Teknologia

”Elämä nyt rauhaisampaa ja antoisampaa” – HS:n kyselyyn vastasi yli 700 lukijaa, lähes kaikki ovat vähentäneet Facebookin käyttöä merkittävästi

Kyselyn vastaukset olivat jopa hämmästyttävän samankaltaisia keskenään, ja niistä nousi esille selkeitä trendejä suomalaisten Facebookin käytössä.

Lähes 750 lukijaa vastasi HS:n tiistaina julkaisemaan kyselyyn, jossa kysyttiin, miten he ovat muuttaneet Facebookin käyttöään ja miten se on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Lähes jokainen vastaaja kertoi, että on vähentänyt Facebookin käyttöä merkittävästi, monet jopa kokonaan. Oletettavasti tällaiseen kyselyyn halusivatkin vastata nimenomaan sellaiset ihmiset, jotka ovat vähentäneet käyttöään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yksi heistä oli Sara Honkavaara, joka huomasi, kuinka hän alkoi Facebookin takia menettää otetta ajankäytöstään. Honkavaara havahtui tilanteeseensa, kun oma lapsi sanoi, että ’äiti, laita puhelin pois’.

HS uutisoi tiistaina, kuinka lähes 300 000 suomalaista olisi someasiantuntijan mukaan lopettanut Facebookin käytön. Facebookin mukaan laskutapa ei ollut pätevä. Torstaina yhtiö ilmoitti, että sen kokonaiskäyttäjämäärä Suomessa ei ole laskenut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue Facebook-käyttöön liittyvien lukujen tulkinnasta täältä.

Joka tapauksessa kyselyn vastaukset olivat jopa hämmästyttävän samankaltaisia keskenään, ja niistä nousi esille selkeitä trendejä suomalaisten Facebookin käytössä.

Tilinsä kokonaan sulkeneet on yksi ryhmä.

”Tuhosin tilini kokonaan. Poistumiseni ei ole herättänyt ihmettelyä kenessäkään.”

Mies, 49

Suurimmalla kyselyyn vastanneella joukolla tili on edelleen olemassa, mutta he käyvät Facebookissa enää harvoin jos lainkaan. Silloinkaan he eivät päivitä tai kommentoi juuri mitään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”En julkaise siellä mitään, kuvia tai päivityksiä. Ystävänikään eivät julkaise usein, joten harvoin kommentoin. Käyn kyllä muutaman ryhmän sekä tapahtumien takia Facebookissa lähes joka päivä, mutten enää juurikaan selaa sitä.”

Nainen, 27

”Minulla on käyttäjätunnus, mutten ole päivittänyt, kommentoinut tai selaillut kolmeen vuoteen.”

Mies, 21

Monilla käyttö on vähentynyt siksi, että mielenkiintoinen sisältö on vähentynyt. Se taas johtuu siitä, että muutkaan eivät enää päivitä Facebookiin niin usein ja niin henkilökohtaisia asioita kuin ennen.

”Käytän vähemmän. Itseäni vanhemmat ihmiset julkaisevat arkeaan jatkuvasti, omat kaverini ovat hiljentyneet. Ei ole kiinnostusta kirjautua sovellukseen.”

Nainen, 37

”Käyttö on vähentynyt pikku hiljaa. En enää lisäile oikein mitään, eikä myöskään kavereiden päivityksistä löydy juurikaan muuta kuin eri testejä tai muita tylsiä juttuja.”

Nainen, 27

Useat vastaajat olivat myös huolissaan tietoturvastaan.

”Poistin käyttäjätilini kokonaan Cambridge Analytica -kohun seurauksena.”

Mies, 33

”Olen lopettanut FB-tilini kokonaan vuoden vaihteessa. Syynä tähän oli muun muassa yrityksen heikoksi tiedetty tietoturva ja kyseenalaiset, jopa epäeettiset toimintamallit.”

Mies, 43

HS:n kyselyssä lukijat mainitsivat toistuvasti Facebookin sovelluksen poistamisen keinoksi vähentää sen käyttöä. Monet, joilla on edelleen sovellus, ovat poistaneet siitä ilmoitukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sovellus on lähtenyt. Avaan FB:n ehkä kerran kaksi päivässä, mutta en postaa juuri koskaan, ehkä keskimäärin 2–5 kertaa vuodessa.”

Mies, 32

Tästä linkistä voit lukea jutun, jossa somea tutkiva sosiaalipsykologi kertoo kahdeksan yksinkertaista vinkkiä siihen, miten puhelimen käyttöä voi hallita.

Vaikka ihmiset olivat vähentäneet Facebookin käyttöä tai luopuneet siitä kokonaan, niin useat käyttävät yhä yhtiön Messenger-pikaviestipalvelua.

”Tuhosin tilini kokonaan alkuvuodesta, Messengeriä myöten. Ajattelin kokeilla Facebookista poissa olemista ensin vain määräajan, mutta nyt en aio ottaa sitä enää käyttöön uudestaan ollenkaan. Messengerin otin vasta hiljattain uudestaan käyttöön, mutta ilman FB-tiliä. Syynä tähän lähisukumme yhteinen ryhmä, jossa myös 87-vuotias mummini mukana.”

Nainen, 35

”Olen jäädyttänyt tilini toistaiseksi. Messenger toimii yhä, jotta voin sitä kautta olla entisiin FB-kavereihin yhteydessä.”

Mies, 49

Syyt sille, että Facebook-tili oli vielä olemassa, olivat nekin hyvin samankaltaisia keskenään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen kaikkea Facebookissa käydään nykyään monesti vain siellä olevien ryhmien takia.

”Tärkein sisältö minulle eivät ole enää ystävien päivitykset, vaan erilaiset ryhmät ja kiinnostuksen kohteisiin liittyvät yhteisöt.”

Nainen, 34

”Käytän vain pakosta lasten harrastusryhmien tiedottamisen takia.”

Nainen, 33

Ei siis ihme, että Facebook yrittää panostaa nimenomaan erilaisiin ryhmiin.

HS oli helmikussa paikalla, kun Facebook kutsui 150 eurooppalaista ryhmien ylläpitäjää Lontooseen kertomaan, millaista ryhmän vetäminen on. Yhtiön tarkoituksena oli oppia, miten voisi palvella aktiivisia ryhmiä entistä paremmin.

Samalla Facebook voi olla ainoa kanava pysyä perillä erilaisista tapahtumakutsuista.

”Pidän Facebook-tilini käytössä tapahtumakutsujen ja FB-kirppisten takia.”

Nainen, 25

Useat vastaajat olivat myös jatkaneet Facebookin käyttöä ainoastaan siksi, että se on osa työtä.

”Vuoden ajan olen käyttänyt Facebookia enää töihin. Päivitän työpaikan sivut ja puffaan omaa blogia.”

Mies, 56

Ja tietysti on ihmisiä, jotka käytön vähentämisestä huolimatta kokevat, että Facebook on mukava tapa olla yhteydessä kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin tai vanhoihin tuttuihin.

”Joskus on mukava katsoa vannhojen tuttujen tekemistä ja vanhoja kuvia. Siinäpä se.”

Mies, 32

Kysyimme myös, miten muutos Facebookin käyttämisessä on vaikuttanut ihmisten elämään.

Lukuisat vastaajat kertoivat, että ovat lisänneet Facebookin omistaman, kuvapainotteisemman Instagramin käyttöä. Myös erityisesti Snapchat ja pikaviestipalvelu Whatsapp saivat mainintoja, kun ihmiset kertoivat, mitä somepalveluita he nykyään käyttävät eniten.

Tästä linkistä voi lukea, miten Facebook aikoo pitää vähenevästä käyttäjäkunnastaan kiinni.

”Käytän Instagramia ja Snapchatia. Facebookissa ei ole ikäisiäni, ja he päivittävät enemmän muihin sovelluksiin julkaisujaan.”

Nainen, 19

”Käytän Instagramia satunnaisesti, Twitteriä asiantuntijakeskusteluihin ja niiden seuraamiseen, Whatsappia tarpeen mukaan täsmäviestintään. Facebookia en ole kaivannut tilini sulkemisen jälkeen lainkaan.”

Nainen, 54

Vastauksista huomasi myös, että monet suosivat nykyään ensisijaisesti yksityisempiä yhteydenpidon muotoja. Jos he eivät ole luopuneet Facebookista kokonaan, se on jäänyt heille ainoastaan muiden somepalveluiden täydentäjäksi. Näistä havainnoista HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen kirjoitti aiemmassa analyysissaan, jossa hän pohti, miksi Facebookin käyttäjämäärä kääntyi Euroopassa laskuun.

Mutta yhtä lailla ihmiset ilmoittivat samalla vähentäneensä muunkin somen käyttöä, jotkut jopa tyystin.

”Tuhosin myös muut tilit some-palveluista. Elämä nyt rauhaisampaa ja antoisampaa.”

Nainen, 39

Iso osa vastaajista raportoi, että Facebookin käytön vähentäminen tai siitä luopuminen ei ole muuttanut heidän elämäänsä merkittävästi. Monille vaikutukset ovat kuitenkin olleet myönteisiä: mieliala on parantunut ja on jäänyt enemmän aikaa harrastuksille, erityisesti lukemiselle.

”Huojentanut ja helpottanut, vähentänyt valtavasti tarvetta vertailla omaa elämää muiden tekemisiin.”

Nainen, 45

”Vähemmän riitoja ja mielipahaa.”

Mies, 48

”Luen enemmän kirjoja, puhelimenkäyttö on vähentynyt ja unenlaatu parantunut.”

Mies, 26

Facebookista luopuminen tai sen käytön vähentäminen ei ollut jäänyt harmittamaan juuri ketään vastaajista.

”En koe jääneeni mistään paitsi”, tiivisti 42-vuotias mies vastauksessaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Teknologia
 • Facebook
 • Some
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  2. 2

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: Leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  3. 3

   Yhdysvaltain vaaleja juhlittiin naisten ja vähemmistöjen riemu­marssina – yksi kuva näyttää jyrkän eron republikaanien ja demokraattien edustajien kirjossa

  4. 4

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  5. 5

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  6. 6

   HS:n rikos­toimittaja Minna Passi viestintä­asiantuntijaksi Supoon

  7. 7

   Poliisi: Tahallinen yliajo Järvenpäässä – Autoilija koukkasi yhtäkkiä jalkakäytävälle ja jyräsi 40-vuotiaan miehen

  8. 8

   Yksityinen palokunta pelasti Kanye Westin ja Kim Kardashianin kartanon Kalifornian maastopaloilta – Yhdysvalloissa myös vakuutusyhtiöt suojaavat arvokoteja omin palomiehin

  9. 9

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  10. 10

   Ennio Morricone ei haukkunut Quentin Tarantinoa – haastattelun tehnyt toimittaja myönsi vääristelleensä säveltäjän puheita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  5. 5

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  6. 6

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  7. 7

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  8. 8

   Opiskelija oli muuttamassa soluasuntoon mutta joutuikin remontin keskelle – Vuokranantaja ei halunnut purkaa sopimusta ja kehotti ottamaan ”järjen käteen”

  9. 9

   Sushikokki tappoi kollegansa veitsellä ravintolassa Kampissa, likaveden läiskyminen oli viimeinen pisara – oikeus tuomitsi vankilaan

  10. 10

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  9. 9

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  10. 10

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  11. Näytä lisää