Teknologia

Kännykkäsovelluksella voi tehdä sitovan sopimuksen seksin harrastamisesta – Ongelmallinen lähtökohta, mutta on sovelluksessa hyvääkin, sanoo professori

Legal Flingissä käyttäjät antavat suostumuksensa seksiin ennen seksin harrastamista. Tekijöiden mukaan sovellus syntyi vastauksena #metoo-kampanjaan. Mutta kenen turvallisuutta tällainen sovellus oikein lisäisi?

Hollantilainen Legal Things -startupyritys on kehittänyt kännykkäsovelluksen, jolla voi sopia seksin harrastamisesta esimerkiksi yhden illan suhteessa.

Sovelluksen nimi on Legal Fling eli vapaasti suomennettuna Laillinen yhden yön juttu. Legal Fling mainostaa määrittelevänsä uudelleen turvaseksin.

Käytännössä kyse on siitä, että sovelluksen käyttäjät antavat ennen seksin harrastamista suostumuksensa seksiin, ja tämä suostumus dokumentoidaan kännykkäsovelluksella.

Suostumusta voi kysyä lähettämällä sovelluksesta yhdellä pyyhkäisyllä viestin eli ”flingin” Whatsappilla, Facebookin Messengerillä tai Telegramilla – tai ihan perinteisesti tekstiviestillä.

”Flingissä” näkyy myös omat seksuaaliset mieltymykset, jos ne on sovellukseen tallentanut. Näin sopimuksen tekijät näkevät saman tien, millaista seksiä toinen haluaa ja millaista ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaanottaja voi viestin saatuaan joko antaa suostumuksensa tai olla antamatta. Sopimuksen voi myös tehdä useamman ihmisen kesken.

Legal Fling kertoo, että sovellus sopii pitkäaikaisemmissakin suhteissa oleville, koska sopimukseen voi lisätä esimerkiksi ehtoja, jotka velvottavat maksamaan korvauksia, jos levittää internetissä kumppaninsa kanssa kuvaamia uskaliaita videoita tai kuvia.

Sovellus on saanut runsaasti huomiota sekä somessa että kansainvälisessä mediassa. Siitä ovat uutisoineet muun muassa Independent ja Business Insider.

Legal Flingin mukaan sovellus odottaa Applen ja Googlen hyväksyntää, eikä sitä siksi voi hankkia vielä App Store- tai Google Play-sovelluskaupoista.

Koska Legal Flingiä ei ole saatavilla, tiedot sen toiminnasta perustuvat siihen, mitä sovelluksen sivuilla on kerrottu.

Myös ahdistavia tulevaisuuskuvia maalailevan Netflix-sarja Black Mirrorin uudella tuotantokaudella on kohtaus, jossa ensitreffeillä oleva pari kuittaa aivan Legal Flingin hengessä mobiililaitteilla ryhtyvänsä harrastamaan seksiä. Tästä linkistä voit lukea lisää siitä, miten mahdollisia hittisarjan teknologiat ovat.

Legal Flingissä käyttäjät tekevät keskenään niin sanotun livesopimuksen, joka on sovelluksen mukaan juridisesti sitova, siis tavallaan vahvistus sanallisesta sopimuksesta seksin harrastamiselle.

”Muista kuitenkin, että sovellus on rajojen ja sääntöjen asettamista eikä niiden rikkomista varten. Se, miten sopimus pätee oikeudessa, riippuu maasta, jossa asut”, sovelluksen sivuilla kuvaillaan.

Legal Flingin nettisivujen mukaan sovellus syntyi vastauksena seksuaalisen häirinnän vastaiseen #metoo-kampanjaan.

”Seksin ei pitäisi olla pelkästään hauskaa, sen pitäisi olla myös turvallista kaikille”, Legal Flingin sivustolla lukee.


Mutta kenen turvallisuutta tällainen sovellus oikein lisäisi ja millä tavalla?

Kysyimme oikeusoppineelta:

Oikeudellisen digitalisaation apulaisprofessori Riikka Koulu Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta kokee, että ”sovelluksella on lähdetty ratkaisemaan tilanteita, joissa on epäselvää, onko seksi perustunut molempien suostumukseen.”

”Lähtökohta on monella tavalla ongelmallinen. Tarkoitus on, että jos tulee joskus myöhemmin keskustelua siitä, oliko suostumus annettu, olisi jotain kättä pidempää ja konkreettista todistetta”, Koulu sanoo.

”Tämä on hyvin insinööri­mäinen suhtautumis­tapa siihen, miten tällainen ongelma ratkaistaan. Suostumus seksiinhän annetaan jatkuvasti ja koko ajan. Se on ihan mahdollista, että ennakolta sanoo suostuvansa seksiin, mutta jossain vaiheessa onkin sitä mieltä, että nyt meni yli. Ajatus siitä, että etukäteen annettu suostumus jotenkin sitoisi sitä vastaan, että ei saisi muuttaa mieltä, on kauhea ajatus.”

Legal Flingin mukaan sopimuksen voi myös perua sovelluksella samalla tavalla kuin sen on hyväksynytkin.

 

”Ajatus siitä, että etukäteen annettu suostumus jotenkin sitoisi sitä vastaan, että ei saisi muuttaa mieltä, on kauhea ajatus.”

”Kuinka toimiva ratkaisu suostumuksen peruuntumiseen tämä tosiasiallisesti on? Ei kai kaikilla ihmisillä oletusarvoisesti ole kännykkä jatkuvasti kädessä herkällä hetkellä.”

Ajatus etukäteen annetusta suostumuksesta seksiin nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi viimeksi joulukuussa, jolloin New Yorker -lehdessä julkaistu novelli opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä alkoi levitä somessa.

HS haastatteli tuolloin seksuaaliterapeutti Henriikka Sundellia, jonka mukaan ajatukseen tiivistyy perinteinen ja jopa kaksinaismoralistinen näkemys siitä, ettei kerran annettua lupausta seksistä voisi vetää takaisin.

”Sitä pidetään eräänlaisena reiluuden etikettinä, ettei jo annettua suostumusta vedetä yhtäkkiä takaisin. Seksi on vakava asia, jolla ei voi lähteä pelleilemään – suostumusta ei voi vetää takaisin tai kaikki menee pieleen”, Sundell sanoi HS:n haastattelussa 12. joulukuuta 2017. Voit lukea koko artikkelin tästä linkistä.

Oikeudellisen digitalisaation apulaisprofessori Riikka Koulun mielestä Legal Flingissa ei ole ollut riittävää oikeudellista ymmärrystä taustalla, kun ratkaisua on lähdetty suunnittelemaan – ainakaan suomalaisen oikeustieteilijän näkökulmasta.

”Nämä ongelmat ovat monisyisiä ja monimutkaisia, sillä tällaisten sovellusten käyttäminen liittyy sekä sopimussuhteisiin että rikosoikeudelliseen vastuuseen, eikä näiden erottaminen ole välttämättä yksiselitteistä.”

Osapuolten on periaatteessa mahdollista sopia sovelluksella sopimusperusteisesta vahingonkorvauksesta, eli joku osapuoli joutuu maksamaan korvauksen, jos tekee jotain, mistä ei ole sovittu.

Näin syvälle itsemääräämisoikeuden piiriin menevä sopimus voi kuitenkin olla juristikielellä hyvän tavan vastainen, eli tuomioistuin, jossa vahingonkorvausvaatimusta lopulta käsiteltäisiin ei välttämättä kunnioittaisi päätöksessään Legal Flingillä tehtyä sopimusta.

Mutta jos toinen osapuoli raiskaa, kyse on rikosoikeudellisesta asiasta.

”Silloin sopimuksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä syyttäjä tai tuomioistuin tekee rikoksen osalta.”

Legal Fling myös mainostaa, että kaikki sopimuksen rikkomiset voidaan käsitellä nopeasti ja yksityisesti.

Myös tämä yksityinen täytäänpano ihmetyttää Koulua. Ainoa keino, jonka hän keksii, on se, että osapuolet siirtävät seksiin suostumisen yhteydessä tai sitä ennen rahaa tilille, josta sovellus siirtää ne korvauksena toiselle osapuolelle, jos yhteistä sopimusta on rikottu.

Suomen oikeuslaitosta sovelluksen yksityinen täytäntöönpano ei Koulun mukaan velvoita.

Legal Fling kertoo, että sopimusten vahvistamiseen käytetään lohkoketjuteknologiaa.

Lohkoketju on käytännössä hajautettu ja salattu tietokanta, jonka tietoja ei voi muokata jälkikäteen ilman, että muut tietokantaa tarkastelevat huomaavat asian. Järjestelmä on kuin tilikirjojen kokonaisuus, joka on salakoodattu. Voit lukea lisää lohkoketjusta tästä linkistä.

Lohkoketju on myös kryptovaluutta bitcoinin perusta.

Legal Flingin mukaan kaikki ”flingit” on salattu, joten omasta yksityisyyden suojastaan ei tarvitse olla huolissaan sovellusta käyttäessä.

”Minulle ei selvinnyt, mitä Legal Fling tosiasiassa tekee lohkoketjussa. Lohkoketju on sinällään teknologiana tosi kiinnostava ja samalla kuuma peruna, josta vitsaillaan teknologiapiireissä, että jos joku asia ei myy, kirjoita jonnekin blockchain [lohkoketju], niin johan alkaa myydä”, Koulu sanoo.

Koulu näkee Legal Fling -sovelluksessa kuitenkin myös jotain hyvää.

”Jos millään keinoilla saadaan seksuaalista kanssakäymistä aloittavat ihmiset etukäteen puhumaan siitä, mitä he haluavat ja miten se tehdään ja annetaan työkaluja sen sanallistamiseen, niin se on ihan arvokasta itsessään.”

Sovelluksen tehnyt Legal Things -startup kehittää myös muita digitaalisia sopimuspohjia. Legal Fling on vain yksi sen tuotteista.

”Legal Fling on näytekappale siitä, että ei tarvita kymmenien dokumenttien mittaisia ammattikielellä kirjoitettuja asiakirjoja, joita vain juristit pystyvät tekemään, jotta saadaan tehtyä sopimuksia”, sovelluksen sivulla lukee.

Sovellus vaikuttaakin Koulun mielestä myös jonkin verran julkisuustempaukselta.

Mutta erilaiset oikeusteknologiset, skaalautuvat automaatiosovellukset – joita Legal Thingkin siis tekee – ovat Koulun mielestä erinomainen asia, koska ne ovat yleensä helppoja käyttää ja tuovat halvalla oikeuspalveluita tavallisten ihmisten saataville.

”Sovelluksilla vältetään räätälöityä juristityötä: vaikka olisi kuinka yksinkertainen juttu tahansa ja samanlainen kuin monilla muillakin, niin pitää mennä juristin luokse, joka tekee käsityönä paperit.”

Tällaista työtä voisi Koulun mukaan vähentää merkittävästi erilaisilla sovelluksia. Hän mainitsee hyvinä esimerkkinä sovellukset, joiden avulla voi hakea korvausta lentoyhtiöiltä, kun kone saapuu perille myöhässä aikataulusta.

”Ongelmana näissä sovelluksissa on se, onko niiden takana riittävää juridista asiantuntemusta. Lunastavatko ne lupauksensa eli tekevätkö ohjelmat ja yritykset sen, mitä lupaavat? Vai ovatko ne peräti vahingollisia, kun käyttäjä luottaa, että asiat ovat kunnossa, koska hän käyttää ohjelmia, mutta sitten käykin ilmi, että asia ei olekaan niin?”

Legal Fling vaikuttaa Koulun mielestä sellaiselta sovellukselta, jonka taustalla asiantuntemusta ei ole riittävästi.

Legal Fling -sovelluksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Seiska.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Seksi
 • Sovellukset
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  2. 2

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  5. 5

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Trump: Huumeidenvastainen kampanja edellyttää kovia otteita, ”myös kuolemantuomioita” – suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  9. 9

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  10. 10

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  8. 8

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  9. 9

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  10. 10

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää