Teknologia

Tekoäly tekee tulevaisuudessa yhä useammista onnellisempia ja vähemmän yksinäisiä, julistaa Suomessa vieraillut IBM-johtaja: ”Se tulee auttamaan jokaista olemaan itsensä paras versio”

IBM:n innovaatiopäällikkö Thomas Anglero puhui Helsingissä järjestetyssä teknologiatapahtumassa tiistaina.

Tekoäly pakotti ihmiskunnan polvilleen torstaina 6. toukokuuta Suomen aikaa kello 21.32 vuonna 2010.

Finanssimaailma pidätteli hengitystään, kun Yhdysvaltojen merkittävimmät osakeindeksit kyykkäsivät vain minuuttien aikana liki kymmenyksellä.

”Salamasyöksyksi” kutsutussa pörssiromahduksessa yritysten arvosta hävisi tilapäisesti jopa tuhat miljardia dollaria.

”Kaikki maailman pörssialgoritmit kokoontuivat yhteen kukistaakseen ihmiskunnan”, julistaa tekoälykehittäjä Thomas Anglero monisatapäiselle yleisölleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Algoritmit tekevät 70 prosenttia kaikista osakekaupoista. Kun katsot osakekäyrää, se ei oikeasti ole osakekäyrä: se on kuva algoritmien välisestä keskustelusta.”

Anglero tietenkin vain herättelee yleisöään. Karismaattinen yhdysvaltalainen puhui tiistaina Suvilahden Kattilahallissa kuudellesadalle terveysteknologia-alan vaikuttajalle, jotka olivat kokoontuneet Digital Health Nordic -messuille keskustelemaan alansa tulevaisuudesta.

Tulevaisuutta odotettiinkin innolla: vastaisuudessa esimerkiksi terveydentilaa voi ennustaa entistä paremmin.

Ohjelmistoyhtiö Tiedon älykkäästä hyvinvoinnista vastaava johtaja Matti Ristimäki sanoi paneelissa, että hoitoa tarvitsevien potilaiden löytäminen ylipäänsä helpottuu tekoälyn ja paremman tiedon liikkuvuuden myötä.

”Suomessa 10 prosenttia ihmisistä aiheuttaa 80 prosenttia terveydenhuoltokuluista. Kuinka me voimme tunnistaa ja auttaa juuri näitä ihmisiä? Yksi virstanpylväs on uudenlaisen ekosysteemin rakentaminen, joka yhdistää julkisen ja yksityisen puolen hallussa olevia tietoja niin, että kansalaiset voivat hyödyntää yritysten rakentamia tekoälysovelluksia.”

Yhdysvaltalaisen Angleron pörssitarinankin opetus on, että tekoäly ei ole mikään pelottava tulevaisuuden kapistus vaan kovaa vauhtia arkipäiväistyvä työkalu.

Hän kertoo, kuinka ensimmäiset pörssikauppaan tarkoitetut tietokoneohjelmat luotiin jo 1980-luvulla, joten suuri osa alle kolmekymppisistä on elänyt koko ikänsä algoritmien vaikutuksen piirissä.

Anglero itse työskentelee Norjassa tietokonejätti IBM:n innovaatiojohtajana. Hän vastaa etenkin Watson-nimisen ohjelmiston kehittämisestä, joka on ollut käytössä muun muassa Helsingin Naistenklinikalla ennustamassa hengenvaarallisia bakteeritulehduksia synnytyksissä ja pelastamassa keskosten henkiä.

Watsonin laskentateho paranee koko ajan ja sitä myötä sen hyödyllisyys, Anglero sanoo.

Anglero on kysytty puhuja. Oman ilmoituksensa mukaan hän esiintyi tekoälyn tulkkina ja sanansaattajana peräti sata kertaa viime vuonna. Hän piti esityksen myös suositussa Tedx-esitelmäsarjassa.

Tekoälyn parissa työskentelevät on yleensä helppo jakaa kyynikkoihin ja toiveikkaisiin sen perusteella, pitävätkö he yhä älykkäämpiä härveleitä uhkana vai eivät.

Nörtiksi julistautuva Anglero lukeutuu jälkimmäisiin. Hänen mukaansa tekoäly on jotakin, joka tekee kaikesta lopulta parempaa.

”Kaikki, mitä teille on kerrottu tekoälystä, on ollut valetta. Teille on kerrottu, että menetätte työpaikkanne koneille. Se on vale”, hän julistaa.

 

”Kaikki, mitä teille on kerrottu tekoälystä, on ollut valetta.”

Nyt on aika pyytää Anglero sivummalle selittämään. Eikö hänen oma esimerkkinsä pörssikaupan algoritmeista kuvasta juuri työpaikkojen menetystä koodinpätkille?

”Ei suinkaan. Kaiken datan ja faktojen analysointi on yksi osakekaupan osa-alue”, Anglero aloittaa.

”Nykypäivänä osakekaupassa on vain tarjolla entistä enemmän työkaluja. Painotan sitä, että jos jokaisella meklarilla on oma Watsoninsa, ainoa, mikä lopulta erottaa teidät, on sinä itse.”

”Ei ole ihme, että tekoäly on kaikkien huulilla: se tulee auttamaan jokaista olemaan itsensä paras versio.”

Anglero tietenkin myöntää, että teknologinen kehitys tietysti niittää työpaikkoja yleisemmällä tasolla. Se on kuitenkin luonnollinen kehityssuunta ja oli olemassa jo kauan ennen tekoälyä.

Hänen mukaansa ihmisten suurin virhe on nähdä tekoäly ja teknologia ylipäänsä uhkana. Kehitys tuo mukanaan uusia ideoita ja yrityksiä. Pitäisikin puhua enemmän siitä, miten tekoäly parantaa elämäämme, Anglero sanoo.

Puhe- ja tekoälysovellusten avulla syntyy entistä parempia henkilökohtaisia assistentteja, joita voi konsultoida mistä tahansa asiasta avaruusmatkailusta urheiluun. Applen Siriä ja Amazonin Echoa voi ajatella tällaisten sovellusten esi-isinä.

”Tänä päivänä me puhumme tekoälystä ikään kuin se olisi jokin erillinen asia. Vastaisuudessa tekoäly on kuitenkin yhä useammin kiinteä osa kaikkia esineitä ja enemmän taka-alalla.”

Omaperäisimmillään Anglero on, kun hän puhuu koneista ja tunteista. Hänen mukaansa ohjelmat eivät voi ikinä korvata ihmistä, mutta toisaalta ne voivat lievittää yksinäisyyttä.

Hän kehottaa miettimään yksinäistä isoäitiä: ihan lähiaikoina hän voi jutella tekoälynsä kanssa vaikkapa puutarhaharrastuksesta tai 1950-luvusta.

”Tekoäly tulee tekemään yhä useammista ihmisistä onnellisempia ja vähemmän yksinäisiä. Siitä pitäisi puhua paljon enemmän kuin peloista”, Anglero sanoo.

Kuitenkin: inhimillistä läsnäoloa, kosketusta ja rakkautta ei Angleron mukaan voi mikään korvata. Siksi ne tulevat säilymään myös jatkossa.

Kuka?

Thomas F. Anglero


 Norjan IBM:n innovaatiojohtaja toukokuusta 2015 alkaen. Tehnyt pitkän uran it-alalla.

 Esiintyi puhujana yli sadassa tapahtumassa vuonna 2017 mukaan lukien suositussa Tedx-tapahtumassa.

 Vastaa Watson-tekoälyn kehittämisestä.

 Kotoisin New Yorkista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekoäly
 • Keinoäly
 • Teknologia
 • Terveysteknologia
 • Ossi Mansikka

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  6. 6

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  7. 7

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  8. 8

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  9. 9

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  10. 10

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää