Teknologia

Näiden kuvien pitäisi tutkitusti ilahduttaa – Katso, toimiiko tämä 360-video sinuun

Suurin osa tunnetutkijoista on sitä mieltä, että ilo kuuluu sisäsyntyisiin perustunteisiin. Siksi ihmisiä ilahduttavat ympäri maailman samantyyppiset kuvat ja videot.

Söpöjä koiranpentuja, hymyileviä kasvoja, kauniita maisemia.

Niitä katselemalla ihminen tulee iloiseksi.

Psykologit käyttävät tunnetutkimuksissaan erilaisia kuvia, jotta he saisivat koehenkilöissä herätettyä toivottuja emootioita eli lyhytaikaisia tunnereaktioita. On olemassa tietty kuvajoukko, jonka tuottamat tunteet ja tunteiden voimakkuus tiedetään tarkasti.

Tähän kuvajoukkoon ei kuka tahansa pääse käsiksi, joten sen seuraajaksi on perustettu vapaassa käytössä oleva kuvapankki. Sen nimi on Open Affective Standardized Image Set eli Oasis. Kuvia ja niiden herättämiä tunteita voi selata projektin nettisivuilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oasiksen kuvia selaamalla käy nopeasti ilmi, että myönteisimpiä tunteita herättävät söpöt eläimet, kauniit luontomaisemat ja eroottiset kuvat. Se kuulostaa uskottavalta.

Kaikki tunnetutkijat eivät toki ole samaa mieltä. Aivotutkija ja psykologian tohtori Vesa Putkinen kertoo, että äärimmäisen näkemyksen mukaan tunteet ovat kokonaan kulttuurisesti opittuja ilmiöitä eikä niissä ole mitään sisäsyntyistä.

Putkinen myös muistuttaa, että aikaisemmin tunnetutkimusten koehenkilöinä usein käytettiin 20–30-vuotiaita länsimaalaisia opiskelijoita. Jos tutkijat vertailevat tunteita eri kulttuureissa, vertailtavat kulttuurit ovat usein Pohjois-Amerikka, Aasia ja Länsi-Eurooppa.

Tuloksia ei siis varsinaisesti voi pitää koko maailmaa kattavina muuten kuin teoreettisesti.

Silti Putkinen kuuluu tunnetutkijoiden valtavirtaan. Hänen mielestään osa mielihyvää tuottavista asioista on todennäköisesti universaaleja.

Putkinen työskentelee Turun yliopiston emootiotutkimusryhmässä, jossa tutkitaan esimerkiksi musiikista nauttimista, kauhuelokuvien suosiota ja fiktiivisen kuvamateriaalin herättämiä tunteita.

Kun laboratoriossa halutaan aiheuttaa koehenkilöille myönteisiä tunnereaktioita, heille näytetään esimerkiksi kuvia hymyilevistä ihmisistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ihmiset nauttivat biologisesti merkityksellisistä palkinnoista, kuten hyvästä ruoasta ja toisten ihmisten hyväksynnästä”, Putkinen kertoo.

Tunnereaktiota tutkitaan aivokuvantamismenetelmillä.

Jos halutaan herättää vahva reaktio, kuvien näyttämisen lisäksi soitetaan iloista musiikkia. Kahden aistikanavan kautta tulevat ärsykkeet ovat tehokkaita.

”Niin se menee elokuvissakin: kuva ja äänet toimivat yhdessä”, Putkinen sanoo.

HS kokosi 360-asteiselle videolle sellaista kuvamateriaalia ja musiikkia, joka tutkitusti tuottaa myönteisiä tunnereaktioita. Suomeksi sanottuna: Tämän videon pitäisi ilahduttaa!

Alla näet videon ilman 360-efektiä. Parhaan kokemuksen saat, jos katsot videon Youtube-sovelluksesta virtuaalilasit päässäsi. 360-ominaisuus toimii mobiilissa Youtube-sovelluksessa. Tietokoneella pääset videoon tästä. Video löytyy myös Youtubesta kanavalta HS VR. Juttu jatkuu videon ja kyselypalikan jälkeen.Se, kuinka vahvasti liikkuva kuva herättää tunteita, jaetaan tutkimuksissa usein kolmeen osaan. Ensimmäinen niistä on fyysinen läsnäolo eli se, tunteeko katsoja olevansa jossain muualla kuin on. Arkikielellä tilaa kuvaillaan niin, että elokuva tempaa mukaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen osa on uskottavuus eli realistisuus. Voisivatko nähdyt asiat tapahtua oikeasti, ja tuntuvatko ne aidoilta?

Kolmas osa löytyy tarinasta: kokeeko katsoja tapahtumat merkityksellisiksi, tai kokeeko hän jopa olevansa osa tapahtumia.

Tätä kolmijakoa käyttää esimerkiksi Helsingin yliopiston psykologian tutkija Jukka Häkkinen. Hän väitteli Helsingin psykologian laitokselta tohtoriksi, mutta työskenteli ennen nykyistä pestiään myös Nokialla ja Aalto-yliopistossa. Häkkinen on erikoistunut teknologian ja psykologian tutkimuskenttien yhdistämiseen.

Erityisen kiinnostavaa kokemuksellisuuden tutkiminen on virtuaalitodellisuudessa. Tutkimuspiloteissa on jo todettu, että virtuaalitodellisuutta pystyy käyttämään altistumisterapiaan eli esimerkiksi esiintymisjännityksen ja muiden pelkojen hoitoon. Psykoterapiakäytössä virtuaalitodellisuutta on hyödynnetty jo pitkään.

Teho perustuu siihen, että virtuaalilasit päässä koettu tilanne tuntuu tarpeeksi aidolta ja herättää kehossa samanlaisia reaktioita kuin tosielämässä.

Häkkisen mukaan vielä ei löydy tieteellistä näyttöä sille, että 360-videon tuottama tunnekokemus eroaisi merkittävästi valokuvien tuottamasta tunnekokemuksesta. Se on kuitenkin perusteltu ajatus.

Häkkinen selittää ajatuksen näin: On huomattu, että liikkuva kuva aiheuttaa voimakkaampia emotionaalisia reaktioita kuin valokuva. Tiedetään myös, että näytön koon kasvattaminen vahvistaa tunnereaktiota.

”Siksi esimerkiksi elokuviin uppoutuu helpommin kuin sarjan katseluun tabletilta kotisohvalla”, Häkkinen sanoo.

Tällä logiikalla 360-asteinen video virtuaalilasit päässä katsottuna tuottaa todennäköisesti vielä voimakkaampia tunteita kuin tavallinen video.

Lopputulos riippuu kuitenkin ennen kaikkea sisällöstä, Häkkinen muistuttaa.

Jos kokemuksellisuuden kolmijaossa muut kohdat, eli realistisuus ja upottavuus, pätisivätkin, kehnosti kerrottu tarina ei silti välttämättä onnistu herättämään toivotunlaisia tunteita.

Sama toimii toisin päin: elävästi kirjoitettu kirja voi temmata mukaansa ja herättää tunteita enemmän kuin huonosti toteutettu ja epäkiinnostava visiitti virtuaalitodellisuudessa.

Toisaalta jos kaikki kohdat täyttyvät, virtuaalitodellisuus upottaa käyttäjänsä vahvasti omaan maailmaansa. Tämän näkee esimerkiksi videoista, joissa jonkun pitäisi hypätä matalalta portaalta alas, mutta koska virtuaalitodellisuudessa pudotus on syvempi, hyppyä ei uskallakaan tehdä.

Siksi virtuaalitodellisuudesta ollaan myös huolestuneita. Pahimmillaan se voi aiheuttaa samanlaisia traumoja kuin tosielämän tapahtumat. Ala on niin nuori, ettei eettistä säännöstöä vielä ole.

Kaikki on siis kiinni sisällöntuottajista ja siitä, mihin kaikkeen virtuaalitodellisuusteknologiaa kokeillaan.

Häkkinen muistaa virtuaalitodellisuutta hehkutetun ainakin kahdesti tätä ennen. On vaara, että hehkutuksessa käy sama kuin 3d-televisioiden kanssa muutama vuosi sitten. Niitä yritettiin tuoda kuluttajien olohuoneisiin valtavilla markkinointiponnistuksilla, mutta koko ilmiö jäi lyhytaikaiseksi.

”Kohta virtuaalitodellisuudesta ei ehkä enää puhuta. Tai sitten käy niin, että nyt mennään ja lujaa”, Häkkinen kuvailee.

Virtuaalitodellisuus vai 360-sisältö?

 Tiukimman määritelmän mukaan virtuaalitodellisuus tarkoittaa sisältöä, jota katsotaan virtuaalilaseilla ja jonka kanssa voi vuorovaikuttaa.

 Virtuaalitodellisuuden kokemiseen tarvitsee siis kamerat tai sensorit, jotka aistivat käyttäjän liikkeitä.

 360-sisältö eroaa virtuaalitodellisuudesta niin, että siinä katsoja ja tämän liikkeet eivät vaikuta sisältöön.

 Termejä käytetään arkikielessä sekaisin, eli pelkkää 360-videon katsomista kutsutaan joskus virtuaalitodellisuudeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Tiede
 • Psykologia
 • Virtuaalitodellisuus
 • Virve Rissanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  6. 6

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  7. 7

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  8. 8

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  9. 9

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää