Teknologia

Facebook ja Instagram puuttuvat huolestuttaviin sanoihin ja tarjoavat suomalais­käyttäjälle avuksi kriisi­työntekijää

Käytäntöjä on ollut kehittämässä myös Suomen Mielenterveysseura, joka on tehnyt Facebookin kanssa yhteistyötä jo useamman vuoden.

”#melanooma, #bulimia, #keuhkosyöpä.”

Kun Instagramista hakee kolmella peräkkäisellä hashtagilla eli aihetunnisteella asioita, jotka ovat palvelun mielestä huolestuttavia, se reagoi.

Silloin näytölle ilmestyy ruutu, jossa lukee: ”Voimmeko auttaa? Julkaisut, joissa on hakemiasi sanoja tai avainsanoja, usein rohkaisevat käyttäytymiseen, joka voi johtaa haittaan tai jopa kuolemaan. Jos koet vaikeita aikoja, haluaisimme auttaa.”

Seuraavaksi voi valita kolmesta vaihto­ehdosta: ”Hae tukea”, ”Näytä julkaisut joka tapauksessa” ja ”Peruuta”.

Tukea hakevalle Instagram tarjoaa kolmenlaista apua.

1) On erilaisia vinkkejä, joihin kuuluvat kehotukset ulkoilla esimerkiksi käymällä lempi­puistossa, luovien asioiden tekeminen, aistien helliminen vaikka suihkussa käymällä tai rentoutuminen ihan vaan nokoset ottamalla.

2) Instagram suosittelee myös keskus­telemaan kaverin kanssa: ”Soita tai lähetä viesti luotettavalle henkilölle.”

3) Kolmantena vaihtoehtona Instagram kehottaa juttelemaan Suomen Mielen­terveysseuran koulutetulle kriisiauttajalle, jolle palvelu tarjoaa suoran puhelinnumeron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mistä tässä on oikein kyse?

”Olemme tehneet Instagramin omistavan Facebookin kanssa yhteistyötä useamman vuoden”, vastaa verkkokriisityön päällikkö Satu Raappana Suomen Mielenterveysseurasta.

Hän kertoo, että kaikki lähti liikkeelle Facebookin aloitteesta. Facebookissa oli mietitty, mitä pitää tehdä, kun ihmiset ilmoittavat ylläpitoon, että heidän tuttunsa vaikuttavat itsetuhoisilta.

”Facebook on kerännyt yhteen eri maista mielenterveyskentältä toimijoita, joilla on tarjota juuri esimerkiksi kriisipuhelin käyttäjille”, Raappana kertoo.

”Samalla olemme pohtineet tämän ryhmän kanssa, mitä käyttäjille voitaisiin tarjota. Huhtikuussa kokoonnuimme Facebookin pääkonttoriin Menlo Parkiin työstämään näitä teemoja.”

Silloin ryhmäläiset pohtivat myös, millaista apu voisi olla Instagramissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Facebookissa vastaavanlainen ilmoitus kuin Instagramissa voi tulla käyttäjälle, kun joku hänen päivityksensä näkevä on antanut siitä ylläpidolle palautetta asiasanoilla ”itsemurha tai itsensä vahingoittaminen”.

Tällaisen palautteen pystyy antamaan samalla tavalla kuin voi ilmoittaa muun muassa luvattomasta myynnistä, vihapuheesta, alastomuudesta tai häirinnästä, eli klikkaamalla päivityksen oikeasta yläkulmasta löytyvää kolmea pistettä ja valitsemalla sitten kohdan ”Anna palautetta tästä julkaisusta”.

”Facebookin käyttäjät ovat ehkä tottuneet ilmiantamaan asiattomuuksia ja muita sisältöjä. Se osataan, ja tällainen ilmoitus tapahtuu teknisesti aivan samalla tavalla. Se on se helpoin keino, koska ei kriisipuhelinta välttämättä tunneta, eikä aleta kenellekään muullekaan soittelemaan kaverin asioista.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen Mielenterveysseuralla ei ole seurantaa eikä tietoa siitä, kuinka moni kriisipuhelimen yhteydenotoista on tullut Facebookin tai Instagramin kysymyksen kautta.

Raappanan mielestä tukea hakevien ohjeissa on parantamisen varaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mutta niitä kehitetään edelleen. Täytyy myös muistaa, että kaikki apua tarvitsevat eivät soita minnekään, joten heille pitää antaa jotain konkreettisia vinkkejä, joilla tilannetta voi helpottaa heti”, hän sanoo.

”Vinkit ovat myös tällä hetkellä maailmanlaajuisesti samanlaisia. Ne ohjeet, jotka toimivat meillä, eivät välttämättä toimi Hongkongissa tai New Yorkissa.”

Suomen Mielenterveysseuran näkökulmasta tärkeintä on kuitenkin se, että kriisin tai itsetuhoisen olon keskellä apua löytyy omalla äidinkielellä ja että ohjeet ovat yksinkertaiset.

”Kun on hirveässä kriisissä tai itsetuhoinen, ei näytölle ilmestyvä englanninkielinen ohje välttämättä auta. Yksi numero ja selkeä ohje soittaa toimivat kokemuksemme mukaan paremmin.”

Näin voit somessa tunnistaa avun tarpeessa olevan ahdistuneen ihmisen

Kiinnitä huomiota tilapäivityksiin, julkaisuihin, viesteihin, kuviin tai videoihin, joissa viitataan seuraaviin teemoihin:

1) Puhe yksinäisyydestä, toivottomuudesta, hyödyttömyydestä tai siitä, että on taakaksi muille: ”En osaa koskaan tehdä mitään oikein.”

2) Ärtyneisyys ja hyökkäävyys, joka ei ole hänelle luonteenomaista: ”Vihaan kaikkia.”

3) Impulsiivinen käytös, esimerkiksi riskejä kaihtamaton elämäntapa.

4) Unettomuuteen viittaavat julkaisu: ”Taas kello on 3, enkä saa unta.”

5) Vetäytyminen päivittäisistä rutiineista: ”Taas yksi päivä sängyssä peiton alla.”

6) Toistuva negatiivisten hymiöiden käyttö.

Ihmisen, joka on nopean avun tarpeessa tai vaarassa tehdä itsemurhan, voi tunnistaa näistä varoitusmerkeistä:

1) Puhuminen itsemurhasta tai toiveesta kuolla: ”Parempi muille, jos minua ei olisi.”

2) Voimakas ja äkillinen toivottomuus tai voimakas häpeän tai syyllisyyden tunne: ”En jaksa enää.”

3) Raivo tai kostonhalu: ”Kyllä hän sitten katuu!”

4) Hyvästien jättäminen tai omaisuuden lahjoittaminen muille: ”Älkää ikävöikö minua”, ”teidän ei tarvitse enää kantaa minusta huolta”.

5) Kuoleman ihannointi.

6) Sen tiedusteleminen, mistä voisi saada esimerkiksi pillereitä tai aseita.

Vaikka erityisesti verkossa voi olla vaikea erottaa liioittelu ja sarkasmi todellisesta hädästä, henkilö, joka uhkaa tappaa itsensä, on aina otettava vakavasti.

Lähde: Facebookin ja Suomen mielenterveysseuran yhdessä kokoama Auta kaveriasi hädässä -opas, joka löytyy kokonaisuudessaan tästä linkistä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  3. 3

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  4. 4

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  5. 5

   ”Sirkuloidaan presentaatio iimeilillä” – HS kysyi lukijoilta, ärsyttävätkö anglismit ja moni vastasi kyllä

  6. 6

   Kambodžan ”kuoleman kenttien” kahdelle johtajalle elinkautiset – ensimmäiset kansanmurha­tuomiot hirmuteoista, joissa kuoli 1,7 miljoonaa ihmistä

  7. 7

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  8. 8

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  9. 9

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  10. 10

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  6. 6

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  7. 7

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää