Teknologia    |   HS-analyysi

Sinä ja minä teimme Facebook-historiaa: käyttäjämäärä väheni Euroopassa, ja syy on palvelun ankeutumisessa

Sosiaalisen median jättiläisyhtiö kertoi keskiviikkona meidän kaikkien Facebook-käytöstämme lukuja, jotka säikäyttivät sijoittajat.

Tuntuuko siltä, että Facebookin käyttö on viime aikoina vähentynyt? Jos, niin et todella ole yksin.

Ja sinä, juuri sinä täällä Euroopassa, heiluttelet maail­man pörssikursseja.

Sosiaalisen median jättiläisyhtiö kertoi keski­viikkona meidän kaikkien Facebook-käytös­tämme lukuja, jotka säikäyttivät sijoittajat. Facebookin osakekurssista laski noin 20 prosenttia ja yhtiön perustaja Mark Zuckerberg köyhtyi samalla miljardeilla.

Alamäki oli niin jyrkkä, että kyseessä oli Wall Streetin historian suurin arvonlasku.

Mistä on kyse?

Vaikka Facebook on yhä jättimäinen – sitä käyttää päivittäin yli 1,4 miljardia ihmistä – näyttää kasvu läntisessä maailmassa tulleen tiensä päähän, ja moni luopuu palvelusta kokonaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskiviikkoisten lukujen mukaan Facebookin käyttäjämäärä junnasi paikallaan Pohjois-Amerikassa ja kääntyi Euroopassa laskuun.

Meitä kiinnostavassa Euroopassa Facebook menetti peräti kolme miljoona päivittäistä käyttäjää. Vaikka palvelua käyttää silti yhä käsittämättömät 279 miljoonaa eurooppalaista, kertoo päivittäisen käytön notkahdus siitä, että moni on vähentänyt Facebookin käyttöä. Siis: Facebookia ehkä käydään vilkaisemassa harvemmin, ei välttämättä edes joka päivä.

Vielä yllättävämpi muutos on kuukausittaisten käyttäjien kääntyminen laskuun Euroopassa.

Muutos on historiallinen: Facebookin kokonaiskäyttäjämäärä ei ilmeisesti ole missään päin maailmaa aiemmin laskenut, mutta nyt laski. Euroopassakin käyttäjien määrä väheni ”vain” miljoonalla, mutta signaali on selvä: osa käyttäjistä ei vain vähennä Facebookin käyttöä vaan sulkee syötteensä lopullisesti.

Ensimmäistä kertaa siis ainakin Euroopassa Facebookista lähtemisestä voi puhua todellisena, olemassaolevana ilmiönä.

Miksi Facebookin voittokulku sitten näyttää tyrehtyneen? Jokaisella syyt ovat erilaisia, mutta jotakin voi arvailla.

Ensinnäkin some on jo useiden vuosien ajan ollut siirtymässä uuteen aikaan. Yksityiselämän ylä- ja alamäkiä jaetaan yleisten statusviestien sijasta pienemmissä ryhmissä tai chattiketjuissa. Snäppäily kavereiden kesken, Whatsapp-ryhmät ja muut intiimimmät yhteydenpidon muodot syövät Facebookin käyttöä.

Facebook itsekin totesi tulosjulkistuksessaan yksityisviestittelyn kasvavan yhä nopeasti. Erityisen nopeasti tähän suuntaan ovat siirtyneet nuoret käyttäjät, joille Facebook on jo pidempään ollut korkeintaan muun some-paletin täydentäjä. Facebookin vastaus on ollut panostaa ryhmiin, jotka ovat monelle syy pysyä Facebookissa.

Toiseksi ruutuaikaa kuluu monelta entistä enemmän Netflixin, Youtuben, Twitchin ja muiden suoratoistopalvelujen parissa. Facebookin omat yritykset murtautua videomarkkinalle ovat toistaiseksi jääneet laimeiksi. Uusin yritys on vastikään lanseerattu Instagram TV, kännyköiden pystymuotoiseen videoon perustuva sisältöpalvelu.

Kolmanneksi sisältö muuttuu. Videota, kuvaa ja tekstiä yhdistelevä ja itsestään katoava story-muoto on vallannut nopeasti Snapchatin jälkeen myös Instagramin. Facebookissa muoto taas ei ole yhtä suosittu: erityisesti nuoret näyttävät suosivan visuaalista ja nopeaa Instagramia, jonka rinnalla Facebookin statuspäivitykset näyttävät laimeilta. Facebookin perustuote on säilynyt vuosia lähes samana ja samalla kenties alkanut eltaantua: uudistuminen on jäänyt tekemättä.

Jos pitäisi arvailla, Facebookin suosioon vaikuttaa varmasti myös laajempi kulttuuri. Erityisesti vuosina 2015–2016 Facebookissa korostuivat eri tavoilla uutiset ja yhteiskunnallinen keskustelu, mikä saattoi säikäyttää osan käyttäjistä. Henkilökohtaisia elämäntilanteitaan ei kenties jaa mielellään ympäristössä, jossa iso osa muista vaahtoaa omista poliittista intohimoistaan tai yksittäisen kolumnin aiheuttamasta närkästyksestä.

Facebook on liian iso yleistettäväksi, mutta jokin vakavoituminen ja synkistyminen sen ilmapiirissä tapahtui.

Tämän on huomannut myös Facebook: yhtiö kertoi taannoin vähentävänsä selvästi uutisten näkyvyyttä palvelussa ja nostavansa ystävien ja tuttavien päivityksiä. Mark Zuckerberg puhuu ”hyvin käytetystä ajasta”, jossa ihmiset saavat palvelusta positiivisen tunnekokemuksen, jota ”passiivinen sisällön kuluttaminen” ei hänestä palvele.

Toisaalta voi myös kysyä, onko muutos ollut epäonnistunut, jos ihmiset yhä poistuvat palvelusta.

Osa ihmisistä myös vähentää puhelimensa käyttöä aktiivisesti, hyvinvointisyistä. Tällaisen digipaastoamisen tai tietoisen vähentämisen todellista mittakaavaa on vaikea arvioida, mutta ainakin puheen tasolla puhelinaddiktio on esillä.

Sitten ovat tietysti yksityisyyskandaalit ja palvelun propagandakäyttö. Viime vuodet Facebook on kulkenut skandaalista toiseen: tietoja on päätynyt hämäräperäisten sovelluskehittäjien kautta ties minne, valeuutiset lietsovat levottomuuksia erityisesti Aasiassa ja venäläispropaganda sai osan amerikkalaisista sekaisin vuonna 2016.

Keväällä Zuckerberg päätyi lainsäätäjien kovisteltavaksi kun selvisi, että brittiläinen Cambridge Analytica -yhtiö oli käyttänyt hupaisalla ”persoonallisuustestillä” imuroituja tietoja vaalivaikuttamisen palvelussa. Samalla Euroopassa käytiin laajaa keskustelua yksityisyyden suojasta ja mainostajien tiedonkeruusta, kun EU:n laaja yksityisyysasetus gdpr tuli voimaan.

Kaiken tämän tuloksena viattoman oloiset Facebook-tiedot alkoivat näyttäytyä polttoaineena isossa, epämääräisessä vaikutuskoneistossa, josta jotkut ilmoittivat kirjautuvansa lopullisesti ulos. Tämä ei voi olla näkymättä luvuissa.

On kuitenkin mahdotonta sanoa, mikä on minkäkin tekijän kokonaisvaikutus Facebookin vastatuulessa. Luultavimmin kyse on kaikista yhtä aikaa: luottamus horjuu, nuoret lähtevät palvelusta, Instagram ja Snapchat tuntuvat tuoreemmilta kuin samaa latua tallaava Facebook, jossa sisältökin vähenee, kun käyttö on vähentynyt.

Samalla kannattaa muistaa, että yhtiönä Facebook ei varsinaisesti ole kriisissä. Kuukausittain sitä käyttää maailmassa yli 2,2 miljardia ihmistä, ja määrä kasvaa yhä nopeasti erityisesti Euroopan ja Pohjois-Amerikan ulkopuolella. Mainostulot ovat uskomattomat, eikä yhtiön keräämien yleisöjen kaltaisia ole mediamaailmassa kuunaan nähty. Sen yhteiskunnallinen voima on yhä valtava.

Facebook omistaa myös Whatsappin ja Instagramin, joissa käyttö lisääntyy. Niistä yhtiö voi puristaa vielä mainoksilla irti paljon lisää rahaa.

Silti somen käytössä on nyt tapahtumassa jotakin, jota kannattaa pitää silmällä. Facebookin jakamiseen ja kommentointiin perustuva huomiomylly näyttää hyytyvän, ja sen tilalle – tai vähintään rinnalle – tulee jotakin muuta.

Jos storyjen suosiosta voi jotakin päätellä, se jokin voi näyttää enemmän perinteiseltä televisionkatselulta ja sisällön seuraamiselta kuin jatkuvalta keskustelulta ja jakamiselta. Googlen omistama Youtube ja Amazonin pelivideoihin keskittyvä Twitch ovat vahvoilla, samoin Instagram ja Snapchat.

Toisaalla tilausta voi olla rauhallisemmalle ja hitaammalle palvelulle: Facebookin reaaliaikaiseen uutisvirtaan keskittyvä kilpailija Twitter on rämpinyt omissa ongelmissaan ahdistelijoiden ja trollien kanssa.

Yhdestä asiasta Facebookin vastatuuli joka tapauksessa kertoo: yhtiö ei ole luonnonvoima, jonka eteneminen jatkuu loputtomiin. Sosiaalinen media ei myöskään ole päätepisteessään, vaan muuttaa muotoaan vielä monta kertaa.

Jos Facebook ei pysy siinä mukana, meistä yhä useampi lähtee. Silloin pörssikurssit heiluvat taas.

Kirjoittaja on HS:n uutispäällikkö.

Oikaisu 27.7. kello 18.00: Tekstissä kerrottiin ensin virheellisesti, että Facebookin osakekurssi olisi laskenut ensin noin 20 prosenttia ja perään vielä toiset parikymmentä prosenttia. Lasku oli kuitenkin yhteensä noin viidenneksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Sosiaalinen media
 • Jussi Pullinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ylivelkaisen vanhemman kuolema sekoitti elämäni ja ajoi minut työttömäksi

  2. 2

   Amerikkalaisnuoret imevät nyt myrkkyä muistitikusta – Sähkötupakka Juulista tuli trendipahe, jota myyjä pitää petollisena: ”Se pilaa kaiken”

   Tilaajille
  3. 3

   Kun kirjailijasta tehtiin ennustaja: Ilkka Remes kirjoitti Turun saariston ratsiasta jo vuosia sitten, ja se tuskin oli vahinko

  4. 4

   Kiira Korven tilitys entisistä valmentajistaan on karua luettavaa: ”Jälkeenpäin on ollut pysäyttävää tajuta, kuinka pahoin voin”

  5. 5

   Maailman majakka himmeni – Onko YK:lla tulevaisuutta Trumpin jälkeen?

  6. 6

   Ajatushautomo Libera yrittää kaataa ay-liikkeelle pyhän asian: ”Yleissitovuus aiheuttaa monenlaista haittaa Suomen taloudelle”

  7. 7

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  8. 8

   Ensimmäiset puoli vuotta Elina Ukkola vietti lattialla – Tällaista on arki, kun pienten kaksosten vanhemmille syntyy toiset kaksoset

   Tilaajille
  9. 9

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  10. 10

   ”Amerikan isäpappa” Bill Cosby tuomittiin rikoksesta, josta hän näytti pitkään selviävän rangaistuksetta – #metoo-keskustelu vaikutti todennäköisesti siihen, että syytökset otettiin nyt vakavasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko kuvassa näkemäsi nainen nuori vai vanha? Yksi kuuluisimmista illuusioista on elänyt vuodesta 1915 internetin keskustelupalstoille — Nyt tutkijat selvittivät sata vuotta vanhan kuvan ”jujun”

  2. 2

   Taksikuski tuijotti vaihdekeppiä, ajoi madellen ja vaati maksua käteisellä Helsingin keskustassa – Teippihuijaus paljastui, kun Inari Suomela valitti sekavasta kyydistä taksiyhtiöön

  3. 3

   Friteerattuun kanaan erikoistunut pikaruokaketju Kentucky Fried Chicken tulee Suomeen

  4. 4

   OP aloittaa kuuttatuhatta työntekijää koskevat yt-neuvottelut – Tarkoitus ei ole päästä säästöihin irtisanomisilla, vakuuttaa pääjohtaja Ritakallio

  5. 5

   Harvinainen geneettinen ”lottovoitto” venytti Shawn Bradleyn 229-senttiseksi – sen pidemmäksi ei terve ihminen juuri kasva

  6. 6

   Työttömät kantavat metsässä puita ilman palkkaa, mutta onko siitä ihmelääkkeeksi Suomen ongelmiin? ”Hyödyllisiä töitä, joita kukaan ei muuten tekisi”

   Tilaajille
  7. 7

   Isä jää varjoon, kun lapsi valitsee äidin – Suosikki­asetelmalle on luonnolliset syynsä, ja näin se puretaan

   Tilaajille
  8. 8

   Kyllä, Lily Allen tilasi naisprostituoidun ja harrasti seksiä Liam Gallagherin kanssa – mutta hänen muistelmissaan on kyse paljon isommista asioista

  9. 9

   Häräntappoaseen kirjoitti 17-vuotias tyttö – sellaista ei tänä päivänä nähtäisi, eikä nähdä

  10. 10

   Vaihtokuvat näyttävät, kuinka venäläisen liikemiehen ja Airiston Helmen hankkimat alueet ovat muuttuneet vuosien saatossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Köyhien lasten hätä alkoi näkyä, kun toimeentulotuki siirtyi Kelan hoitoon – ”Tapaan lapsia, jotka ovat silmät pyöreinä, kun vien heille juustoa tai jogurttia”

  2. 2

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Airiston Helmi ollut vuosia Puolustus­voimien ja Supon tarkkailussa – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Työelämä on ajautunut aivot turruttavaksi silpuksi, mikä ajaa kolmekymppiset työkyvyttömyyteen – Aivotutkijoiden ratkaisu on uusi työaika, ja näin se toimii

   Tilaajille
  7. 7

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää