Teknologia

Osaatko googlata oikein? Näin saat hakukoneella osuvampia tuloksia

Hakukoneita voi käyttää paljon tehokkaammin ja tarkemmin kuin moni tietää. Lue tästä yksinkertaiset vinkit hakutulosten parantamiseksi.

Google on hakukoneista paras ja tehokkain, mutta joskus se tarjoaa aivan liikaa informaatiota.

Moni meistä on joskus esimerkiksi klikannut hakukoneen tarjoamaa mainosta. Näin Google oppii tarjoamaan mainoksia lisää. Asia, jota alunperin halusit hakea, hautautuu tuloksissa yhä kauemmas kärjestä.

Hakukoneita voi käyttää paljon tehokkaammin ja monipuolisemmin kuin suuri osa ihmisistä tekee. Google personoi hakutuloksia sille aiemmin annettuihin tietoihin perustuen. Näin ollen jokaisen saamat hakutulokset voivat poiketa toisistaan.

Esittelemme muutaman yksinkertaisen tavan, joilla hakutuloksia voi tuunata. Ne ovat kaikki olleet olemassa jo useita vuosia.

Määritä tiedostotyyppi

Hakukenttään kirjoitettu ”filetype:” jaottelee hakutuloksia tiedostotyypin mukaan. Esimeriksi filetype: pdf antaa pdf-tiedostoja, filetype: png tai filetype: jpg kuvia. Jos haluaa vaikkapa hakea pdf-tiedostoja laulaja Rihannasta, se käy hakulausekkeella filetype:pdf Rihanna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Määritä sivusto

Komento ”site:” jaottelee hakutuloksia tietyltä sivulta. Esimerkiksi site: hs.fi Paavo Väyrynen antaa Helsingin Sanomien verkkosivuilta tuloksia, joissa Väyrynen mainitaan. Jos haluaisi hakea tietoa Väyrysestä siten, että Helsingin Sanomien hakutuloksia ei esitettäisi, vaan pelkästään muiden sivustojen tuloksia, voi sivuston myös rajata haun ulkopuolelle. Se käy lisäämällä miinuksen sivuston nimen alkuun, eli site: -hs.fi Paavo Väyrynen.

Määritä verkkopääte

Edellisellä site-haulla voi hakea myös eri domainien eli verkkopäätteiden alle perustettuja sivuja. Jos haluaa esimerkiksi tietää mitä Paavo Väyrysestä on kirjoitettu Ruotsissa tai Venäjällä, tuloksia saa näkyviin hakemalla site:.se Paavo Väyrynen ja site:.ru Paavo Väyrynen. Vierailta kielialueilta hakuja tehdessä on syytä muistaa, että hakutulokset näyttäytyvät Googlessa puutteellisina nimien kielikohtaisen kirjoitusasun, ääkkösten ja erilaisten kirjaimistojen johdosta.

Hae välimuistista

Haku ”cache:” hakee Google välimuistiin arkistoituneita tietoja ja sivustoja, jotka eivät enää välttämättä ole saatavilla sivustolta. Toiminto on erityisen hyödyllinen silloin, jos sivuston ylläpitäjä on hiljattain poistanut jotain etsimääsi. Google päivittää välimuistitietojaan sivustoista sen mukaan, miten tiheästi sivuja päivitetään. Helsingin Sanomien etusivun näkymä oli maanantaina päivällä samalta aamulta. Välimuistiin jääneeseen näkymään pääsee tutustumaan syöttämällä Googleen cache:hs.fi.

Hae tiettyä fraasia

”Fraasihaku tietyillä sanoilla”: Voit hakea täydellistä lausetta tai fraasia lisäämällä sen lainausmerkkien sisään. Jos kaipaa tietoa esimerkiksi Paavo Väyrysen lauluäänestä, ”Paavo Väyrynen laulaa” -haku antaa tuloksia. Google vaikuttaa ymmärtävän myös suomen kielen aikamuotoja, ja haku ”Paavo Väyrynen lauloi” tarjoaa vastaavia tuloksia.

Fraasihaulla voi myös lajitella haettavaa sisältöä. Esimerkiksi lisäämällä fraasihakuun sanan ”keskustelu” ”Paavo Väyrynen lauloi” saa esiin hakutuloksia Väyrysen laulusta käydyistä keskusteluketjuista.

Hae osoitteen sisältämiä sanoja

Jos olet vaikkapa unohtanut jonkin sivun osoitteen, saatat kuitenkin muistaa siitä osan. Inanchor-haku hakee sanoja sivustojen osoitteista. Esimerkisi Trumpista ja ruuasta löytyy sivuja haulla inanchor:food trump.

Hae sivuston nimestä

Sivuston nimi sisältää enemmän tietoa kuin osoite. Sivuston nimen sisältämiä tietoja saa näkyviin kirjoittamalla hakuun ”intitle:”. Esimerkiksi tavallinen haku Stockholm Paavo Väyrynen ei tuota ensimmäisellä hakusivulla yhtään tarkkaa osumaa, mutta haku intitle:Stockholm Paavo Väyrynen tuottaa useita osumia Suomen ulkomailla sijaitsevien lähetystöjen julkaisemista englanninkielisistä tiedotteista vuodelta 2009, kun ulkomaankauppaministeri Väyrynen oli tekemässä virkamatkan Tukholmaan.

Erikoiselle puolelle Googlen sisältöä pääsee syöttämällä hakusanaksi verkkosivujen sisältämää teknistä tietoa, esimerkiksi kansioluettelosivun nimen. Englanninkielinen haku Intitle: Index.of kitchen tuottaa satoja tuloksia erilaisten keittiöaiheisten sivustojen teknisestä sisällöstä.

