Teknologia

Facebook ja Instagram puuttuvat huolestuttaviin sanoihin ja tarjoavat suomalais­käyttäjälle avuksi kriisi­työntekijää

Käytäntöjä on ollut kehittämässä myös Suomen Mielenterveysseura, joka on tehnyt Facebookin kanssa yhteistyötä jo useamman vuoden.

”#melanooma, #bulimia, #keuhkosyöpä.”

Kun Instagramista hakee kolmella peräkkäisellä hashtagilla eli aihetunnisteella asioita, jotka ovat palvelun mielestä huolestuttavia, se reagoi.

Silloin näytölle ilmestyy ruutu, jossa lukee: ”Voimmeko auttaa? Julkaisut, joissa on hakemiasi sanoja tai avainsanoja, usein rohkaisevat käyttäytymiseen, joka voi johtaa haittaan tai jopa kuolemaan. Jos koet vaikeita aikoja, haluaisimme auttaa.”

Seuraavaksi voi valita kolmesta vaihto­ehdosta: ”Hae tukea”, ”Näytä julkaisut joka tapauksessa” ja ”Peruuta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tukea hakevalle Instagram tarjoaa kolmenlaista apua.

1) On erilaisia vinkkejä, joihin kuuluvat kehotukset ulkoilla esimerkiksi käymällä lempi­puistossa, luovien asioiden tekeminen, aistien helliminen vaikka suihkussa käymällä tai rentoutuminen ihan vaan nokoset ottamalla.

2) Instagram suosittelee myös keskus­telemaan kaverin kanssa: ”Soita tai lähetä viesti luotettavalle henkilölle.”

3) Kolmantena vaihtoehtona Instagram kehottaa juttelemaan Suomen Mielen­terveysseuran koulutetulle kriisiauttajalle, jolle palvelu tarjoaa suoran puhelinnumeron.

Mistä tässä on oikein kyse?

”Olemme tehneet Instagramin omistavan Facebookin kanssa yhteistyötä useamman vuoden”, vastaa verkkokriisityön päällikkö Satu Raappana Suomen Mielenterveysseurasta.

Hän kertoo, että kaikki lähti liikkeelle Facebookin aloitteesta. Facebookissa oli mietitty, mitä pitää tehdä, kun ihmiset ilmoittavat ylläpitoon, että heidän tuttunsa vaikuttavat itsetuhoisilta.

”Facebook on kerännyt yhteen eri maista mielenterveyskentältä toimijoita, joilla on tarjota juuri esimerkiksi kriisipuhelin käyttäjille”, Raappana kertoo.

”Samalla olemme pohtineet tämän ryhmän kanssa, mitä käyttäjille voitaisiin tarjota. Huhtikuussa kokoonnuimme Facebookin pääkonttoriin Menlo Parkiin työstämään näitä teemoja.”

Silloin ryhmäläiset pohtivat myös, millaista apu voisi olla Instagramissa.

Facebookissa vastaavanlainen ilmoitus kuin Instagramissa voi tulla käyttäjälle, kun joku hänen päivityksensä näkevä on antanut siitä ylläpidolle palautetta asiasanoilla ”itsemurha tai itsensä vahingoittaminen”.

Tällaisen palautteen pystyy antamaan samalla tavalla kuin voi ilmoittaa muun muassa luvattomasta myynnistä, vihapuheesta, alastomuudesta tai häirinnästä, eli klikkaamalla päivityksen oikeasta yläkulmasta löytyvää kolmea pistettä ja valitsemalla sitten kohdan ”Anna palautetta tästä julkaisusta”.

”Facebookin käyttäjät ovat ehkä tottuneet ilmiantamaan asiattomuuksia ja muita sisältöjä. Se osataan, ja tällainen ilmoitus tapahtuu teknisesti aivan samalla tavalla. Se on se helpoin keino, koska ei kriisipuhelinta välttämättä tunneta, eikä aleta kenellekään muullekaan soittelemaan kaverin asioista.”

Suomen Mielenterveysseuralla ei ole seurantaa eikä tietoa siitä, kuinka moni kriisipuhelimen yhteydenotoista on tullut Facebookin tai Instagramin kysymyksen kautta.

Raappanan mielestä tukea hakevien ohjeissa on parantamisen varaa.

”Mutta niitä kehitetään edelleen. Täytyy myös muistaa, että kaikki apua tarvitsevat eivät soita minnekään, joten heille pitää antaa jotain konkreettisia vinkkejä, joilla tilannetta voi helpottaa heti”, hän sanoo.

”Vinkit ovat myös tällä hetkellä maailmanlaajuisesti samanlaisia. Ne ohjeet, jotka toimivat meillä, eivät välttämättä toimi Hongkongissa tai New Yorkissa.”

Suomen Mielenterveysseuran näkökulmasta tärkeintä on kuitenkin se, että kriisin tai itsetuhoisen olon keskellä apua löytyy omalla äidinkielellä ja että ohjeet ovat yksinkertaiset.

”Kun on hirveässä kriisissä tai itsetuhoinen, ei näytölle ilmestyvä englanninkielinen ohje välttämättä auta. Yksi numero ja selkeä ohje soittaa toimivat kokemuksemme mukaan paremmin.”

Näin voit somessa tunnistaa avun tarpeessa olevan ahdistuneen ihmisen

Kiinnitä huomiota tilapäivityksiin, julkaisuihin, viesteihin, kuviin tai videoihin, joissa viitataan seuraaviin teemoihin:

1) Puhe yksinäisyydestä, toivottomuudesta, hyödyttömyydestä tai siitä, että on taakaksi muille: ”En osaa koskaan tehdä mitään oikein.”

2) Ärtyneisyys ja hyökkäävyys, joka ei ole hänelle luonteenomaista: ”Vihaan kaikkia.”

3) Impulsiivinen käytös, esimerkiksi riskejä kaihtamaton elämäntapa.

4) Unettomuuteen viittaavat julkaisu: ”Taas kello on 3, enkä saa unta.”

5) Vetäytyminen päivittäisistä rutiineista: ”Taas yksi päivä sängyssä peiton alla.”

6) Toistuva negatiivisten hymiöiden käyttö.

Ihmisen, joka on nopean avun tarpeessa tai vaarassa tehdä itsemurhan, voi tunnistaa näistä varoitusmerkeistä:

1) Puhuminen itsemurhasta tai toiveesta kuolla: ”Parempi muille, jos minua ei olisi.”

2) Voimakas ja äkillinen toivottomuus tai voimakas häpeän tai syyllisyyden tunne: ”En jaksa enää.”

3) Raivo tai kostonhalu: ”Kyllä hän sitten katuu!”

4) Hyvästien jättäminen tai omaisuuden lahjoittaminen muille: ”Älkää ikävöikö minua”, ”teidän ei tarvitse enää kantaa minusta huolta”.

5) Kuoleman ihannointi.

6) Sen tiedusteleminen, mistä voisi saada esimerkiksi pillereitä tai aseita.

Vaikka erityisesti verkossa voi olla vaikea erottaa liioittelu ja sarkasmi todellisesta hädästä, henkilö, joka uhkaa tappaa itsensä, on aina otettava vakavasti.

Lähde: Facebookin ja Suomen mielenterveysseuran yhdessä kokoama Auta kaveriasi hädässä -opas, joka löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tarkkuuskiväärin kanssa pullistellut Putin mokaili aseenkäytössä – Lepsuilu kertoo presidentin viimeisen kauden syndroomasta

  2. 2

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  3. 3

   Antti Kaikkonen ja Satu Taiveaho eroavat – ”Emme luovuttaneet helpolla”, Kaikkonen sanoo

  4. 4

   Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa

  5. 5

   Jasper Pääkkösestä tuli Spike Leen elokuvan psykopaattirasisti, koska ohjaaja ihastui häneen kesken koekuvausten – lauantaina Lee menee Pääkkösen saunaan ja suunnittelee yhteistyön jatkumista

   Tilaajille
  6. 6

   Tutkijat löysivät maailman varhaisimman eläimen – merkillinen olio löytyi Suomen naapurista

  7. 7

   Ensihoitajille ehdotetaan rajuja poliisivaltuuksia – Ammattiliittoa huolettaa: Joutuisivat viemään mielenterveyspotilaita pakkohoitoon ilman virkavaltaa

  8. 8

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  9. 9

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Alusvaateketju julkaisi ”seksikkään Handmaid’s Tale -asun” – internet raivostui, yhtiö poisti asun ja todellisuutemme otti taas askeleen lähemmäs satiiria

  2. 2

   Jaakko Pitkäjärvi osti puolen miljoonan euron McLaren 720:n – sitten ”brutaali vehje” lipesi

  3. 3

   Eduskunta äänesti Soinin luottamuksen puolesta äänin 100–60, kokoomuksen rivit rakoilivat

  4. 4

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  6. 6

   Uusi nopea testi paljastaa, kuinka suuri on riski sairastua muistisairauteen

  7. 7

   ”27 oppilaan luokalla on viisi historiankirjaa” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  8. 8

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  9. 9

   Neljä kokoomuksen naista kieltäytyi tukemasta Soinia – kokivat ”painostusta” ja ”vähättelyä”

  10. 10

   Kun Vesa Vuorenmaan isä sammui sohvalle, poika siivosi jäljet ja ajoi Ladan talliin – nyt hän valmentaa ”hapettomassa tilassa olevia” asiakkaita luksuskuntosalilla Helsingin keskustassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  9. 9

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HJK on pistettä vaille mestari Veikkausliigassa – João Klaussin ja Eetu Vertaisen unelmamaalit johdattivat Klubin voittoon RoPSista
  3. Tunti sitten
  4. Ensihoitajille ehdotetaan rajuja poliisivaltuuksia – Ammattiliittoa huolettaa: Joutuisivat viemään mielenterveyspotilaita pakkohoitoon ilman virkavaltaa
  5. Satojen kissojen ”sarjatappaja” ei ehkä olekaan nelikymppinen mies – Lontoon poliisin mukaan mysteerin ratkaisu ovat ketut, eläinsuojelujärjestö eri mieltä
  6. Euroopan maahanmuuttopolitiikka kaipaa rajavalvonnan lisäksi yhteistyötä Afrikan kanssa Tilaajille
  7. Tansanian presidentti julisti neljän päivän suruajan lautan kaaduttua Victoriajärvellä Tansaniassa – ainakin 136 ihmistä hukkunut
  8. Norjalaishiihtäjille tarjotaan kriisiapua – Joukkuetta kohdannut kolme kuolemantapausta lyhyessä ajassa
  9. Suurista uutisista perjantaina kertoneen Restamaxin hallituksen puheenjohtaja osti yhtiön osakkeita vielä maanantaina
  10. 2 tuntia sitten
  11. The Guardian: Ecuadorilla ja Venäjällä oli salainen suunnitelma Wikileaksin perustajan Julian Assangen pakomatkasta Venäjälle
  12. May: ”Brexit-neuvottelut ovat umpikujassa” – Ellei EU ota seuraavaa askelta, Britannia varautuu jättämään sen ilman pelisääntöjä tulevasta
  13. Hämähäkit peittivät kreikkalaisen rannikkokaupungin rannat seiteillään
  14. Näytä lisää