Teknologia

Moni tuo puhelimen huoltoon, vaikka sen saisi kuntoon ilmaiseksi kotikonstein – Keräsimme ratkaisut yleisimpiin ongelmiin

Jumittaako puhelin, eikö näyttö reagoi mihinkään tai onko kameran kuva suttuinen? Lue nämä ohjeet ennen kuin viet kännykkäsi huoltoon.

Kännykkähuolloissa törmätään useita kertoja päivässä siihen, että ihmiset tuovat korjattavaksi puhelimia, jotka olisi saanut toimimaan yksinkertaisesti ja nopeasti täysin kotikonstein.

HS kysyi tietoliikenneyhtiö Dna:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldaniukselta sekä mobiililaitteiden pikahuoltoa tarjoavan Itapsan toimitusjohtaja Niklas Koposelta, mitkä ovat yleisimpiä syitä, joiden takia ihmiset tuovat suotta puhelimiaan huoltoon.

Paldaniuksen mielestä on täysin ymmärrettävää, että ihmiset tuovat laitteitaan herkästi huollettavaksi.

”Tavallisen käyttäjän voi olla aika vaikea hahmottaa, mistä vika milloinkin johtuu. Onko vika itse laitteessa, asetuksissa, matkapuhelinverkossa, jossain puhelimeen ladatussa sovelluksessa, vai enkö vain osaa käyttää puhelintani?” hän kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alla on esitelty seitsemän tyypillistä ongelmatilannetta ratkaisuineen. Ne kannattaa käydä läpi ennen kuin lähtee viemään puhelinta huoltoon.

Lisäksi jutun lopussa on yleisohjeita siihen, miten voi ehkäistä ennalta vikojen syntyä ja missä tapauksissa laitteita ei kannata itse ruveta sörkkimään lainkaan.

1. Puhelin jumittuu eikä reagoi mihinkään

Puhelimen jumittuminen voi johtua monesta syystä, mutta tavallisesti kyseessä on tilapäinen virhe tai toimintahäiriö käyttöjärjestelmässä.

Usein ongelma ratkeaa sillä, että niin sanotusti pakkosammuttaa laitteen. Puhelimissa, joissa on Android-käyttöjärjestelmä, se onnistuu lähes aina pitämällä samanaikaisesti pohjassa sekä käynnistys- että äänenvaimennusnäppäimiä siihen saakka, kunnes näyttö pimenee.

Sen jälkeen puhelin käynnistyy uudelleen.

Lähes kaikissa Applen puhelimissa sama kikka onnistuu pitämällä pohjassa samanaikaisesti sekä käynnistys- että kotinäppäintä.

”Tällainen soft reset on täysin turvallinen, koska se ei poista puhelimesta mitään tiedostoja, ainoastaan käynnistää laitteen uudestaan”, Koponen muistuttaa.

Jos toimintahäiriöt ja jumitus toistuvat, kannattaa viimeistään tarkistaa, onko ohjelmistopäivitys ajan tasalla. Liian vanha ohjelmisto voi saada puhelimen jumittumaan.

Yleensä puhelimeen tulee ilmoitus, kun uusi ohjelmistopäivitys on saatavilla.

”Meillä huollon ensimmäinen tehtävä on tarkistaa, onko ohjelmisto­päivitykset tehty. Se ratkaisee jo merkittävän osan kaikista ongelmista”, Paldanius kertoo.

”Ohjelmistopäivitykset kannattaa tehdä, kun niitä tulee tarjolle. Eivät ohjelmisto- ja laitevalmistajat tee niitä huvikseen. Aina päivitykset jotain korjaavat tai yrittävät tehdä paremmaksi. Sen lisäksi, että ohjelmistopäivitykset optimoivat puhelimen käyttöä, ne myös korjaavat tietoturvaongelmia.”

2. Puhelin toimii todella hitaasti

Kun puhelin ei jumitu täysin, mutta toimii poikkeuksellisen hitaasti, kyse on tyypillisimmin muistiongelmista.

Silloin ensimmäinen suositeltava temppu on sammuttaa laite ja käynnistää se uudestaan. Sammuttaminen tyhjentää puhelimen välimuistin.

”Erityisesti Android-puhelimissa on hyvinkin paljon erilaisia sovelluksia, jotka saattavat jäädä taustalle pyörimään, vaikka puhelin ei näyttäisikään, että ne ovat päällä. Ne voivat pitää muistia varattuna, mikä hidastaa puhelimen toimintoja”, Paldanius sanoo.

”Applen tuotteet eivät ole niin herkkiä tällaiselle, koska niissä on tarkemmin suojeltu se, millaisia sovelluksia on tarjolla.”

Jos puhelimen sammuttaminen ja käynnistäminen uudelleen ei auta, kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että puhelimessa on ladattuna niin paljon tiedostoja ja sovelluksia.

”Kun puhelinta käyttää riittävän kauan, sinne alkaa kertyä kuvia sekä videoita, ja sinne on ladattu mahdollisesti paljon erilaisia sovelluksia. Silloin alkaa tulla hidastelua, joka ei johdu pelkästään puhelimen iästä”, Paldanius pohjustaa.

Siinä tapauksessa kannattaa poistaa kaikki sovellukset, joita ei oikeasti tarvitse, ja tallentaa tiedostot pilvipalveluun, tietokoneelle tai ulkoiselle kovalevylle, ja poistaa ne sen jälkeen puhelimesta.

Tästä linkistä voit lukea tarkemmin, miten tiedostot kannattaa varmuuskopioida.

3. Puhelin on sammunut, eikä käynnisty

”Aamun ensimmäisillä asiakkailla on usein sellainen tilanne, että puhelin vaikuttaa sammuneen yön aikana. Herätyskello ei ole herättänyt aamulla töihin ja sitten ihmetellään, kun koko puhelinta ei saa käynnistettyä”, Koponen kertoo.

Tällöinkin tilanne hoituu yleensä ensimmäisessä kohdassa vinkatulla pakkosammutuksella. Ihmisillä ei vain tule mieleen sammuttaa laitetta, joka vaikuttaa jo olevan sammuksissa.

4. Kosketusnäyttö ei toimi joka kohdassa

Kännykän näyttö kannattaa suojata panssarilasilla tai suojakalvolla.

”Melkein jokaisella on nykyään jokin suoja näytön päällä, mikä on hyvä asia”, Koponen kertoo.

Mutta kun näytönsuojille alkaa kertyä ikää, ne saattavat irrota reunoista.

”Silloin niiden alle voi mennä ilmaa tai pölyä, minkä takia kosketusnäyttö ei enää toimi joka kohdasta. Monet luulevat silloin, että näyttö on rikki, mutta kun suojan irrottaa ja puhdistaa sen ja näytön, niin kosketusnäyttö toimii taas normaalisti”, Koponen neuvoo.

Suoja kannattaisi myös vaihtaa uuteen, kun siihen on kohdistunut vähänkään isompi isku.

”Suojan idea on se, että se on heikompaa materiaalia kuin näytön lasi, jolloin se ottaa iskusta tulleen voiman. Silloin isku hajottaa suojalasin eikä puhelimen näyttöä. Kun suoja on hajonnut, se ei enää estä näyttöä iskun voimalta.”

5. Hitaat yhteydet

Dna:n hankinta- ja logistiikkapäällikkö Janne Paldanius kertoo, että yhtiön asiakaspalveluun ollaan yhteydessä myös sen takia, että puhelimen datayhteys on hidas tai pätkii.

Hän kehottaa silloin ensin tarkistamaan, onko puhelimessa päällä sellainen asetus, että se ottaa automaattisesti käyttöön löytämänsä langattoman verkkoyhteyden.

”Silloin puhelin voi liittyä mihin tahansa verkkoon, myös huonolaatuiseen tai ruuhkaiseen. Laite voi alkaa myös hyppiä mobiilidatan ja wifin välillä. Sitten käyttäjä ihmettelee, kun data ei liikukaan”, Paldanius sanoo.

Hän suositteleekin, että laittaa wifin päälle vain silloin kuin nimenomaisesti haluaa sitä käyttää. Vaihtoehtoisesti voi laittaa päälle sellaisen asetuksen, että puhelin liittyy vain tunnettuihin verkkoihin, jotka on itse tallentanut puhelimeen – jos vain tällainen asetus puhelimesta löytyy.


Tosin jos puhelimessa on liittymä, jossa datasiirron määrä on rajoitettu, mobiilidataa ei kannata käyttää näin huolettomasti, jotta laskut eivät kasva kovin suuriksi.

Tasaisin väliajoin ihmiset myös kyselevät huollosta, miksi puhelin ei yhdistä 4g-verkkoon. Silloin kannattaa tarkistaa kolme asiaa:

1) Toimiiko kyseinen puhelinmalli ylipäänsä 4g-verkossa?

2) Onko puhelimen liittymä päivitetty 4g-liittymäksi?

3) Onko puhelin lukittu tiettyyn verkkotyyppiin, esimerkiksi 3g:hen?


6. Kameran kuva on suttuinen tai hämärä

Itapsan toimitusjohtaja Niklas Koponen sanoo, että asiakkaat tuovat yllättävän usein korjattavaksi puhelimia, joiden kameran he epäilevät olevan rikki, koska sillä otetut kuvat ovat niin suttuisia tai hämäriä.

”Aika usein on kyse siitä, että kameran linssi on sormenjäljistä ja kädestä tulevasta rasvasta peittynyt. Sen takia kamera ottaa auringosta tai valosta heijastuksia kuvaan”, Koponen kertoo.

”Kameran linssi on helppo puhdistaa mikrokuituliinalla. Se on ensimmäinen ja paras toimenpide.”

7. Puhelut eivät tule läpi Iphoneen

Iphoneissa on tarjolla Älä häiritse -tila. Sen saa päälle mallista riippuen vetämällä avausnäkymästä joko ylhäältä tai alhaalta esiin valikon, jossa voi laittaa päälle myös muun muassa lentokonetilan tai wifin.

Älä häiritse -tilan kuvake on kuunsirppi. Kun sitä painaa, tila menee päälle. Ongelma on se, että Älä häiritse -tila menee monesti ihmisillä päälle huomaamatta ja vahingossa.


”Silloin puhelut tulevat läpi vain suosikeiksi tallennetuista numeroista. Tai jos samasta numerosta soittaa kahdesti, niin toinen puhelu tulee läpi”, Koponen sanoo.

”Älä häiritse -tilassa voi kuitenkin soittaa itse normaalisti puheluita ja käyttää mobiilidataa. Se ei vedä lentokonetilan tapaan kaikkia verkkoja matalaksi.”

Siksi ei tule välttämättä ajatelleeksi, että kännykässä on päällä jokin erityistila. Kun Älä häiritse -tila on päällä, kuunsirppikuvake näkyy Iphonen ylärivillä joko vasemmalla tai oikealla.

Sen saa pois päältä klikkaamalla kuunsirppiä samassa paikassa, josta sen saa päällekin – siis avausnäkymässä ylhäältä tai alhaalta vedettävässä valikossa.

Näin ehkäiset ennalta kännykän vaurioita

Puhelimet keräävät aina pölyä ja muuta likaa

”Usein näkee sitä, että puhelimia käytetään todella huolettomasti. Ne on tarkoitettu käytettäväksi ja mukana kuljetettavaksi, joten liian tiukkapipoinen ei pidä olla, mutta huolellisemmalla käytöllä laitteen elinikä pitenee merkittävästi”, Paldanius kertoo.

Joka tapauksessa puhelimen lautaus- ja kuulokeportteihin sekä muun muassa kaiuttimen ritilään kertyy väistämättä ajan saatossa taskuista ja laukuista pölyä ja muuta nöyhtää.

”Todella paljon on puhelimia, jotka ovat tukkoisia. Puhelimeen tulee paljon likaa myös meikeistä, esimerkiksi poskipuuterista. Kaikkea likaa on kuitenkin käytänössä mahdotonta estää kertymästä”, Koponen sanoo ja vinkkaa, että puhelimen portteja ja ritilöitä voi itse puhdistaa varovasti esimerkiksi hammasharjalla.

Tästä HS:n jutusta voit lukea ja katsoa, miten puhdistus tehdään hammastikulla.

”Metalliesineillä, kuten pinseteillä tai nuppineulalla, ei pidä lähteä sörkkimään puhelinta. Kontaktipinnat voivat lähteä vaurioitumaan todella helposti, jos ei tiedä, mitä tekee. Monta kertaa olemme saaneet vaihtaa kotona puhdistettuja latausportteja uusiin”, Koponen huomauttaa.

Älä säilytä puhelinta suorassa auringonpaisteessa

”Jos puhelinta pitää suorassa auringonpaisteessa, se ei tee hyvää akulle. Puhelin voi ylikuumeta, mikä käytännössä aina vaurioittaa akkua jollain tavalla. Akku on kuitenkin se kuluva osa puhelimissa”, Koponen vinkkaa.

Tästä linkistä voit lukea lisää siitä, mitä vaurioita helle voi aiheuttaa puhelimelle.

Täältä voit puolestaan lukea vastaukset oleellisimpiin kysymyksiin kännyköiden akuista.


Kosteusvaurio voi tulla salakavalasti

Yleensä puhelimet ovat roiskevesisuojattuja, mutta kosteusvaurio voi syntyä, vaikka puhelin ei putoaisi veteen. Silloin kosteusvaurio ei välttämättä näy heti.

Tyypillinen kosteuden aiheuttama ongelma on esimerkiksi latauspistokkeen hapettuminen käyttökelvottomaksi. Erityisen vahingollista on suolainen merivesi, joka aiheuttaa lähes aina korroosiota laitteeseen.

Kun puhelin on uponnut veteen, toimi näin:

Laita puhelimesta virta pois päältä, älä käytä puhelinta, älä laitaa sitä ja anna sen kuivua rauhassa – muutamista tunneista jopa vuorokauteen – tai vie se suoraan huoltoon.

”Paras kotikonsti on laitteen sulkeminen tiiviiseen pussiin esimerkiksi kenkälaatikoiden mukana tulevien Silica-pussien kanssa. Perusohjeeni on kuitenkin, että mitä nopeammin kastuneen puhelimen saa toimitettua huoltoon, sitä suurempi todennäköisyys on sen pelastamiselle”, Koponen sanoo.

Ole varovainen, kun puhelimessa on fyysinen vika

Koposelle puhelinten fyysisten vikojen tee se itse -korjaukset ovat tuttu juttu, ja ohjeet tilanteisiin selkeät:

”Fyysisiin vikoihin ei kannata lähteä kotikonstein yrittämään mitään. Jos esimerkiksi jokin komponentti on rikki, on aina riski saada enemmän tuhoa aikaan ja tehdä laitteesta entinen.”

”Ikävä kyllä niitäkin tapauksia tulee aika ajoin, että joku itse tai kaverin kaveri on yrittänyt kotikonstein korjata fyysisiä vikoja, ja pahimmassa tapauksessa yli tuhannen euron arvoinen laite on saatu korjauskelvottomaksi.”

Jos Iphonen vie Itapsaan korjattavaksi, sen valmistajan takuu lakkaa olemasta voimassa, koska yritys ei ole Applen valtuuttama merkkihuolto. Omalle työlleen Itapsa antaa kahden vuoden takuun.

”Useimmiten kotikorjaajilla tilanne on sellainen, että puhelimen näyttö on hajonnut. Sitten on tilattu halpa varaosa netistä ja yritetty itse korjata, mutta se ei ole mennyt ihan ohjekirjan mukaan”, Koponen sanoo.

”Toki esimerkiksi Youtubessa on paljon hyviäkin opetusvideoita puhelimien korjaamiseksi, mutta usein niissä ei ole kiinnitetty huomiota juuri niihin hankalimpiin kohtiin kyseisiä huoltotoimenpiteitä. Ne ovat monesti ammattilaisten tekemiä videoita, joissa ei vain kerrota ihan kaikkea.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Taloyhtiötä johtaa yhden perheen dynastia – Onko se edes laillista?

  2. 2

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suomi on maailman turvallisin maa, jossa elävät Euroopan toiseksi vaarallisimmat perheet

  4. 4

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  5. 5

   Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

  6. 6

   Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja

  7. 7

   Trump haukkui tietovuotajaa ”koiraksi” ja haastoi tämän välimiesoikeuteen – Valkoinen talo ei kiistä rasistisen puheen sisältävän nauhoitteen olemassaoloa

  8. 8

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  9. 9

   Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa

  10. 10

   Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Genovan siltaturman uhrien etsintä jatkui läpi yön, kuolleita ainakin 35 – liikenne­ministeri vaatii tiestä vastaavan yhtiön ylintä johtoa eroamaan

  2. 2

   Vielä kolme kuukautta sitten Jessi Laidlerille vakuutettiin, että Pasilan historiallisessa Toralinnassa on turvallista asua – Nyt kaikki vuokralaiset irtisanottiin

  3. 3

   Kymmenittäin autoja poltettiin Ruotsissa, kaksi pidätetty ja yksi etsintäkuulutettu – Ruotsidemokraattien johtaja ehdottelee avun pyytämistä muiden EU-maiden poliiseilta

  4. 4

   Tuntemattomien rikollisten ketju huijasi hyvällä suomen kielellä helsinkiläisnaisen pankkitunnukset – Oikeudessa maksumieheksi päätyi satunnainen vastaantulija

  5. 5

   Lapsi hakkeroi Yhdysvaltain äänestyssivuston jäljennöksen kymmenessä minuutissa – teki itsestään vaalien voittajan lisäämällä itselleen miljardeja ääniä

  6. 6

   Uusi lääke näyttäisi tepsivän ylipainoon – ”Mullistus”, uskoo valmistetta tutkinut suomalaisprofessori

   Tilaajille
  7. 7

   Valtiolla uusi rahareikä: Yrittäjien eläkkeisiin uppoaa jo satoja miljoonia euroja, koska heidän omat maksunsa eivät riitä

  8. 8

   Helsingin poliisi: Suomeen on rantautunut Euroopasta uusi kansainvälinen kuljetusrikollisuuden muoto

  9. 9

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  10. 10

   Kun 80 autoa palaa, pääministerin ”hemmetti” ei välttämättä äänestäjille riitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhdekouluttaja panttasi seksiä, petti ja lopulta jätti – Nyt hän kertoo, mikä tuhoaa ja pelastaa suhteen ja miksi moni pettyy kumppaniinsa tajuamatta syytä

   Tilaajille
  2. 2

   Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen on kuollut – Flow-festivaalilla pidettiin hiljainen hetki

  3. 3

   Ari rakastui naimisissa olevaan Lilliin, vaikka niin ei aluksi pitänyt käydä – Nyt kolme aikuista asuu saman katon alla ja sanoo, että polyamoria helpottaa lapsiperhe-elämää

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkijat selvittivät liikunnan vaikutuksia mielen­terveyteen ja yllättyivät runsaasti liikkuvien tuloksista

  5. 5

   Yali Liu hämmästyi, kun suomalaiskollegat ottivat lounaspuheet tosissaan – Kolme Suomessa työskentelevää ulkomaalaista kertoo, miten me teemme töitä

   Tilaajille
  6. 6

   Moni parisuhde tyssää siihen, ettei ihminen ole valmis kehittymään – Rakkauteen pitäisi suhtautua kuin työuraan

  7. 7

   Festareiden silmiinpistävät: Flow’hun kultaisiin legginseihin pukeutuneet miehet: “Missään muualla kuin Mummotunnelissa mua ei ole kähmitty näin paljon”

  8. 8

   Kesä­tissuttelu on suurempi vaara kuin moni ymmärtää – lääkäri Tuikku Asikainen joi ”normaalisti”, mutta vasta lopetettuaan hän tajusi olleensa väärässä

   Tilaajille
  9. 9

   Flow’n perjantain pääesiintyjät olivat surkuhupaisia – Lauryn Hill tuhosi klassikkolevynsä ja Patti Smithin aikuisrock olisi sopinut paremmin olutfestivaalin oheisohjelmaksi

  10. 10

   Syvällä Venäjän tyhjyydessä on armoton vankileiri IK-25, jossa ruoka on jätettä, taudit leviävät ja kurinpidosta vastaavat vangit – nyt suomalainen huumekuriiri kertoo, millaista on elää siellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ruotsin autopaloista pidätetty ainakin kolme epäiltyä – alle 20-vuotias mies otettiin kiinni Turkin rajalla
  3. Espoossa toistuu keväisin ja syksyisin ilmiö, jonka suunnitelmallisuutta hämmästelee jopa kaupungin sähköinsinööri – Joku kiertää sammuttamassa katuvaloja
  4. Monet autoilijat eivät osaa väistämissääntöjä – Olen ollut kymmeniä kertoja hengenvaarassa
  5. Britannian uusi ulkoministeri tapasi Timo Soinin ja uskoo nyt Suomen olevan valmis tukemaan brexit-tavoitteita – ”Suomella on tärkeä rooli”
  6. Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”
  7. Kirjapaljastukset kertovat, että Niinistöllä on poikkeuksellisen paljon vaikutusvaltaa – Mutta mistä se johtuu? Tilaajille
  8. Pimentoon jäävät biisinkirjoittajat harmittavat laulaja-laulun­tekijä Vilma Alinaa – ”Hehän aika­lailla pyörittävät sitä, mitä musa­kenttä on”
  9. Huipulle tähtäävälle voimistelijalle koulun ja harjoitusten yhdistelmä voi olla liian rankka – Aleksi Vesala käy yläkoulun neljään vuoteen
  10. Turkin kriisi menee Erdoğanin piikkiin, vaikka hän hakee syyllistä kaikkialta muualta Tilaajille
  11. Entinen Valioliiga-tähti kertoo pelaajien ”Monopolista”, jossa naiset olivat kauppatavarana: ”Jokaisella oli omistuksensa, jotka olivat eriarvoisia”
  12. Näytä lisää