Teknologia

Tekoälyyn perehtynyt Antti Merilehto varoittaa suomalaisia yritysjohtajia: putoatte pian kuin Kelju K. Kojootti kallionkielekkeeltä, jos ette toimi nyt

Antti Merilehto teki suomalaisjohtajille kirjan tekoälystä, koska heidän pitää ottaa se haltuun nyt. Muuten bisnekset katoavat alta.

Monelle suomalaiselle yritysjohtajalle uhkaa käydä tekoälyn kanssa kuin Looney Tunes -animaatioiden hahmoille, kun maa katoaa niiden jalkojen alta.

Näin sanoo tekoälystä kirjan tehnyt Antti Merilehto.

Looney Tunesin hahmot, kuten Kelju K. Kojootti, pysyvät ilmassa niin kauan, kunnes he katsovat alas. Silloin he vasta putoavat.

”Kun yritysjohtaja huomaa, ettei ymmärrä tekoälystä mitään, hänen on vain helpompi sulkea silmänsä ja juosta. Eli sanoa, että hoitakaa homma, ottakaapa sinne vähän tekoälyä mukaan”, Merilehto kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jossain vaiheessa yritysjohtajan on kuitenkin avattava silmänsä. Silloin hän putoaa kuin Kelju K. Kojootti kallionkielekkeen ylitettyään, jos ei ole toiminut ajoissa.

Silmät pitäisi siis avata viimeistään nyt, kun kallionkielekettä ei ole vielä ylitetty.

Käytännössä se tarkoittaa Merilehdon mielestä sitä, että jokainen johtaja pysähtyy hetkeksi ja ottaa sen verran aikaa, että opettelee ymmärtämään tekoälyn perusteet ja miettii sitten, miten sitä voisi omassa yrityksessä hyödyntää.

”Nyt pitää ruveta tekemään! Muuten täällä vasta kontataan, kun muualla jo juostaan.”

Keskiviikkona ilmestyy Merilehdon kirja Tekoäly – Matkaopas johtajalle (Alma Talent).

Merilehto työskentelee maajohtajana Finch-nimisessä yrityksessä, joka optimoi toisten yritysten hakusanamainontaa Googlessa, ja on sparrannut yritysten johtoryhmiä tekoälystä.

Kirja on hänen panoksensa siihen, että tekoälystä tulisi osa arkea suomalaisyrityksissä.

”Aalto-yliopistossa kirjoittajia koutsaava Carol Kiriakos sanoi minulle hienosti, että Antti sinä et ole tekoälyn guru. Mieti itseäsi Ateneumin oppaana. Ei hän osaa maalata niitä tauluja, mutta hän pystyy kertomaan ja syventämään sitä, mihin ne taulut liittyvät.”

Se oli kirjoittaessa Merilehdon johtoajatus. Siksi hän on kasannut kirjansa ympärille myös kaikille avoimen verkkosivun tekoalymatkaopas.fi, jossa on tarjolla runsaasti linkkejä tekoälyä käsitteleviin videoihin, harjoituksiin ja artikkeleihin.

Niiden avulla jokainen voi ruveta syventämään ymmärrystään tekoälystä.

Merilehto on siis samalla asialla kuin Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa, joka on vaatinut johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä perehtymään tekoälyyn ja sen vaikutuksiin.

Mitä tekoäly sitten oikein on?

Tarkka määrittely ei ole yksiselitteistä, muttei Merilehdon mielestä myöskään välttämätöntä. Se, mistä tällä hetkellä yleisesti puhutaan tekoälynä, on itse asiassa yleensä koneoppimista. Ja se on jo hyvin lähellä tekoälyä.

”Eli jos kone tulee paremmaksi jossain suorituksessa jollakin tietyllä mittarilla mitattuna, kyseessä on oppiva kone”, Merilehto tiivistää.

Merilehto vertaa koneoppimisen mallia siihen, kuinka hänen kaverinsa poika oppi eri kulkuvälineitä. Aluksi kaikki nelipyöräiset liikkuvat esineet olivat hänelle pakettiautoja, koska hänen suosikkilelunsa oli ”paku”.

Kun poika kadulla nimesi kulkuneuvoja ”pakuiksi”, hän sai isältään palautetta, että tuo vihreä on henkilöauto ja sininen on rekka.

Pian lapsi hahmotti jo pakettiauton, henkilöauton ja rekan toisistaan. Oli tapahtunut samankaltaista oppimista kuin koneella.

”Seuraavan muutaman vuoden aikana hyödyt yrityksille tulevat nimenomaan koneoppimisesta”, Merilehto ennustaa.

”Ei voi olla niin, että joku ei pääse dataan käsiksi, koska hänellä ei ole tarpeeksi natsoja.”

Koneoppimisen avulla yritys voi tuoda tietojensa analysointiin tarkkuutta ja reaaliaikaisuutta sekä vähentää käsin tehtäviä työvaihteita.

Kirjaansa Merilehto on ottanut esimerkiksi jäätelökioskin. Sen avulla hän on tiivistänyt yritysten datan hyödyntämisen viiteen tasoon:

Kuvaileva. Koneella on tieto, paljonko jäätelöä myytiin viime viikolla.

Diagnosoiva. Kone selvittää, miten sää vaikutti jäätelön myyntiin.

Ennakoiva. Kone päättelee, pitääkö seuraavan viikon helteisiin tilata lisää jäätelöä.

Ohjaileva. Kone suosittelee, että jäätelöä pitää tilata 30 pakettia lisää.

Ohjaileva ja automatisoitu. Kone tilaa itsenäisesti 30 pakettia lisää jäätelöä.

”Ihmiset tulevat usein kysymään minulta, mitä he voivat tehdä koneoppimisen kanssa. Minun vastakysymykseni on aina, mitä dataa sinulla on”, Merilehto sanoo.

Tämä on kuitenkin vasta alkua. Merilehto puhuu paljon syväoppimisesta. Se tarkoittaa toisiinsa yhteydessä olevia neuroverkkoja, jotka kykenevät oppimaan havainnoimalla ja voivat jo nyt opettaa itse itseään.

Se alkaa olla todellista tekoälyä.

Google on luonut tällaisen monikerroksisista neuroverkoista koostuvan tekoälyn, joka on syväoppinut tunnistamaan sokeritaudin aiheuttaman silmän verkkokalvon sairauden diabeettisen retinopatian paremmin kuin silmälääkärit, Merilehto kertoo.

”Googlen tutkijat käyttivät 150 000 kuvaa ja noin miljoona lausuntoa tämän algoritmin tuottamiseen.”

Se oli siis data, joka Googlella oli käytettävissä.

Kirjassa Merilehdon esimerkkitapaukset ovat usein nimenomaan Googlelta. Tämä johtuu siitä, että hän työskenteli yhtiön Euroopan pääkonttorissa Irlannin Dublinissa 2012–2014

Merilehto teki myyntitöitä.

”Eli käytännössä autoin yrityksiä ja koulutin digitoimistoja käyttämään Googlen mainostuotteita paremmin.”

Runsaat kymmenen vuotta sitten hän oli vielä usein illat ja yöt järjestyksenvalvojana yökerho Feverin ovella Helsingin keskustassa ja opiskeli päivisin Helsingin kauppakorkeakoulussa.

City-lehden lukijat valitsivat Merilehdon jopa kaupungin parhaaksi järjestysmieheksi 2007.

”Työskentelin ovella oman tapahtumaturvallisuutta järjestävän firman kautta. Sen liikevaihto oli nakkikiskan luokkaa.”

Opiskelijavaihdossa Pohjois-Carolinan yliopiston Chapel Hillin liiketoimintajohtamisen ohjelmassa hänen kurssitovereinaan oli liikemiehiä, joiden vastuulla saattoi olla esimerkiksi 250 miljoonan dollarin kokonaisuuksia yhtiöistä.

”Mutta heti kun heidät vietiin pois omalta kapealta mukavuusalueeltaan, he eivät olleet sen kummoisempia kuin kukaan mukaan.”

Merilehto havahtui: hän pystyy ihan samoihin asioihin kuin nämä opiskelutoverinsa.

”Koneoppiminen muodostaa maailmansa yksinomaan sille annetusta datasta. Jos data koostuu syrjivistä päätöksistä, on tekoälykin syrjivä.”

Merilehto palasi Suomeen ja pääsi luomaan suurelle autokaupalle uutta myyntijärjestelmää.

Sitten hän sai kuulla ystävältään, että Googlella olisi tarvetta suomalaisille työntekijöille, ja lähetti hakemuksen.

Googlessa häneen teki vaikutuksen yhtiön avoimuus.

”Kun oli yhtiön hallituksen kokous, saimme tiivistelmän siitä videon välityksellä.”

Merilehdon mukaan tekoäly ei ollut Googlellakaan vielä puheenaiheiden kärjessä, kun hän aloitti siellä 2012. Mutta pian tekoälyprojektien määrä suorastaan räjähti.

Nyt siis viimeistään suomalaisten yritysten pitäisi seurata perässä.

Kaikki lähtee Merilehdon mukaan liikkeelle siitä, että yrityksissä aletaan tehdä kokeiluja tekoälyllä.

”Ja niihin kokeiluihin pitää antaa aikaa.”

Kokeilujen ei pitäisi myöskään olettaa tuovan heti rahaa ja voittoa yritykselle.

”Kiinalainen teknologiafirma Baidu esimerkiksi toteuttaa projekteja, joiden ei ole tarkoitus olla tuottavia, vaan kerätä ainoastaan valtava määrä dataa.”

Merilehto on sitä mieltä, että jokaisen vähintään 20 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän suomalaisyrityksen pitäisi palkata saman tien yksi ihminen, joka keskittyy yrityksessä pelkästään tekoälyyn.

Pörssiyhtiöiden salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvia asioita lukuun ottamatta kaikki tieto yrityksissä pitäisi myös olla jokaisen työntekijän käytettävissä.

”Ei voi olla niin, että joku ei pääse dataan käsiksi, koska hänellä ei ole tarpeeksi natsoja”, Merilehto sanoo.

Tämän jälkeen tekoälystä alkaa tulla entistä useammalle työkaveri. Esimerkiksi rautakaupan myyjälle tekoäly voi vinkata asiakkaan kanssa keskusteltaessa, mitkä kaikki asiat pitää muistaa kysyä ja vaikka huomauttaa, jos jotkin tuotteet eivät ole yhteensopivia.

Samalla se laskee tarjouksen asiakkaalle ilman, että myyjän pitää tehdä se joka kerta itse.

Tällainen ”työkaveri-tekoäly” yhdistelee tietoja, joita ihmisen ei ole itse aina helppoa hahmottaa ja joiden löytämiseen ja laskemiseen voi kulua paljon aikaa.

Se operoi jossain ennakoivan ja ohjailevan koneoppimisen tasolla, mutta ei vielä itsenäisesti tee ratkaisuja, vaikka jo nyt muun muassa monet lainapäätökset perustuvat automaatioon ja tekoälyyn.

Merilehdolle on selvää, että ihmisellä on aina vastuu tekoälyn tekemistä mahdollisista vääristä päätöksistä.

Niitä voi syntyä kahdesta syystä: joko tekoäly ei toimi oikein tai se toimii teknisesti juuri niin kuin pitää, mutta sitä on opetettu virheellisellä datalla. Esimerkiksi rekrytointikone voisi oppimansa perusteella jättää palkkaamatta tietyn ikäisiä naisia.

”Se olisi eettisesti väärin ja laitonta, mutta koneoppiminen muodostaa maailmansa yksinomaan sille annetusta datasta. Jos data koostuu syrjivistä päätöksistä, on tekoälykin syrjivä.”

Kauempana tulevaisuudessa tekoälyn kanssa voi sitten tapahtua melkein mitä tahansa.

”Mahdollisia kehityssuuntia on lukemattomia, emmekä vielä tiedä niistä”, Merilehto tiivistää.

Lopuksi Merilehto nostaa ottaa esille vielä yhden esimerkin.

Japanilainen autoteollisuudessa työskennellyt järjestelmäsuunnittelija päätti auttaa vanhempiaan, joilla on pieni kurkkufarmi.

Hänen äidillään kului valtavasti työaikaa kurkkujen lajitteluun.

Se on tärkeä työvaihe, koska Japanissa laadukkaammista kurkuista saa huomattavasti korkeamman hinnan, ja kurkut lajitellaan useisiin eri kategorioihin muun muassa koon, käyryyden ja pinnanmuotojen mukaan.

Poika käytti kolme kuukautta siihen, että hän sai noin 7 000 kuvaa äitinsä lajittelemista kurkuista, jotta tekoäly oppi lajittelemaan ne.

Sitten hän rakensi ensimmäisen lajittelukoneensa.

Samanlaista ennakkoluulottomuutta Merilehto kaipaa Suomeen. Hän alkaa puhua Närpiöstä, jossa kasvatetaan suuri osa Suomen kurkuista ja tomaateista.

”Ei tekoälykokeilujen tarvitse sielläkään olla tuon isompia.”

Kuka?

Antti Merilehto


 39-vuotias maajohtaja Finchissä. Yritys optimoi Google-hakusanamainontaa.

 Asuu Helsingissä. Vaimo muodostelmaluisteluvalmentaja Maikki Merilehto.

 Työskennellyt muun muassa järjestyksenvalvojana sekä myyjänä Googlella. Kauppatieteiden maisteri.

 Merilehdon ensimmäinen kirja Tekoäly – Matkaopas johtajalle ilmestyy 14. 2.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tekoäly
 • Yritykset
 • Ura
 • Työelämä
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  2. 2

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  3. 3

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  4. 4

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  5. 5

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  6. 6

   Räppäri Pyhimys ei ymmärrä ihmisiä jotka käyvät keikoilla – mutta upotti surutta koko markkinointibudjettinsa Narinkkatorin suureelliselle levynjulkistuskeikalle

  7. 7

   Villasukkajuoksu on kiistelty hittilaji – Testasimme, pärjääkö hangessa todella ilman kenkiä ja miten keho suoritukseen reagoi

  8. 8

   Trump haluaa kieltää puoliautomaattiaseiden tulinopeutta lisäävät laitteet, Floridan kouluampumisesta selviytyneet vaativat rynnäkköaseiden kieltämistä

  9. 9

   Seksissä voit luoda alter egon, joka puuhaa yön pimeinä tunteina asioita, joita päiväminästä ei hevin uskoisi

  10. 10

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  6. 6

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  7. 7

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  8. 8

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Trump haluaa kieltää puoliautomaattiaseiden tulinopeutta lisäävät laitteet, Floridan kouluampumisesta selviytyneet vaativat rynnäkköaseiden kieltämistä
  3. Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään
  4. Lionel Messi iski Barcelonalle tärkeän vierasmaalin Mestarien liigassa – Bayern München murskaava kotonaan
  5. 2 tuntia sitten
  6. Yhdysvaltain Venäjä-tutkinnassa uusi syyte: Juristia epäillään Trumpin kampanjaväkeen liittyvistä vääristä lausunnoista
  7. Itä-Ukrainan sodassa kuolee yhä lähes päivittäin ihmisiä – Etyjin tarkkailijoiden johtaja HS:lle: Tulitaukoa rikottu tänä vuonna 42 000 kertaa
  8. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – ”Kuolemantuomio monille lapsille”
  9. Sähkökatko pimensi lähes koko Ahvenanmaan tunniksi tiistaina – ”Kaapeli Suomesta ei kytkeytynyt päälle”
  10. 4 tuntia sitten
  11. Parisprintissä ja naisten jääkiekossa mitalit jaossa, miesten jääkiekossa Suomi kohtaa Kanadan – katso tästä lähipäivien olympiaohjelma
  12. Muistatko vielä hölmön Gregory Goylen Harry Potter -elokuvista? Nyt roolissa ollut näyttelijä kamppailee vapaaotteluissa
  13. Turkki ja Syyria ajautumassa avoimeen sotaan toisinaan vastaan: Syyrian hallintoa tukevat joukot saapuivat kurdien avuksi Afriniin
  14. Näytä lisää