Teknologia

Tulevaisuuden työ­elämässä saattavatkin pärjätä ne nyky­lapset, jotka pelaavat paljon video­pelejä, sanoo teknologia­tuntija – ”Vanhemmat aina suuttuvat, kun kerron tämän”

Kalifornialaisessa ajatushautomo Singularity Universityssa työskentelevä Aaron Frank selvittää työkseen, miten teknologia muokkaa yhteiskuntaa ja työtä. Nyt hän kertoo, mitä tavallisen ihmisen kannattaa tehdä, jotta pysyisi teknologian kehityksessä mukana.

Elämme turbulenssissa. Ja turbulenssia synnyttää se, että maailma ympärillämme muuttuu kiihtyvällä vauhdilla.

Muutoksen saa aikaan teknologia.

Näin ajattelee Aaron Frank, 29, Singularity Universitystä. Se on Kalifornian Piilaaksossa sijaitseva ajatushautomo, jonka toinen perustaja on omalaatuisen neron maineessa oleva Googlen tekninen johtaja Raymond ”Ray” Kurzweil.

Ajatushautomon nimi viittaa termiin teknologinen singulariteetti. Se tarkoittaa tilannetta, jolloin tekoäly kiihdyttää teknologisen kehityksen muutoksen niin nopeaksi, etteivät ihmiset enää kykene ymmärtämään tai ennustamaan sitä.

Singularity University on tullut tunnetuksi kursseistaan, joille tuhansien hakijoiden joukosta valitut pääsevät oppimaan tulevaisuuden teknologioista ja etsimään niiden avulla vastauksia ihmiskunnan suurimpiin kysymyksiin, kuten ilmastonmuutokseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Sanomat on kirjoittanut muun muassa 15-vuotiaana keksijäksi ryhtyneestä Perttu Pölösestä sekä sisututkija Emilia Lahdesta, jotka on valittu Singularity Universityn kursseille.

Frank työskentelee Singularity Universityssä ”tiedekunnassa”, johon kuuluu kourallinen ihmisiä. Hän pohtii työkseen, miten teknologinen kehitys vaikuttaa yhteiskuntaan ja liike-elämään. Frankin erityisalue on lisätty- ja virtuaalitodellisuus.

Tällä viikolla hän kävi puhumassa yritystapahtuma Basecamp Helsingissä, miten teknologian trendit muokkaavat tulevaisuuden bisnestä.

Tilaisuuden jälkeen HS kysyi Frankilta, mitä ihan tavalliset ihmiset voivat tehdä, jotta he pärjäävät teknologisen kehityksen parissa.

Aaron Frankin kannettavan tietokoneen kamera on peitetty sinisellä teipillä. Hän puhuu navigoinnista. Siitä on Frankin mielestä kyse, kun toimimme digitalisoituvassa maailmassa.

Kaikista tärkeintä on sopeutumiskyky. Jokaisen pitäisi yrittää olla mahdollisimman paljon sellainen kuin lapset ovat ensimmäisten 5–10 elinvuotensa aikana, jolloin he omaksuvat ja oppivat valtavasti taitoja.

Jotta se onnistuu, pitää yrittää pysyä mahdollisimman hyvin kärryillä siitä, mitä teknologisia läpimurtoja tapahtuu, eli olla käsitys siitä, mitä tapahtuu, Frank sanoo.

”Sen jälkeen pitää ruveta käyttämään uutta teknologiaa, vaikka se tuntuisi epämukavalta. Sitä voi tehdä yhtä hyvin työelämässä kuin vapaa-ajalla”, Frank sanoo.

Uuden teknologian kokeileminen on nimittäin yksi tapa, jolla voi pakottaa itsensä sopeutuvammaksi.

Frank alkaa kertoa omista vanhemmistaan, joiden kanssa hän on yhteisillä lomamatkoilla ajautunut väittelyihin siitä, pitäisikö käyttää fyysisiä karttoja vai kännykän karttapalveluita.

”He perustelivat, että ovat tottuneet käyttämään fyysistä karttaa, se on luotettava. Minun perusteluni on, että entä jos tie on muuttunut sen jälkeen, kun kartta on printattu, tai entä jos tiellä on kolari, jonka karttasovellus voisi kertoa reaaliajassa.”

Nykyään Frankin isällä on uusi auto, jonka keskuskonsoliin on valmiiksi integroitu karttasovellus, joten se itsessään melkeinpä pakotti vanhemmat käyttämään digitaalista karttaa.

Aaron Frank ei ole kuitenkaan sitä mieltä, että uutta teknologiaa pitäisi käyttää vain sen itsensä vuoksi. Mutta teknologia muuttaa joka tapauksessa maailmaa niin vauhdikkaasti, että sen kanssa pitää yrittää tulla sinuiksi ajoissa.

”Motivaatio käyttää uutta teknologiaa syntyy monilla vasta silloin kuin jokin asia ei vain enää onnistu vanhalla tavalla tai alkaa tuottaa vaikeuksia.”

Silloin tilanne voi olla jo se, että automaatio ja tekoäly ovat korvanneet työtehtäväsi. Tästä uhkakuvasta Frank ei tosin pidä.

”En kuulu siihen joukkoon, joka uskoo, että teknologia korvaa ihmiset ammateissa. Se ei ole hyödyllinen tapa lähestyä asiaa. Työnkuvat muuttuvat, mutta ammatit eivät korvaudu. Tekoäly voi havaita syövän paremmin kuin lääkäri, mutta se vapauttaa lääkärin tekemään toisenlaisia tehtäviä, esimerkiksi olemaan enemmän potilaan kanssa.”

 

”Motivaatio käyttää uutta teknologiaa syntyy monilla vasta silloin kuin jokin asia ei vain enää onnistu vanhalla tavalla tai alkaa tuottaa vaikeuksia.”

Tällaisiin työelämän muutoksiin pitää kuitenkin varautua etukäteen, jotta ne eivät yllätä täysin.

”Äitini on yli 70-vuotias, eikä ole koskaan elämässään lähettänyt tekstiviestiä. Hän pärjää ihan hyvin, vaikka ei käytä uutta teknologiaa, mutta työelämässä hän olisi vaikeuksissa.”

Itse asiassa tulevaisuuden työelämän pärjääjiä voivat olla nykylapset, jotka pelaavat paljon tietokoneilla, konsoleilla ja kännyköillä, Frank sanoo.

”Monet työt automekaanikon hommista lähtien tehdään lisätyn- ja virtuaalitodellisuuden ansiosta tulevaisuudessa samankaltaisissa ympäristöissä kuin pelit tapahtuvat nykyään. Vanhemmat aina suuttuvat, kun kerron tämän: jos vanhemmat ovat sitä mieltä, että lapset pelaavat liikaa, lapset voivat aina sanoa takaisin, että pelaamisen takia minut palkataan tulevaisuudessa töihin.”

Frankilla ei ole vastausta siihen, mihin ammattiin ihmisten kannattaisi hakeutua tai miten toteuttaa teknologista muutosta omassa työssään, mutta jokaisen on muutettava ajatteluaan, jos ei ole jo tehnyt niin.

”Yhteiskunnan rakenne on ollut yli sata vuotta sellainen, että opiskelet jonkin taidon ja hyödynnät sitä sitten työelämässä. Nyt olemme siinä pisteessä, että meidän täytyy jatkuvasti opetella uusia taitoja ja sopeutua uudenlaisiin tilanteisiin.”

Frankin mielestä kyseessä on valtava ajattelutavan muutos.

”Meidän täytyy sisäistää jatkuvasti uusia ajattelutapoja ja käsitteitä. Jos pystyt hyväksymään sen, olet valmis pärjäämään tulevien myllerrysten keskellä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tulevaisuus
 • Pelit
 • Tekoäly
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  9. 9

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  10. 10

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää