Teknologia

Suomi voisi nousta tekotodellisuuden globaaliksi mahtitekijäksi, mutta riittääkö aika? Yrittäjä: ”Jos aikaikkuna menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta”

Lisätty ja virtuaalitodellisuus arkipäiväistyy. Suomessa on alan huippuosaamista, ja yritykset pyrkivät kansainvälistymään voimakkaasti.

Mainosvideolla sarjakuvalehden sivuja osoitetaan älypuhelimen kameralla. Kamera on yhteydessä sovellukseen, joka tunnistaa tarinan.

Ensimmäisen ruudun kohdalla puhelimen näyttö herää henkiin, ja piirrosmaisesti poksahtavan savupilven keskeltä paljastuu poplaulaja Sanni Kurkisuo. Laulaja kertoo sarjakuvamaiseman keskeltä, että hänestä on videoita pitkin tarinaa ja että videoiden löytäjät voivat voittaa liput artistin konserttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa lukijoista ei lippuja tietenkään voita, mutta sovellus ohjaa heidät kätevästi eteenpäin lippuja myyvään verkkokauppaan.

Tarinaan pompahteleva poplaulaja on esimerkki siitä, miten lisätty todellisuus arkipäiväistyy markkinoinnissa. Sannin virtuaalisesta tarinasta vastasi suomalainen teknologiayritys Arilyn, joka rakentanut lisättyä todellisuutta muun muassa osaksi myös meijeriyrityksen maitopurkkeihin sekä Ateneumissa esillä olevan Lemminkäisen äidin ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me keskitymme lisätyn todellisuuden tarinankerrontaan: siihen, miten saada brändin tarinankerronta uudenlaiseksi”, kertoo toimitusjohtaja Emmi Jouslehto, joka on myös yksi yrityksen kolmesta perustajasta.

”Suomessa on reilun vuoden aikana tapahtunut paljon, ja lisätty todellisuus on saanut jalansijaa. Suomessa tehdään eturivin AR:ää [augmented reality, lisättyä todellisuutta] sekä teknisesti että sisällöllisesti, ja mekin olemme saaneet asiakkaiksi eturivin brändejä Suomessa ja kansainvälisestikin.”

Suomessa toimii varsin paljon tekotodellisuuden eri muotoihin erikoistuneita yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinnostavimpien yritysten joukkoon nimetään usein helsinkiläinen Varjo Technologies, joka kehittää uudenlaista näyttöteknologiaa VR- ja AR-laitteille. HS:n haastattelussa kalifornialaisen Singularity Universityn asiantuntija Aaron Frank kuvailee, että yrityksen keksinnöt ”voivat muuttaa koko alan”.

 

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa.” – Miikka Rosendahl

Toinen esimerkki suomalaisyrityksestä on suurille joukoille tarkoitetun lisätyn todellisuuden alustaa kehittävä Immersal. Oululainen Augumenta puolestaan keksii lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden apuvälineiksi.

Virtuaali- ja lisätty todellisuus ovat monille tuttuja pelimaailmasta, mutta niiden todellinen esiinmarssi on arvioiden mukaan vasta alkamassa. Muun muassa valtion innovaatiorahoituskeskus odottaa, että Suomessakin yritysten liikevaihto kasvaa miljardeihin euroihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomella on erityisen hyvät vahvuudet menestyä tällä alueella johtuen Nokia-taustasta laitepuolella, maailman huippua olevasta pelialan osaamisesta ja ohjelmointiosaamisesta laajemminkin”, sanoo asiantuntija Tuomas Henttonen Business Finlandista.

Business Finland on varannut lisättyä ja virtuaalitodellisuutta kehittävien yritysten rahoitukseen 30 miljoonaa euroa vuosille 2017–2019. Tänä vuonna rahoitusta saavien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on ennusteen mukaan noin 12 miljoonaa euroa. Summaa voi pitää vaatimattomana, mutta yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut kymmeniä prosentteja vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa on yli sata sekatodellisuuden eri muotoihin keskittyvää yritystä. Yritykset ovat vielä pieniä, mutta ne kasvavat kovaa vauhtia.

Arilyn sekä onnistui viime vuonna kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa noin 330 000 euroon. Jouslehdon mukaan yritys pyrkii kasvattamaan liikevaihtonsa tänä vuonna jo miljoonaan euroon. Kasvua on tarkoitus hakea etenkin kansainvälistymisestä.

Samansuuntaiseen kasvuun ylsi myös interaktiivista virtuaalitodellisuutta kehittävä Zoan, jonka liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli 800 000 euroa. Valtavirrasta poiketen Zoan onnistui myös tekemään voittoa.

Yrityksen merkittävä ponnistus on Helsingin kantakaupungin virtuaalinen mallintaminen, jota voisi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi virtuaaliturismiin liittyvien palveluiden pohjana.


Zoanin perustaja ja toimitusjohtaja Miikka Rosendahlin mukaan yritys voi jopa kahdeksankertaistaa liikevaihtonsa seuraavan kahden vuoden aikana. Hänen mukaansa alalla on hetken aikaa mahdollisuudet ”räjähtävään kasvuun”, ja siihen olisi suomalaisten yritysten syytä tarttua.

Rosendahlin mukaan Zoanin markkinarako ovat kiinteistöt, joiden ”virtualisoiminen” lisääntyy.

”Tässä on parin vuoden aikaikkuna, jonka jälkeen meillä on mahdollisuudet olla alalla johtavia globaaleja yrityksiä. Mutta jos jahkaillaan, paikat menevät muille. Viimeksi vastaava tilanne nähtiin, kun mobiilisovellukset syntyivät: uudet firmat pääsivät luomaan uutta”, Rosendahl sanoo.

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa paikallisesta markkinasta, vaan että suurin potentiaali on kansainvälinen markkina. Aikaikkunaa ei ole montaa vuotta – jos se menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta.”

Ala on Suomessa startup-vetoinen ja maailmalla omaa teknologiaansa kehittävät jätit, kuten Facebook, Google ja Apple. Maailmanvalloituksesta ei tule suomalaisyrityksille helppoa, ja monet todennäköisesti kaatuvat.

Ketterimmät ja kekseliäimmät voivat kuitenkin pärjätä samalla tavalla kuin Nokia aikoinaan, Rosendahl sanoo.

Haastateltavien mukaan suomalaiset ovat monella tapaa edelläkävijöitä sekatodellisuuden saralla. Suuretkin yritykset ovat innostuneet uudenlaisista kerronnan muodoista ja ennakkoluulot ovat hälventyneet. Täällä tekotodellisuus on otettu käyttöön aiemmin kuin monessa muussa maassa.

Asenne on toisenlainen Yhdysvalloissa, kertoo New Yorkissa asuva konsultti Tero Kuittinen. Hänen mukaansa suuret yritykset epäröivät yhä hyödyntää sekatodellisuutta, jos ylipäätänsä ovat tietoisia sen mahdollisuuksista.

”Amerikassa sekatodellisuus on edelleen sellainen kummajainen, jolle voidaan miettiä pieniä pilottiprojekteja mutta joka ei kuulu isojen kampanjoiden ytimeen. Tämä on tosin muuttumassa – viime kuukausina Ikean ja Jurassic Park -elokuvan lisätyn todellisuuden kampanjat tehtiin isolla kaavalla ja ne saivat paljon julkisuutta.”

Tekotodellisuuden toimiala on nuori ja toistaiseksi jatkuvassa käymistilassa. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, mutta joidenkin arvioiden mukaan toimialan liikevaihto nousee globaalisti vähintään kymmeniin miljardeihin euroihin seuraavan viiden vuoden aikana.

Aku Ankka ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  2. 2

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

  8. 8

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  9. 9

   Maanantaina Suomeen perustetaan feministinen miesjärjestö Miehet ry – tästä twiittiketjusta ajatus lähti

  10. 10

   DN: Venäjän agentti soluttautui ruotsalaiseen toimittaja­kouluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää