Teknologia

HS testasi kolme yksinkertaista konstia, joilla läppärin ja puhelimen käyttö onnistuu ulkona kesäkirkkaudessakin

Kannettavat tietokoneet ja älypuhelimet kannattaa suojata auringonpaisteelta. HS kokeili erilaisia puoli-ilmaisia ja halpoja keinoja siihen. Lisäksi selvitimme, miten laitteiden akut reagoivat porotukseen ja helteeseen.

Miten ruutuajan ja puistossa loikoilun voisi yhdistää?

Tätä moni miettii nyt kun ulkona on kesäisen lämmintä, mutta työt, urheilumatsi tai suosikkisarjan uusin jakso vaativat pysymään sisällä.

Älypuhelinten, läppärien ja tablettien omistajat tietävät, ettei ruudun kirkkaus välttämättä riitä tekemään kuvaa näkyväksi, kun ruutuun kohdistuu voimakas valo. Syy on yksinkertainen: kirkkaan päivänvalon valaistusvoimakkuus on 100 000 luksia, normaalin sisävalaistuksen puolestaan 100–500 luksia.

Näyttö on ylivoiman edessä.

Mutta ei hätää! Kokosimme neuvoja, joilla saat laitteistasi enemmän irti myös ulkosalla.

1. Etsi varjoinen paikka. Niissä auringon valaistusvoimakkuus pienenee murto-osaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2. Jos varjoa ei löydy tai et halua sinne, seuraavaksi kannattaa säätää näytön kirkkautta ja kontrastia. Kirkkaus lisää näytön lähettämän valon määrää.

Kontrasti puolestaan voimistaa värien välistä eroa, jolloin ne on helpompi erottaa toisistaan.

Läppäreissä kirkkautta ja kontrastia voi säätää näytön asetusten kautta tai näppäimistön pikakomennoilla. Windows-käyttöjärjestelmissä on mahdollista kytkeä päälle myös korkean kontrastin teemaväritys, jotka löytyvät helppokäyttötoimintovalikon kautta.

Kännyköissä sekä Android- että iOs-käyttöjärjestelmissä kirkkautta voi säätää pika-asetuksista, jotka saa esiin järjestelmästä riippuen liu’uttamalla sormea näytölle ylä- tai alapuolelta reunan yli. Kontrastin säätö pitää yleensä erikseen etsiä asetuksista.

Joistakin laitteista voi löytyä ulkokäyttöä varten suunniteltua ominaisuuksia, jotka säätävät asetuksia automaattisesti. Joissakin tietokoneissa saattaa myös olla mattanäyttö, joka vähentää ikävää heijastusta.

3. Heijastushaittaa voi vähentää myös pukeutumalla valkoisen sijasta tummaan paitaan. Valkoinen paita heijastuu kiiltävältä näytöltä helpommin ja voi hankaloittaa katselua. Apua heijastuksia vastaan voi olla myös aurinkolaseista, joissa on polaroidut linssit. Ne päästävät läpi vain osan valonsäteistä.

Mikäli asetusten muutokset eivät riitä, puhelimen tihrustamista voi helpottaa varjostamalla näyttöä esimerkiksi kädellä tai pitää puhelinta pöydän alla. Suoran valon määrä näyttöön vähenee, mutta keino ei ole pitkää käyttöä varten kovin käytännöllinen.

Ruudun voi varjostaa myös näppärillä kotikonsteilla.

4. Lyhytaikaista käyttöä varten oman pään ja näytön yli voi vetää vaikkapa pyyhkeen, lakanan tai muun kankaan. Keino voi kesäkuumalla käydä tukalaksi, mutta kätevämpiä varjostimia voi tehdä myös itse.

5. Halvin vaihtoehto on askarrella tietokonetta varten varjostin pahvilaatikosta tai kartongista. Yksinkertaisimmillaan sopivan kokoisen pahvilaatikon voi sijoittaa kyljelleen ja työntää laitteen laatikon perällä. Laatikon seinät suojaavat näyttöä, ja ruudun näkee vaivatta myös laatikon ulkopuolelta.


Esimerkiksi A3-kokoisten paperien säilytykseen tarkoitettu pahvilaatikko suojasi läppärin näyttöä HS:n tiistaina kirkkaassa auringonvalossa tekemässä pikatestissä sen verran, että ohjelmia pystyi katsomaan.

6. Paperiarkilla tai kartongilla ja muutamalla teipinpalalla myös puhelimen näytön voi suojata pahimmalta paisteelta.


Tällaisen viritelmän kyhäämiseen meni jokusen kymmentä sekuntia. Kuva näkyi toki paremmin kuin ilman mitään auringonsuojaa, mutta teipeillä kiinnitettävä paperi ei tehnyt testissämme olleen neljän tuuman kokoisen näytön katsomisesta niin mukavaa, että asetelmaa jaksaisi ruveta varten vasten kasata.

7. Myös kodintarvikeliikkeissä myytävät ja kotikomeroista löytyvät säilytyslaatikot soveltuvat näytön suojaamiseen, jos ne vain ovat oikeankokoisia. Niitä voi käyttää samaan tapaan kuin pahvilaatikkoa: piilona auringolta. Tärkeintä on, että suoja on tehty materiaalista, jota valo läpäisee huonosti.

Keinoa on hyödyntänyt muun muassa valokuvaaja Paul Adshead, joka keksi muutama vuosi sitten, että säilytyslaatikko helpotti työntekoa ulkokuvauksien aikana.
Tämä järjestely toimi myös läppäriltä ohjelmia katsoessa. Kokeilimme samanlaista mustaa Ikean Dröna-säilytyslaatikkoa kuin Adshead. Laatikon perälle aseteltua läppäriä oli ihan mukava katsella, kunhan laatikon kääntää niin, että auringonvalo ei osoita kohti näyttöä.

Kun kokonaisuuteen yhdistää vielä erilliset kaiuttimet, niin kirkkaassa auringonpaisteessakin voi hyvin seurata kesällä vaikka jalkapallon MM-kisoja. Toki tässä kisakatsomossa laatikon sisään pystyy kerralla tähystämään luontevasti korkeintaan muutama katsoja.

Kevyen säilytyslaatikon saa myös taiteltua kasaan, jolloin sitä on helpompi kuljettaa mukana. Tosin taiteltuna se on noin 70 senttimetriä pitkä.


Ihmisten ruutuajan lisääntyminen ja auringonvalon aiheuttamat vaikeudet eivät ole jääneet huomaamatta yrityksiltäkään.

Auringonvalon ja näyttöjen yhteensovittamiseen on myytävänä varta vasten tarkoitukseen kehitettyjä huppuja ja varjostimia. Malleissa saattaa olla myös taskuja esimerkiksi johtoja ja varavirtalähdettä varten sekä lisähuppuja, joilla saa tarvittaessa myös oman pään varjoon.

Suomessa aurinkosuojat eivät kuulu alan liikkeiden vakiovalikoimiin, mutta niitä voi tilata ulkomailta. Tyypillisesti ne maksavat joitakin kymmeniä euroja.

Tyhjentääkö auringon porotus ja helle akun nopeammin?

Elektroniikan suojaaminen auringonpaisteelta vaikuttaa myös esimerkiksi akunkestoon. Puhelinvalmistajat kehottavatkin käyttäjiä piilottamaan laitteensa auringolta.

Esimerkiksi Iphonen ja Ipadin suositeltu käyttölämpötila on enintään 35 astetta. Puhelimet kestävät suurempiakin lämpötiloja, mutta ne tyypillisesti kytkevät virransäästötilan päälle tai sammuttavat itsensä automaattisesti, jos ne lämpenevät liikaa.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella taannoin tehdyn tutkimuksen mukaan älypuhelimen akunkesto saattaa jopa puolittua auringonvalossa verrattuna puhelimeen, joka on viileässä sisätilassa.

Vaikutusta ei pidä kuitenkaan liioitella, sanoo elektroniikan ja tietoliikennetekniikan professori Karri Palovuori Tampereen teknillisestä yliopistosta.

”Se on ainakin totta, että lämpöisessä akut tyhjenevät nopeammin. Mutta ei sillä tavallisen käyttäjän kannalta suurta vaikutusta – nopeammin akku tyhjenee tavallisen käytön kautta.”

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Jussi Niinistö on Timo Soinin sanoin ”todennäköisesti tyhmä, mutta ei välttämättä” – Veikö naisten asepalvelukseen leikkauksia esittänyt puolustusministeri somekansaa kuin pässiä narussa?

  3. 3

   Meghan ja Harry julkaisivat viralliset hääkuvansa

  4. 4

   Ruotsi postittaa jokaiseen kotitalouteen 20-sivuisen ohjevihkosen, kuinka toimia sodan syttyessä

  5. 5

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  6. 6

   Tulivuori on tehnyt tuhoja Havaijilla jo viikkoja, ja nyt edessä on uusi uhka – video näyttää, kuinka hehkuva laava törmää mereen

  7. 7

   Asia Argento kertoi Cannesin elokuva­juhlien palkinto­gaalassa yleisölle, kuinka Harvey Weinstein raiskasi hänet festivaalilla 20 vuotta sitten – ja sitä muistutusta tarvittiin

  8. 8

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  9. 9

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  10. 10

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  4. 4

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Miksi Helsingin upeiksi luvatuista tornitaloista tulee mitä sattuu?

  7. 7

   Tässä työpaikassa hommat voi tehdä milloin vain – Luottamusmies, pomo ja työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta lain vaatimuksia työpaikka ei täytä

  8. 8

   Nyt myös Paula Vesala ja Marketta Tikkanen kertovat Louhimiehen kohdelleen epäasiallisesti – Louhimies Ylelle: Psykologi mukaan kuvauksiin

  9. 9

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle ensimmäisenä koulupäivänä 1980-luvulla ja oli siellä peruskoulun loppuun asti – ”Tarkkiksia” ei enää ole, mutta onko kaikkien mahdollista olla samassa luokassa?

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  11. Näytä lisää