Teknologia

”Suomella on hyvät mahdollisuudet olla yksi maailman parhaita tekoälyn soveltajamaita” – Hallituksen asettama työryhmä esitteli kahdeksan avainkysymystä, jotka ratkaisevat onnistumisen

Elinkeinoministeri Mika Lintilän mukaan tekoäly on teollistumisen jälkeen suurin yhteiskunnallinen vallankumous.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) toukokuussa asettama Tekoälytyöryhmä julkaisi maanantaina ensimmäisen raporttinsa siitä, miten Suomi nousee maailman parhaaksi tekoälyn soveltajaksi.

”Suomessa me haluamme olla ja meillä on hyvät mahdollisuudet olla yksi maailman parhaita tekoälyn soveltajamaita. Tekoälyn hyödyntäminen edellyttää kuitenkin tietoisia päätöksiä ja niiden tehokasta toimeenpanoa”, Lintilä sanoi tilaisuuden avauspuheenvuorossa.

Lintilän mukaan tekoäly on teollistumisen jälkeen suurin yhteiskunnallinen vallankumous. Suomella on hänen mukaansa mahdollisuus olla aallonharjalla, jos meillä on rohkeutta tarttua mahdollisuuksiin.

Ohjelman puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä vertasi puheessaan tekoälyä sähköön. ”Se on niin tavanomainen, ettei sen toimintaa huomaa, mutta niin korvaamatonta, että ilman sitä ei tulla tulevaisuudessa toimeen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tekoälytyöryhmän visiona on, että viiden vuoden kuluttua tekoäly on aktiivisesti jokaisen suomalaisen arjessa ja että Suomi hyödyntää kaikilla yhteiskunnan alueilla tekoälyä aina terveydenhuollosta valmistavaan teollisuuteen.

Työryhmä löysi kahdeksan avainkysymystä tai oikeammin haastetta, joiden ratkaisemisesta riippuu, onnistuuko Suomi tavoitteessaan olla maailman paras tekoälyn soveltaja vai ei.

Tässä ne ovat:

1. Yritysten kilpailukyvyn kasvattaminen tekoälyn avulla

Työryhmän mukaan eri aloilla ja yrityksillä lähtötaso on kirjava: ”Toinen ääripää tarvitsee huippututkimusta oman tekoäly-toimintansa kilpailueduksi ja toinen ääripää puolestaan herättelyä.”

Työryhmän mukaan tekoälyn hyödyntäminen on tehtävä mahdollisimman helpoksi kaikille näille yrityksille. Lisäksi tekoälyn soveltamisen kynnystä pitää tehokkaasti madaltaa erityisesti yrityksille, jotka ovat vasta digitalisaation alkutaipaleella.

2. Datan hyödyntäminen kaikilla sektoreilla

Suomi voi aktiivisella toiminnalla edesauttaa datavarantojen rakentumista ja niiden hyödyntämistä niin yrityksissä kuin julkisella sektorillakin, työryhmä linjaa.

3. Tekoälyn käyttöönoton nopeuttaminen ja helpottaminen

Vaikka tekoälyn soveltamiseen tarvittavat työkalut ja laskentakapasiteetti ovat yhä helpommin saatavilla, puuttuu monelta yritykseltä osaamista päästä alkuun, työryhmä raportoi.

”On ensiarvoisen tärkeää, että yrityksillä on tehokas ja nopea tapa päästä tekoälyn kehitykseen mukaan. Esimerkiksi kokeilulainsäädännön avulla voimme poistaa turhia esteitä ja nopeuttaa tekoälyn soveltamista.”

4. Huippuosaamisen varmistaminen ja huippuosaajien houkutteleminen

”Jotta Suomi nousee tekoälyn soveltamisen kärkimaaksi, tulee julkisen- ja yksityisen sektorin saada tehokas pääsy alan kansainväliseen huippuosaamiseen ja tutkimustuloksiin. Pelkkä soveltaminen ei siis riitä, vaan tavoite vaatii myös suomalaista huippututkimusta, joka on tiivis osa kansainvälistä verkostoa. Suomalaiset tutkimuksen voimavarat ovat rajalliset ja siten merkittävän aseman saavuttaminen vaatii resurssien kokoamista yhteen sekä virtuaalisesti että fyysisesti.”

Työryhmä ehdottaa lisäksi tekoälymestarin täydennyskoulutusta ja tutkintoa, joka olisi opiskeltavissa työn ohessa ja sovellettavissa useille toimialoille, kuten tervydenhuoltoon ja logistiikkaan.

Huippuosaajia Suomeen saadaan työryhmän mukaan silloin kun täältä löytyy tekoälyalueen huippuosaamista ja tekoälyratkaisujen kokeiluun liittyviä kokeiluympäristöjä. Lisäksi Suomeen pitää olla helppo muuttaa ja täältä pitää löytyä palveluita myös osaajien perheille, kuten kansainvälisiä kouluja, päiväkoteja ja työllistymismahdollisuuksia osaajien puolisoille.

5. Rohkeiden valintojen ja investointien tekeminen

”Jos resurssit ovat rajalliset, ne täytyy käyttää erityisen hyvin. Suomen resurssit teko-älyn hyödyntämiseen ja soveltamiseen ovat marginaaliset verrattuna alan kansainvälisiin panostuksiin. Jotta resurssit saadaan tehokkaaseen ja menestystä tuovaan käyttöön, on tehtävä rohkeita panostuksia tietyille valituille alueille.”

Suomen pitää uudistaa yritystukijärjestelmää niin, että se tukee liiketoiminnan uudistamista ja investointeja osaamiseen, sanoo työryhmä ja ehdottaa 100 miljoonan euron innovaatiorahoituksen tason nostoa vuodesta 2019 alkaen.

6. Maailman parhaiden julkisten palveluiden rakentaminen

”Julkinen hallinto uudistuu tekoälyn avulla ajasta ja paikasta vapaaksi palveluiden tarjoajaksi. Jatkossa kansalaiset yhtä lailla kuin yrityksetkin voivat saada palvelua sujuvasti ja kulloinkin tarvittavalla kielellä. Tavoitteessa onnistuminen edellyttää sitä, että julkiset organisaatiot kytketään tekoälyn avulla yhteen. Näin digitaaliset palvelut voivat hyödyntää oikeaa tietoa oikeaan aikaan ja aina tietosuojan huomioiden.”

7. Uudenlaisten yhteistyömallien luominen

Erityisesti julkisen ja yksityisen sektorin välille tarvitaan uudenlaista yhteistyötä, jotta tekoälyä voidaan hyödyntää laajasti: ”Toimivalla kumppanuudella pystymme poistamaan tekoälykehityksen tieltä turhia lainsäädännöllisiä esteitä ja lieventää työn murroksen vaikutuksia.”

8. Suomen nostaminen tekoälyajan suunnannäyttäjäksi

Suomen on oltava aktiivinen kansainvälisessä kehityksessä ja vaikutettava esimerkiksi komission työohjelmaan, koska tekoälyyn liittyvät eettiset säännöstöt ja toimintatavat ovat vasta muotoutumassa.

Tekoälytyöryhmän loppuraportti valmistuu huhtikuussa 2019. Lisää raportista voit lukea tekoalyaika.fi-sivustolta.

Samassa tilaisuudessa julkaistiin myös innovaatiorahoituskeskus Tekesin sekä Työ- ja elinkeinoministeriön Digitaalisen alustatalouden tiekartasto. Teoksen pyrkimys on tarjota hyviä lähtökohtia julkisen sektorin ja yritysten väliseen dialogiin toiminnassa, joka koskee digitaalisia alustoja.

Sen voi lukea kokonaisuudessaan pdf-muodossa tästä linkistä.


Tilaisuudessa puhunut Tekesin digijohtaja Pekka Sivonen ennusti, että vuoteen 2030 mennessä tekoälyllä tehostettu alusta- ja datatalous kappaa 20–30 prosentin osuuden Suomen kansantaloudesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tekoäly
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Helsinki hylkäsi Pekka Haaviston

  2. 2

   Kalifornialaisyritys pumppaa vanhusten suoniin nuorten verta – ”80 vuotta on pian uusi 50 vuotta”

  3. 3

   HS:n kirjeenvaihtaja palasi vuoden jälkeen Grundyn kaivoskaupunkiin, jossa liki kaikki äänestivät Donald Trumpia – löytyi ihmisiä, joiden toivo on palannut

   Tilaajille
  4. 4

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  5. 5

   Niinistön kannatus pudonnut, mutta etumatka yhä vahva – Väyrynen kirinyt selvästi Haavistoa kiinni

  6. 6

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  7. 7

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  8. 8

   Suomen todennäköisesti kallein ravintola ikinä HS:n arviossa: Helsingin Palace lähestyy täydellisyyttä, mutta halvin illallinen maksaa 169 euroa

   Tilaajille
  9. 9

   Yksityisten sote-tuottajien osuus kasvaa merkittävästi vain terveys­keskuksissa – ja se harmittaa Mehiläistä

  10. 10

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Toimittaja mittasi untaan kaksi viikkoa, tulos oli ”poikkeava” – Ainaiseen aamuväsymykseen on kaksi konkreettista apua, neuvoo unitutkija

  2. 2

   Pandojen tulo Suomeen on erinomainen asia, mutta niiden sijoittaminen Ähtäriin on suuri virhe

  3. 3

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  4. 4

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  5. 5

   Juli Apponen yritti korjata sukupuolensa miehestä naiseksi, ja leikkauspöydällä epäonnistuttiin kahdeksan kertaa – Nyt hän purkaa traumojaan yleisön edessä

  6. 6

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  7. 7

   Äänestäjien taktinen peli uhkaa Niinistön murskavoittoa – mitä tehdä kun käytössä on vain yksi ääni?

  8. 8

   Björn Wahlroosin kieltäytyminen käynnisti selvityksen: Hallitus selvittää onko edus­kuntaan pakko tulla kuultavaksi

  9. 9

   Jättiläispandat saapuivat Suomeen kuin valtiovieraat – Mistä pandojen lainaamisessa on oikein kyse?

  10. 10

   Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  3. 3

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  4. 4

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  8. 8

   Suomi ja ”persläpimaat” mainittu! Amerikkalaislehti uutisoi, miten Donald Trumpin käyttämä ilmaisu kääntyy muille kielille

  9. 9

   Vanhuksen epäillään kuolleen kotihoidon laiminlyönnin seurauksena Espoossa – hoitajien mukaan päivät ovat täynnä vaaratilanteita

  10. 10

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  11. Näytä lisää