Teknologia

VR myllää lipunmyyntinsä kokonaan: Paljon matkustaville halvempia lippuja

Lopullisena tavoitteena on, ettei VR:ltä osteta lippuja ainoastaan asemalta toiselle vaan ovelta ovelle.

VR uudistaa lipunmyyntinsä kokonaan vuoden kuluessa.

Uudistus käynnistyy toden teolla tällä viikolla, kun VR avaa asiakkaiden testikäyttöön uuden mobiilisovelluksen.

VR on kutsunut beta-sovelluksensa testaajaksi rekisteröityneitä asiakkaita, jotka matkustavat paljon joko Helsinki–Turku- tai Helsinki-Tampere-väliä.

Heillä on mahdollisuus ostaa näille reiteille 10–35 matkan sarjalippuja, jotka ovat voimassa kuukaudesta puoleen vuoteen. Mitä isomman määrän matkoja ostaa, sitä halvemmaksi yksittäisen matkan hinta tulee.


Tämä on yksi esimerk­ki uuden­laisesta hinnoit­telusta, jonka VR aikoo tuoda kaikkien juna­matkustajien käyttöön, jos testaajat pitävät siitä.

Lisäksi mobiili­sovelluksen testaajien lippujen hintoihin vaikuttaa kaksi muutakin asiaa:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Minkä hintaryhmän lipun he ostavat?

2. Ovatko he valmiita matkustamaan vain ruuhka-ajan ulkopuolella liikennöivillä junilla, mikä halventaa lippujen hintoja?

Halvimman hintaryhmän lipuilla ei pääse valitsemaan, missä istuu. Peruslipulla paikanvalinta toimii suurin piirtein kuin nykyiselläänkin, ja kalleimmilla lipuilla voi valita istumapaikan junasta mistä tahansa ykkösluokasta alkaen.

”Testi kestää syyskuun loppuun, ja sovellukseen ja palveluihin tuodaan uusia toimintoja sen aikana”, VR:n digijohtaja Antti Kleemola kertoo.

Uudenlaiset lipputyypit ovat osa isompaa myyntikanavien ja palveluiden uudistusta, joka VR:llä on parhaillaan käynnissä.

Yksi sysäys uudistuksille on hallituksen Liikennekaari-hanke, joka velvoittaa liikennepalvelujen tarjoajat avaamaan tietojärjestelmiään, kuten aikatauluja ja reittejä, avoimen rajapinnan kautta myös muille toimijoille.

Tämän on tarkoitus helpottaa uudenlaisten, niin sanottujen matkaketjujen kehittämistä.

Yksi esimerkki niistä on Helsingin seudun liikenteen (HSL) ja Whimin tekemä sopimus. Whim-sovelluksessa voi ostaa erilaisia tuotteita, joilla voi käyttää HSL:n joukkoliikennevälineitä, takseja, vuokra-autoja ja kaupunkipyöriä.

Nyt VR etsii vastaavia mahdollisuuksia. Tavoitteena on, että matkustajien ei tarvitse tulevaisuudessa enää ostaa vain lippua asemalta toiselle, vaan halutessaan ovelta ovelle.

 

”Tällä hetkellä tilanne on sillisalaatti, kaikista palveluista ei saa kaikkia tuotteita.” - Salla Ketola

Esimerkiksi matka kotoa Pohjois-Helsingistä Mikkelin torille voisi sisältää taksin, junan ja bussin, ja kokonaisuuden voisi ostaa yhdellä lipulla. Tämä tapahtuisi joko VR:n tai jonkun muun palveluntarjoajan kautta.

Toistaiseksi tämä ei ole ollut mahdollista, koska VR:n tietojärjestelmät ovat vanhentuneita. Kun uudistukset on saatu valmiiksi, kyse on lähinnä enää siitä, saako VR solmittua eri toimijoiden kanssa sellaisia sopimuksia, joihin molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

”Olemme sitoutuneet ovelta ovelle -palveluun ja sen mahdollistamiseen erilaisille toimijoille, mutta kyse ei ole vain teknologiasta. Liiketoimintojen pitää kohdata niin, että siitä on kummallekin hyötyä”, muotoilee asian VR:n matkustajaliikenteen kehitysjohtaja Salla Ketola.

Esimerkiksi taksiyrityksen pitäisi pystyä VR:n näkökulmasta tarjoamaan takuuvarmasti riittävästi autoja paikalle aina, kun juna saapuu asemalle.

”Saatavuus on se juttu”, Ketola sanoo.

VR:n palveluita on perinteisesti arvosteltu paljon. Esimerkiksi VR:n mobiilisovelluksella ei ole voinut valita paikkaa junassa. Lippuja ei ole voinut myöskään perua tai muuttaa verkossa, vaan ainoastaan käymällä lipunmyyntipisteessä tai puhelimitse.

HS:kin on kirjoittanut muun muassa siitä, kuinka VR:n lipunmyyntijärjestelmä voi näyttää täyttä, vaikka junassa on joillain asemaväleillä tyhjiä paikkoja ja siitä, miksi kaukojunissa matkustajia pakataan samaan vaunuun, vaikka viereinen vaunu ammottaa tyhjänä.

Lipunmyyntijärjestelmän uusimisen yhteydessä VR pyrkii pääsemään eroon tuotteisiinsa ja palveluihinsa liittyvästä yleisestä sekavuudesta.

”Tällä hetkellä tilanne on sillisalaatti, kaikista palveluista ei saa kaikkia tuotteita. Pitää tietää, mitä kautta ostaa mitäkin”, Kleemola kuvailee.

”Minultakin saattaa mennä joskus hermot, jos ostan jotain monimutkaisempaa juttua VR.fistä, vaikka Lappiin perheelle yöjunareissua, jolla pitäisi olla auto mukana”, Ketola kertoo.

Myös VR:n verkkosivuilla alkaa loppuvuodesta samankaltainen testaus kuin mobiilisovelluksen kanssa on nyt käynnissä. Sen jälkeen sivusto uudistuu täysin.

Tämän ja ensi vuoden aikana on luvassa myös ”työpajoja” asiakkaiden kanssa. Niissä VR:n on tarkoitus kerätä lisää palautetta ja selvittää ennen uusien palveluiden käyttöönottoa, kuinka sujuvasti asiakkaat osaavat niitä käyttää.


Tieto­järjestelmä­uudistus ulottuu VR:ssä käytännössä kaikkialle, myös konduk­töörien laitteet ja lippu­automaatit uusitaan. Uudenlaisia lipunmyynti­automaatteja on kaksi. Yksi niistä on Helsingin rautatie­aseman lipunmyynti hallissa ja toinen Järvenpään asemalla. Niistä voi ostaa toistaiseksi vain lähiliikenteen kertalippuja.

Uudistukset eivät vaikuta lippujen myyntiin asemilla ja junissa. Konduktöörit myyvät lippuja kuten tähänkin asti, ja niitä voi ostaa myös asiakaspalvelupisteistä.

Fakta

VR uudistaa lipunmyyntinsä


 VR uudistaa vaiheittain lipunmyyntinsä vuoden kuluessa.

 Uudistuvaa mobiilisovellusta pääsee kokeilemaan ensin testiryhmä, johon VR tavoittelee noin 600:aa ihmistä. VR:n tulevaa verkkosivua asiakkaat pääsevät testaamaan loppuvuodesta.

 Uusia lippuautomaatteja on toistaiseksi kaksi, Helsingin rautatieaseman hallissa ja Järvenpään asemalla.

 VR:n kehitysprojekteista löytyy lisää tietoa osoitteessa www.vr.fi/kehittää.

 Lipunmyynnin uudistus on osa isompaa kokonaisuutta, jossa VR avaa tietojärjestelmänsä rajapintoja myös muille toimijoille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Junaliikenne
 • VR ja junaliikenne
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  2. 2

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  3. 3

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  4. 4

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  5. 5

   Mäntyharjun kuolonkolarin aiheuttajaksi epäilty mies ajoi samaa tietä poliisia pakoon myös viime syksynä – tuolloin poliisi onnistui pysäyttämään kuljettajan

  6. 6

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  7. 7

   80 päivän vertailu paljastaa, kuinka totaalisen erilaista kesää viime vuonna vietettiin – Onko tämä nyt ilmaston­muutoksen vaikutusta?

  8. 8

   Maa-ampiaiset hyökkäsivät päivä­koti­ryhmän kimppuun Lappeen­rannassa – ensihoitajat paikalle

  9. 9

   Ovatko ihmiset liian kehittymättömiä demokratiaan? Trumpin esiintymistä seuratessa on vaikea uskoa, että hän todella on kansan itselleen valitsema johtaja

  10. 10

   Irakissa uhkaavat laajat levottomuudet, jotka voivat yltyä tänään – öljy­rikkauksista huolimatta paikalliset elävät kurjuudessa: ”Koti­rouvatkin käyttävät metamfetamiinia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  4. 4

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  5. 5

   Trump sanoi ”aggressiivisten montenegrolaisten” voivan aloittaa maailman­sodan – ”Yhdysvaltain historian oudoin presidentti”, sanoo parlamentin ex-johtaja

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Epäilty rattijuoppo pakeni poliisia ja kolaroi, kolme ihmistä kuoli Mänty­harjussa – Tuhoisat takaa-ajot ovat hyvin harvinaisia, sanoo poliisi­ylitarkastaja

  8. 8

   Erkko Välimäki, 50, haluaa isäksi – lapsen synnyttää ukrainalainen nainen, joka luopuu oikeuksista lapseen jo etukäteen

   Tilaajille
  9. 9

   Säähän luvassa käänne koko maassa: Ukkosia, rankkasateita ja jopa kaupunki­tulvia

  10. 10

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää