.”

Testaaja 2: ”Yllättävää, miten paljon raakoja banaaneja kaupassa on”

Toinen testihenkilö, HS:n digipäällikkö Samuli Leivonniemi, ei yleensä juuri huomaa lievää värinäkövikaansa. Välillä sävyistä tulee kiistelyä kavereiden kanssa.

Enchromat päässään Leivonniemi näkee erityisesti vihreän kirkkaampana.

”Yllättävää, miten paljon raakoja banaaneja kaupassa on”, hän sanoo hedelmähyllyllä.

Tutuilla reiteillä Sanomatalon ympäristössä huomio kiinnittyy eri asioihin kuin ennen.

”Aiemmin pidin Rautatieaseman kattoa vihertävän harmaana, mutta nyt se on selkeän vihreä.”

Testaaja 3: ”Keskon K-logossa on näköjään punainen ja vihreä viiva”

Kolmas testihenkilö, HS:n uutispäällikkö Jaakko Kangasluoma, ei ensin näe mitään eroa näkökentässään. Sitten vihreät sävyt alkavat näyttää vähän vihreämmiltä.

Ulkona huomion kiinnittää K-supermarketin logo.

”Keskon K-logossa on näköjään punainen ja vihreä viiva.”

Kangasluoma ei törmää värinäkövikaansa jokapäiväisessä elämässä, mutta myös hänen katseensa kiinnittyy ympäristössä hieman eri asioihin erikoislasit päässä.

”Hyvin vähän näistä on hyötyä”, Kangasluoma summaa oman kokemuksensa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Näkökyky
 • HSTV

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  9. 9

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  10. 10

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää