Teknologia

Suomi voisi nousta tekotodellisuuden globaaliksi mahtitekijäksi, mutta riittääkö aika? Yrittäjä: ”Jos aikaikkuna menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta”

Lisätty ja virtuaalitodellisuus arkipäiväistyy. Suomessa on alan huippuosaamista, ja yritykset pyrkivät kansainvälistymään voimakkaasti.

Mainosvideolla sarjakuvalehden sivuja osoitetaan älypuhelimen kameralla. Kamera on yhteydessä sovellukseen, joka tunnistaa tarinan.

Ensimmäisen ruudun kohdalla puhelimen näyttö herää henkiin, ja piirrosmaisesti poksahtavan savupilven keskeltä paljastuu poplaulaja Sanni Kurkisuo. Laulaja kertoo sarjakuvamaiseman keskeltä, että hänestä on videoita pitkin tarinaa ja että videoiden löytäjät voivat voittaa liput artistin konserttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suurin osa lukijoista ei lippuja tietenkään voita, mutta sovellus ohjaa heidät kätevästi eteenpäin lippuja myyvään verkkokauppaan.

Tarinaan pompahteleva poplaulaja on esimerkki siitä, miten lisätty todellisuus arkipäiväistyy markkinoinnissa. Sannin virtuaalisesta tarinasta vastasi suomalainen teknologiayritys Arilyn, joka rakentanut lisättyä todellisuutta muun muassa osaksi myös meijeriyrityksen maitopurkkeihin sekä Ateneumissa esillä olevan Lemminkäisen äidin ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me keskitymme lisätyn todellisuuden tarinankerrontaan: siihen, miten saada brändin tarinankerronta uudenlaiseksi”, kertoo toimitusjohtaja Emmi Jouslehto, joka on myös yksi yrityksen kolmesta perustajasta.

”Suomessa on reilun vuoden aikana tapahtunut paljon, ja lisätty todellisuus on saanut jalansijaa. Suomessa tehdään eturivin AR:ää [augmented reality, lisättyä todellisuutta] sekä teknisesti että sisällöllisesti, ja mekin olemme saaneet asiakkaiksi eturivin brändejä Suomessa ja kansainvälisestikin.”

Suomessa toimii varsin paljon tekotodellisuuden eri muotoihin erikoistuneita yrityksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kiinnostavimpien yritysten joukkoon nimetään usein helsinkiläinen Varjo Technologies, joka kehittää uudenlaista näyttöteknologiaa VR- ja AR-laitteille. HS:n haastattelussa kalifornialaisen Singularity Universityn asiantuntija Aaron Frank kuvailee, että yrityksen keksinnöt ”voivat muuttaa koko alan”.

 

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa.” – Miikka Rosendahl

Toinen esimerkki suomalaisyrityksestä on suurille joukoille tarkoitetun lisätyn todellisuuden alustaa kehittävä Immersal. Oululainen Augumenta puolestaan keksii lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden apuvälineiksi.

Virtuaali- ja lisätty todellisuus ovat monille tuttuja pelimaailmasta, mutta niiden todellinen esiinmarssi on arvioiden mukaan vasta alkamassa. Muun muassa valtion innovaatiorahoituskeskus odottaa, että Suomessakin yritysten liikevaihto kasvaa miljardeihin euroihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suomella on erityisen hyvät vahvuudet menestyä tällä alueella johtuen Nokia-taustasta laitepuolella, maailman huippua olevasta pelialan osaamisesta ja ohjelmointiosaamisesta laajemminkin”, sanoo asiantuntija Tuomas Henttonen Business Finlandista.

Business Finland on varannut lisättyä ja virtuaalitodellisuutta kehittävien yritysten rahoitukseen 30 miljoonaa euroa vuosille 2017–2019. Tänä vuonna rahoitusta saavien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on ennusteen mukaan noin 12 miljoonaa euroa. Summaa voi pitää vaatimattomana, mutta yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut kymmeniä prosentteja vuodessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa on yli sata sekatodellisuuden eri muotoihin keskittyvää yritystä. Yritykset ovat vielä pieniä, mutta ne kasvavat kovaa vauhtia.

Arilyn sekä onnistui viime vuonna kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa noin 330 000 euroon. Jouslehdon mukaan yritys pyrkii kasvattamaan liikevaihtonsa tänä vuonna jo miljoonaan euroon. Kasvua on tarkoitus hakea etenkin kansainvälistymisestä.

Samansuuntaiseen kasvuun ylsi myös interaktiivista virtuaalitodellisuutta kehittävä Zoan, jonka liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli 800 000 euroa. Valtavirrasta poiketen Zoan onnistui myös tekemään voittoa.

Yrityksen merkittävä ponnistus on Helsingin kantakaupungin virtuaalinen mallintaminen, jota voisi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi virtuaaliturismiin liittyvien palveluiden pohjana.


Zoanin perustaja ja toimitusjohtaja Miikka Rosendahlin mukaan yritys voi jopa kahdeksankertaistaa liikevaihtonsa seuraavan kahden vuoden aikana. Hänen mukaansa alalla on hetken aikaa mahdollisuudet ”räjähtävään kasvuun”, ja siihen olisi suomalaisten yritysten syytä tarttua.

Rosendahlin mukaan Zoanin markkinarako ovat kiinteistöt, joiden ”virtualisoiminen” lisääntyy.

”Tässä on parin vuoden aikaikkuna, jonka jälkeen meillä on mahdollisuudet olla alalla johtavia globaaleja yrityksiä. Mutta jos jahkaillaan, paikat menevät muille. Viimeksi vastaava tilanne nähtiin, kun mobiilisovellukset syntyivät: uudet firmat pääsivät luomaan uutta”, Rosendahl sanoo.

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa paikallisesta markkinasta, vaan että suurin potentiaali on kansainvälinen markkina. Aikaikkunaa ei ole montaa vuotta – jos se menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta.”

Ala on Suomessa startup-vetoinen ja maailmalla omaa teknologiaansa kehittävät jätit, kuten Facebook, Google ja Apple. Maailmanvalloituksesta ei tule suomalaisyrityksille helppoa, ja monet todennäköisesti kaatuvat.

Ketterimmät ja kekseliäimmät voivat kuitenkin pärjätä samalla tavalla kuin Nokia aikoinaan, Rosendahl sanoo.

Haastateltavien mukaan suomalaiset ovat monella tapaa edelläkävijöitä sekatodellisuuden saralla. Suuretkin yritykset ovat innostuneet uudenlaisista kerronnan muodoista ja ennakkoluulot ovat hälventyneet. Täällä tekotodellisuus on otettu käyttöön aiemmin kuin monessa muussa maassa.

Asenne on toisenlainen Yhdysvalloissa, kertoo New Yorkissa asuva konsultti Tero Kuittinen. Hänen mukaansa suuret yritykset epäröivät yhä hyödyntää sekatodellisuutta, jos ylipäätänsä ovat tietoisia sen mahdollisuuksista.

”Amerikassa sekatodellisuus on edelleen sellainen kummajainen, jolle voidaan miettiä pieniä pilottiprojekteja mutta joka ei kuulu isojen kampanjoiden ytimeen. Tämä on tosin muuttumassa – viime kuukausina Ikean ja Jurassic Park -elokuvan lisätyn todellisuuden kampanjat tehtiin isolla kaavalla ja ne saivat paljon julkisuutta.”

Tekotodellisuuden toimiala on nuori ja toistaiseksi jatkuvassa käymistilassa. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, mutta joidenkin arvioiden mukaan toimialan liikevaihto nousee globaalisti vähintään kymmeniin miljardeihin euroihin seuraavan viiden vuoden aikana.

Aku Ankka ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  2. 2

   Renessanssipalatsi rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  3. 3

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  4. 4

   ”Yksilökeskeisyys” ja ”hedonistinen kulttuuri” – Poliitikot selittävät huolestuttavaa väestöennustetta ajan hengellä

  5. 5

   Poliisi: Kehä I:n liikenne länteen päin poikki peräänajon takia Vihdintien kohdalla, muillakin kehäteillä kolaroitu

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  8. 8

   Helsingin protestointi ei saanut ministeriä heltymään – Pelastuskoulu lakkaa Helsingissä ja koulutus siirtyy kokonaan Kuopioon

  9. 9

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  5. 5

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  6. 6

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  9. 9

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  10. 10

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää