Teknologia

”Elämä nyt rauhaisampaa ja antoisampaa” – HS:n kyselyyn vastasi yli 700 lukijaa, lähes kaikki ovat vähentäneet Facebookin käyttöä merkittävästi

Kyselyn vastaukset olivat jopa hämmästyttävän samankaltaisia keskenään, ja niistä nousi esille selkeitä trendejä suomalaisten Facebookin käytössä.

Lähes 750 lukijaa vastasi HS:n tiistaina julkaisemaan kyselyyn, jossa kysyttiin, miten he ovat muuttaneet Facebookin käyttöään ja miten se on vaikuttanut heidän elämäänsä.

Lähes jokainen vastaaja kertoi, että on vähentänyt Facebookin käyttöä merkittävästi, monet jopa kokonaan. Oletettavasti tällaiseen kyselyyn halusivatkin vastata nimenomaan sellaiset ihmiset, jotka ovat vähentäneet käyttöään.

Yksi heistä oli Sara Honkavaara, joka huomasi, kuinka hän alkoi Facebookin takia menettää otetta ajankäytöstään. Honkavaara havahtui tilanteeseensa, kun oma lapsi sanoi, että ’äiti, laita puhelin pois’.

HS uutisoi tiistaina, kuinka lähes 300 000 suomalaista olisi someasiantuntijan mukaan lopettanut Facebookin käytön. Facebookin mukaan laskutapa ei ollut pätevä. Torstaina yhtiö ilmoitti, että sen kokonaiskäyttäjämäärä Suomessa ei ole laskenut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lue Facebook-käyttöön liittyvien lukujen tulkinnasta täältä.

Joka tapauksessa kyselyn vastaukset olivat jopa hämmästyttävän samankaltaisia keskenään, ja niistä nousi esille selkeitä trendejä suomalaisten Facebookin käytössä.

Tilinsä kokonaan sulkeneet on yksi ryhmä.

”Tuhosin tilini kokonaan. Poistumiseni ei ole herättänyt ihmettelyä kenessäkään.”

Mies, 49

Suurimmalla kyselyyn vastanneella joukolla tili on edelleen olemassa, mutta he käyvät Facebookissa enää harvoin jos lainkaan. Silloinkaan he eivät päivitä tai kommentoi juuri mitään.

”En julkaise siellä mitään, kuvia tai päivityksiä. Ystävänikään eivät julkaise usein, joten harvoin kommentoin. Käyn kyllä muutaman ryhmän sekä tapahtumien takia Facebookissa lähes joka päivä, mutten enää juurikaan selaa sitä.”

Nainen, 27

”Minulla on käyttäjätunnus, mutten ole päivittänyt, kommentoinut tai selaillut kolmeen vuoteen.”

Mies, 21

Monilla käyttö on vähentynyt siksi, että mielenkiintoinen sisältö on vähentynyt. Se taas johtuu siitä, että muutkaan eivät enää päivitä Facebookiin niin usein ja niin henkilökohtaisia asioita kuin ennen.

”Käytän vähemmän. Itseäni vanhemmat ihmiset julkaisevat arkeaan jatkuvasti, omat kaverini ovat hiljentyneet. Ei ole kiinnostusta kirjautua sovellukseen.”

Nainen, 37

”Käyttö on vähentynyt pikku hiljaa. En enää lisäile oikein mitään, eikä myöskään kavereiden päivityksistä löydy juurikaan muuta kuin eri testejä tai muita tylsiä juttuja.”

Nainen, 27

Useat vastaajat olivat myös huolissaan tietoturvastaan.

”Poistin käyttäjätilini kokonaan Cambridge Analytica -kohun seurauksena.”

Mies, 33

”Olen lopettanut FB-tilini kokonaan vuoden vaihteessa. Syynä tähän oli muun muassa yrityksen heikoksi tiedetty tietoturva ja kyseenalaiset, jopa epäeettiset toimintamallit.”

Mies, 43

HS:n kyselyssä lukijat mainitsivat toistuvasti Facebookin sovelluksen poistamisen keinoksi vähentää sen käyttöä. Monet, joilla on edelleen sovellus, ovat poistaneet siitä ilmoitukset.

”Sovellus on lähtenyt. Avaan FB:n ehkä kerran kaksi päivässä, mutta en postaa juuri koskaan, ehkä keskimäärin 2–5 kertaa vuodessa.”

Mies, 32

Tästä linkistä voit lukea jutun, jossa somea tutkiva sosiaalipsykologi kertoo kahdeksan yksinkertaista vinkkiä siihen, miten puhelimen käyttöä voi hallita.

Vaikka ihmiset olivat vähentäneet Facebookin käyttöä tai luopuneet siitä kokonaan, niin useat käyttävät yhä yhtiön Messenger-pikaviestipalvelua.

”Tuhosin tilini kokonaan alkuvuodesta, Messengeriä myöten. Ajattelin kokeilla Facebookista poissa olemista ensin vain määräajan, mutta nyt en aio ottaa sitä enää käyttöön uudestaan ollenkaan. Messengerin otin vasta hiljattain uudestaan käyttöön, mutta ilman FB-tiliä. Syynä tähän lähisukumme yhteinen ryhmä, jossa myös 87-vuotias mummini mukana.”

Nainen, 35

”Olen jäädyttänyt tilini toistaiseksi. Messenger toimii yhä, jotta voin sitä kautta olla entisiin FB-kavereihin yhteydessä.”

Mies, 49

Syyt sille, että Facebook-tili oli vielä olemassa, olivat nekin hyvin samankaltaisia keskenään.

Ennen kaikkea Facebookissa käydään nykyään monesti vain siellä olevien ryhmien takia.

”Tärkein sisältö minulle eivät ole enää ystävien päivitykset, vaan erilaiset ryhmät ja kiinnostuksen kohteisiin liittyvät yhteisöt.”

Nainen, 34

”Käytän vain pakosta lasten harrastusryhmien tiedottamisen takia.”

Nainen, 33

Ei siis ihme, että Facebook yrittää panostaa nimenomaan erilaisiin ryhmiin.

HS oli helmikussa paikalla, kun Facebook kutsui 150 eurooppalaista ryhmien ylläpitäjää Lontooseen kertomaan, millaista ryhmän vetäminen on. Yhtiön tarkoituksena oli oppia, miten voisi palvella aktiivisia ryhmiä entistä paremmin.

Samalla Facebook voi olla ainoa kanava pysyä perillä erilaisista tapahtumakutsuista.

”Pidän Facebook-tilini käytössä tapahtumakutsujen ja FB-kirppisten takia.”

Nainen, 25

Useat vastaajat olivat myös jatkaneet Facebookin käyttöä ainoastaan siksi, että se on osa työtä.

”Vuoden ajan olen käyttänyt Facebookia enää töihin. Päivitän työpaikan sivut ja puffaan omaa blogia.”

Mies, 56

Ja tietysti on ihmisiä, jotka käytön vähentämisestä huolimatta kokevat, että Facebook on mukava tapa olla yhteydessä kaukana asuviin ystäviin ja sukulaisiin tai vanhoihin tuttuihin.

”Joskus on mukava katsoa vannhojen tuttujen tekemistä ja vanhoja kuvia. Siinäpä se.”

Mies, 32

Kysyimme myös, miten muutos Facebookin käyttämisessä on vaikuttanut ihmisten elämään.

Lukuisat vastaajat kertoivat, että ovat lisänneet Facebookin omistaman, kuvapainotteisemman Instagramin käyttöä. Myös erityisesti Snapchat ja pikaviestipalvelu Whatsapp saivat mainintoja, kun ihmiset kertoivat, mitä somepalveluita he nykyään käyttävät eniten.

Tästä linkistä voi lukea, miten Facebook aikoo pitää vähenevästä käyttäjäkunnastaan kiinni.

”Käytän Instagramia ja Snapchatia. Facebookissa ei ole ikäisiäni, ja he päivittävät enemmän muihin sovelluksiin julkaisujaan.”

Nainen, 19

”Käytän Instagramia satunnaisesti, Twitteriä asiantuntijakeskusteluihin ja niiden seuraamiseen, Whatsappia tarpeen mukaan täsmäviestintään. Facebookia en ole kaivannut tilini sulkemisen jälkeen lainkaan.”

Nainen, 54

Vastauksista huomasi myös, että monet suosivat nykyään ensisijaisesti yksityisempiä yhteydenpidon muotoja. Jos he eivät ole luopuneet Facebookista kokonaan, se on jäänyt heille ainoastaan muiden somepalveluiden täydentäjäksi. Näistä havainnoista HS:n uutispäällikkö Jussi Pullinen kirjoitti aiemmassa analyysissaan, jossa hän pohti, miksi Facebookin käyttäjämäärä kääntyi Euroopassa laskuun.

Mutta yhtä lailla ihmiset ilmoittivat samalla vähentäneensä muunkin somen käyttöä, jotkut jopa tyystin.

”Tuhosin myös muut tilit some-palveluista. Elämä nyt rauhaisampaa ja antoisampaa.”

Nainen, 39

Iso osa vastaajista raportoi, että Facebookin käytön vähentäminen tai siitä luopuminen ei ole muuttanut heidän elämäänsä merkittävästi. Monille vaikutukset ovat kuitenkin olleet myönteisiä: mieliala on parantunut ja on jäänyt enemmän aikaa harrastuksille, erityisesti lukemiselle.

”Huojentanut ja helpottanut, vähentänyt valtavasti tarvetta vertailla omaa elämää muiden tekemisiin.”

Nainen, 45

”Vähemmän riitoja ja mielipahaa.”

Mies, 48

”Luen enemmän kirjoja, puhelimenkäyttö on vähentynyt ja unenlaatu parantunut.”

Mies, 26

Facebookista luopuminen tai sen käytön vähentäminen ei ollut jäänyt harmittamaan juuri ketään vastaajista.

”En koe jääneeni mistään paitsi”, tiivisti 42-vuotias mies vastauksessaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sosiaalinen media
 • Teknologia
 • Facebook
 • Some
 • Antti Tiainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  2. 2

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  3. 3

   USA:n pörssikurssit uusiin ennätyksiin – Trumpin kauppasodasta huolimatta sijoittajat ”bailaavat railakkaasti”

  4. 4

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – Syrjä kiistää syytteet

  6. 6

   Vuoden vastenmielisin elokuva on tässä – Peppermint on järjetön ja tavattoman väkivaltainen, mutta pahinta siinä on asenne

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  9. 9

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  10. 10

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  8. 8

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  9. 9

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  10. 10

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  5. 5

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  7. 7

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  8. 8

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  9. 9

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  10. 10

   Siirtämäänsä autoa tuhonnut hinaus­auton kuljettaja herätti hämmennystä Vantaan Koivu­haassa – auto oli tarkoituskin viedä romutettavaksi, kertoo kuljettaja

  11. Näytä lisää