Yhdistele!

Google vaihtelee hakutoimintojensa toimivuutta, ja välillä esimerkiksi välilyönninkin käytöllä on merkitystä. Esimerkiksi aiemmin Googlella oli mahdollisuus muuttaa hakutuloksia maakohtaisiksi siten, että vaikkapa Suomesta pystyi hakemaan vaikka pelkästään ranskalaisille tarkoitettuja hakutuloksia. Tämä ei enää onnistu hakutoiminnoilla. Niinpä erilaisia variaatioita kannattaa kokeilla rohkeasti. Myös hakutoimintojen yhdistely voi tuottaa yllättäviä tuloksia.

Tuntemattomasta syystä Google pitää hakutoiminnoilla tehtyjä hakuja epäilyttävinä. Tästä syystä saatat välillä törmätä vaatimukseen todistaa, ettet ole robotti. Saatat joutua esimerkiksi klikkailemaan kuvia joista valitaan silmämääräisesti kaikki autot, tiekyltit tai kauppojen edustat.

Mikäli hakutoimintoja ei jaksa opetella ulkoa, kannattaa opetella yksi osoite, joka helpottaa tiedonhakijan elämää: Googlen tarkennettu haku.

Yhdellä sivulla voi määrittää hakunsa kielen, rajata sanoja hakujen ulkopuolelle, hakea numeroilla jostain numerosta alkaen ja määrittää hakua hakutermien sijainnin sivulla.

Varmista ja täydennä muilla hakukoneilla

Bing ja Yahoo!

Yahoon haku on suosituin Yhdysvalloissa. Bing on Microsoftin oma hakukone, jossa toimivat hieman erilaiset hakutoiminnot kuin Googlessa. Hakukoneita kannattaa käyttää ristiin ja vertailla niistä saamiaan hakutuloksia.

Yandex

”Venäjän Google” löytää venäjänkielisestä internetistä sen, mitä tarvitsee. Yandex ymmärtää myös latinalaisia aakkosia, mutta tekee tarkempaa jälkeä kyrillisillä aakkosilla.

Duckduckgo

Selain toimii samoilla hakutoiminnoilla kuin Googlekin, mutta korostaa enemmän käyttäjien yksityisyyttä. Se ei tallenna hakutietoja eikä säilytä käyttäjien ip-osoitteita tai muuta käyttäjädataa.

Dogpile ja Searx

Metahakukoneita, jotka yhdistelevät toisten hakukoneiden, ainakin Yahoon, Googlen ja Yandexin indeksointeja.
Lähteet: Search Engine Journal, Lifewire, Search Engine Watch, SEO Hacker, Inteltechniques.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teknologia
 • Hakukoneet
 • Google-haut
 • Laura Halminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump väitti, että Yhdysvalloissa on maailman puhtain ilma – WHO:n mukaan oikea vastaus on Suomi

  2. 2

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  3. 3

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  4. 4

   Kun kaljatölkki osui Konsta Pylkkäsen, 28, selkään, hän muisti, etteivät nämä olekaan oikeita kavereita – Moni vammainen kokee kiusaamista ja syrjintää

  5. 5

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  6. 6

   Lännen media: Ensimmäiset jäljittävät valvonta­kamerat Nelostielle syksyllä, jarruttelu ennen kameraa ei enää estä kiinni jäämistä

  7. 7

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  8. 8

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  9. 9

   Kiihtelysvaaran 250-vuotias kirkko tuhoutui tulipalossa täysin, poliisi epäilee rikosta – ”Korvaamaton ja järkyttävä juttu, ihmiset ovat todella surkeina nyt”

  10. 10

   Amerikkalaiset eivät osaa lopettaa vihaamista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  2. 2

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  3. 3

   Markku hakee Viipurista bensaa, seksiä ja puolisolle kukkia – Yhä useampi itärajan mies tuo myös hiv:n, mutta testeihin Markku ei mene

   Tilaajille
  4. 4

   ”Hän ei lopeta koskaan” – Tällainen mies on rahalla, viinalla ja nuuskalla lapsia Helsingin keskustassa houkutellut sarjahyväksikäyttäjä

   Tilaajille
  5. 5

   Keskellä Pitäjänmäkeä seisoo ainutlaatuinen omakotitalo – Se muistuttaa siitä, että taksikuski Alvi Hirvosella oli yksi aivan erityinen asiakas

   Tilaajille
  6. 6

   HS Paraisilla: Poliisi tutki vanhoja sotilasveneitä Airiston Helmi Oy -yrityksen laiturissa

  7. 7

   Luksusautoja myydään verkossa muutamalla tonnilla – Mutta onko käytetty Jaguar S-Type hyvä ostos?

  8. 8

   Nykylasten normaali on jotain, mitä me nelikymppiset emme edes olisi voineet nähdä

  9. 9

   Mitä Nokian johdossa tapahtui? Kirjan julkaiseva Risto Siilasmaa kertoo HS:lle yhtiön vaikeista vuosista Jorma Ollilan aikana 

   Tilaajille
  10. 10

   HS:n pilapiirtäjä Karlsson kommentoi eduskunnan äänestystä – ”Ei uskalla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  3. 3

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  4. 4

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  5. 5

   Krp ottanut kiinni kolmannen henkilön Turun seudun laajoissa kotietsinnöissä – ”Etsinnät sujuneet suunnitelmien mukaan”

  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Sotilaslähde HS:lle: Venäläiskytkyinen Airiston Helmi ollut vuosia Puolustusvoimien ja Supon tarkkailun alla – ”Ne hankkivat strategisia kohteita ja me olemme hölmöjä, kun olemme myyneet”

  11. Näytä lisää