Teknologia

Maailma tarvitsee lisää empatiaa, ja siksi tämä suomalais-brittiläinen yritys opettaa sitä lapsille virtuaalitodellisuuden avulla

Pariskunta Paulina Tervo ja Serdar Ferit etsivät eri puolilta maailmaa tarinoita ihmisistä, joihin on helppo samastua. Sitten he antavat koululaisten kokea ne VR-lasien kautta.

Vihapuheen ja nettimöyhäämisen aikakautena empatia ja toisen asemaan asettuminen ovat tärkeämpiä kuin koskaan.

Empatian herättämisessä auttaa virtuaalitodellisuus, joka tuo vieraiden ihmisten maailman käsinkosketeltavan lähelle.

Tällainen logiikka on suomalais-brittiläisellä Lyftalla. Alun perin dokumenttielokuvia tehnyt pariskunta Paulina Tervo ja Serdar Ferit perustivat Lyftan tajuttuaan, että asenteita muokkaavia dokumentteja kannattaa suunnata nimenomaan lapsille.

Tervo ja Ferit kokeilivat konseptia ensin Britanniassa. Pian he alkoivat tehdä yhteistyötä myös suomalaisten koulujen kanssa. Nyt asiakkaina on lähes 100 koulua. Kokeilujen perusteella lapset ovat dokumenteille parempi yleisö kuin aikuiset.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kaikki lähti etiopialaiskylästä. Tervo lomaili Etiopiassa, ja vieraili sattumalta erikoislaatuisessa paikassa: pienessä pohjoisetiopialaisessa maalaiskylässä Awra Ambassa miehet ja naiset elivät tasa-arvossa ja kaikki lapset kävivät koulua.

Tervo halusi kertoa kylän tarinan mahdollisimman vaikuttavasti, jotta muut saisivat samanlaisen elämyksen kun hän sai. Nyt hän on seurannut kylän elämää 13 vuotta, ja koululaiset ovat päässeet tutustumaan kylään Lyftan opetusmateriaaleissa. Virtuaalilasien avulla he pääsevät keskelle kylän arkea, voivat katsella siellä ympärilleen ja kuulla kylän äänimaisemaa.

Etiopialaiskylän lisäksi Lyfta päästää käyttäjänsä eri maalaisiin illallispöytiin ja Suomen Kansallisoopperan tiloihin. Osaa maailmoista pääsee tarkastelemaan virtuaalilaseilla. Opetuspakettiin kuuluvat myös opettajien oppaat ja valmiita oppituntisuunnitelmia.

”Virtuaalitodellisuus ei sovi ainoaksi oppimistavaksi, mutta se tuo asiat lähemmäksi”, Tervo sanoo.

Kokeilukoulujen opettajat ovat Tervon mukaan olleet jopa liikuttuneita siitä, miten hyvin lapset osaavat vastata oppimateriaalia koskeviin kysymyksiin. Uusi tarinankerrontatapa on innostanut oppimaan.

Tarkoituksena on myös antaa lapsille kosketuspintaa toiseen kulttuuriin. Tervo ja Ferit etsivät eri puolilta maailmaa tarinoita ihmisistä, joihin on helppo samastua.

”Haluamme maailmaan lisää empatiaa. Siinä auttaa, jos ihmiset huomaavat, että eri puolilla maailmaa ollaan ihan samanlaisia kuin täällä”, Tervo sanoo.

Virtuaalitodellisuutta käytetään empaattisuuden herättämiseen muuallakin. HS tapasi kesäkuussa elokuvaohjaaja Gabo Aroran, joka on erikoistunut maailmaa parantaviin virtuaalitodellisuusprojekteihin. Arora on käsitellyt elokuvissaan esimerkiksi syyrialaistytön elämää ja puolalaismiehen keskitysleirimuistoja.

Virtuaalilasit päässä koetut asiat voivat tutkitusti vaikuttaa ihmismieleen vahvasti. Brittilehti Guardian kirjoitti viime viikolla laajasti virtuaalitodellisuuden käyttämisestä terapiatarkoituksiin. Artikkelissa mainitaan tutkimuksia, joissa virtuaalitodellisuus on auttanut esimerkiksi vainoharhaisuuteen ja korkean paikan kammoon. Virtuaalilasien terapiakäyttö perustuu siihen, että pelottaville asioille voi altistaa hienovaraisemmin virtuaalitodellisuudessa.

Toukokuussa HS kirjoitti siitä, mihin eri tarkoituksiin virtuaalitodellisuutta on jo suomalaisessa terveydenhuollossa käytetty. Jutussa kävi ilmi, että altistumishoito pelkojen hoidossa on yksi Suomessakin kokeilluista virtuaalitodellisuuden käyttökohteista.

Helsingissä Vuosaaren peruskoulussa virtuaalitodellisuutta jo käytetään ilmiöpohjaisessa oppimisessa ja esimerkiksi biologian, maantiedon ja kuvaamataidon tunneilla.

Voiko virtuaalitodellisuus sitten kasvattaa empatiakykyä? Annetaan empatiaan erikoistuneen filosofian tutkijan pohtia asiaa. Joona Taipale tutkii tällä hetkellä empatiaa ja kollektiivisuutta Koneen säätiön rahoittamana Jyväskylän yliopistossa.

”Näen tuossa suuria mahdollisuuksia”, Taipale sanoo kuultuaan virtuaalitodellisuuteen perustuvasta empatiakasvatuksesta.

”Empatia on osin persoona- ja temperamenttikysymys, mutta siinä voi myös harjaantua. Alle 10-vuotiaan lapsen persoona ja temperamentti muotoutuvat helpommin kuin aikuisen.”

Kysymys ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen. Pelkästään toisen maailman näkeminen ei nimittäin herätä empatiaa, Taipale huomauttaa. Etiopialaiskylään pääseminen todentuntuisesti kasvattaa kyllä tietomäärää, mutta toteutuksesta on kiinni, saako se myös samastumaan.

Liian kaukaiseksi jäävä maailma jättää vierailijan ulkopuoliseksi tarkkailijaksi.

Eiväthän kaikki kehitysmaissa matkustelleetkaan muutu empaattisiksi.

On tärkeää, että empatian opettaminen lähtee läheltä omaa kokemusmaailmaa. Taipale antaa esimerkin.

”Jos haluaa saada pienen lapsen ymmärtämään, ettei kaikilla ole samanlaisia perherakenteita tai pöytätapoja, häntä ei välttämättä kannata laittaa suoraan vieraan kulttuurin keskelle. Esimerkit kannattaa aloittaa tutusta ympäristöstä ja hyödyntää tuttuja kokemuksia vieraan kulttuuriin ymmärtämisessä”, Taipale sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Virtuaalitodellisuus
 • Empatia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  4. 4

   On järjetöntä, että joudun hakemaan työpaikkoja, joita en ikäni ja sairaushistoriani takia voi saada

  5. 5

   Perustulon saajista tuli miltei kansain­välisiä media­julkkiksia, mutta Suomessa puhutaan vain aktiivi­mallista – Onko perus­tulolla enää tulevaisuutta?

  6. 6

   Suomenlinnan vuokrat kohoamassa huomattavasti – hoitokunta korottaa vuokria viidenneksellä

  7. 7

   Mitkä maat ovat sotineet keskenään eniten sotia? Yksi hyvä arvaus on Ruotsi ja Tanska

  8. 8

   Kaksi lasta kuoli liikenne­onnettomuudessa Lohjalla

  9. 9

   Työttömien aktiivimalli oli pehmein vaihtoehto

  10. 10

   Tältä näyttää kansainväliseksi hitiksi noussut Game of Thrones -sviitti, jossa yöpyminen maksaa 300 euroa – HBO valvoi tarkasti Kittilän jääkylän rakentamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  3. 3

   Katajanokalle nousseen uudistalon taustalta paljastuu rakennus­tarina, jossa lähes kaikki meni pieleen

  4. 4

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  5. 5

   BBC: Rasistiseksi väitetyn H&M-mainoksen lapsimallin perhe joutui muuttamaan turvallisuussyistä

  6. 6

   Helsingin yliopisto laskee valmistumisen rimaa – ”Gradukammosta” halutaan eroon ja opiskelijat nopeammin ulos

  7. 7

   Kännykkäsovelluksella voi tehdä sitovan sopimuksen seksin harrastamisesta – Ongelmallinen lähtökohta, mutta on sovelluksessa hyvääkin, sanoo professori

  8. 8

   Ronja Salmi, 24, nousi yhdessä yössä Suomen merkittävimpien kulttuurivaikuttajien joukkoon – Nyt hän päättää, mitä Suomen suurimmilla kirjamessuilla tapahtuu

  9. 9

   Kaksi lasta kuoli liikenne­onnettomuudessa Lohjalla

  10. 10

   Jäätyneet tulvat muuttivat metsän sadunomaiseksi luisteluradaksi Espoossa – video näyttää, miten reitti kiitää puiden ja kaatuneiden karahkojen lomassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  6. 6

   Espoo sellaisena kuin sen tunsimme kuoli yhdessä yössä – Länsimetron tiedettiin pistävän elämän mullin mallin Helsingin länsinaapurissa, mutta ymmärrettiinkö sitä?

  7. 7

   ”Unettomuudesta voi parantua, oli millaisessa alhossa tahansa” – Taina Laaneen valvotut yöt loppuivat yksinkertaiseen oivallukseen

   Tilaajille
  8. 8

   Vääränlainen kasvatus voi vinouttaa lapsen suhteen syömiseen – Älä tee näitä virheitä oman lapsesi kanssa, varoittaa ravitsemus­asiantuntija

  9. 9

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  10. 10

   Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

  11. Näytä lisää