Teknologia

Reilut kolme vuotta sitten opiskelija Andreas Saari jakoi vapaaehtoisena rannekkeita Slushin kävijöille – nyt Saari, 24, on Slushin uusi toimitusjohtaja: ”En varmaan valmistu ainakaan tänä vuonna”

Tuotantotalouden opiskelija Andreas Saari on ehtinyt valmistella loppusyksystä järjestettävää tapahtumaa kulisseissa jo hyvän aikaa.

Viime vuoden Slushin avajaistilaisuudessa Al Gorelta pääsi lipsahdus, joka jäi onneksi huomaamatta melkein kaikilta.

Sitä eivät tainneet lopulta huomata juuri muut kuin Andreas Saaren tutut ja ystävät.

Gore onnitteli päälavalla tuhansien ihmisten edessä heti puheensa aluksi Saarta siitä, että tämä on kasvuyritystapahtuma Slushin uusi toimitusjohtaja.

Kaksikko oli pyörinyt aamulla yhdessä, ja Slushin ohjelmatiimin toisena vetäjänä työskennellyt Saari oli paljastanut tulevan pestinsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se oli kaikille täysi yllätys, että Gore mainitsi asiasta lavalla.


Tänään tiistaina Slush ilmoittaa virallisesti, että 24-vuotias Saari on tapahtuman uusi toimitusjohtaja. Kulisseissa hän on kuitenkin ehtinyt siis valmistella ensi vuoden tapahtumaa jo hyvän aikaa.

Alustavat suuntaviivat ovat olemassa. Slush ei aio kasvaa tänä vuonna suuremmaksi kuin se oli viime vuonna, jolloin tapahtumassa oli noin 20 000 kävijää, liikevaihto noin 10 miljoonaa euroa ja voittoa kertyi lopulta vajaat 800 000 euroa, jonka organisaatio aikoo käyttää kokonaisuudessaan tämän vuoden tapahtuman järjestämiseen.

Saari kertoo, että kasvua haetaan muualta ja muutokset näkyvät erityisesti startup-yrittäjille.

”Viime vuodet on keskitytty siihen, että saadaan kansainvälisiä sijoittajia suomalaisten kasvuyrittäjien tavattavaksi. Nyt ruvetaan katsomaan entistä enemmän siihen suuntaan, mitä muita yrittäjien kohtaamia ongelmia me voimme auttaa ratkaisemaan”, hän sanoo.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Slush pyrkii entistä painokkaammin auttamaan kasvuyrityksiä rekrytoimaan uusia työntekijöitä sekä saattamaan isoja ja pieniä yrityksiä yhteen, jotta ne voisivat tehdä paremmin yhteistyötä.

Tavoitteena on kasvattaa yrittäjille hyödyllisten tapaamisten määrää huomattavasti.

Viime vuonna erilaisia järjestettyjä tapaamisia oli Slushissa vajaat 10 000. Lukema on tarkoitus nostaa 100 000:een.

”En tiedä, onnistuuko se tänä vuonna. Ainakin se vaatii paljon työtä, mutta siihen tähdätään”, Saari ilmoittaa.

Saari teki jo viime vuonna tätä työtä, kun hän ohjelmatiimin toisena vetäjänä etsi Slushiin puhujia, mietti tapahtuman teemoja ja kehitteli uusia konsepteja.

Yksi onnistuneista konsepteista oli speed mentoring. Se saa jatkoa tänä vuonna.

”Pyysimme kaikkia puhujia antamaan tunnin omaa aikaansa alkuvaiheen yrittäjille, eli vähintään neljä vartin pikapalaveria. Startup-yrittäjät pääsivät tapaamaan ihmisiä, jotka ovat muuten aika vaikeasti saavutettavissa.”

Alun perin Saari tuli Slushiin vapaaehtoistyöntekijäksi vuonna 2014. Sama reitti on ollut suurimmalla osalla muillakin Slushin nykyisestä noin 25 hengen ydinryhmästä.

Ensimmäisen vuoden tuotantotalouden opiskelijana hän jakeli ihmisille rannekkeita ja nimikylttejä Messukeskuksen edessä sijainneessa kopissa ja viiletti ympäriinsä hoitamassa pieniä käytännön asioita.

”Slushin tapahtumia ehdin nähdä kymmenen minuuttia.”

Kun kaikki oli ohi, vapaaehtoiset saivat kyselyn, jossa sai kertoa, haluaako mukaan ydintiimin toimintaan. Saari vastasi kyllä.

”En ollut koskaan tavannut omassa ikäryhmässäni niin dynaamisia, optimistisia ja kunnianhimoisia ihmisiä kuin täällä. Totta kai halusin tehdä heidän kanssaan töitä.”

Kesällä 2015 hän oli jo Slushin startup-tiimin vetäjä.

”Pakko oli suostua, vaikka vähän jännitti. Seuraavaksi piti oppia pikavauhtia, mistä startupeissa on oikein kysymys.”

Kun oppia alkoi kertyä, Saari perusti viiden muun Aalto-yliopiston tuotantotalouden ja Helsingin yliopiston oikeustieteen opiskelijan kanssa Pohjoismaiden ensimmäisen opiskelijavetoisen pääomasijoitusrahasto Wave Venturesin, joka hallinnoi noin 1,5:tä miljoonaa euroa.

”Jotkut nauroivat, mutta saimme hyvän tiimin ja neuvonantajat. Sitten kovan luokan rahoittajiakin pikku hiljaa.”

Vuonna 2016 Saaresta tuli luontevasti Slushin sijoittajatiimin vetäjä. Kuinka iso on hyppy toimitusjohtajaksi?

”Nyt pitää katsoa kokonaisuutta, enkä voi keskittyä vain yhteen asiaan. Mutta Slush toimii aika pitkälti niin, että jokaisen vastuualueen vetäjä ottaa tosi paljon vastuuta. Minun roolini arjessa on osallistua keskusteluihin ja auttaa ihmisiä”, Saari kuvailee.

Päälle tulee hallituksen kanssa työskentely ja erilaisten sidosryhmien tapaamiset.

Slushin kohdalla lähes kaikki mediahuomio kiinnittyy vuoden lopussa Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävään tapahtumaan. Silloin tekijäjoukkokin kasvaa vapaaehtoisineen noin 2 500:een.


Mutta Slush tekee ympäri vuoden myös kaikenlaista pienempää. Esimerkiksi Tukholmassa oli lokakuussa Slush Small Talks -niminen tapahtuma, jossa satakunta ihmistä isojen teollisuusyritysten johtokunnista kohtasi startup-yrittäjiä.

Vielä paljon pienimuotoisemmin slushilaiset alkavat tänä keväänä kutsua säännöllisesti väkeä toimistoonsa illalliselle ja juttelemaan – pienimmillään kymmenen hengen ryhmissä.

”Tunnistamme Pohjoismaista yrittäjiä, joista voisi olla toisilleen hyötyä. Pyydämme heidät tänne juttelemaan jonkin konkreettisen ongelman äärelle tai vain tutustumaan toisiinsa ja oppimaan toisiltaan”, Saari kuvailee.

Helsingin Kampissa sijaitsevassa toimistossa tunnelma on kuin yliopiston ainejärjestön kerhotilassa. Ihmiset kävelevät sukkasillaan, siellä täällä lattialla lojuu pahvilaatikoita ja muuta epämääräistä tavaraa, kahvinkeittimestä on tippalukko rikki ja neuvotteluhuoneessa on liitutaulu, johon on piirretty muistoja aiemmista Slusheista sekä kiinnitetty valokuvia hymyilevistä ihmisistä.

Sanavalmis, innokas, iloinen ja itsevarma Saari tuntuu istuvan asetelmaan täydellisesti. Hän on suorastaan todella slush, hiukan kuin koko tapahtuma yhteen ihmiseen henkilöityneenä.

Saari haluaa tuoda tekijäjoukkoon vielä entistä enemmän uteliaisuutta. Sitä Slushin porukka vaalii muun muassa joka perjantai yhteisellä aamiaisella, jolloin yksi tai useampi tiimiläinen pitää esityksen aiheesta, josta on kiinnostunut.

”Se voi olla mitä tahansa. Sitten keskustelemme aiheesta. Nämä ovat älyttömän innostavia tapahtumia, ja samalla oppii paljon lisää muista tiimiläisistä.”

Viime vuosina Slushin toimitusjohtajan pesti on vaihtunut tiuhaan. Edellinen toimitusjohtaja Marianne Vikkula oli vastuussa kahdesta tapahtumasta, hänen edeltäjänsä Riku Mäkelä vain yhdestä.

Saari ei ole asettanut toimitusjohtajapestilleen mitään varsinaista takarajaa.

”Mutta ei kukaan ole tässä hommassa vuosikausia. Slush pyörii kuitenkin tosi paljon sen voimalla, että täällä vaihtuu porukka ja tulee uusia ajatuksia ja ideoita.”

Saaren Slushin jälkeiset suunnitelmat ovat selkeät, eikä niistä puutu kunnianhimoa.

”Seuraavaksi haluan perustaa yrityksen, joka ratkaisee ilmastonmuutoksen, ja toisen yrityksen, joka tekisi meistä kymmenen kertaa parempia oppijoita.”

Kuka?

Andreas Saari


 24-vuotias Slushin uusi toimitusjohtaja ja tuotantotalouden opiskelija Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulussa. ”En varmaan valmistu ainakaan tänä vuonna.”

 Lisäksi yksi perustajista ja hallituksen jäsen opiskelijavetoisessa pääomasijoitusyhtiö Wave Venturesissa. On tehnyt pienimuotoisesti graafista suunnittelua.

 Asuu Helsingissä, parisuhteessa.

 Harrastaa alamäkipyöräilyä, laskettelua ja lumilautailua. Mursi pyöräillessä solisluunsa vuoden 2016 kesällä, kun epäonnistui korkean hypyn jälkeen alastulossa. ”Sanonta kuuluu, että pyöräilijä ei ole pyöräilijä ennen kuin on solisluu murtunut.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Slush
 • Kasvuyritykset
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  10. 10

   Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää