Teknologia

Suomi voisi nousta tekotodellisuuden globaaliksi mahtitekijäksi, mutta riittääkö aika? Yrittäjä: ”Jos aikaikkuna menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta”

Lisätty ja virtuaalitodellisuus arkipäiväistyy. Suomessa on alan huippuosaamista, ja yritykset pyrkivät kansainvälistymään voimakkaasti.

Mainosvideolla sarjakuvalehden sivuja osoitetaan älypuhelimen kameralla. Kamera on yhteydessä sovellukseen, joka tunnistaa tarinan.

Ensimmäisen ruudun kohdalla puhelimen näyttö herää henkiin, ja piirrosmaisesti poksahtavan savupilven keskeltä paljastuu poplaulaja Sanni Kurkisuo. Laulaja kertoo sarjakuvamaiseman keskeltä, että hänestä on videoita pitkin tarinaa ja että videoiden löytäjät voivat voittaa liput artistin konserttiin.

Suurin osa lukijoista ei lippuja tietenkään voita, mutta sovellus ohjaa heidät kätevästi eteenpäin lippuja myyvään verkkokauppaan.

Tarinaan pompahteleva poplaulaja on esimerkki siitä, miten lisätty todellisuus arkipäiväistyy markkinoinnissa. Sannin virtuaalisesta tarinasta vastasi suomalainen teknologiayritys Arilyn, joka rakentanut lisättyä todellisuutta muun muassa osaksi myös meijeriyrityksen maitopurkkeihin sekä Ateneumissa esillä olevan Lemminkäisen äidin ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me keskitymme lisätyn todellisuuden tarinankerrontaan: siihen, miten saada brändin tarinankerronta uudenlaiseksi”, kertoo toimitusjohtaja Emmi Jouslehto, joka on myös yksi yrityksen kolmesta perustajasta.

”Suomessa on reilun vuoden aikana tapahtunut paljon, ja lisätty todellisuus on saanut jalansijaa. Suomessa tehdään eturivin AR:ää [augmented reality, lisättyä todellisuutta] sekä teknisesti että sisällöllisesti, ja mekin olemme saaneet asiakkaiksi eturivin brändejä Suomessa ja kansainvälisestikin.”

Suomessa toimii varsin paljon tekotodellisuuden eri muotoihin erikoistuneita yrityksiä.

Kiinnostavimpien yritysten joukkoon nimetään usein helsinkiläinen Varjo Technologies, joka kehittää uudenlaista näyttöteknologiaa VR- ja AR-laitteille. HS:n haastattelussa kalifornialaisen Singularity Universityn asiantuntija Aaron Frank kuvailee, että yrityksen keksinnöt ”voivat muuttaa koko alan”.

 

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa.” – Miikka Rosendahl

Toinen esimerkki suomalaisyrityksestä on suurille joukoille tarkoitetun lisätyn todellisuuden alustaa kehittävä Immersal. Oululainen Augumenta puolestaan keksii lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden apuvälineiksi.

Virtuaali- ja lisätty todellisuus ovat monille tuttuja pelimaailmasta, mutta niiden todellinen esiinmarssi on arvioiden mukaan vasta alkamassa. Muun muassa valtion innovaatiorahoituskeskus odottaa, että Suomessakin yritysten liikevaihto kasvaa miljardeihin euroihin.

”Suomella on erityisen hyvät vahvuudet menestyä tällä alueella johtuen Nokia-taustasta laitepuolella, maailman huippua olevasta pelialan osaamisesta ja ohjelmointiosaamisesta laajemminkin”, sanoo asiantuntija Tuomas Henttonen Business Finlandista.

Business Finland on varannut lisättyä ja virtuaalitodellisuutta kehittävien yritysten rahoitukseen 30 miljoonaa euroa vuosille 2017–2019. Tänä vuonna rahoitusta saavien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on ennusteen mukaan noin 12 miljoonaa euroa. Summaa voi pitää vaatimattomana, mutta yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut kymmeniä prosentteja vuodessa.

Suomessa on yli sata sekatodellisuuden eri muotoihin keskittyvää yritystä. Yritykset ovat vielä pieniä, mutta ne kasvavat kovaa vauhtia.

Arilyn sekä onnistui viime vuonna kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa noin 330 000 euroon. Jouslehdon mukaan yritys pyrkii kasvattamaan liikevaihtonsa tänä vuonna jo miljoonaan euroon. Kasvua on tarkoitus hakea etenkin kansainvälistymisestä.

Samansuuntaiseen kasvuun ylsi myös interaktiivista virtuaalitodellisuutta kehittävä Zoan, jonka liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli 800 000 euroa. Valtavirrasta poiketen Zoan onnistui myös tekemään voittoa.

Yrityksen merkittävä ponnistus on Helsingin kantakaupungin virtuaalinen mallintaminen, jota voisi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi virtuaaliturismiin liittyvien palveluiden pohjana.


Zoanin perustaja ja toimitusjohtaja Miikka Rosendahlin mukaan yritys voi jopa kahdeksankertaistaa liikevaihtonsa seuraavan kahden vuoden aikana. Hänen mukaansa alalla on hetken aikaa mahdollisuudet ”räjähtävään kasvuun”, ja siihen olisi suomalaisten yritysten syytä tarttua.

Rosendahlin mukaan Zoanin markkinarako ovat kiinteistöt, joiden ”virtualisoiminen” lisääntyy.

”Tässä on parin vuoden aikaikkuna, jonka jälkeen meillä on mahdollisuudet olla alalla johtavia globaaleja yrityksiä. Mutta jos jahkaillaan, paikat menevät muille. Viimeksi vastaava tilanne nähtiin, kun mobiilisovellukset syntyivät: uudet firmat pääsivät luomaan uutta”, Rosendahl sanoo.

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa paikallisesta markkinasta, vaan että suurin potentiaali on kansainvälinen markkina. Aikaikkunaa ei ole montaa vuotta – jos se menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta.”

Ala on Suomessa startup-vetoinen ja maailmalla omaa teknologiaansa kehittävät jätit, kuten Facebook, Google ja Apple. Maailmanvalloituksesta ei tule suomalaisyrityksille helppoa, ja monet todennäköisesti kaatuvat.

Ketterimmät ja kekseliäimmät voivat kuitenkin pärjätä samalla tavalla kuin Nokia aikoinaan, Rosendahl sanoo.

Haastateltavien mukaan suomalaiset ovat monella tapaa edelläkävijöitä sekatodellisuuden saralla. Suuretkin yritykset ovat innostuneet uudenlaisista kerronnan muodoista ja ennakkoluulot ovat hälventyneet. Täällä tekotodellisuus on otettu käyttöön aiemmin kuin monessa muussa maassa.

Asenne on toisenlainen Yhdysvalloissa, kertoo New Yorkissa asuva konsultti Tero Kuittinen. Hänen mukaansa suuret yritykset epäröivät yhä hyödyntää sekatodellisuutta, jos ylipäätänsä ovat tietoisia sen mahdollisuuksista.

”Amerikassa sekatodellisuus on edelleen sellainen kummajainen, jolle voidaan miettiä pieniä pilottiprojekteja mutta joka ei kuulu isojen kampanjoiden ytimeen. Tämä on tosin muuttumassa – viime kuukausina Ikean ja Jurassic Park -elokuvan lisätyn todellisuuden kampanjat tehtiin isolla kaavalla ja ne saivat paljon julkisuutta.”

Tekotodellisuuden toimiala on nuori ja toistaiseksi jatkuvassa käymistilassa. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, mutta joidenkin arvioiden mukaan toimialan liikevaihto nousee globaalisti vähintään kymmeniin miljardeihin euroihin seuraavan viiden vuoden aikana.

Aku Ankka ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  2. 2

   10-vuotiaiden poikien joukkio kävi pienempiensä kimppuun Espoossa, Tomi Linkala päätti puuttua tilanteeseen – ”Aikuisen on uskallettava puuttua”

  3. 3

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  4. 4

   Idyllisessä Hermannissa syttyi sota, kun kaivinkone alkoi repiä puistoa maan tasalle – Poliisi saapui turvaamaan rauhaa

  5. 5

   Vihreiden kannatus laski edelleen – perus­suomalaisille saman verran nousua

  6. 6

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  7. 7

   Mikä ihme saa amerikkalaiset luulemaan, että he säästyvät hirmu­myrskyjen tuhoilta? Vastauksia on ainakin kolme

  8. 8

   Maailman korkeimmasta rakennuksesta tuli puolivalmis ikuisuusprojekti, joka hädin tuskin etenee – Näin Saudi-Arabian suuret unelmat murenevat

   Tilaajille
  9. 9

   Sdp oli DDR:n vakoilijoiden ”pääyhteistyö­kumppani” Suomessa, väittää Suojelupoliisin pitkäaikainen päällikkö Seppo Tiitinen

  10. 10

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  3. 3

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  4. 4

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  5. 5

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  6. 6

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui myönnytyksestä

  7. 7

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  9. 9

   ”Ihmiset eivät osaa nukkua, ovat superkireitä ja yli- tai alipainoisia”, sanoo joogaopettaja, joka uupui itsekin – Sitten hän löysi ratkaisun ja näyttää nyt kolme helppoa palauttavaa liikettä

  10. 10

   Kohufinaalin voittanut Naomi Osaka paljasti, mitä Serena Williams sanoi hänelle yleisön buuausten aikana

  11. Näytä lisää