Teknologia

Kännykkäsovelluksella voi tehdä sitovan sopimuksen seksin harrastamisesta – Ongelmallinen lähtökohta, mutta on sovelluksessa hyvääkin, sanoo professori

Legal Flingissä käyttäjät antavat suostumuksensa seksiin ennen seksin harrastamista. Tekijöiden mukaan sovellus syntyi vastauksena #metoo-kampanjaan. Mutta kenen turvallisuutta tällainen sovellus oikein lisäisi?

Hollantilainen Legal Things -startupyritys on kehittänyt kännykkäsovelluksen, jolla voi sopia seksin harrastamisesta esimerkiksi yhden illan suhteessa.

Sovelluksen nimi on Legal Fling eli vapaasti suomennettuna Laillinen yhden yön juttu. Legal Fling mainostaa määrittelevänsä uudelleen turvaseksin.

Käytännössä kyse on siitä, että sovelluksen käyttäjät antavat ennen seksin harrastamista suostumuksensa seksiin, ja tämä suostumus dokumentoidaan kännykkäsovelluksella.

Suostumusta voi kysyä lähettämällä sovelluksesta yhdellä pyyhkäisyllä viestin eli ”flingin” Whatsappilla, Facebookin Messengerillä tai Telegramilla – tai ihan perinteisesti tekstiviestillä.

”Flingissä” näkyy myös omat seksuaaliset mieltymykset, jos ne on sovellukseen tallentanut. Näin sopimuksen tekijät näkevät saman tien, millaista seksiä toinen haluaa ja millaista ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vastaanottaja voi viestin saatuaan joko antaa suostumuksensa tai olla antamatta. Sopimuksen voi myös tehdä useamman ihmisen kesken.

Legal Fling kertoo, että sovellus sopii pitkäaikaisemmissakin suhteissa oleville, koska sopimukseen voi lisätä esimerkiksi ehtoja, jotka velvottavat maksamaan korvauksia, jos levittää internetissä kumppaninsa kanssa kuvaamia uskaliaita videoita tai kuvia.

Sovellus on saanut runsaasti huomiota sekä somessa että kansainvälisessä mediassa. Siitä ovat uutisoineet muun muassa Independent ja Business Insider.

Legal Flingin mukaan sovellus odottaa Applen ja Googlen hyväksyntää, eikä sitä siksi voi hankkia vielä App Store- tai Google Play-sovelluskaupoista.

Koska Legal Flingiä ei ole saatavilla, tiedot sen toiminnasta perustuvat siihen, mitä sovelluksen sivuilla on kerrottu.

Myös ahdistavia tulevaisuuskuvia maalailevan Netflix-sarja Black Mirrorin uudella tuotantokaudella on kohtaus, jossa ensitreffeillä oleva pari kuittaa aivan Legal Flingin hengessä mobiililaitteilla ryhtyvänsä harrastamaan seksiä. Tästä linkistä voit lukea lisää siitä, miten mahdollisia hittisarjan teknologiat ovat.

Legal Flingissä käyttäjät tekevät keskenään niin sanotun livesopimuksen, joka on sovelluksen mukaan juridisesti sitova, siis tavallaan vahvistus sanallisesta sopimuksesta seksin harrastamiselle.

”Muista kuitenkin, että sovellus on rajojen ja sääntöjen asettamista eikä niiden rikkomista varten. Se, miten sopimus pätee oikeudessa, riippuu maasta, jossa asut”, sovelluksen sivuilla kuvaillaan.

Legal Flingin nettisivujen mukaan sovellus syntyi vastauksena seksuaalisen häirinnän vastaiseen #metoo-kampanjaan.

”Seksin ei pitäisi olla pelkästään hauskaa, sen pitäisi olla myös turvallista kaikille”, Legal Flingin sivustolla lukee.


Mutta kenen turvallisuutta tällainen sovellus oikein lisäisi ja millä tavalla?

Kysyimme oikeusoppineelta:

Oikeudellisen digitalisaation apulaisprofessori Riikka Koulu Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta kokee, että ”sovelluksella on lähdetty ratkaisemaan tilanteita, joissa on epäselvää, onko seksi perustunut molempien suostumukseen.”

”Lähtökohta on monella tavalla ongelmallinen. Tarkoitus on, että jos tulee joskus myöhemmin keskustelua siitä, oliko suostumus annettu, olisi jotain kättä pidempää ja konkreettista todistetta”, Koulu sanoo.

”Tämä on hyvin insinööri­mäinen suhtautumis­tapa siihen, miten tällainen ongelma ratkaistaan. Suostumus seksiinhän annetaan jatkuvasti ja koko ajan. Se on ihan mahdollista, että ennakolta sanoo suostuvansa seksiin, mutta jossain vaiheessa onkin sitä mieltä, että nyt meni yli. Ajatus siitä, että etukäteen annettu suostumus jotenkin sitoisi sitä vastaan, että ei saisi muuttaa mieltä, on kauhea ajatus.”

Legal Flingin mukaan sopimuksen voi myös perua sovelluksella samalla tavalla kuin sen on hyväksynytkin.

 

”Ajatus siitä, että etukäteen annettu suostumus jotenkin sitoisi sitä vastaan, että ei saisi muuttaa mieltä, on kauhea ajatus.”

”Kuinka toimiva ratkaisu suostumuksen peruuntumiseen tämä tosiasiallisesti on? Ei kai kaikilla ihmisillä oletusarvoisesti ole kännykkä jatkuvasti kädessä herkällä hetkellä.”

Ajatus etukäteen annetusta suostumuksesta seksiin nousi kansainväliseksi puheenaiheeksi viimeksi joulukuussa, jolloin New Yorker -lehdessä julkaistu novelli opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä alkoi levitä somessa.

HS haastatteli tuolloin seksuaaliterapeutti Henriikka Sundellia, jonka mukaan ajatukseen tiivistyy perinteinen ja jopa kaksinaismoralistinen näkemys siitä, ettei kerran annettua lupausta seksistä voisi vetää takaisin.

”Sitä pidetään eräänlaisena reiluuden etikettinä, ettei jo annettua suostumusta vedetä yhtäkkiä takaisin. Seksi on vakava asia, jolla ei voi lähteä pelleilemään – suostumusta ei voi vetää takaisin tai kaikki menee pieleen”, Sundell sanoi HS:n haastattelussa 12. joulukuuta 2017. Voit lukea koko artikkelin tästä linkistä.

Oikeudellisen digitalisaation apulaisprofessori Riikka Koulun mielestä Legal Flingissa ei ole ollut riittävää oikeudellista ymmärrystä taustalla, kun ratkaisua on lähdetty suunnittelemaan – ainakaan suomalaisen oikeustieteilijän näkökulmasta.

”Nämä ongelmat ovat monisyisiä ja monimutkaisia, sillä tällaisten sovellusten käyttäminen liittyy sekä sopimussuhteisiin että rikosoikeudelliseen vastuuseen, eikä näiden erottaminen ole välttämättä yksiselitteistä.”

Osapuolten on periaatteessa mahdollista sopia sovelluksella sopimusperusteisesta vahingonkorvauksesta, eli joku osapuoli joutuu maksamaan korvauksen, jos tekee jotain, mistä ei ole sovittu.

Näin syvälle itsemääräämisoikeuden piiriin menevä sopimus voi kuitenkin olla juristikielellä hyvän tavan vastainen, eli tuomioistuin, jossa vahingonkorvausvaatimusta lopulta käsiteltäisiin ei välttämättä kunnioittaisi päätöksessään Legal Flingillä tehtyä sopimusta.

Mutta jos toinen osapuoli raiskaa, kyse on rikosoikeudellisesta asiasta.

”Silloin sopimuksella ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä syyttäjä tai tuomioistuin tekee rikoksen osalta.”

Legal Fling myös mainostaa, että kaikki sopimuksen rikkomiset voidaan käsitellä nopeasti ja yksityisesti.

Myös tämä yksityinen täytäänpano ihmetyttää Koulua. Ainoa keino, jonka hän keksii, on se, että osapuolet siirtävät seksiin suostumisen yhteydessä tai sitä ennen rahaa tilille, josta sovellus siirtää ne korvauksena toiselle osapuolelle, jos yhteistä sopimusta on rikottu.

Suomen oikeuslaitosta sovelluksen yksityinen täytäntöönpano ei Koulun mukaan velvoita.

Legal Fling kertoo, että sopimusten vahvistamiseen käytetään lohkoketjuteknologiaa.

Lohkoketju on käytännössä hajautettu ja salattu tietokanta, jonka tietoja ei voi muokata jälkikäteen ilman, että muut tietokantaa tarkastelevat huomaavat asian. Järjestelmä on kuin tilikirjojen kokonaisuus, joka on salakoodattu. Voit lukea lisää lohkoketjusta tästä linkistä.

Lohkoketju on myös kryptovaluutta bitcoinin perusta.

Legal Flingin mukaan kaikki ”flingit” on salattu, joten omasta yksityisyyden suojastaan ei tarvitse olla huolissaan sovellusta käyttäessä.

”Minulle ei selvinnyt, mitä Legal Fling tosiasiassa tekee lohkoketjussa. Lohkoketju on sinällään teknologiana tosi kiinnostava ja samalla kuuma peruna, josta vitsaillaan teknologiapiireissä, että jos joku asia ei myy, kirjoita jonnekin blockchain [lohkoketju], niin johan alkaa myydä”, Koulu sanoo.

Koulu näkee Legal Fling -sovelluksessa kuitenkin myös jotain hyvää.

”Jos millään keinoilla saadaan seksuaalista kanssakäymistä aloittavat ihmiset etukäteen puhumaan siitä, mitä he haluavat ja miten se tehdään ja annetaan työkaluja sen sanallistamiseen, niin se on ihan arvokasta itsessään.”

Sovelluksen tehnyt Legal Things -startup kehittää myös muita digitaalisia sopimuspohjia. Legal Fling on vain yksi sen tuotteista.

”Legal Fling on näytekappale siitä, että ei tarvita kymmenien dokumenttien mittaisia ammattikielellä kirjoitettuja asiakirjoja, joita vain juristit pystyvät tekemään, jotta saadaan tehtyä sopimuksia”, sovelluksen sivulla lukee.

Sovellus vaikuttaakin Koulun mielestä myös jonkin verran julkisuustempaukselta.

Mutta erilaiset oikeusteknologiset, skaalautuvat automaatiosovellukset – joita Legal Thingkin siis tekee – ovat Koulun mielestä erinomainen asia, koska ne ovat yleensä helppoja käyttää ja tuovat halvalla oikeuspalveluita tavallisten ihmisten saataville.

”Sovelluksilla vältetään räätälöityä juristityötä: vaikka olisi kuinka yksinkertainen juttu tahansa ja samanlainen kuin monilla muillakin, niin pitää mennä juristin luokse, joka tekee käsityönä paperit.”

Tällaista työtä voisi Koulun mukaan vähentää merkittävästi erilaisilla sovelluksia. Hän mainitsee hyvinä esimerkkinä sovellukset, joiden avulla voi hakea korvausta lentoyhtiöiltä, kun kone saapuu perille myöhässä aikataulusta.

”Ongelmana näissä sovelluksissa on se, onko niiden takana riittävää juridista asiantuntemusta. Lunastavatko ne lupauksensa eli tekevätkö ohjelmat ja yritykset sen, mitä lupaavat? Vai ovatko ne peräti vahingollisia, kun käyttäjä luottaa, että asiat ovat kunnossa, koska hän käyttää ohjelmia, mutta sitten käykin ilmi, että asia ei olekaan niin?”

Legal Fling vaikuttaa Koulun mielestä sellaiselta sovellukselta, jonka taustalla asiantuntemusta ei ole riittävästi.

Legal Fling -sovelluksesta uutisoi Suomessa ensimmäisenä Seiska.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Seksi
 • Sovellukset
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  6. 6

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Ei laihdutus­kuuria eikä kalorien kyttäämistä – Pertti Mustajoki on tutkinut suomalaisten ylipainoa vuosi­kymmeniä ja nyt hän kertoo, miten kilot katoavat helposti ja pysyvästi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  4. 4

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  5. 5

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Suomessa on liikaa hengailupäiväkoteja”, jyrähtää asiantuntija – Dosentti Marjatta Kallialan mielestä päiväkodeissa on pulaa motivaatiosta ja työmoraalista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää