Teknologia

”Äiti, laita puhelin pois”, pyysi lapsi – Sara Honkavaara lopetti Facebookin käytön ja se toi yllättävän huomion

Huhut ihmisten Facebook-paosta yltyivät tiistaina, kun sosiaalisen median kouluttaja Harto Pönkä kertoi jopa 300 000 suomalaisen lopettaneen palvelun käytön huhtikuun jälkeen.

Marraskuussa 2017 Sara Honkavaara huomasi, että hänellä oli yhtäkkiä paljon enemmän aikaa: lukea lehteä, tehdä kotitöitä, nähdä ja soitella ystäville ja leikkiä lapsensa kanssa.

Espoolainen luisteluvalmentaja ja yrittäjä oli nimittäin lopettanut Facebookin käytön.

”Oli ihan käsittämätöntä huomata, paljonko konkreettisesti tuli lisää aikaa päivään. Tauoilla ja vapaalla Facebookin pläräämiseen voi nopeasti mennä tunti”, Honkavaara kertoo.

”Nyt pelaan lapsen kanssa muistipeliä tai katson Pikku Kakkosta niin, että olen läsnä ja puhelin ei ole auki vieressä ja mukana koko ajan. Aloitin uudestaan kirjojen lukemisen ja iltaisin en ota mitään laitetta sänkyyn.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Honkavaara huomasi, kuinka hän alkoi menettää otetta ajankäytöstään. Facebookista pystyi katsomaan sunnuntaiaamuna, kuinka joku oli sienimetsällä jo kello kahdeksalta.

Sosiaalisessa mediassa ihmisen on helppo saada elämänsä näyttämään juuri sellaiselta kuin haluaa. Honkavaara tiesi tämän, muttei voinut olla vertailematta omaa elämäänsä näkemäänsä.

 

”Facebook on kuin satumaailmaa, siinä missä Messenger on enemmän tiedonvälityksen kanava.”

Infotulva alkoi ahdistaa. Oman some-käyttönsä vaikutukset hän näki myös lapsestaan, joka kummeksui päätelaitteilla maleksimista.

”Lapsi oppi puhumaan ja sanoikin välillä, että ’äiti, laita puhelin pois’. Aloin ajatella, että en halua näyttää esimerkkiä, kuinka elämä pyörii näytön ympärillä.”

Honkavaara päätti poistaa sovelluksen älylaitteistaan. Hän poisti myös Facebookin omistaman Instagramin sovelluksen, vaikka ei ollut sitä juuri käyttänytkään.

Facebookin pienenevistä käyttäjämääristä on huhuttu viestimissä eri puolilla maailmaa etenkin maaliskuun jälkeen, kun paljastui, että ulkopuolisen tahon kerrottiin keränneen kymmenien miljoonien käyttäjien profiilitietoja luvatta.

Tiistaina HS kertoi sosiaalisen median kouluttajan Harto Pöngän laskelmista, joiden mukaan Facebookin olisi jättänyt jopa 300 000 ihmistä pelkästään Suomessa. Facebook vastasi, että laskelmat perustuvat mainoskoneen tietoihin, joita ei voi käyttää käyttäjämäärien arvioimisessa.

Facebookin käytön lopettamisen jälkeen sosiaalisen median läpitunkevuus yhteiskunnassa yllätti Honkasen: kahvilassa ja ravintolassa puhelimet sijoitetaan pöydän kulmille, jotta niitä voi vähän väliä vilkuilla seurustelun puitteissa. Kadulla lastenrattaita työntävällä äidillä ja kyydissä istuvalla lapsella voi molemmilla olla puhelin kädessään.

 

”Olen huolissani nuortenkin elämän siirtymisestä virtuaalitodellisuuteen.”

”Huomasin myös, miten ihmiset olettivat minun seuraavan sosiaalista mediaa: että pitäisi tietää, mitä he ovat tehneet kesälomallaan.”

Honkavaara pani merkille jo vuosia sitten, kuinka etenkin nuoret alkoivat jättää Facebookia ja siirtyä kohti muita sovelluksia: Instagramia ja Snapchatia. Facebook jäi hänen kaltaisilleen ”nelikymppisille, jotka kertovat käyneensä lenkillä tai tehneensä sitä ja tätä lasten kanssa”.

”Olen huolissani nuortenkin elämän siirtymisestä virtuaalitodellisuuteen. Millaista se on, kun tämä nuori sukupolvi, joka siellä on kasvanut, ottaa vallan tästä maailmasta?”

Honkavaara ei suinkaan vihaa Facebookia. Hänen mukaansa se tarjoaa käyttäjilleen paljon hyötyjä, kuten väylän yhteydenpitoon ulkomailla asuvien tuttavien kanssa. Moni tarvitsee sitä myös työssään. Eivätkä kaikki puhelimen räplääjät ole somessa, ihmisethän lukevat esimerkiksi uutisia.

Lieveilmiöt kuitenkin häiritsivät. Facebookissa ihmiset vuoraavat omaa maailmaansa kuvilla ja päivityksillä, jotka luovat todellisuuden rinnalle jotakin keinotekoista. Yhteydenpitoon on muitakin kanavia: Messenger ja Whatsapp, jotka ironisesti molemmat ovat Facebookin omistamia viestisovelluksia.

”Messenger oli itselleni aina Facebookista erillinen asia: siellä on viestiryhmiä, joissa yhä olen, mutta Messengeristäkin yhteydenpito on siirtynyt enemmän Whatsappiin. Omasta mielestäni niillä ei ole mitään tekemistä Facebookin kanssa, joka on kuin satumaailmaa, siinä missä Messenger on enemmän tiedonvälityksen kanava.”

 

”Ei Facebookista tarvitse poistua manifestisesti.”

Honkavaara ei ole täysin irrottautunut Facebookista. Hänellä on yhä siellä tili. Ei niinkään takaporttina, jonka kautta palvelun aktiivikäyttäjäksi paluu olisi helppoa, vaan siksi, että sille voi tulla käytännön tarvetta: jos hän ryhtyisi kokonaan yrittäjäksi, hänen pitäisi myös markkinoida. Siinä Facebook voisi toimia.

Poikkeustapauksissa hän saattaa jopa käydä palvelussa. Hän on kuitenkin tyytyväinen, että ihmiset ovat osanneet olla häneen yhteydessä Facebookin ulkopuolellakin.

”Olen ajatellut, että pidän tilin mieluummin olemassa kuin epäaktivoin. Itsellenihän asia on aivan sama, siellä se voi pöllöttää, kun en sitä käytä. Ei Facebookista tarvitse poistua manifestisesti.”

”Suosittelen itse, että kokeile itse kaksi viikkoa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Facebook
 • Teknologia
 • Ossi Mansikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhdysvaltain lippu ei enää ”liehu” Kuussa – viiden dollarin nailonliput ovat vähintään haalistuneet valkoisiksi

  2. 2

   ”Vaatekaappi pursuaa tavaraa, mutta mitään järkevää päällepantavaa ei löydy” – Kapselipukeutuminen ratkaisee ongelman, näin se toimii

   Tilaajille
  3. 3

   ”Peruskoulussa ei ole vuosiin saanut kirjoja” – HS kysyi helsinkiläis­vanhemmilta lasten koulu­kirjoista, ja tulos on häkellyttävä

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  5. 5

   S-pankki aloitti kovan hintakisan yhdistelmärahastoissa – uudessa palvelussa rahastojen kulut vain 0,5 prosenttia

  6. 6

   Superautojen kauppa käy Suomessa kuumempana kuin koskaan – ”Naisen Ferrarin materiaaleja valittiin niin, että ne sopivat yhteen hänen Louis Vuitton -laukkunsa kanssa”

  7. 7

   Valmentajakonkari Erkka Westerlund tarjosi KHL-liigassa pelaajilleen vapaapäivää, mutta siitä tulikin monelle ryyppypäivä: ”Suomessa en ollut törmännyt tällaiseen”

  8. 8

   35 vuotta sitten Rauli Badding Somerjoki lauloi kasettinauhalle omia kappaleitaan, jotka unohtuivat – nyt Agents ja Ville Valo herättivät ne henkiin

  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Perjantaina on paljon pelissä, kun eduskunta äänestää ulko­ministeri Soinin luottamuksesta – HS selvitti, mitä vaihto­ehtoja äänestyksestä voi seurata

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  4. 4

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  5. 5

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  6. 6

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  7. 7

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  8. 8

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  9. 9

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  10. 10

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää