Teknologia

Raportti julki: Näin internetin jättiyhtiöt Facebook, Google ja Microsoft painostivat ihmisiä jakamaan tietojaan kun EU:n tietosuoja-asetus tuli voimaan

Internetin jättiyhtiöt Facebook, Google ja Microsoft ovat tehneet parhaansa saadakseen käyttäjät jakamaan dataa itsestään EU:n uudesta tietosuoja-asetuksesta huolimatta, käy ilmi Norjan kuluttajansuojaviraston tuoreesta selvityksestä.

Facebook, Google ja Microsoft ovat tehneet parhaansa saadakseen käyttäjät jakamaan dataa itsestään EU:n uudesta tietosuoja-asetuksesta huolimatta, käy ilmi Norjan kuluttajansuojaviraston tuoreesta selvityksestä.

Selvitys vahvistaa osaltaan sen, minkä moni huomasi jo huhtikuussa kun esimerkiksi Facebook esitteli uudet yksityisyysasetuksensa: omien tietojen jakamiseen kannustettiin, kun taas jakamisesta kieltäytyminen tuntui haastavalta tai jopa epämiellyttävältä.

Kuluttajansuojavirasto vertaili Facebookin, Googlen ja Windows 10:n yksityisyysasetuksia, jotka yhtiöt ottivat EU:n tietosuoja-asetuksen pakottamina käyttöön.

Erityistä huomiota virasto kiinnitti asetusten sanamuotoihin. Jokainen yhtiö pyrki tekemään tietosuoja-asetuksen hengen vastaisen käyttäjädatan jakamisesta houkuttelevaa ja positiivista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkki 1:

”Jos pidät kasvojentunnistusominaisuuden kytkettynä pois päältä, emme voi käyttää tätä teknologiaa mikäli joku tuntematon käyttää kuvaasi esiintyäkseen sinuna”, Facebook maalasi uhkakuvan – mutta jätti kertomatta, millä kaikilla tavoilla he voivat käyttää kasvojentunnistuksesta kertyvää dataa.

Esimerkki 2:

Google käytti latautunutta kieltä ja esimerkkiä negatiivisista seurauksista kun se yritti saada käyttäjät hyväksymään mainonnan kohdentamisen.

”Näet edelleen mainoksia, mutta ne ovat vähemmän hyödyllisiä sinulle. Et voi enää estää tiettyjä mainoksia”, Google suostutteli asetusten alasivuilla, jossa mainonnan kohdentamisen saattoi kytkeä pois. Yhtiö jätti kertomatta kokonaan hyvät puolet, joita pois kytkemisestä seuraisi.

Niihin kuuluu esimerkiksi se, että kuluttajan ei tarvitse pohtia, mille kaikille mainostajille ja alustoille dataa hänen kiinnostuksen kohteistaan jaetaan. Tieto siitä, mitä kuluttaja aikoo tehdä, on mainostajille arvokasta.

Esimerkki 3:

Myös Windows 10 ehdotteli, että mainokset lakkaavat olemasta yhtä oleellisia tarkistaessaan saisiko käyttäjän yhä antamaan luvan siihen että sen sovellukset saavat käyttää tietoja.

Yhtiöt käyttivät eräänlaista kepin ja porkkanan menetelmää kun ne yrittivät pitää käyttäjädatan virran entisellään.

Kenties räikein oli Facebook: uusien yksityisyysasetusten mobiilinäkymän etusivulla oli kissankokoinen ”hyväksyn” -nappi vastaan hiirenkokoinen ”tutustu vaihtoehtoihin” -linkki. Kun klikkasi vaihtoehtoihin tutustumista, Facebook antoi näkyvästi vaihtoehdoksi sen, että käyttäjä voisi poistaa tilinsä.


Tämä edellytti käyttä­jältä tarkkaa­vaisuutta vaihto­ehtojen selvittä­misessä, ja on saattanut johtaa muutaman käyttäjän poistumiseenkin vaikka sitä Facebook tuskin on toivonut.

Enemmän lienee silti käyttäjiä, jotka kuumottava vaihtoehto säikäytti hyväksymään muutokset sellaisinaan.

Pelottelu on yksi perusteista, joka nousi esiin myös Itävallan tietosuojaviranomaiselle tehdyssä valituksessa Facebookista. Valitus on luettavissa tästä.

Facebook tarjoili ehtoihin tutustumista painostavasti.

”Jos et tutustu näihin ehtoihin, et voi jatkaa Facebookin käyttöä”, ilmoitus linjasi ja antoi vaihtoehdoksi poistaa koko tilin.

Google käytti samaa menetelmää:

”Sinun täytyy tutustua ehtoihin voidaksesi jatkaa Googlen palveluiden käyttöä”, ilmoituksessa luki.

Facebookin mobiiliversiossa käyttäjä pystyi ohittamaan tämän päivittäin ilmestyneen ilmoituksen noin parisen viikkoa. Norjan kuluttajansuojaviraston raportin mukaan tämä toimenpide oli Facebookin desktop-versiossa tehty vaikeammaksi, ja Facebook teki voitavansa saadakseen käyttäjän pääsemään eroon häiritsevästä tilanteesta hyväksymällä kaiken mahdollisimman nopeasti.

Desktop-versiossa käyttäjäehtoihin tutustumista vaativan ilmoituksen yläreunaan oli kuvattu tavallisestikin Facebookin oikeassa yläkulmassa näkyvät painikkeet, joihin ilmestyy punaista väriä mikäli käyttäjällä on lukematonta sisältöä. Tämä on saattanut hämätä kuluttajia luulemaan, että heillä on kiire hyväksyä Facebookin vaatimukset.

Facebook on aiemmin kiistänyt hämäyksen. Daily Dot -julkaisulle yhtiö sanoi, että kyseessä on menetelmä jolla käyttäjä voisi päätellä, että klikkausta pyytää juuri Facebook eikä joku huijari.

Windows 10 tarjosi käyttäjäehtojen tarkistuksen käyttöjärjestelmän päivityksen yhteydessä. Käyttöjärjestelmän päivitystä saattoi lykätä, mutta asetusten tarkistus seurasi heti päivityksen jälkeen ja ne oli pakollista käydä läpi heti koneen käynnistyessä. Järjestelmää ei päässyt käyttämään ennen kuin ehdot oli käynyt läpi. Tämä loi käyttäjälle kiiretilanteen, jossa muut Windows 10:lla tehtävät asiat joutuivat odottamaan kunnes ehdot oli käsitelty.

Yhtiöt myös tekivät kuluttajille annetuista vaihtoehdoista monimutkaisia. Näin ne tekivät oman datan käyttöön vaikuttamisesta epämiellyttävän kokemuksen.

Facebook ja Google kiistivät tehneensä mitään tahallaan. Norjan yleisradioyhtiölle raporttia Facebookin puolesta kommentoinut viestintätoimisto vastasi:

”Olemme valmistelleet gdpr:n vaatimuksia viimeiset 18 kuukautta. Olemme tehneet ehdot selkeämmiksi, yksityisyysasetukset helpommin löydettäviksi ja parantaneet ihmisten mahdollisuuksia päästä käsiksi, ladata itselleen ja poistaa omat tietonsa.”

Teknologiajulkaisu Techcrunch tosin paljasti useat Facebookin käyttämät räikeät temput jo huhtikuun puolivälissä heti, kun Facebook ne tiedotustilaisuudessa oli esitellyt.

Tältä Facebookin yksityisyysasetukset näyttivät Norjan kuluttajansuojaviraston kaaviossa. Nuolihäkkyrä ei aivan vastaa mielikuvaa yhtiön Norjan yleisradioyhtiölle korostamasta selkeydestä.


Muistatko, mitä itse painoit? Vai hyväksyitkö peräti kaiken?

Vielä ehtii muuttaa mieltään. Tarkistaminen kannattaa aina:

1. Googlen yksityisyysasetuksia pääset sisäänkirjautuneena tutkimaan tästä.

2. Facebookissa sisäänkirjautuneena pääsivun oikeasta yläkulmasta löytyy kysymysmerkin kuva, josta aukeavassa valikossa ovat sekä varsinainen tietosuojatarkastus että yksityisyyden pikakuvakkeet.

3. Windows 10 -käyttöjärjestelmän käyttäjä pääsee tutkimaan yksityisyysasetuksia menemällä Start-valikkoon ja valitsemalla sieltä asetukset (settings). Tarkemmat ohjeet löytyvät Microsoftin sivuilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Facebook
 • Teknologia
 • Windows 10
 • Tietosuoja
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Nykyään kallis auto on osa lifestyleä siinä missä kallis laukkukin”

  4. 4

   Perjantaina on paljon pelissä – Miksi äänestys Soinin luottamuksesta on monessa puolueessa hankala?

  5. 5

   Itä-Ukrainan sodasta tuli asukkaiden arkea – kymmenet­tuhannet ylittävät tulitauko­linjan päivittäin

  6. 6

   ”Jokainen oppilas saa kirjan kerran yölainaan” – Helsinki säästää, ja alakoululaisten vanhempia on hätistetty ostamaan itse lapsilleen kirjoja

   Tilaajille
  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Rakennusala tarvitsee kulttuurin muutoksen, jotta sen maine paranisi

  9. 9

   Mittaamisen kulttuuri ei sovi koululiikuntaan

  10. 10

   Päiväkoti vai kotihoito? Syyllisyys kalvaa pienten lasten vanhempia, kertoo tuore tutkimus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää