Teknologia

Someton syyskuu alkaa, ja se voi olla ”jäätävän iso hyppy tavalliselle ihmiselle” – aivotutkija ja sosiaali­psykologi kertovat, miksi haasteeseen kannattaa osallistua

Aivotutkija ja sosiaalipsykologi kertovat, miksi haasteeseen kannattaa osallistua, vaikka siitä ei ole välttämättä mitään hyötyä

Brittiläinen terveysjärjestö Royal Society for Public Health haastaa ihmiset pitämään syyskuun ajan taukoa sosiaalisen median käytöstä.

Kampanjan taustalla on huoli siitä, että somen käyttö on lisännyt järjestön tutkimuksen mukaan nuorison keskuudessa ahdistuneisuutta, masennusta, negatiivisia käsityksiä omasta kehosta, nettikiusaamista, uniongelmia sekä pelkoa siitä, että jää paitsi jostain oleellisesta (ilmiö tunnetaan termillä fomo, joka tulee englanninkielisistä sanoista fear of missing out).

Kampanja on saanut huomiota Britanniassa, ja siitä ovat uutisoineet käytännössä kaikki suurimmat mediat, muun muassa BBC ja The Guardian.

Ensi kertaa järjestettävän kampanjan tavoitteena on tarjota ihmisille mahdollisuus hallita suhdettaan sosiaaliseen mediaan, jossa haasteen hashtag eli aihetunniste on #scrollfreeseptember.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sosiaalisen median tutkija, sosiaalipsykologi Suvi Uski ja Helsingin yliopiston aivotutkija Katri Saarikivi toivottavat haasteen tervetulleeksi myös Suomeen.

”Jälleen kerran aplodit Britanniaan tästä hyvästä”, Uski sanoo.

”Siellä on oltu someriippuvuuteen puuttumisen kanssa eturivissä jo vuosia. Meidän pitäisi suhtautua asiaan samanlaisella voimakkuudella ja vakavuudella.”

Mitä hyötyä kuukauden somelakosta sitten on?

”Voi testata, mitä tapahtuu, kun lopettaa somen käytön. Hakeutuuko sormi automaattisesti sovellukseen? Tuleeko vieroitusoireita? Tuleeko repsahduksia? Paljastuuko riippuvuuden tunnusmerkkejä, jolloin yrittää lopettaa mutta ei pysty?” Saarikivi kysyy.

Hän kokeili runsaan kolmen viikon mittaista Facebook-lakkoa kesällä. Se ei sujunut ilman repsahduksia. Saarikivi myös kaivoi luppohetkinä usein kännykän huomaamattaan esille ja oli jo avaamassa Facebookia ennen kuin havahtui siihen, mitä oli tekemässä.

”Se oli ihan hyvä tapa tarkastella, kuinka helposti tällaisia tapoja syntyy.”

Tällä viikolla on uutisoitu suomalaisten Facebook-käyttäjien määrästä, ja HS:n kyselyssä yli 700 ihmistä kertoi, miten he ovat muuttaneet Facebookin käyttöään. Yksi heistä oli Sara Honkavaara, joka huomasi, kuinka hän alkoi Facebookin takia menettää otetta ajankäytöstään. Honkavaara havahtui tilanteeseensa, kun oma lapsi sanoi, että ’äiti, laita puhelin pois’.

Siitä on myös tutkimusta, mitä someriippuvuus tekee aivoille.

”Se on eräiden tutkimusten mukaan yhteydessä samanlaiseen mantelitumakkeiden surkastumaan kuin muutkin addiktiot. Tällaisen surkastuman oletetaan liittyvän impulsiivisuuteen”, Saarikivi kertoo.

”Silloin mielihyväimpulssit ohjaavat käytöstä, eikä se, onko siinä nyt jotain mieltä, mitä on parhaillaan tekemässä.”

Sen sijaan someriippuvuus ei tutkimusten valossa aiheuta poikkeavuuksia toiminnanohjausta säätelevillä alueilla aivoissa. Yleensä addiktiot aiheuttavat niitä.

Saarikivi puhuu silti somesta riippuvuutta aiheuttavana nautintoaineena ja vertaa sitä alkoholin käyttöön.

”Kaikki asiat, jotka aiheuttavat mielihyvää, ovat potentiaalisesti addiktoivia. Ja jos jotain tekee runsaasti, se muokkaa aivoja. Siitä ei päästä mihinkään”, hän sanoo.

Oleellisinta somelakon kokeileminen olisikin niille, joille se on riippuvuus. Ongelma on vain siinä, että ihmiset eivät usein itse huomaa olevansa riippuvaisia somesta, tutkijat sanovat.

Uskia harmittaakin juuri se, että someriippuvuus on ihmisten mielestä lähes aina jonkun muun ongelma kuin heidän itsensä. Itse hän pitää sitä jo suomalaisena kansantautina.

”Lisäksi tässä haasteessakin tahattomasti vähän osoitellaan sormella, että some on ongelma lapsille, vaikka yhtälailla ellei pahemminkin se on ongelma meille aikuisille. Ja me olemme esimerkkeinä lapsille”, Uski sanoo.

Uski on myös sitä mieltä, että kuukauden mittainen somelakko on ”aivan jäätävän iso hyppy tavalliselle ihmiselle, joka ei välttämättä edes tiedosta, että hänellä on ongelma”.

”Riippuvuudesta kärsivää ei varsinaisesti auta se, että pitää kuukauden tauon ja jatkaa sen jälkeen vanhaan malliin”, hän sanoo ja vertaa tilannetta puolestaan tipattomaan tammikuuhun.

”Kuukauden juomattomuus ei takaa, että juominen vähentyisi vuositasolla. Liian vaikeat muutokset ovat vaikeita pitää yllä pitkäjakoisesti.”

Uskin mukaan muutos ihmisten somekäytöksessä pitäisi lähteä liikkeelle täysin eri asetelmasta kuin pitkästä lakosta, koska jos rima on liian korkealla, suurin osa ihmisistä ei ryhdy urakkaan lainkaan.

Sen sijaan lähtökohtana pitäisi olla mahdollisimman yksinkertaiset ja konkreettiset teot somen käytön vähentämiseksi. Tästä linkistä voit lukea Suvi Uskin kahdeksan helppoa vinkkiä, joilla voi hallita puhelimen ja somen käyttöä.

”Someaikaa pitäisi pyrkiä jäsentämään tosi tahdikkaasti niin, että voi käyttää siihen hyvällä omallatunnolla osan päivästä, mutta ei roiku siellä koko ajan.”

Myös Royal Society for Public Healthin kampanjasivuilla on erikseen ilmoitettu, että osallistujat saavat käyttää somea syyskuussakin työasioihin, eivätkä pikaviestipalvelut, kuten Whatsapp tai Facebook Messenger, ole kiellettyjä.

Lisäksi järjestö tarjoaa neljä tapaa osallistua Somettomaan syyskuuhun ilman, että luopuu somesta kokonaan.

1) Social Butterfly eli seuraperhonen lupautuu olemaan irti somesta kaikissa sosiaalisissa tilanteissa.

2) Night Owl eli yöhuhuilija ei ole somessa koskaan kuuden jälkeen illalla.

3) Busy Bee eli ahertava mehiläinen ei käytä henkilökohtaisia sometilejä, kun on töissä tai koulussa.

4) Sleeping Dog eli nukkuva koira ei käytä sosiaalista mediaa makuuhuoneessa.

Kuukauden kokonaan ilman somea olevia järjestö kutsuu Cold Turkeyksi eli kylmiksi kalkkunoiksi. Mukaan kylmiksi kalkkunoiksi ovat lupautuneet muun muassa näyttelijät Emma Stone ja Jennifer Lawrence, muusikko Elton John sekä erityisesti kykyjenetsintäohjelmien tuomarina tutuksi tullut Simon Cowell.

”Nyt kun ihmiset, jotka ovat tiedostaneet somen ongelmat, yrittävät kehittää tilanteeseen ratkaisuja, ne ovat vielä aika alkeellisia”, Uski harmittelee.

Hän ihmettelee esimerkiksi, kuinka julkkiset näyttävät haasteessa esimerkkiä.

”Ensin ollaan kuukausi somehiljaisuudessa ja sen jälkeen kerrotaan, kuinka hyvää se teki, mutta kuitenkin palataan vanhoihin sometapoihin. Esimerkkiä tarvittaisiin nimenomaan siitä, kuinka somenkäyttöä hallitaan ihan tavallisessa arjessa”, Uski sanoo.

”En usko, että tällaiset kampanjat vaikuttavat radikaalisti yksittäisten ihmisten käytökseen, mutta ne saavat mediahuomiota, jolloin moni kokeilee niitä. Silloin siitä tulee normaalimpaa ja yleisesti hyväksytympää, että ei ole somessa.”

Siitä molemmat tutkijat ovat yhtä mieltä, että somessa on myös paljon hyvää, eikä kohtuullisessa käytössä ole mitään pahaa.

”Netissä on esimerkiksi tosi paljon hyvin toimivaa vuorovaikutusta. Jos some on tärkeä tapa pitää yllä ihmissuhteita, niin tällainen lakko voi lisätä yksinäisyyttä. Sillä taas on jo isoja vaikutuksia ihan perusterveyteen”, Saarikivi sanoo.

Saarikivi pohtiikin sitä, mitä tulee tilalle, kun on somelakossa.

”Tuleeko laadukkaampia kohtaamisia ja keskusteluja rakkaiden kanssa? Minä välttelen joskus somekeskusteluja, koska mietin, että pitäisikö minun niiden sijaan viettää enemmän aikaa hyvien ystävieni tai perheenjäsenteni kanssa.”

Alla oleva Royal Society For Public Healthin englanninkielinen video houkuttelee ihmisiä osallistumaan Somettomaan syyskuuhun.Oikaisu 31.8. kello 18.37: Mukana kampanjassa on Emma Stone, ei Emma Watson, kuten uutisessa aiemmin kerrottiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Aftonbladet: Oppilas vangittiin Ruotsissa epäiltynä opettajan raiskauksesta

  2. 2

   Suomen junat ovat kuin tieteiselokuvista Ruotsiin verrattuna – Yksityisille avattu junaliikenne tökkii, eikä aikatauluihin voi luottaa

  3. 3

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  4. 4

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  5. 5

   Eppu Normaalin Pantse Syrjää syytetään vaimonsa rajuista pahoinpitelyistä – muusikko kiistää syytteet, väittää ex-vaimonsa sepittäneen tapahtumat

  6. 6

   Ketogeeninen ruokavalio on trendi, jossa paino voi pudota nopeastikin – Ravitsemus­terapeutti: ”En kannusta, koska dieetti voi johtaa aineenvaihdunnallisiin ongelmiin”

  7. 7

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  8. 8

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  9. 9

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  10. 10

   Aamulehti: Tamperelainen makkaratehtailija, ”mustanmakkaran äiti” Kyllikki Tapola on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehet ovat usein tajuamattaan henkisen väkivallan uhreja – ”Miehillä voi olla parinkymmenen vuoden kokemus alistamisesta”

  2. 2

   Tätä on Suomi: Pekka Sario, 18, sai ajokortin tiistaiaamuna, jo illalla hän joutui toistuvan tieraivon kohteeksi

  3. 3

   Ystäväni poika ei ole oppinut amiksessa juuri mitään – Onko ammattikoulutus todella näin surkealla tolalla?

  4. 4

   Tämä määrä proteiinia on tarpeeksi, liika voi olla vaaraksi ja kasviproteiinilla pärjää, kunhan tietää mitä tekee – Nämä kahdeksan faktaa sinun täytyy tietää proteiineista

   Tilaajille
  5. 5

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  6. 6

   Mikä Helsingin OP:ssa on vialla? Laina­neuvotteluihin ei pääse, viesteihin ei vastata

  7. 7

   Tutkijoille selvisi vihdoin, miksi talidomidi tuhosi tuhansien lapsien elämän

  8. 8

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät vakuuttavat luottamusta Soinille – Jaana Pelkonen aikoo olla paikalla äänestyksessä, mutta ei lupaa tukeaan: ”Minullakin on omatunto”

  9. 9

   Arki-ilta raitiovaunussa kääntyi tappeluksi: Ohjaaja Jari Halonen löi humalaista koiranomistajaa nyrkillä naamaan ja sai siitä tuomion

  10. 10

   Suolistomikrobeja uhkaa sukupuutto jos jatkamme syömistä nykyiseen tapaan – Tuhojen korjaaminen saattaa vaatia järeitä toimenpiteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ihmisroskana” esitetty asunnoton alkoholisti Markku Korhonen ahdistui ja suuttui niin, että teki rikos­ilmoituksen – entinen yrittäjä auttoi pitkään muita, mutta päätyi itse sillan alle

  2. 2

   Auschwitziin matkanneet Kallion lukiolaiset kokivat Suomi-häpeää krakovalaisessa juutalaisravintolassa: ”Minun oli pakko mennä kysymään heiltä, että ymmärrättekö te yhtään, mitä teette”

  3. 3

   Virpi oli luokan priimus ja lääkäriperheen kultahippu – Hänestä tuli kirurgi, joka leikkasi potilaita lääkehuuruissa ja joutui lopulta vankilaan

   Tilaajille
  4. 4

   Mies havahtui hetkeksi hereille vesipuisto Serenassa, mutta jatkoi juhlintaa vielä viikon ympäri Etelä-Suomea – Lopulta mies tajusi rahoittaneensa 10–15 hengen elostelua 12 000 eurolla

  5. 5

   Tytti Peltosen palkka on niin pieni, että se on käytetty kaksi viikkoa ennen tilipäivää – Suomessa on kymmeniätuhansia työssäkäyviä köyhiä

   Tilaajille
  6. 6

   Puolella miljoonalla suomalaisella on riittämätön lukutaito – Testaa, kuinka hyvin itse ymmärrät lukemaasi

  7. 7

   Äiti riehui, ryyppäsi ja teki lopulta itsemurhan – Kun Sari Järn halusi ymmärtää miksi, hän löysi suvun synkän historian

   Tilaajille
  8. 8

   Helsinkiläisnaisen auto saarrettiin traktorilla Nuuksiossa – ”Espoon sumputtaja” Lucas Heimsch perheineen kertoo nyt, mikä kaupunkilaisten käytöksessä mättää

  9. 9

   Espoolainen oppilas kuoli saatuaan sairaus­kohtauksen liikunta­tunnilla, jolla tehtiin piip-testiä – Testistä on annettu tarkat ohjeet kouluille, sanoo sivistys­toimen johtaja

  10. 10

   ”Ongelmista ykkönen on viina, kakkonen on viina ja kolmonen on viina” – Ensihoidon eläköityvä vastuulääkäri Teuvo Määttä on nähnyt Helsingin pimeän puolen

  11. Näytä lisää