Teknologia

Hyviä pikkulasten pelejä on vaikea löytää, siksi kysyimme asiantuntijoilta: Nämä 15 turvallista, hauskaa ja opettavaista mobiilipeliä sopivat päiväkoti-ikäisille lapsille

Satoja alle kouluikäisille suunnattuja mobiilipelejä testannut Jenni Utriainen sekä terapiatyössään sovelluksia ja pelejä hyödyntävät toimintaterapeutit Riikka Marttinen ja Heidi Åkerlund kertovat, mistä on hyvät lastenpelit tehty.

Millainen on hyvä mobiilipeli alle kouluikäiselle lapselle? Ja mitä Google Playn ja App Storen tuhansien pelien ja sovellusten valikoimasta kannattaa ladata, kun haluaa tarjota lapsille turvallista, hauskaa ja opettavaista tekemistä?

HS kysyi asiaa kolmelta asiantuntijalta: Viihdevintiöt-sivustoa ylläpitävältä Jenni Utriaiselta, joka on testannut satoja alle kouluikäisille suunnattuja pelejä, sekä Terapiapsi.fi-sivuston perustaneilta Riikka Marttiselta ja Heidi Åkerlundilta, jotka ovat toimintaterapeutteja.

Heidän Terapiapsi-sivustollaan on esitelty runsaasti pelejä ja sovelluksia, joita voi käyttää kuntoutuksen ja oppimisen tukena kotona, koulussa ja terapioissa.

Tämän jutun lopussa on esitelty yhteensä viisitoista peliä ja sovellusta, joista osa on sopivia ensisijaisesti 3–4-vuotiaille ja osa 5–6-vuotiaille.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Pelejäkin voi käyttää opetusvälineenä ihan samalla tavalla kuin mitä tahansa leikkejä, leluja tai kirjoja”, Utriainen kertoo.

”Kirjaimet ja matikka tulevat ensin mieleen, minunkin lapseni oppi lukemaan mobiilipelien avulla. Mutta pelien avulla voi oppia myös esimerkiksi loogista ajattelua.”

Alla on video suomalaisesta Ekapelistä, jonka avulla voi opetella lukemaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Toimintaterapeutti Åkerlund on samaa mieltä. Hänen mukaansa pelaamisessakin tärkeintä on vuorovaikutus ja yhdessä tekeminen.

”Jo yksinpelailu voi olla kehittävää. Ohimennen ja huomaamatta voi harjoitella esimerkiksi kouluvalmiuksia ja hienomotorisia taitoja. Aikuisen mukana olo tuo pelaamiseen kuitenkin uuden ulottuvuuden, vuorovaikutuksen ja yhdessä tekemisen”, hän sanoo.

”Kun on aikuinen tukemassa ja keskustelemassa, tai lapset keskenään juttelemassa, niin tekemisen luonne muuttuu ihan erilaiseksi. Toiminnan ohessahan kaikki keskustelu syntyy. On helpompi keskustella vaikeistakin asioista, kun tehdään jotain siinä samalla.”

Åkerlund antaa esimerkin: lapsella on vaikeuksia tunnesääntelyssä tai pettymysten sietämisessä. Silloin pulmatilanteet peleissä ovat hyviä hetkiä harjoitella tunnereaktioita ja niiden säätelyä.

”Voi että nyt kävikin näin. Huomaatko, ei aikuinenkaan aina osaa, mietitään ja tehdään yhdessä, kyllä me tästä selvitään”, Åkerlund kuvailee.


Sekä Åkerlund että Utriainen painottavat, että tabletit, kännykät ja niillä käytettävät sovellukset ovat välineitä siinä missä kynä, paperi tai palapelit. Pelit ovat digitaalisia leluja, joilla ei ole tarkoitus korvata muunlaisia leikkejä.

”Ne ovat motivoivia lisävälineitä, jotka mahdollistavat taitojen harjoittelun nykytekniikan avulla. Ne ovat varmasti osa lapsen maailmaa ja ympäröivät kaikkia aikuisia ja lapsia, joten miksi jättää ne hyödyntämättä”, Åkerlund sanoo.

Lapset, ruutuaika, kännykät ja pelaaminen muodostavat kuitenkin kokonaisuuden, joka on synnyttänyt tänä vuonna valtavasti keskustelua.

Vuosi sitten asiantuntijat sanoivat, että ruutuaika on vanhentunut käsite. Vanhempien mukaan liika ruutuaika on kuitenkin jopa ylipainoa suurempi ongelma.

Marraskuussa HS:n toimittaja Minna Nalbantoglu antoi 7- ja 9-vuotiaiden poikiensa pelata viikon ajan vapaasti. Nalbantoglulle viimeinen pisara ihmiskokeen aloittamiseen oli tulevaisuuden tutkija Marja-Liisa Viherän haastattelu, jossa Viherä piti hassuna asiana sitä, että vanhemmat rajoittavat aikaa, jonka lapset saavat viettää kännyköiden parissa.

Myös Utriainen puhui aiheesta HS:lle syyskuussa, kun hänen ja Satu Irisvikin yhdessä kirjoittama Kuinka kasvattaa diginatiivi -kirja ilmestyi. Kirjan tekijät ovat sitä mieltä, että lasta voi ohjata tekemään laitteilla järkevämpiä asioita kuin mitä aikuiset itse tekevät.

Kuinka koukuttavia mobiilipelit ja sovellukset lopulta ovat?

”Vanhemmat sanovat monesti, että pienet lapset ovat aivan koukuttuneita pelaamiseen. Mutta ehkä lapsi on pelistä vain hetkellisesti tosi innoissaan. Joskus voi myös olla, että lapsi pelaa vääränlaisia pelejä”, sanoo Utriainen.

Ilmaiseksi ladattavat pelit ovat monesti pienille lapsille liian koukuttavia, jos ne sisältävät runsaasti pelin sisäisiä ostoja. Sellaiset pelit on usein pyritty tekemään varta vasten mahdollisimman koukuttavaksi.

”Aikaa vastaan kilpaileminen ja pistelasku ovat sellaisia koukuttavia tekijöitä, jotka eivät sovi kaikille pikkulapsille. Lisäksi peleissä saattaa olla vaikkapa aarrearkkuja, joita pitää mennä tietyin väliajoin klikkailemaan auki eli pelin pariin pitää palata yhä uudestaan, jotta saa palkintoja. Tällaisia pelejä en suosittele alle kouluikäisille ollenkaan”, Utriainen linjaa.

Lähtökohtaisesti parhaita pelejä alle kouluikäisille ovat sellaiset, joiden rytmi on rauhallinen ja joiden parissa lapsi voi puuhastella ilman stressiä.

Alla on video suomalaisesta Kapun metsä -pelistä, jossa pelaaja auttaa metsän eläimiä. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Utriainen ei myöskään suosittele alle kouluikäisille pelejä, joissa näytetään mainoksia kesken pelaamisen. Ne voivat lastenpeleissäkin olla aikuisille suunnatuista peleistä, jotka sisältävät esimerkiksi väkivaltaa.

Mainokset voivat myös viedä lapsen keskittymisen pelaamisesta ja yhden klikkauksen päähän sovelluskauppojen loputtomasta tarjonnasta.

”Juuri mainosvideoiden takia en luota sovelluskauppojen ikärajoihin”, Utriainen kertoo.

 

”Aikaa vastaan kilpaileminen ja pistelasku ovat sellaisia koukuttavia tekijöitä, jotka eivät sovi kaikille pikkulapsille.” - Jenni Utriainen

Lopuksi Utriainen haluaa muistuttaa vanhempia siitä, että päiväkoti-ikäisten kohdalla tilanne on mainio, koska aikuinen voi päättää täysin, mitä pelejä lapsi pelaa.

”Mitä vanhemmaksi lapsi tulee, sitä vähemmän vanhemmalla on sanavaltaa siihen, mitä hän pelaa kännykällä. Nyt on vielä kaikki ohjat käsissä ja voi ottaa vain niitä mahtavia pedagogisia pelejä. Se tilaisuus kannattaa käyttää hyväkseen.”

Alla esiteltävät pelit ja sovellukset löytyvät sekä App Storesta että Google Playsta, jos ei ole toisin mainittu. Kaikki esitellyt pelit ja sovellukset ovat Pikku Kakkosta ja Ekapeliä lukuun ottamatta maksullisia. Yhden pelin hinta on yleensä noin muutaman euron. Monien valmistajien pelejä saa halvemmalla kappalehinnalla, jos ostaa useamman pelin paketteja.

Osaa peleistä voi pelata rajoitetusti myös ilmaisversioina. Ne ovat vanhemmille hyvä tapa tutustua peleihin ennen kuin antaa ne lasten pelattavaksi.

Peli- ja sovellussuositukset on laadittu Jenni Utriaisen, Riikka Marttisen ja Heidi Åkerlundin sekä lukuisten lapsiperheiden vanhempien vinkkien pohjalta.

Pelit ja sovellukset 3–4-vuotiaille


Sago Mini Pentuesikoulu. Selkeä ja veikeä koirapeli sopii kolmevuotiaita nuoremmillekin. Pelissä voi oppia värejä, muotoja ja numeroita sekä siinä pääsee musisoimaan. Sago Minillä on yli kaksikymmentä muutakin pikkulapsille sopivaa sovellusta.

Kapun Metsä. App Storesta löytyvässä pelissä autetaan metsän eläimiä erilaisia askareissa. Myös Kapun metsä sopii nuoremmillekin pelaajille. Kapu Toys -sarjaan kuuluu neljä muutakin peliä.

Naamaralli. Hulvaton peli, jossa kameran edessä poseeraava pelaaja yrittää vääntää naamaansa samanlaisiin ilmeisiin kuin Kikattava Kakkiainen ja hänen toverinsa. Sopii mainiosti koko perheen yhteiseksi hassutteluksi.

The Very Hungry Caterpillar Shapes & Colors. Rauhallisen pelin sankari on lastenkirjasta tuttu Pikku Toukka Paksulainen. Pelissä oppii sen nimen mukaisesti värejä ja muotoja. Pelisarjassa on useita muitakin pelejä päiväkoti-ikäisille.

Peppy Pals Farm. Pelissä oppii tunnetaitoja, ainakin jos aikuinen on mukana sanoittamassa pelin kulkua. Maatilan eläimet selviävät erilaisista tilanteista lapsen avulla.

Thinkrolls. Selkeästi toteutettu ja hauska pulmapeli, jossa on valittavana kolme eri vaikeustasoa, joten sopii myös vanhemmille pelaajille. Thinkrolls-tuotesarjaan kuuluu useita muitakin pulmapelejä.

Pikku Kakkonen. Ilmainen sovellus, josta löytyy vapaa leikkitila ja erillisiä pelejä ihan pienistä lapsista lukemaan ja laskemaan osaaville asti. Joulukuussa kalenterista on joka päivä auennut uusi minipeli.

Pelit ja sovellukset 5–6-vuotiaille


Toca Life: City. Pelissä voi vapaasti leikkiä kaupungin eri rakennuksissa, joista löytyy muun muassa kauppoja ja asuntoja. Pelihahmoja voi esimerkiksi pukea ja syöttää. Toca Bocalta löytyy runsaasti myös muihin paikkoihin sijoittuvia pelejä, jotka ovat periaatteessa digitaalisia versioita nukkekoti- tai paperinukkeleikeistä. Toca Bocan pelit sopivat hyvin myös nuoremmille.

Lolan matikkajuna. Suomenkielisessä pelissä oppii matematiikkaa Lola Pandan kanssa. Eri vaikeustasojen ansiosta peliä voi pelata heti, kun numerot alkavat kiinnostaa. Lolan Panda -peleillä voi opetella myös esimerkiksi lukemista ja englantia.

Code Karts. Peli johdattaa koodaamisen maailmaan. Se tapahtuu ohjaamalla kilpa-auto rataa pitkin maaliin.

Ekapeli. Ilmainen peli, jonka avulla pelaaja voi opetella lukemisen alkeita. Sopii lapsille heti, kun kirjaimet alkavat kiinnostaa.

Tinybopin Ihmiskeho. App Storesta löytyvät sovellus, jonka avulla voi tutkia ihmiskehon eri osia ja toimintaa, esimerkiksi luita tai ruuansulatusta. Tinybopilla on muitakin lapsille sopivia tiedesovelluksia, joista osa on tarjolla myös Google Playssa.

Storest. App Storesta löytyvä kauppaleikkisovellus, jossa voi poimia erilaisia tuotteita kaupan hyllyiltä ja maksaa ne sitten kassalla. Erityistä sovelluksessa on se, että pelin voi halutessaan tuoda myös reaalimaailmaan tulostamalla hyllyt, tuotteet ja rahat. Silloin mobiililaite muuttuu kassaksi, jolla luetaan tuotteiden QR-koodit.

Motion Sports. Liikuntasovellus, jota pelaamalla lapsi voi saada hien pintaan! Sovelluksen kamera tunnistaa pelaajan liikkeet, joiden mukaan oma hahmo liikkuu näytöllä. Pelaaja voi olla uimari, laskettelija, aitajuoksija tai jalkapallomaalivahti.

Pikku Pähkinät. Mekaanisesti suomea kimittävä Onni Orava opastaa ja kannustaa pelaajaa 18 eri pelin parissa. Android-laitteiden käyttäjät voivat ladata ne myös yksitellen ilmaiseksi Google Playsta. Mukana on monia perinteisiä pelejä palapeleistä muistipeleihin ja vaikeustasoja on kolme. Osa pähkinöistä sopiikin jo pienimmillekin pelaajille, mutta vaikeimmissa pitää osata lukea ja laskea. Osassa pikkupeleistä komennot toimivat turhan kömpelösti.


Lisäys perjantaina 22.12. kello 10.20: Jutun pelisuosituksiin on lisätty Ekapeli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Mobiilipelit
 • Mobiilisovellus
 • Lapset
 • Pelaaminen
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  2. 2

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  7. 7

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö pitää kaksois­kansalaisia turvallisuus­uhkana – ”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana”

  9. 9

   Kylmän sodan ajan suomalainen äärioikeisto oli outo kokoelma univormu­natseja, suomen­ruotsalaista eliitti­äärioikeistoa, pohattoja ja koululaisjengejä

  10. 10

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  7. 7

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  8. 8

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Urheilupsykologilta ymmärrystä Viveca Lindforsin rajuille kommenteille: ”Eivät ihmiset ole koneita, ja urheilijat ovat ihmisiä”
  3. Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa
  4. Venäjä myy nykyaikaisia hävittäjiä Myanmarille – Myanmarin asevoimien pääviholliset ovat myanmarilaisia
  5. Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista
  6. Koreoiden yhteinen hyvän tahdon joukkue ärsyttää Etelä-Koreassa – ”hallitus keskittyy pitämään rauhalliset olympialaiset ja sanoo ’kyllä’ kaikkeen, mitä Pohjois-Korea haluaa”
  7. Jääkiekkoyhteisö järkyttyi: USA:n olympiajoukkueen manageri kuoli kotonaan vain 53-vuotiaana
  8. Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan
  9. Järjestöt kiistelevät siitä, kuka saa kasvattaa lasta – ministeri lisäisi päiväkodin työntekijöiden koulutusta
  10. Hakaniemen kauppahallin kolmen vuoden evakko lasihallissa alkoi maanantaiaamuna – Kauppias: ”Ei niin kliininen kuin ajateltiin vaan aika viehättävä”
  11. Rouhea romesco ilahduttaa pastan parina – Aromikkaaksi paahdettu paprika-tomaatti­kastike on niin hyvää, ettei se kaipaa edes parmesaania
  12. Näytä lisää