Teknologia

”Älä käyttäydy kuin sika” – Nimikyltti pakolliseksi Slushin iltajuhlissa ja tuplasti järjestyksenvalvojia: näin teknologiatapahtuma puuttuu seksuaaliseen häirintään, josta naiset valittivat viime vuonna

Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula lupasi jo vuosi sitten, että tapahtuman järjestäjät puuttuvat häirintään. Nyt hän kertoo, miten se tapahtuu.

Torstaina alkava kasvuyritys- ja teknologiatapahtuma Slush on tehnyt useita muutoksia järjestelyihin ja julkaissut kaikille osallistujille toimintaohjeet, jotta tapahtumassa ei tänä vuonna esiintyisi sek­suaa­lista häi­rin­tää.

Vii­me vuoden Slushin jälkeen häirinnästä nousi häly, kun useat naiset kertoi­vat, että heitä oli kourit­tu ja heille oli esitetty seksis­tisiä kom­ment­teja Slushin ilta­juhlissa ja eri­laisis­sa Slushin liitän­näis­juhlissa. Lopulta Slushin järjestäjät saivat tietoonsa vajaat kymmenen tapausta, mutta Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula uskoo, että niitä oli enemmän.

Vikkula lupasi jo vuosi sitten, että tapahtuman järjestäjät puuttuvat asiaan. Nyt osallistujille on julkaistu toimintaohjeet. Aiemmin sellaisia ei ole ollut. Järjestäjät tiivistävät niiden sisällön lauseella ”älä käyttäydy kuin sika”.

”Kaikki lipunostajat joutuvat kuittaamaan, että ovat lukeneet ohjeet. Ne tulevat olemaan näkyvästi esillä myös Slushin äpissä ja tapahtumavieraiden infossa”, Vikkula kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla näkyy kokonaisuudessaan Slushin toimintaohjeet englanniksi. Ohjeiden mukaan jokaisen Slush-passin saajan odotetaan kunnioittavan kaikkia muita osallistujia. Lisäksi ohjeissa on konkreettinen listaus siitä, millaista epäkunnioittavaa käytöstä ei hyväksytä. Esimerkkeinä ovat muun muassa epäasiallinen fyysinen kontakti ja tahallinen uhkailu.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.


Järjestyksenvalvojia Slushissa on kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna. Yhteensä heitä on satoja.

”Järjestyksenvalvojilla on myös liivit päällä. Viime vuonna he eivät näkyneet ja erottuneet tarpeeksi hyvin”, Vikkula kertoo.

Tänä vuonna jokainen osallistuja on myös velvoitettu kulkemaan nimikyltti näkyvillä kaikissa Slushin tapahtumissa iltajuhlia myöden.

”Se muistuttaa ihmisiä itseään ja muita siitä, keitä on tapahtumassa edustamassa”, Vikkula perustelee.

Vuosi sitten Slushissa oli jonkin verran tukkoisia paikkoja, joihin järjestyksevalvojat eivät nähneet kunnolla.

”Esimerkiksi narikan luona oli sumppuja. Nyt pohjaratkaisua on muutettu”, Vikkula kertoo.

Slush on myös kouluttanut osan tapahtuman vapaaehtoisista siihen, miten he voivat auttaa jo tapahtumapaikalla ja viedä asiaa eteenpäin, jos heidän luokseen tulee häirintää kokeneita ihmisiä. Vikkula lupaa, että vapaaehtoiset ovat koko Slushin ajan paikalla ja helposti tavoitettavissa.

Häirintään syyllistyvät ihmiset poistetaan tapahtumasta kokonaan.

”Tärkeintä on, että ihmiset puhuvat, jos häirintää tapahtuu. Muuten ei saada muutosta aikaan”, Vikkula sanoo.

”Slush ei ole häirinnän suhteen mikään uniikki paikka, vaan yksi foorumi, jossa epäsopivaa käytöstä ilmenee. Me emme voi yksin Slushina lopettaa seksuaalista häirintää, mutta voimme yrittää olla kantava voima muutoksen aikaansaamisessa.”

Miesvaltaisessa teknologia- ja startup-maailmassa seksismi ja seksuaalinen häirintä on puhuttanut jo pitkään. Esimerkiksi kesällä yli 20 teknologia-alalla työskentelevää naista kertoi kokemuksiaan häirinnästä The New York Timesille.

Lokakuussa käynnistyneen #metoo-kampanjan myötä seksuaalinen häirintä on noussut valtavaksi keskustelunaiheeksi.

”Tämä vuosi tulee jäämään historiankirjoihin siinä, että näitä tapauksia on tullut tosi paljon esille ja asiasta on ruvettu vihdoin oikeasti puhumaan”, Vikkula uskoo.

Slushissa aiheesta puhutaan myös lavoilla, ja Slush on mukana muun muassa YK:n tasa-arvojärjestön He For She -kampanjassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma kurkisti kuiluun Münchenin turvallisuus­konferenssissa – ”Ei ole kauheasti valoa”

  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  7. 7

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  8. 8

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  9. 9

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  10. 10

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Alaovelle jätetystä paperista alkoi vuosien absurdi oikeus­prosessi – Turkissa vankeuteen tuomittu suomalais­toimittaja Ayla Albayrak kertoo, miksi ei voi enää palata kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää