Teknologia

Moni tuo puhelimen huoltoon, vaikka sen saisi kuntoon ilmaiseksi kotikonstein – Keräsimme ratkaisut yleisimpiin ongelmiin

Jumittaako puhelin, eikö näyttö reagoi mihinkään tai onko kameran kuva suttuinen? Lue nämä ohjeet ennen kuin viet kännykkäsi huoltoon.

Kännykkähuolloissa törmätään useita kertoja päivässä siihen, että ihmiset tuovat korjattavaksi puhelimia, jotka olisi saanut toimimaan yksinkertaisesti ja nopeasti täysin kotikonstein.

HS kysyi tietoliikenneyhtiö Dna:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldaniukselta sekä mobiililaitteiden pikahuoltoa tarjoavan Itapsan toimitusjohtaja Niklas Koposelta, mitkä ovat yleisimpiä syitä, joiden takia ihmiset tuovat suotta puhelimiaan huoltoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Paldaniuksen mielestä on täysin ymmärrettävää, että ihmiset tuovat laitteitaan herkästi huollettavaksi.

”Tavallisen käyttäjän voi olla aika vaikea hahmottaa, mistä vika milloinkin johtuu. Onko vika itse laitteessa, asetuksissa, matkapuhelinverkossa, jossain puhelimeen ladatussa sovelluksessa, vai enkö vain osaa käyttää puhelintani?” hän kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla on esitelty seitsemän tyypillistä ongelmatilannetta ratkaisuineen. Ne kannattaa käydä läpi ennen kuin lähtee viemään puhelinta huoltoon.

Lisäksi jutun lopussa on yleisohjeita siihen, miten voi ehkäistä ennalta vikojen syntyä ja missä tapauksissa laitteita ei kannata itse ruveta sörkkimään lainkaan.

1. Puhelin jumittuu eikä reagoi mihinkään

Puhelimen jumittuminen voi johtua monesta syystä, mutta tavallisesti kyseessä on tilapäinen virhe tai toimintahäiriö käyttöjärjestelmässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Usein ongelma ratkeaa sillä, että niin sanotusti pakkosammuttaa laitteen. Puhelimissa, joissa on Android-käyttöjärjestelmä, se onnistuu lähes aina pitämällä samanaikaisesti pohjassa sekä käynnistys- että äänenvaimennusnäppäimiä siihen saakka, kunnes näyttö pimenee.

Sen jälkeen puhelin käynnistyy uudelleen.

Lähes kaikissa Applen puhelimissa sama kikka onnistuu pitämällä pohjassa samanaikaisesti sekä käynnistys- että kotinäppäintä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällainen soft reset on täysin turvallinen, koska se ei poista puhelimesta mitään tiedostoja, ainoastaan käynnistää laitteen uudestaan”, Koponen muistuttaa.

Jos toimintahäiriöt ja jumitus toistuvat, kannattaa viimeistään tarkistaa, onko ohjelmistopäivitys ajan tasalla. Liian vanha ohjelmisto voi saada puhelimen jumittumaan.

Yleensä puhelimeen tulee ilmoitus, kun uusi ohjelmistopäivitys on saatavilla.

”Meillä huollon ensimmäinen tehtävä on tarkistaa, onko ohjelmisto­päivitykset tehty. Se ratkaisee jo merkittävän osan kaikista ongelmista”, Paldanius kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ohjelmistopäivitykset kannattaa tehdä, kun niitä tulee tarjolle. Eivät ohjelmisto- ja laitevalmistajat tee niitä huvikseen. Aina päivitykset jotain korjaavat tai yrittävät tehdä paremmaksi. Sen lisäksi, että ohjelmistopäivitykset optimoivat puhelimen käyttöä, ne myös korjaavat tietoturvaongelmia.”

2. Puhelin toimii todella hitaasti

Kun puhelin ei jumitu täysin, mutta toimii poikkeuksellisen hitaasti, kyse on tyypillisimmin muistiongelmista.

Silloin ensimmäinen suositeltava temppu on sammuttaa laite ja käynnistää se uudestaan. Sammuttaminen tyhjentää puhelimen välimuistin.

”Erityisesti Android-puhelimissa on hyvinkin paljon erilaisia sovelluksia, jotka saattavat jäädä taustalle pyörimään, vaikka puhelin ei näyttäisikään, että ne ovat päällä. Ne voivat pitää muistia varattuna, mikä hidastaa puhelimen toimintoja”, Paldanius sanoo.

”Applen tuotteet eivät ole niin herkkiä tällaiselle, koska niissä on tarkemmin suojeltu se, millaisia sovelluksia on tarjolla.”

Jos puhelimen sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen ei auta, kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että puhelimessa on ladattuna niin paljon tiedostoja ja sovelluksia.

”Kun puhelinta käyttää riittävän kauan, sinne alkaa kertyä kuvia sekä videoita, ja sinne on ladattu mahdollisesti paljon erilaisia sovelluksia. Silloin alkaa tulla hidastelua, joka ei johdu pelkästään puhelimen iästä”, Paldanius pohjustaa.

Siinä tapauksessa kannattaa poistaa kaikki sovellukset, joita ei oikeasti tarvitse, ja tallentaa tiedostot pilvipalveluun, tietokoneelle tai ulkoiselle kovalevylle, ja poistaa ne sen jälkeen puhelimesta.

Tästä linkistä voit lukea tarkemmin, miten tiedostot kannattaa varmuuskopioida.

3. Puhelin on sammunut, eikä käynnisty

”Aamun ensimmäisillä asiakkailla on usein sellainen tilanne, että puhelin vaikuttaa sammuneen yön aikana. Herätyskello ei ole herättänyt aamulla töihin ja sitten ihmetellään, kun koko puhelinta ei saa käynnistettyä”, Koponen kertoo.

Tällöinkin tilanne hoituu yleensä ensimmäisessä kohdassa vinkatulla pakkosammutuksella. Ihmisillä ei vain tule mieleen sammuttaa laitetta, joka vaikuttaa jo olevan sammuksissa.

4. Kosketusnäyttö ei toimi joka kohdassa

Kännykän näyttö kannattaa suojata panssarilasilla tai suojakalvolla.

”Melkein jokaisella on nykyään jokin suoja näytön päällä, mikä on hyvä asia”, Koponen kertoo.

Mutta kun näytönsuojille alkaa kertyä ikää, ne saattavat irrota reunoista.

”Silloin niiden alle voi mennä ilmaa tai pölyä, minkä takia kosketusnäyttö ei enää toimi joka kohdasta. Monet luulevat silloin, että näyttö on rikki, mutta kun suojan irrottaa ja puhdistaa sen ja näytön, niin kosketusnäyttö toimii taas normaalisti”, Koponen neuvoo.

Suoja kannattaisi myös vaihtaa uuteen, kun siihen on kohdistunut vähänkään isompi isku.

”Suojan idea on se, että se on heikompaa materiaalia kuin näytön lasi, jolloin se ottaa iskusta tulleen voiman. Silloin isku hajottaa suojalasin eikä puhelimen näyttöä. Kun suoja on hajonnut, se ei enää estä näyttöä iskun voimalta.”

5. Hitaat yhteydet

Dna:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldanius kertoo, että yhtiön asiakaspalveluun ollaan yhteydessä myös sen takia, että puhelimen datayhteys on hidas tai pätkii.

Hän kehottaa silloin ensin tarkistamaan, onko puhelimessa päällä sellainen asetus, että se ottaa automaattisesti käyttöön löytämänsä langattoman verkkoyhteyden.

”Silloin puhelin voi liittyä mihin tahansa verkkoon, myös huonolaatuiseen tai ruuhkaiseen. Laite voi alkaa myös hyppiä mobiilidatan ja wifin välillä. Sitten käyttäjä ihmettelee, kun data ei liikukaan”, Paldanius sanoo.

Hän suositteleekin, että laittaa wifin päälle vain silloin kuin nimenomaisesti haluaa sitä käyttää. Vaihtoehtoisesti voi laittaa päälle sellaisen asetuksen, että puhelin liittyy vain tunnettuihin verkkoihin, jotka on itse tallentanut puhelimeen – jos vain tällainen asetus puhelimesta löytyy.


Tosin jos puhelimessa on liittymä, jossa datasiirron määrä on rajoitettu, mobiilidataa ei kannata käyttää näin huolettomasti, jotta laskut eivät kasva kovin suuriksi.

Tasaisin väliajoin ihmiset myös kyselevät huollosta, miksi puhelin ei yhdistä 4g-verkkoon. Silloin kannattaa tarkistaa kolme asiaa:

1) Toimiiko kyseinen puhelinmalli ylipäänsä 4g-verkossa?

2) Onko puhelimen liittymä päivitetty 4g-liittymäksi?

3) Onko puhelin lukittu tiettyyn verkkotyyppiin, esimerkiksi 3g:hen?


6. Kameran kuva on suttuinen tai hämärä

Itapsan toimitusjohtaja Niklas Koponen sanoo, että asiakkaat tuovat yllättävän usein korjattavaksi puhelimia, joiden kameran he epäilevät olevan rikki, koska sillä otetut kuvat ovat niin suttuisia tai hämäriä.

”Aika usein on kyse siitä, että kameran linssi on sormenjäljistä ja kädestä tulevasta rasvasta peittynyt. Sen takia kamera ottaa auringosta tai valosta heijastuksia kuvaan”, Koponen kertoo.

”Kameran linssi on helppo puhdistaa mikrokuituliinalla. Se on ensimmäinen ja paras toimenpide.”

7. Puhelut eivät tule läpi Iphoneen

Iphoneissa on tarjolla Älä häiritse -tila. Sen saa päälle mallista riippuen vetämällä avausnäkymästä joko ylhäältä tai alhaalta esiin valikon, jossa voi laittaa päälle myös muun muassa lentokonetilan tai wifin.

Älä häiritse -tilan kuvake on kuunsirppi. Kun sitä painaa, tila menee päälle. Ongelma on se, että Älä häiritse -tila menee monesti ihmisillä päälle huomaamatta ja vahingossa.


”Silloin puhelut tulevat läpi vain suosikeiksi tallennetuista numeroista. Tai jos samasta numerosta soittaa kahdesti, niin toinen puhelu tulee läpi”, Koponen sanoo.

”Älä häiritse -tilassa voi kuitenkin soittaa itse normaalisti puheluita ja käyttää mobiilidataa. Se ei vedä lentokonetilan tapaan kaikkia verkkoja matalaksi.”

Siksi ei tule välttämättä ajatelleeksi, että kännykässä on päällä jokin erityistila. Kun Älä häiritse -tila on päällä, kuunsirppikuvake näkyy Iphonen ylärivillä joko vasemmalla tai oikealla.

Sen saa pois päältä klikkaamalla kuunsirppiä samassa paikassa, josta sen saa päällekin – siis avausnäkymässä ylhäältä tai alhaalta vedettävässä valikossa.

Näin ehkäiset ennalta kännykän vaurioita

Puhelimet keräävät aina pölyä ja muuta likaa

”Usein näkee sitä, että puhelimia käytetään todella huolettomasti. Ne on tarkoitettu käytettäväksi ja mukana kuljetettavaksi, joten liian tiukkapipoinen ei pidä olla, mutta huolellisemmalla käytöllä laitteen elinikä pitenee merkittävästi”, Paldanius kertoo.

Joka tapauksessa puhelimen lautaus- ja kuulokeportteihin sekä muun muassa kaiuttimen ritilään kertyy väistämättä ajan saatossa taskuista ja laukuista pölyä ja muuta nöyhtää.

”Todella paljon on puhelimia, jotka ovat tukkoisia. Puhelimeen tulee paljon likaa myös meikeistä, esimerkiksi poskipuuterista. Kaikkea likaa on kuitenkin käytänössä mahdotonta estää kertymästä”, Koponen sanoo ja vinkkaa, että puhelimen portteja ja ritilöitä voi itse puhdistaa varovasti esimerkiksi hammasharjalla.

Tästä HS:n jutusta voit lukea ja katsoa, miten puhdistus tehdään hammastikulla.

”Metalliesineillä, kuten pinseteillä tai nuppineulalla, ei pidä lähteä sörkkimään puhelinta. Kontaktipinnat voivat lähteä vaurioitumaan todella helposti, jos ei tiedä, mitä tekee. Monta kertaa olemme saaneet vaihtaa kotona puhdistettuja latausportteja uusiin”, Koponen huomauttaa.

Älä säilytä puhelinta suorassa auringonpaisteessa

”Jos puhelinta pitää suorassa auringonpaisteessa, se ei tee hyvää akulle. Puhelin voi ylikuumeta, mikä käytännössä aina vaurioittaa akkua jollain tavalla. Akku on kuitenkin se kuluva osa puhelimissa”, Koponen vinkkaa.

Tästä linkistä voit lukea lisää siitä, mitä vaurioita helle voi aiheuttaa puhelimelle.

Täältä voit puolestaan lukea vastaukset oleellisimpiin kysymyksiin kännyköiden akuista.


Kosteusvaurio voi tulla salakavalasti

Yleensä puhelimet ovat roiskevesisuojattuja, mutta kosteusvaurio voi syntyä, vaikka puhelin ei putoaisi veteen. Silloin kosteusvaurio ei välttämättä näy heti.

Tyypillinen kosteuden aiheuttama ongelma on esimerkiksi latauspistokkeen hapettuminen käyttökelvottomaksi. Erityisen vahingollista on suolainen merivesi, joka aiheuttaa lähes aina korroosiota laitteeseen.

Kun puhelin on uponnut veteen, toimi näin:

Laita puhelimesta virta pois päältä, älä käytä puhelinta, älä laitaa sitä ja anna sen kuivua rauhassa – muutamista tunneista jopa vuorokauteen – tai vie se suoraan huoltoon.

”Paras kotikonsti on laitteen sulkeminen tiiviiseen pussiin esimerkiksi kenkälaatikoiden mukana tulevien Silica-pussien kanssa. Perusohjeeni on kuitenkin, että mitä nopeammin kastuneen puhelimen saa toimitettua huoltoon, sitä suurempi todennäköisyys on sen pelastamiselle”, Koponen sanoo.

Ole varovainen, kun puhelimessa on fyysinen vika

Koposelle puhelinten fyysisten vikojen tee se itse -korjaukset ovat tuttu juttu, ja ohjeet tilanteisiin selkeät:

”Fyysisiin vikoihin ei kannata lähteä kotikonstein yrittämään mitään. Jos esimerkiksi jokin komponentti on rikki, on aina riski saada enemmän tuhoa aikaan ja tehdä laitteesta entinen.”

”Ikävä kyllä niitäkin tapauksia tulee aika ajoin, että joku itse tai kaverin kaveri on yrittänyt kotikonstein korjata fyysisiä vikoja, ja pahimmassa tapauksessa yli tuhannen euron arvoinen laite on saatu korjauskelvottomaksi.”

Jos Iphonen vie Itapsaan korjattavaksi, sen valmistajan takuu lakkaa olemasta voimassa, koska yritys ei ole Applen valtuuttama merkkihuolto. Omalle työlleen Itapsa antaa kahden vuoden takuun.

”Useimmiten kotikorjaajilla tilanne on sellainen, että puhelimen näyttö on hajonnut. Sitten on tilattu halpa varaosa netistä ja yritetty itse korjata, mutta se ei ole mennyt ihan ohjekirjan mukaan”, Koponen sanoo.

”Toki esimerkiksi Youtubessa on paljon hyviäkin opetusvideoita puhelimien korjaamiseksi, mutta usein niissä ei ole kiinnitetty huomiota juuri niihin hankalimpiin kohtiin kyseisiä huoltotoimenpiteitä. Ne ovat monesti ammattilaisten tekemiä videoita, joissa ei vain kerrota ihan kaikkea.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  7. 7

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  8. 8

   Nico Rosberg nosti itsensä suomalaisten F1-voittajien listan ykköseksi – faneilta tyly vastaanotto

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  9. 9

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  10. 10

   Kommentti: Putouksen sketsihahmo­kilpailun piti olla kaikkea muuta kuin se nyt on – Yksi hahmo tiivistää sen, mikä vanhassa suunnitelmassa meni mönkään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  7. 7

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää