Teknologia

Suomi voisi nousta tekotodellisuuden globaaliksi mahtitekijäksi, mutta riittääkö aika? Yrittäjä: ”Jos aikaikkuna menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta”

Lisätty ja virtuaalitodellisuus arkipäiväistyy. Suomessa on alan huippuosaamista, ja yritykset pyrkivät kansainvälistymään voimakkaasti.

Mainosvideolla sarjakuvalehden sivuja osoitetaan älypuhelimen kameralla. Kamera on yhteydessä sovellukseen, joka tunnistaa tarinan.

Ensimmäisen ruudun kohdalla puhelimen näyttö herää henkiin, ja piirrosmaisesti poksahtavan savupilven keskeltä paljastuu poplaulaja Sanni Kurkisuo. Laulaja kertoo sarjakuvamaiseman keskeltä, että hänestä on videoita pitkin tarinaa ja että videoiden löytäjät voivat voittaa liput artistin konserttiin.

Suurin osa lukijoista ei lippuja tietenkään voita, mutta sovellus ohjaa heidät kätevästi eteenpäin lippuja myyvään verkkokauppaan.

Tarinaan pompahteleva poplaulaja on esimerkki siitä, miten lisätty todellisuus arkipäiväistyy markkinoinnissa. Sannin virtuaalisesta tarinasta vastasi suomalainen teknologiayritys Arilyn, joka rakentanut lisättyä todellisuutta muun muassa osaksi myös meijeriyrityksen maitopurkkeihin sekä Ateneumissa esillä olevan Lemminkäisen äidin ympärille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me keskitymme lisätyn todellisuuden tarinankerrontaan: siihen, miten saada brändin tarinankerronta uudenlaiseksi”, kertoo toimitusjohtaja Emmi Jouslehto, joka on myös yksi yrityksen kolmesta perustajasta.

”Suomessa on reilun vuoden aikana tapahtunut paljon, ja lisätty todellisuus on saanut jalansijaa. Suomessa tehdään eturivin AR:ää [augmented reality, lisättyä todellisuutta] sekä teknisesti että sisällöllisesti, ja mekin olemme saaneet asiakkaiksi eturivin brändejä Suomessa ja kansainvälisestikin.”

Suomessa toimii varsin paljon tekotodellisuuden eri muotoihin erikoistuneita yrityksiä.

Kiinnostavimpien yritysten joukkoon nimetään usein helsinkiläinen Varjo Technologies, joka kehittää uudenlaista näyttöteknologiaa VR- ja AR-laitteille. HS:n haastattelussa kalifornialaisen Singularity Universityn asiantuntija Aaron Frank kuvailee, että yrityksen keksinnöt ”voivat muuttaa koko alan”.

 

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa.” – Miikka Rosendahl

Toinen esimerkki suomalaisyrityksestä on suurille joukoille tarkoitetun lisätyn todellisuuden alustaa kehittävä Immersal. Oululainen Augumenta puolestaan keksii lisätyn todellisuuden sovelluksia teollisuuden apuvälineiksi.

Virtuaali- ja lisätty todellisuus ovat monille tuttuja pelimaailmasta, mutta niiden todellinen esiinmarssi on arvioiden mukaan vasta alkamassa. Muun muassa valtion innovaatiorahoituskeskus odottaa, että Suomessakin yritysten liikevaihto kasvaa miljardeihin euroihin.

”Suomella on erityisen hyvät vahvuudet menestyä tällä alueella johtuen Nokia-taustasta laitepuolella, maailman huippua olevasta pelialan osaamisesta ja ohjelmointiosaamisesta laajemminkin”, sanoo asiantuntija Tuomas Henttonen Business Finlandista.

Business Finland on varannut lisättyä ja virtuaalitodellisuutta kehittävien yritysten rahoitukseen 30 miljoonaa euroa vuosille 2017–2019. Tänä vuonna rahoitusta saavien yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on ennusteen mukaan noin 12 miljoonaa euroa. Summaa voi pitää vaatimattomana, mutta yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on kasvanut kymmeniä prosentteja vuodessa.

Suomessa on yli sata sekatodellisuuden eri muotoihin keskittyvää yritystä. Yritykset ovat vielä pieniä, mutta ne kasvavat kovaa vauhtia.

Arilyn sekä onnistui viime vuonna kaksinkertaistamaan liikevaihtonsa noin 330 000 euroon. Jouslehdon mukaan yritys pyrkii kasvattamaan liikevaihtonsa tänä vuonna jo miljoonaan euroon. Kasvua on tarkoitus hakea etenkin kansainvälistymisestä.

Samansuuntaiseen kasvuun ylsi myös interaktiivista virtuaalitodellisuutta kehittävä Zoan, jonka liikevaihto viimeksi päättyneellä tilikaudella oli 800 000 euroa. Valtavirrasta poiketen Zoan onnistui myös tekemään voittoa.

Yrityksen merkittävä ponnistus on Helsingin kantakaupungin virtuaalinen mallintaminen, jota voisi tulevaisuudessa käyttää esimerkiksi virtuaaliturismiin liittyvien palveluiden pohjana.


Zoanin perustaja ja toimitusjohtaja Miikka Rosendahlin mukaan yritys voi jopa kahdeksankertaistaa liikevaihtonsa seuraavan kahden vuoden aikana. Hänen mukaansa alalla on hetken aikaa mahdollisuudet ”räjähtävään kasvuun”, ja siihen olisi suomalaisten yritysten syytä tarttua.

Rosendahlin mukaan Zoanin markkinarako ovat kiinteistöt, joiden ”virtualisoiminen” lisääntyy.

”Tässä on parin vuoden aikaikkuna, jonka jälkeen meillä on mahdollisuudet olla alalla johtavia globaaleja yrityksiä. Mutta jos jahkaillaan, paikat menevät muille. Viimeksi vastaava tilanne nähtiin, kun mobiilisovellukset syntyivät: uudet firmat pääsivät luomaan uutta”, Rosendahl sanoo.

”Suomalaisten yritysten pitäisi ymmärtää, että emme voi vain kilpailla toistemme kanssa paikallisesta markkinasta, vaan että suurin potentiaali on kansainvälinen markkina. Aikaikkunaa ei ole montaa vuotta – jos se menetetään, menetetään todella paljon koko Suomen kansantalouden kannalta.”

Ala on Suomessa startup-vetoinen ja maailmalla omaa teknologiaansa kehittävät jätit, kuten Facebook, Google ja Apple. Maailmanvalloituksesta ei tule suomalaisyrityksille helppoa, ja monet todennäköisesti kaatuvat.

Ketterimmät ja kekseliäimmät voivat kuitenkin pärjätä samalla tavalla kuin Nokia aikoinaan, Rosendahl sanoo.

Haastateltavien mukaan suomalaiset ovat monella tapaa edelläkävijöitä sekatodellisuuden saralla. Suuretkin yritykset ovat innostuneet uudenlaisista kerronnan muodoista ja ennakkoluulot ovat hälventyneet. Täällä tekotodellisuus on otettu käyttöön aiemmin kuin monessa muussa maassa.

Asenne on toisenlainen Yhdysvalloissa, kertoo New Yorkissa asuva konsultti Tero Kuittinen. Hänen mukaansa suuret yritykset epäröivät yhä hyödyntää sekatodellisuutta, jos ylipäätänsä ovat tietoisia sen mahdollisuuksista.

”Amerikassa sekatodellisuus on edelleen sellainen kummajainen, jolle voidaan miettiä pieniä pilottiprojekteja mutta joka ei kuulu isojen kampanjoiden ytimeen. Tämä on tosin muuttumassa – viime kuukausina Ikean ja Jurassic Park -elokuvan lisätyn todellisuuden kampanjat tehtiin isolla kaavalla ja ne saivat paljon julkisuutta.”

Tekotodellisuuden toimiala on nuori ja toistaiseksi jatkuvassa käymistilassa. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, mutta joidenkin arvioiden mukaan toimialan liikevaihto nousee globaalisti vähintään kymmeniin miljardeihin euroihin seuraavan viiden vuoden aikana.

Aku Ankka ja Helsingin Sanomat kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Orpo myönsi, että käytettävissä olevat tulot alenevat kolmas­osalla suomalaisista – Heinäluoma riemastui

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  4. 4

   Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa

  5. 5

   Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille

  6. 6

   ”Ihmisroska”-termiin yhdistetyn Markku Korhosen katkaisuhoito onnistui, kunnes paluujuna saapui Oulun rautatieasemalle

  7. 7

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  8. 8

   84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen

  9. 9

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  10. 10

   Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Emilia Machucan auto hyytyi liikennevaloihin Espoon Olarissa – Muista autoista mulkoiltiin aggressiivisesti, mutta sitten paikalle kaarsi tyttö mopoautolla

  3. 3

   Kuka tämän suunnitteli? Arvotalon umpiseinään on puhkaistu yksinäinen ikkuna, taustalla ”jännittävä ja traaginen” tarina

  4. 4

   Teinityttöjen jengi terrorisoi muita nuoria Espoon kauppakeskuksissa – 13-vuotiaan tytön hiukset sytytettiin tuleen, sivustaseuraajat hurrasivat päähän osuneelle potkulle

  5. 5

   Pikkupojan hampaat reikiintyivät ikenen tasolle – äiti tuomittiin ehdolliseen vankeuteen lapsensa hammashoidon laiminlyönnistä

  6. 6

   Rakkaus hiipui muttei kuollut – Näin elvytät väljähtäneen parisuhteen ja rakastut kumppaniisi uudelleen

   Tilaajille
  7. 7

   Jos seksin määrästä tulee suhteessa riitaa, kannattaa katsoa, ovatko muut asiat kunnossa

  8. 8

   Kammottava näky odotti Rautatientorin käymälässä: Ulostetta, huumeneuloja ja verisiä papereita pitkin poikin

  9. 9

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  10. 10

   Syyrian ilmapuolustus ampui alas venäläisen tiedustelukoneen, Putinin mukaan kyse oli onnettomasta tapahtumaketjusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  2. 2

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  3. 3

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  4. 4

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  5. 5

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirros raivoavasta Serena Williamsista tuomitaan rasistiseksi ja vastenmieliseksi – piirtäjä ihmettelee kohua: ”Yhtenä päivänä olet sankari ja toisena hylkiö”

  7. 7

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  8. 8

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  9. 9

   Serena Williams -pilapiirroksesta rasismisyytöksiä saanut lehti iskee takaisin kansikuvallaan: ”Tervetuloa poliittisesti korrektiin maailmaan”

  10. 10

   Helsinkiläinen Vera Nevanlinna lähti retkelle syvälle Nuuksioon ja pysäköi autonsa tienlaitaan – Takaisin tullessa autolla odotti espoolainen sumputus

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Lionel Messi ei antanut PSV:n erikoisen muurin häiritä – Mestarien liigan avausmaali hipoi täydellisyyttä
  3. Liike Nyt kiinnosti ihmisiä, jotka ovat pettyneet perinteisten puolueiden välinpitämättömyyteen – ”Meitä houkutellaan makkaralla äänestämään”
  4. Joku tyri pahasti Syyrian ilma­tilassa ja ajoi Israelin ja Venäjän törmäys­kurssille
  5. Kansanedustaja Jani Toivola siirtää kirjansa Helsinkiin kulu­korvauksista saamansa arvostelun jälkeen – ”Toivottavasti luottamus työhöni säilyy”
  6. Nuori Samuli Kaislasalo toi sormi murtuneenakin puhtia Suomen lentopallomiesten hakkuripeliin – ”Halusin antaa kaikkeni”
  7. Stormy Danielsin kirja kertoo uhkauksista ja seksistä Trumpin kanssa
  8. Suuri määrä matkalaukkuja myöhästyi vian vuoksi jatkolennoilta Helsinki-Vantaalla
  9. Tunti sitten
  10. Brexitin loppusuoralle on jäänyt vain vaikeita kysymyksiä, mutta ero ilman sopimusta olisi kaikille huono vaihtoehto Tilaajille
  11. Trump ilmoitti taas uusista Kiina-tulleista – Hyötyykö niistä kukaan? Onko pelätty kauppasota nyt totta? HS etsi vastaukset keskeisiin kysymyksiin
  12. 84-vuotias eläkeläinen luuli tilannetta vitsiksi, kun naamioituneet ryöstäjät rynnivät kioskiin Irlannissa – lopulta hän päätyi painiin, ajoi kaksi ryöstäjää pakoon ja kampitti vielä kolmannen
  13. Näytä lisää