Teknologia

”Äiti, laita puhelin pois”, pyysi lapsi – Sara Honkavaara lopetti Facebookin käytön ja se toi yllättävän huomion

Huhut ihmisten Facebook-paosta yltyivät tiistaina, kun sosiaalisen median kouluttaja Harto Pönkä kertoi jopa 300 000 suomalaisen lopettaneen palvelun käytön huhtikuun jälkeen.

Marraskuussa 2017 Sara Honkavaara huomasi, että hänellä oli yhtäkkiä paljon enemmän aikaa: lukea lehteä, tehdä kotitöitä, nähdä ja soitella ystäville ja leikkiä lapsensa kanssa.

Espoolainen luisteluvalmentaja ja yrittäjä oli nimittäin lopettanut Facebookin käytön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oli ihan käsittämätöntä huomata, paljonko konkreettisesti tuli lisää aikaa päivään. Tauoilla ja vapaalla Facebookin pläräämiseen voi nopeasti mennä tunti”, Honkavaara kertoo.

”Nyt pelaan lapsen kanssa muistipeliä tai katson Pikku Kakkosta niin, että olen läsnä ja puhelin ei ole auki vieressä ja mukana koko ajan. Aloitin uudestaan kirjojen lukemisen ja iltaisin en ota mitään laitetta sänkyyn.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Honkavaara huomasi, kuinka hän alkoi menettää otetta ajankäytöstään. Facebookista pystyi katsomaan sunnuntaiaamuna, kuinka joku oli sienimetsällä jo kello kahdeksalta.

Sosiaalisessa mediassa ihmisen on helppo saada elämänsä näyttämään juuri sellaiselta kuin haluaa. Honkavaara tiesi tämän, muttei voinut olla vertailematta omaa elämäänsä näkemäänsä.

 

”Facebook on kuin satumaailmaa, siinä missä Messenger on enemmän tiedonvälityksen kanava.”

Infotulva alkoi ahdistaa. Oman some-käyttönsä vaikutukset hän näki myös lapsestaan, joka kummeksui päätelaitteilla maleksimista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lapsi oppi puhumaan ja sanoikin välillä, että ’äiti, laita puhelin pois’. Aloin ajatella, että en halua näyttää esimerkkiä, kuinka elämä pyörii näytön ympärillä.”

Honkavaara päätti poistaa sovelluksen älylaitteistaan. Hän poisti myös Facebookin omistaman Instagramin sovelluksen, vaikka ei ollut sitä juuri käyttänytkään.

Facebookin pienenevistä käyttäjämääristä on huhuttu viestimissä eri puolilla maailmaa etenkin maaliskuun jälkeen, kun paljastui, että ulkopuolisen tahon kerrottiin keränneen kymmenien miljoonien käyttäjien profiilitietoja luvatta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tiistaina HS kertoi sosiaalisen median kouluttajan Harto Pöngän laskelmista, joiden mukaan Facebookin olisi jättänyt jopa 300 000 ihmistä pelkästään Suomessa. Facebook vastasi, että laskelmat perustuvat mainoskoneen tietoihin, joita ei voi käyttää käyttäjämäärien arvioimisessa.

Facebookin käytön lopettamisen jälkeen sosiaalisen median läpitunkevuus yhteiskunnassa yllätti Honkasen: kahvilassa ja ravintolassa puhelimet sijoitetaan pöydän kulmille, jotta niitä voi vähän väliä vilkuilla seurustelun puitteissa. Kadulla lastenrattaita työntävällä äidillä ja kyydissä istuvalla lapsella voi molemmilla olla puhelin kädessään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

”Olen huolissani nuortenkin elämän siirtymisestä virtuaalitodellisuuteen.”

”Huomasin myös, miten ihmiset olettivat minun seuraavan sosiaalista mediaa: että pitäisi tietää, mitä he ovat tehneet kesälomallaan.”

Honkavaara pani merkille jo vuosia sitten, kuinka etenkin nuoret alkoivat jättää Facebookia ja siirtyä kohti muita sovelluksia: Instagramia ja Snapchatia. Facebook jäi hänen kaltaisilleen ”nelikymppisille, jotka kertovat käyneensä lenkillä tai tehneensä sitä ja tätä lasten kanssa”.

”Olen huolissani nuortenkin elämän siirtymisestä virtuaalitodellisuuteen. Millaista se on, kun tämä nuori sukupolvi, joka siellä on kasvanut, ottaa vallan tästä maailmasta?”

Honkavaara ei suinkaan vihaa Facebookia. Hänen mukaansa se tarjoaa käyttäjilleen paljon hyötyjä, kuten väylän yhteydenpitoon ulkomailla asuvien tuttavien kanssa. Moni tarvitsee sitä myös työssään. Eivätkä kaikki puhelimen räplääjät ole somessa, ihmisethän lukevat esimerkiksi uutisia.

Lieveilmiöt kuitenkin häiritsivät. Facebookissa ihmiset vuoraavat omaa maailmaansa kuvilla ja päivityksillä, jotka luovat todellisuuden rinnalle jotakin keinotekoista. Yhteydenpitoon on muitakin kanavia: Messenger ja Whatsapp, jotka ironisesti molemmat ovat Facebookin omistamia viestisovelluksia.

”Messenger oli itselleni aina Facebookista erillinen asia: siellä on viestiryhmiä, joissa yhä olen, mutta Messengeristäkin yhteydenpito on siirtynyt enemmän Whatsappiin. Omasta mielestäni niillä ei ole mitään tekemistä Facebookin kanssa, joka on kuin satumaailmaa, siinä missä Messenger on enemmän tiedonvälityksen kanava.”

 

”Ei Facebookista tarvitse poistua manifestisesti.”

Honkavaara ei ole täysin irrottautunut Facebookista. Hänellä on yhä siellä tili. Ei niinkään takaporttina, jonka kautta palvelun aktiivikäyttäjäksi paluu olisi helppoa, vaan siksi, että sille voi tulla käytännön tarvetta: jos hän ryhtyisi kokonaan yrittäjäksi, hänen pitäisi myös markkinoida. Siinä Facebook voisi toimia.

Poikkeustapauksissa hän saattaa jopa käydä palvelussa. Hän on kuitenkin tyytyväinen, että ihmiset ovat osanneet olla häneen yhteydessä Facebookin ulkopuolellakin.

”Olen ajatellut, että pidän tilin mieluummin olemassa kuin epäaktivoin. Itsellenihän asia on aivan sama, siellä se voi pöllöttää, kun en sitä käytä. Ei Facebookista tarvitse poistua manifestisesti.”

”Suosittelen itse, että kokeile itse kaksi viikkoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Facebook
 • Teknologia
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten pääjohtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  7. 7

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi äidit nukahtavat aina kesken elokuvan?

  9. 9

   Huuhkajat teki historiaa ja voitti lohkonsa surkeankin pelin jälkeen – Suomen ensimmäinen arvokisapaikka on nyt kahden voiton päässä

  10. 10

   Kambodžan ”kuoleman kenttien” kahdelle johtajalle elinkautiset – ensimmäiset kansanmurha­tuomiot hirmuteoista, joissa kuoli 1,7 miljoonaa ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  4. 4

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää