Teknologia

Huomioi ainakin nämä asiat kun hankit netin kotiisi

Liittymävaihtoehtoja riittää, mutta näillä kuudella kysymyksellä ja vastauksella hankit kotiisi parhaan mahdollisen nettiliittymän.

Kiinteä vai liikkuva, uusi vai vanha modeemi, nopea vai vielä nopeampi? Nettiliittymän etsijä törmää moneen kysymykseen, joihin voi olla vaikea vastata.

Tässä jutussa perataan, mitä internetyhteyttä hankkiessa pitää tietää.

Juttua varten on haastateltu Elisan, Telian ja Dna:n edustajia sekä Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntijaa.

Kun haluaa netin kotiin, ensimmäinen kysymys kaikilla operaattoreilla on, missä asut. Kotiosoite määrittää sen, mitä vaihtoehtoja juuri sinun kotiisi on saatavilla. Etukäteen ei kannata selvitellä sellaisia vaihtoehtoja, jotka eivät lopulta kotonasi toimi.

Jokaisen operaattorin nettisivulla voi katsoa liittymää ostaessaan, millaisia liittymiä omalle asuinalueelle tarjotaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Kiinteä vai liikkuva?

Jos kotisi sattuu sijaitsemaan pitkien kaapeliyhteyksien päässä, kiinteä laajakaista ei välttämättä ole yhtä nopea ratkaisu kuin liikkuva laajakaista eli 4G-yhteydellä toimiva mobiililaajakaista. Jos taas asut kaupungin keskustassa, langattomat verkot saattavat ruuhkautua.

Tärkein ero on luonnollisesti se, että mobiililaajakaistan saa otettua mukaan esimerkiksi mökille. Silti moni ostaa 4G-yhteyden myös pelkkään kotikäyttöön.

Operaattoreilta saa myös paketteja, joissa on sekä kiinteä että liikkuva netti. Tuplaliittymiä voi tarvita esimerkiksi silloin, jos yksi kotitalouden asukas lähtee mökille ja muut käyttävät samaan aikaan verkkoa kotona.

2. Kuinka nopea on tarpeeksi nopea?

Nettiyhteyksien nopeus ilmaistaan sillä, kuinka monta megabittiä sekunnissa se kykenee siirtämään tietoa. Elisan liiketoimintajohtaja Antti Ihanainen suosittelee valitsemaan vähintään 50 megabitin liittymän, mikäli samaa liittymää käyttää useampi kuin yksi ihminen.

Dna:n ja Telian edustajat suosittelevat 100 megabitin nopeutta, mikäli käyttäjä haluaa katsella hyvälaatuisia videoita. Joissain taloissa vastikkeeseen tai vuokraan kuuluu nettiyhteys, jonka nopeus on esimerkiksi 10 megabittiä sekunnissa. Dna:n tuotekehitysjohtajan Ville Partasen mukaan nopeus riittää sähköpostiin ja laskujen maksamiseen, mutta ei juuri muuhun.

”Näemme suoraan, että matalia nopeuksia käyttävät asiakkaat soittelevat muita useammin valittaakseen, että esimerkiksi videot eivät pyöri kunnolla”, Partanen sanoo.

Yhteys toimii vain harvoin maksiminopeudellaan. Oman nettinsä nopeuden voi testata netistä löytyvillä mittareilla esimerkiksi osoitteissa Nopeustesti.com tai Speedtest.net. Jos vaikuttaa siltä, että nopeus on toistuvasti luvattua matalampi, kannattaa ottaa yhteyttä operaattoriinsa.

Langattoman yhteyden sakkaamiseen on kerätty ratkaisuja tässä HS:n viime syksynä julkaistussa jutussa.

3. Onko langaton verkko välttämätön?

Internetiä ei tarvitse käyttää langattomasti, mikäli ei halua. Kaikissa operaattoreiden myymissä modeemeissa on wifi-valmius, eli niihin saa yhteyden langattomasti.

Telian liittymätuotteista vastaava johtaja Jussi Vuorinen muistuttaa, että joistain kannettavista tietokoneista ei enää edes löydy paikkaa verkkopiuhalle. Silloin langaton netinkäyttö on ainoa vaihtoehto.

Langattoman verkkoyhteyden tarvitsee myös aina, jos haluaa käyttää nettiä kotona puhelimella tai tabletilla.

4. Mitä nettiliittymän mukana tulee?

Liittymät myydään itsenäisinä, mutta niiden käyttöön saa reitittimen ellei omista sellaista ennestään. Halutessaan liittymän kanssa voi ostaa myös puhelimen tai tabletin.

5. Entä jos en halua reititintä?

Jonkinlainen reititin tarvitaan, jotta internetin saa toimimaan kotona. Jos kotoa löytyy vanha reititin, liittymä todennäköisesti toimii myös sen kautta. Operaattorit suosittelevat kuitenkin ottamaan liittymän mukana tulevan reitittimen.

Se kannattaa kolmesta syystä:

Ensinnäkin operaattori osaa korjata välittämiensä reitittimien ongelmatilanteet. Omaa reititintä käytettäessä asiakaspalvelu ei välttämättä pysty auttamaan.

Toiseksi operaattori on vastuussa reitittimen tietoturvasta, mikäli on itse toimittanut reitittimen. Silloin ohjelmistopäivityksistä ei tarvitse huolehtia itse.

Kolmanneksi: Vanhan reitittimen voi viedä operaattorille kierrätettäväksi vaihtaessaan liittymää. Silloin vanha laite ei jää turhaan pyörimään nurkkiin.

Ville Partasen mukaan osa vanhoista laitteista myydään kehittyviin maihin. Loput laitteet sulatetaan ja niiden materiaalit kierrätetään.

”Valitettavan harvoin asiakas muistaa tuoda vanhan laitteensa kierrätettäväksi”, Partanen sanoo.

6. Mitä eroa on siinä, ostaako reitittimen kaupasta vai operaattorilta?

Reitittimen voi ostaa mistä vain. Operaattorin kautta ostaminen ei välttämättä ole halvin vaihtoehto, mutta se on helpointa.

Jos laitteen ostaa muualta, sen asentamisesta ja ohjelmistopäivityksistä pitää huolehtia itse. Mikäli ohjelmistoa ei päivitä, laite on altis verkkohyökkäyksille. Päivitetty ohjelmistokaan ei tosin ole takuu hyökkäyksiä vastaan, sillä uusia hyökkäyksissä käytettyjä haavoittuvuuksia löytyy jatkuvasti ja ohjelmistot päivitetään jälkijunassa.

Operaattorit eivät voi taata, että liittymien kaikki ominaisuudet toimivat millä tahansa reitittimellä. Jos haluaa käyttää esimerkiksi operaattorien omia tv-palveluita, joutuu ostamaan myös operaattorin oman reitittimen.

+1 Entä pärjäisikö kotona pelkällä puhelimen nettiyhteydellä?

Jotkut käyttävät kotioloissa kaikilla laitteilla puhelimen nettiyhteyttä. Se on kätevää, koska maksettavaksi tulee vain yksi lasku, eikä netin jakamiseen tarvita lisälaitteita.

Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että puhelimen internetyhteyden jakaminen kuluttaa puhelimen akkua. Dna:n Ville Partanen huomauttaa, ettei puhelinta kannattaisi pitää koko ajan latauksessa, koska se ei tee akulle hyvää.

Oikaisu kello 11:25: Jutussa kirjoitettiin alun perin virheellisesti, että nettiyhteyden nopeus mitataan megatavuissa per sekunti. Oikea mittayksikkö on megabitti per sekunti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  2. 2

   Timo Soinille kerrotaan pian, ettei häneen luoteta – Suora lähetys eduskunnasta käynnissä, HS seuraa päivän tapahtumia hetki hetkeltä

  3. 3

   Yhdysvaltalaisnainen polki polkupyörällä 296 kilometrin tuntivauhtia – videosta vauhtia ei ymmärrä: ”Tarkoitus ei ollut mennä niin kovaa”

  4. 4

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Uusi lastensairaala on niin tolkuttoman hieno, että toivottavasti samaa ei tehdä enää ikinä

  7. 7

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  8. 8

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  9. 9

   Suojaliiveihin pukeutunutta nuorta puukotettiin kauppakeskuksessa Hyvinkäällä – paikalla olleet olivat puhuneet liivien testaamisesta

  10. 10

   Redi täyttyi uteliaista heti avaamisensa jälkeen – HS näyttää minkälaista kauppakeskuksessa on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  2. 2

   Toimitusjohtajan epäillään ampuneen naisen oven läpi Lohjan Sammatissa – useat ihmiset hakeneet miehelle lähestymiskiellon, taustalla väkivaltaa ja uhkailua

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  5. 5

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  6. 6

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  7. 7

   Keskiviikkoilta oli poikkeuksellista junakaaosta henkilövahingon, sähkövian ja myöhästymisten vuoksi – torstaiaamun liikenne sujuu normaalisti

  8. 8

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  9. 9

   Espoo myöntää: Opetusjohtaja ei suostunut irtisanomaan Saunalahden rehtoria – Potkut antoi lopulta alempi virkamies

  10. 10

   Eduskunta ratkaisee Timo Soinin kohtalon todennäköisesti perjantaina – Moni aborttikantoja arvostellut joutuu tukemaan häntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää