Teknologia

Työpäivä katkeaa 70 kertaa ”härvelin piippaukseen”, kotona ei uni tule – Teknostressi haittaa elämäämme, sanoo tutkija, mutta näin päihität sen

Työpäivästä jopa kolme tuntia saattaa kulua teknologian keskeytyksistä toipumiseen. Laitteet helpottavat elämäämme, mutta niiden käytöstä aiheutuu myös burnouteja, uniongelmia ja it-riippuvuutta, sanoo tutkija Henri Pirkkalainen.

Amerikkalainen Mary oli työskennellyt johdon sihteerinä jo kymmenen vuotta, mutta yhtäkkiä alkoi tuntua pahalta. Työnantaja nimittäin hankki konttoriin tietokonejärjestelmän ja ilmoitti, että se sijoitettaisiin hänen toimistoonsa.

Tarkoitus oli helpottaa työntekoa, mutta Mary koki uudistuksen ahdistavana. Hänestä tuli ärtyisä ja työ alkoi tuntua epämielekkäältä. Oppisiko hän työskentelemään näyttöpäätteellä? Mary alkoi nähdä unia, kuinka hänet korvataan koneella.

Elettiin vasta 1980-lukua, mutta Mary kärsi teknostressistä.

Teknologian ja ihmisen suhdetta tutkinut Craig Brod kirjoitti Marystä vuonna 1982 julkaistussa artikkelissaan. Hän kuvaili teknostressiä ahdistavaksi tilaksi, jossa tehokkuus ja täsmällisyys vähenevät, virheet lisääntyvät ja ihmiset kuormittuvat, kun yksilö tai organisaatio ei sopeudu teknisten vempainten kyllästämään uuteen aikaan.

Teknostressistä on tiedetty siis ainakin 35 vuotta. Silti tutkimusta aiheesta on vielä vähän, sanoo tietojärjestelmätieteen apulaisprofessori Henri Pirkkalainen Tampereen teknillisestä yliopistosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Viime vuosituhannelta oli havaintoja, että on olemassa jotain teknologiaan liittyvää stressiä – mutta ei tiedetty, eroaako se elämän tavanomaisemmasta stressistä. 15 vuotta sitten aiheesta ei ollut kirjallisuutta, mutta nythän on tutkittu ihan sovellustasolla esimerkiksi sähköpostin ja somen, kuten Facebookin ja Twitterin, käyttöä”, Pirkkalainen sanoo.

Kiinnostus ilmiöstä on kuitenkin lisääntynyt sitä mukaa, kun nopeammat verkkoyhteydet ja älypuhelimet pitävät ihmiset entistä tiiviimmin linjoilla. Pirkkalainenkin kuuluu kansainväliseen tutkijayhteisöön, joka on kiinnostunut teknologian käytön haittapuolista.

”Pimeästä puolesta”, kuten Pirkkalainen sanoo. Teknostressi ja sen sukulainen it-riippuvuus ovat hänen mukaansa oikeita ilmiöitä, jotka heikentävät nykyihmisen elämänlaatua.

”Taustalla on it-käytön paradoksi. Laitteet helpottavat meidän työntekoamme, mutta niiden käytöstä aiheutuu tahattomia haittapuolia: burnouteja, ja tuottavuuden heikentymistä ja uniongelmia. Nämä ovat asioita, joita tunnistetaan useilla toimialoilla”, Pirkkalainen sanoo.

Teknologian vaikutusta työhön on toki tutkittu.

Pirkkalainen kertoo, että tietotyöläisen työpäivä katkeaa jopa 70 kertaa sähköpostin, puhelimen tai jonkun muun härvelin piippaukseen. Palautuminen yhdestä keskeytyksestä kestää 1–24 minuuttia, ja keskimäärin kolmannes työpäivistä menee keskeytyksistä palautumiseen.

Palautumiseen kuluu siis liki kolme tuntia.

Tämä kiinnostaa myös palkanmaksajaa, Pirkkalainen sanoo. Hän on tutkimuksissaan haastatellut lukuisia yrityksiä, jotka ovat kysyneet, miten työntekoa haittaavia keskeytyksiä voisi suitsia. Ranskassa työntekijän vapaa-aikaa on pyritty rauhoittamaan sähköposteilta jopa lainmuutoksella.

 

”Laitteet helpottavat meidän työntekoamme, mutta niiden käytöstä aiheutuu tahattomia haittapuolia: burnouteja, ja tuottavuuden heikentymistä ja uniongelmia.”

”Työnantajia on kiinnostanut paljon se, kuinka työn ja vapaan raja häilyy: ihmiset lukevat työsähköposteja iltaan asti ja aamulla puhelin ja työsähköposti ovat jälleen ensimmäisenä kädessä, vaikka ei olisi mikään pakko.”

Renki muuttuu isännäksi, kun työläinen vastaa piippauksesta toiseen ja keskeytykset kyllästävät työpäivän.

Craig Brod kuvaili jo vuonna 1982, kuinka stressiä syntyy, kun luonnollinen työrytmi rikkoutuu teknologian vuoksi. Hän tuskin tiesi, kuinka osuva havainto olisi vuonna 2018. Nykyvinkkelistä Maryn ahdistus tietokoneen läsnäolosta tuntuu liioittelulta.

Suomessa keskeytyksistä on ollut huolissaan myös aivotutkija ja kasvatustieteen professori Minna Huotilainen. Hänen mukaansa jatkuvien keskeytysten kanssa eläminen tekee meistä tyhmempiä kuin olemmekaan.

Sanarypäs ”teknologian pimeä puoli” ei ole Pirkkalaisen keksimä, vaan sitä on käyttänyt myös maailman johtava teknostressin tutkija ja Pirkkalaisen kollega Monideepa Tarafdar Lancasterin yliopistosta.

Tarafdar kuvailee teknostressiä esimerkiksi pakon tunteeksi siitä, että ihmisen pitää työskennellä enemmän ja nopeammin ja olla tavoitettavissa koko ajan. Seurauksena syntyy tottumuksellinen ’multitaskaus’ – usean asian tekeminen samanaikaisesti –, jossa ajattelulle ja syvemmällä pohdinnalle jää vähemmän aikaa.

Toinen teknologian ”pimeä puoli” on it-riippuvuus. Pirkkalaisen mukaan riippuvuudet voi jakaa aineriippuvuuksiin ja toiminnallisiin riippuvuuksiin, joista it-riippuvuus lukeutuu jälkimmäiseen.

”Nykyään puhutaan paljon sovellustason riippuvuuksista, kuten Facebook- ja Twitter-riippuvuudesta. Tähän samaan piiriin kuuluvat esimerkiksi nettipelaaminen, uhkapelit sekä myös ’workaholism’ eli työriippuvuus. Toiminta tuo hyvää oloa ja iloa, mutta tietyn rajan jälkeen sitä ei pystykään vähentämään, vaikka haluaisi.”

Pirkkalainen sanoo viittaavaansa ”pimeillä puolilla” tahattomiin haittavaikutuksiin. Maailmalla tosin on tutkittu myös ikävämpiä ilmiöitä, kuten nettikiusaamista sekä netin ja sosiaalisen median käytön yhteyttä itsemurhiin.

”Siinä ollaan jo hyvin hyvin pimeillä osastolla. Itse keskityn enemmän teknostressiin, infotulvaan ja it-riippuvuuteen.”

Infoähky ja riippuvuus teknologiasta on huolettanut myös HS:n elokuussa tekemän kyselyn vastaajia, joista enemmistä haluaisi vähentää puhelimen räpläystä.

Mitä teknostressille ja it-riippuvuudelle voisi sitten tehdä?

Pirkkalainen luettelee kolme neuvoa viimeaikaisen teknostressitutkimustenpohjalta.

1. Muuta tietotekniikan asetuksia: Ilmoitus- ja yksityisyysasetuksia muuttamalla voit karsia jatkuvien ärsykkeiden määrää, jotka keskeyttävät työn tekemisen sekä illalliset perheen kanssa. Aina ei tarvitse olla saavutettavissa.

”Itse voi miettiä, että sulkeeko joitain sovelluksia, laittaako ilmoitusasetukset pois päältä tai äänet pois.”

2. Muuta tietotekniikan käyttötapoja: Ajoittamalla ja keskittämällä laitteiden ja sovellusten käyttöä tiettyihin hetkiin voit pienentää keskeytysten määrää ja parantaa keskittymiskykyä.

”Mieti, kuinka monesti otat puhelimen taskusta ilman, että sille oikeasti on hirveän hyvää syytä.”

3. Muuta omia reaktiotasi: Positiivista suhtautumista stressaaviin tilanteisiin voi harjoittaa tietoisesti.

”Jos olet impulsiivinen, pyri olemaan ärähtelemättä viestien vuoksi vaan yritä suhtautua tilanteisiin positiivisesti.”

Keinot eivät äkkiseltään kuulosta erityisen mullistavilta.

Pirkkalaisen mukaan keinoja ”pimeän puolen ilmiöiden” selättämiseksi käsitellään vain kourallisessa tutkimuksia. Ilmiö on yleinen, mutta tutkimusaukot ovat isoja.

”Isoin kysymysmerkki on ehdottomasti se, miten näitä haittavaikutuksia voidaan ennaltaehkäistä tai vähentää, jos niitä ilmenee.”

”Nyt on tilausta monipuoliselle tutkimukselle. Voimme kerätä ihmisten kokemuksia mutta myös tarkastella objektiivista dataa mittaamalla, mitä kehossa tapahtuu. Meillä on suunnitteilla näiden mittauksien yhdistämistä, vaikka oma tutkimukseni perustuu tällä hetkellä haastattelu- ja kyselytutkimukseen.”

Tutkimusten vastuulliset tutkijat ovat Henri Pirkkalainen TTY:ltä ja Markus Salo Jyväskylän yliopistosta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Hyvinvointi
 • Stressi
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää